“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №8 - финал на сезона, и след финала

• 24 239
  • 345
  •   1
Отговори
# 135
  • Галифрей
3-ти сезон ще има, ако го купи Нетфликс! Wink
Щото БНТ, как да кажа, просто се сещам за разкошния сериал как влизаш в порутеното барче на СУ-то и хоп - 40 години назад!

Ако го купят Нетфликс ще изгледаме целият сезон за един ден 😁
Намигване би било супер ако направят с2 да използват същото място но с нови герой и примерно 90 години назад. Само давам идейки  😉

Филип обича Марта но в онази в която преди си е влюбил, той си го каза в речта. Много добра игра, като ги говореше тези неща, се усещаше болката му и никак не му беше лесно да вземе това решение.

# 136
  • Пловдив
Марта ще готви пълнени чушки, ще гледа детето, ще мрънка, че Филип няма време за нея и така......Как си представя иначе бизнеса. Да го оставят на Наско и Радост и семейна домашна идилия. На Марта проблемът не е само Елина. Тя има обсебваща "обич". Положила била усилия? Какви усилия, то ако ставаше с четене на книжки за вино. Но, за нашите географски ширини, очакван финал. На мен ми беше точно безразлично коя ще избере. Елина ще се справи с всичко сама. Да пием за силните, борбени и независими жени, които си знаят цената и успяват. 🥂

# 137
Ако Елина беше друга актриса...може би, тази не ме докосна изобщо, съжалявам, може би в друга роля е по- добра.Марта е обсебваща, Елина темерут...горкия Филип

# 138
Марта направи много заради Филип. Премести се от големия град в САЩ, където е  целият й живот в малко градче в България. Прие семейния бизнес присърце и започна са се интересува, да дава идеи и да помага с каквото може.

# 139
За мен снощи този сериал приключи по възможно най-добрият и вълнуващ начин.
Преди да гледам финала, гласувах, че искам трети сезон.
Сега категорично не искам (а и не вярвам да има).

Просто за мен е като бижу, което няма никаква нужда от допълнителни работи по него.
Съвършено в този си вид, което искам да си остане така.

Благодаря на създателите на сериала, сценаристи, режисьори, оператори и т.н.
Благодаря на страхотния актьорски екип, който до един си свърши чудесно работата.

Финалът беше това, което очаквах. Ни повече, ни по-малко.
Всеки получи своя хепи енд. Да, дори Филип и Елина.
Изборът на Филип беше абсолютно логичен. Загатнаха го още с онази детска история за изгубеното любимо ножче.
Още тогава писах, че това е аналогия на тяхната история с Елина и в края на сериала виждам Елина как е далеч, далеч от града, от страната и от Филип.
И онази прощална песен, която звуча на последната им среща в Бургас...

Така трябваше да стане. Филип избра детето си и кой може да го укори...
А Елина заслужава нещо повече. Тя заслужава да е единствена за някого и съм сигурна, че този някой я чака някъде под дъжда с отворен чадър...

Финалният кадър с дядо Станко и каменния кръст е сигурно един от най-силните, които съм гледала.

За мен, този сериал докосна душата ми и остава в сърцето ми!

# 140
  • Галифрей
Аз харесвам Елина. Не е перфектна, държи се като тийн  бурна и на моменти груба. Но пък е добра,чувствителна,умна. Тя също направи своята саможертва. И на нея не й беше лесно подпалиха лозето,после цъфна Марта и пусна голямата бомба, изгуби обонянието си, обещаха й дял но тя напусна и се отделели повече. После драмата с отпадъците, съботироха й розето и тн. Много й се насъбра и тя напуска своят роден край и лозе за да може някакси да не пречи. А тя в Францията ще започне нов живот и срещне нова любов.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 13:26 от Диана Бишоп

