Сватба - Булките на 2024 |Тема 12|

• 39 858
  • 825
  •   1
Отговори
# 795
  • София
При нас масово бяха решили просто да не взимат дечица, тези които се чудеха , щом разбраха ,че няма да има други - сами се откизаха .
Големи деца 10 + имахме няколко.
Може би и при възможност за гледане от баби , самите родители предпочитат да си го спестят.
Но нашата сватба беше поразлята във времето.
Гражданския ни беше от 12.30ч , а купона продължи до 1-2 .
Иначе самия ресторант имаше детски кът , и за мен въобще не е било проблем и въпрос на обмисляне, но родителите си бяха преценили така.

# 796
  • Melmak
Моите приятелки също ангажираха баби, защото техните деца наистина са малки. Просто едно дете на 2 г изисква ужасно много внимание и целия шум, всичко случващо се не знам как ще издържи от 3-4 следобяд до 1-2 нощес. Дори да си отидат по-рано пак е много.

Приятелите на мм вече са с по-големи деца и там е друго, все пак вече са на абсолютно съзнателна възраст повечето.

Иначе ние успяхме и вече сме на меден месец. Много е яко, направо си сбъднахме мечтата да дойдем в рая! ❤

# 797
Аз искам да се включа относно коментара за фотографите и по-точно възмущението за този, който изключва чалга стилистиката.
Почти съм сигурна, че говорите за Радо и Вероника Любенови, които избрахме за нашата сватба и които бяха най-любим вендор. помня, че много елегантно бяха упоменали това в презентацията-оферта. не мога да не ги защитя, както и всички творци като цяло.
Ако отворите инстаграма и портфолиото им, ще разберете защо имат това изискване.
Дори няма да разтягам локуми за това, че могат да си го позволят, защото са изключително търсени.
Второ, всеки Творец (!) подбира изкуството си. Ако искате посредствени снимки със сатурация +100, няма да ви правят филтър, но ако искате естетика и изобщо снимки, които запечатват моменти и движение - ще говорите с фотографи, които си разбират от работата. Като такива, те знаят, че ако сте с различни естетики, никой няма да е доволен от резултата. Такива фотографи държат на среща, дори сякаш се преценявате взаимно дали сте на една вълна. Те не са там да щракат бутон, както някой каза по-горе. Представете си един художник, който специализира в рисуване на пейзажи и това е неговият почерк - никога няма да приеме заявка за рисуване на лице например.
А чалга естетика смятам е лесно за разбиране - кич, камъни, цветове и много специфични снимки като request. Естествено че не всеки ще иска и дори може да изпълни това.
И все пак - на нашата сватба имаше чалга и то от най-мазната, но в 2:00 през нощта. Тогава фотографът отдавна си е тръгнал, а и , както изяснихме, изобщо не става въпрос за това.

С надежда за повече разбиране към творците, не само по темата сватби, а и като цяло. Simple Smile

# 798
Не разбрах каква е целта на последния коментар.
Фотографите ви са от тези, които изричнo споменават, че не искат да се ангажират със сватби, на които има чалга, заради чалга културата и съпътстващия я кич и особености на чалга слушащите, но Вие самите сте слушали най-мазната чалга след 2. Това какво влияние оказва върху културата и естетиката ви?

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 22:07 от Welt

# 799
Питате ме нещо, на което сама си отговаряте - смисълът е, че за тези фотографи не е въпросът дали ще пуснете чалга преди края на сватбата, или пък тук там сред другия плейлист. Аз отговорих на коментар, който се възмущаваше именно защото не разбира, че част от купона не е еквивалент на субкултурата ви. Затова давам пример, че какво е станало в най-разпасаната част на купона, не е изобщо тема за фотографа. Това, което те НЕ искат, са онези сватби с много кич, много чалга, пендали и изобщо една естетика тип студентски град 2010-та. Опитах се да обясня, че именно схващането, че някой филтрира хората според всяка секунда от плейлиста му, не е на масата в случая. Ако нямате вафли в косите, роклята ви не е тип плейбой и снимките, които искате, не са с цел да ви покажат силикона - никой няма да ви върне.
На нашата сватба чалгата е била за един последен час, но снимките докъдето фотографът си тръгна отразяват напълно културна и елегантна декорация, локация, облекла и изобщо…хора. За контраст, покрай планирането ми излизаха какви ли не сватбени неща, вкл. фотосесии на потресаващи (за мен) зали и булки като стил.
Като човек, който си е оставил изкуството като хоби, макар да е имал всички врати да го прави професионално, се чувствам длъжна да защитавам онези с творческа професия, защото в БГ е много криво разбрана и някак винаги се стига до “ама тия за кои се мислят”.  Надявам се да стана по-ясно Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 22:31 от Robi2116

