Платен отпуск след майчинство

• 5 688
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте! Искам да попитам, ако работодателя ми откаже да си използвам платения отпуск след майчинство, трябва ли да се върна на работа, при положение, че няма кой да се грижи за детето?
По-подробно за проблема:
Звъннах да помоля за отпуска и ми беше отказана с мотива, че няма пари и направо да отида да си подпиша за доброволно напускане. Толкова ми стана неприятно, че поисках поне неплатен докато минат класиранията за ясли. После като се замислих дори и да напусна той трябва да ми изплати отпуската, но не иска. Утре, в първия работен ден след празниците, ще изпратя молба за отпуск, но ако отново бъде отказана    имам ли основание да се оплача в Инспекция по труда?

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 16:04 от Bobbyy99

# 16
  • Sofia
А защо трябва да подписваш, че напускаш доброволно? Така няма да имаш право на добро обезщетение после.
Майките на деца до 3г са до известна степен защитени от уволняване.
Консултирай се с адвокат.

# 17
Защото ако ми откаже отпуск и аз не мога да се явя на работа, няма ли той право да ме уволни? Или той е длъжен поне неплатен да ми даде?

# 18
Аз лично имам големи проблеми с моята директорка и тя не иска да ми я дава, НО КАТО попитах адвокатката и не само. Обаждах се в Инспекция по труда, свързах се с адвокати, които работят към МОН и всички ми казват едно и също. Аз съм си написала Заявление за платен годишен отпуск за 2022 година, малко по горе го написах по кой член трябва да се позовете при писането на заявлението. Но ще вземате на база предната заплата преди увеличението. Мен директорката ме накара със заплахи към семейството ми, към децата, съпруга ми да подпиша на 4 часов работен ден, ако знаех законите както сега нямаше да го позволя. Работодателя може само за 2025 година да ти откаже, НО ЗА ДРУГИТЕ ГОДИНИ работодателя е длъжен да даде отпуската която е натрупана за предходни години. Има си членове в КТ, които защитават майките и работниците.

# 19
Момичета, аз съм горе долу в същото положение и не съм наясно как стоят нещата. Бременна съм с второ дете като майчинството ми с първото свършва на 2.6. Бебчо трябва да се появи живи и здрави към края на август, т.е. аз от 3.6 ще си пусна отпуск, който се е натрупал за 2 г до 45 дневния болничен, но не съм наясно как ще се изплати, дали на същия месец ( фирмата плаща заплати на 28мо число) или вече на другия месец за месец назад. Въобще не ми е ясно как стоят нещата

# 20
Здравейте, тоест се трупа и отпуската, която не сме използвали в годината на забременяване (без тази от 410 дневния болничен + дните до навършване на 2 години) и можем да я използваме след връщането ни на работа като платен отпуск докато детето свикне с ясла?

# 21
  • София
А имате ли представа как би се изплащала отпуската, при положение, че мойта заплата се състои от брутна заплата+ДМС всеки месец и ме осигуряват върху цялата сума. Защото чета, че слез 12 месеца ако не съм работила, след това отпуската се смята само върху основната заплата.

Общи условия

Активация на акаунт