# 141
  • Бургас
Очаквах подобна развръзка на финала... Не че я желаех, но ми хареса.  Което не ми пречи да съм много, много тъжна! Да си почтен и отговорен не винаги носи щастие... Както каза преди време един актьор за един съвсем друг сериал – счупената приказка има своя особена красота; и при всички случаи е по-реалистична от всеки захаросанооптимистичен щастлив край...
Отново дъбър сезон(с простими дребни недостатъци) , който ме докосна, разплака, разсмя... Единственото ми по-съществено неудовлетворение е неубедително транформирания образ на Марта във втори сезон. На това ми е маловажно на фона на великолепните актьори, интересни житейски и човешки  казуси, величествена природа и цялостното удоволствие от потапянето в една достоверна житейска история... Специална благодарност за образите на дядо Станко и Пелагея – обичам ги! Heartbeat Прекрасни – талантливи и красиви- млади актьори...
Мисля, че имаше няколко сцени с „обещание“ за нов сезон... Ако направят, ще го гледам с любопитство и удоволствие, макар да не съм от крайно нуждаещите се  от такъв.
Сега- нека съм злата вещица в тази тема, обаче едно нещо ме подразни много. И това е изявлението на Марта, че би премълчала за бременността, ако е знаела за връзката с Елина.
Преди да бъдем жени или мъже, ние сме хора и сме равни като емоции и права. И си дължим зачитане и уважение. Коя е тя, та да лишава един изстрадал (точно като нея) баща от детето му!?  Бъдещото бебе не е ничия собственост. То е плод и на двамата си родители. (В случая бащата не е нито наркоман, нито алкохолик, нито насилник или социопат- т.е. няма никаква причина за колебание относно споделянето на съществуването на бременността.)  Сядаш. Говориш. Обсъждате и решавате заедно. Правите възможно най-добрия избор за детето, като потискате егото си , ако е нужно. Иначе – имаме „светлия“ пример на Зоя, решаваща и разпореждаща се еднолично и безапелационно!

Връщам се да ви чета.

# 142
Лейди, аз разбрах, че Марта не би му казала, за да не пречи на любовта им с Елина. Да не бъде пречка да са заедно. А не че иска да го лиши от детето му. Тя все пак познава Филип и знае, че каже ли му, той би избрал тях, без значение колко ще говорят и обсъждат.
Той просто е човек на дълга и не би избрал друго.

# 143
Финалът беше очакван и логичен, но не ми хареса, че завърши несправедливо единствено за Елина. Дори лошите герои в сериала получиха шанс, а тя както се върна от Франция, така ще си замине- без любов, без дял от избата, която разработи и който и беше обещан. Все едно тя е човекът, който трябва да плаща за греховете на дедите си до края на живота си.

# 144
П.С. не знам за вас, но ако има нов сезон няма да гледам.

Обещаваш ли? Закълни се! Laughing

Аз пък май искам 3 сезон. Има много хляб във филм за вино и за вини. Никой не е казал, че трябва пак да се върти около любовния триъгълник Елина–Филип–Марта. Те могат да останат на заден план, действието да се върти повече около други герои.
Остават бизнес интересите на Бончев и Харизанов плюс разни нови играчи, желаещи да инвестират в този прекрасен район и да измамят „местните аборигени“...
Синът на Пелагия може да се върне с жена си и детето. Дъщерята на Дария. Тук също може да се развият някакви проблеми и техните решения...
Имаме няколко любовни линии, които да внесат свежест и смях – Радост-Харизанов младши, Кецки с инспекторката... (Не ми харесва Мая Бежанска в тази роля, пародия на любовна двойка са двамата с Геро – някой изобщо може ли да си ги представи в леглото? Милица Гладнишка щеше да му подхожда повече чисто визуално.)
За ретро сцените може да обърнат повече внимание на бащата на Бончев – историята от неговата гледна точка, дали по-късно се е разкаял...
Отношенията в семейството на Филип след раждането на детето...
Елина може да се върне – с французина или с друг мъж до себе си. Ревността на Филип, ревността на Марта, произтичащите от това проблеми...
За мен логичният завършек на филма е Елина отново във винарната. Без значение след колко време и след какви перипетии. Без Филип, ако трябва, но накрая да постигне това, за което е вложила толкова труд и емоции.