# 800
Сега ми стана интересно да им видя портфолио. Как е инстаграмът им?

# 801
  • Melmak
https://www.instagram.com/veronica.lubenoff?igsh=MW85a2tnazE4d3kzbw==

Разбира се, всеки има право да избира дали да работи с някого. Не бива тези неща да се приемат лично. Както след жива среща може клиентът да се разочарова, така и специалистът.

Ние с диджея имахме проблем в избора. Абсолютно неадекватни двама диджеи, направо се бях отчаяла.

После като видяхме Велинов и много кликнахме. Този човек е духът на купона. А предишните ни опции бяха с много неприятни живи срещи. Очевидно беше, че нямаше да се получи между нас.

# 802
Велинов наистина е супер, много хубаво впечатление прави колко е организиран и всичко си прави сам.
В същото време обаче по никакъв начин не бих могла да си го представя на по-алтернативна сватба, каквато беше нашата.
Със сигурност и на него нямаше да му е максимално комфортно, пак сходен казус като с фотографите.

# 803
Като гледам инстаграма на фотографката, май основното условие е единият от младоженците да е чужденец. Има много хубави снимки, както и снимки, които не биха ми харесали ако бях аз булката.

# 804
Не са зле, но не бих ги избрала - пак използват висок контраст и светлосенки, от което се подчертават несъвършенства и бръчици по лицата на хората и обработката на самите лица е със замазване, а не layering. Или иначе казано - хората на всяка снимка са загрозени. Това е груба грешка при сватба - там всички, особено булката, трябва да изглеждат добре. Основно правило при wedding photography.
Или иначе казано - поредните малко по-профи аматьори. Аз с такива съм снимала ТФП, когато се учех, както и те се учеха, само че с такива кадри все още не продаваха услуги.
В България има 5-6 наистина добри фотографи и това е. Всичко друго е...

Другото, което е за горните фотографи и т.нар. чалга култура - ако си добър професионалист, ще хванеш красотата и в една такава сватба, че даже да не говорим, че могат да станат супер яките кадри. То е много лесно да се снима, когато всичко е изпипано. Така и баба знае.

# 805
Дайте, ако искате да споделяме някакви примери, които ни харесват. KPP, кои са твоите предпочитани фотографи?
Иначе аз по-горе споделих една страничка.

# 806
Здравейте!
Да се включа и аз - наскоро се сгодихме и вече започнах да оглеждам ресторанти. Останахме страшно разочаровани от някои които видяхме (като Царско село), за сега единствено ни харесаха Пасарел Лейк клуб и Хаят в Правец, но за второто е направо невъзможно да ти кажат цена без да отидеш на място, а не е чак толкова близо. Със сигурност ще го посетим, но се чудех дали някоя от вас знае някаква ориентировъчна цена на куверт при тях, за да знаем дали си струва да бием път до там да го видим?

# 807
Предадох си букета за хербаризация, абсолютно на сляпо. Ще пусна мнение и резултат след няколко седмици, като е готов.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 23:51 от Не се сърди, човече

# 808
Къде го предаде?. Аз моя също и е готов. Изпрати ми днес снимка момичето, изглежда доста добре и си го чакам.

# 809
Имам въпрос: Колко време отделяте за приемане на поздравления след изнесения ритуал и преди влизането в ресторанта? Притеснявам се дали 30мин ще стигнат за 60 човека, имайки предвид, че все пак ще идват на двойки.

Общи условия

Активация на акаунт