# 145
  • София
Точно. Марта каза, че би му спестила избора, а не че би го наказала. Не е лош герой тя, както и никой от останалите. Всички са нормални и някак истински. Само Наско и Мая Бежанска са по-скоро комедийни, но пък им се получава.

# 146
Финалът беше очакван и логичен, но не ми хареса, че завърши несправедливо единствено за Елина. Дори лошите герои в сериала получиха шанс, а тя както се върна от Франция, така ще си замине- без любов, без дял от избата, която разработи и който и беше обещан. Все едно тя е човекът, който трябва да плаща за греховете на дедите си до края на живота си.

Защо да е несправедливо?
Кой знае, нали казват, че като се затвори една врата... Може големият шанс на Елина да е някъде другаде, защо не във Франция, меката на виното.
Просто ако беше останала, те тримата нямаха шанс да продължат напред. Филип все щеше да въздиша тайно по нея, тя щеше да продължи да се надява, Марта щеше да се тормози, гледайки ги заедно.
Така, изчезвайки, тя дава възможност и на тримата да се съвземат и започнат нов живот.

# 147
Според мен трети сезон ще има, а кога е вече друг въпрос. Ето за “Под прикритие” чакаме 10’години. Да видим какво ще измислят там.

На мен най-много ми харесаха историите на  дядо Станко, Пелагия, Радост и малкия Харизанов, а също така и ретро епизодите.

# 148
Неочаквано за мен, тъй като при завършването на първи сезон ни подготвиха за втори и в мен остана едно чувство на неудовлетворение. И тук очаквах това, а те ме изненадаха приятно. Приключиха доста линии, които ако решат винаги могат да ги отворят, но не изглеждаше на хранене, в което са ти взели десерта накрая. Марта също я приключиха в нейн стил- забърка "случайно" кашата, после извади последния си коз, който беше много рискован. Защото ако на нейното "тръгвам си", Филип беше реагирал ОК, тогава нямаше други ходове. Но тя го натисна по слабото място- дете, израснало без истинския си баща и той се жертва в името на това. Колко голяма е цената на това обаче е друг въпрос... Много, много силна игра на Зомбори!
Елина се е спасила от любовна мъка като се връща в България, сега я напуска пак по същата причина- доказателство как се повтарят моделите, докато не се осъзнаят.
Хепи енд за Пелагия, пожелавам й го и в живота!
Дядо Станко с велика сцена, след която дълго човек може да си помълчи и замисли.
Благодаря на всички замесени в проекта!
Благодаря и за чудесната общност, която се заформи тук Simple Smile

# 149
  • София
Прекрасен финален епизод! Всичко много ми хареса, а имаха толкова възможности да съсипят някоя от сюжетните линии - слава богу, не се подведоха.
И не мисля, че е проблем, че развързаха всичко в последния епизод - вие все едно не сте гледали сериали досега Simple Smile Може и 300 епизода да са, всички нишки се развързват и приключват в последната серия, във всеки сериал.
Нормално е Филип да избере детето си, не мога да си представя друго. Колкото до Елина и всичките й усилия за винарната и виното - така е, тъпо е. Но нека да не забравяме, че Елина е наемен работник (айде, служител) във винарната. Това е реалността в живия живот - може душата си да дадеш за някоя фирма, работа, бизнес, но в края на деня, това не е твоя бизнес, твоята фирма, ти си едно колелце там. Тази част също ми беше съвсем реалистична.
Изобщо, по отношение на реализма, всичко ми беше тамън (е, хайде, с малко излючение на сестра Пелагия, но това е от милите хубави неща, от които имаме нужда, щипката магически реализъм).

Общи условия

Активация на акаунт