Гаслайтинг, манипулация, токсични отношения и хора

• 14 238
  • 307
  •   1
Отговори
# 120
  • France
Натка много добре го е написала

# 121
Нещо не ме разбрахте. Той ме кара аз да ходя.  Иска двамата да сме ходели при един специалист. Можело да е неговата, можело да е шефката ми, можело и трети друг. Иска тоя специалист да ми обясни на мен как аз съм нарциса и съм го съсипала и бил в депресия.
Наясно съм, че това е манипулация. Никъде няма да ходя.

# 122
Ограничи максимално комуникацията с бившия. При моите познати положението стана ужасно, защото и жената много се обясняваше на бившия си.

# 123
  • France
Бе з@еби я тази работа. Вече не сте заедно никакво ходене двамата на терапии. Даже и от любопитство. Край!

# 124
  • София
Нещо не ме разбрахте. Той ме кара аз да ходя.  Иска двамата да сме ходели при един специалист. Можело да е неговата, можело да е шефката ми, можело и трети друг. Иска тоя специалист да ми обясни на мен как аз съм нарциса и съм го съсипала и бил в депресия.

Това се надява той, да. Колко типично за нарциса, иска да се впие навсякъде. Опитва се да те обработва чрез други хора - шефа, психолога. На вашите опита ли се да звъни вече? Разбира се, плочата как ти си всичко, което е той, също е типична. Много можеш да разбереш за него, слушайки обвиненията към теб. Много уравновесен и центриран човек ми се струва Мая, и си мисля, че ще удържи, обаче. Иначе тактики и заплахи на такива хора не влияят. Колкото по-малко ги отразяваш, толкова по-добре, защото така ги лишаваш от храна.

# 125
  • София
Това също е характерно и се посочва като най-голямата грешка, която може да направите, тъй като всичко, казано при психолога заедно, ще бъде използвано срещу вас.

# 126
Мая, не знам дали си запозната, но близък / познат / приятел психотерапевт е в конфликт на интереси да те поема като клиент / пациент. И не би било нито законно, нито професионално да го прави.
И аз не мисля, че трябва да влизаш в обяснения с него за каквото и да било. Да си плямпа. Да, такива са огледало – започват да те обвиняват и ти нашиват техните модели, поведения, страхове и всички гадорийки, опитвайки да валидират собствените си лудости.

# 127
Нещо не ме разбрахте. Той ме кара аз да ходя.  Иска двамата да сме ходели при един специалист. Можело да е неговата, можело да е шефката ми, можело и трети друг. Иска тоя специалист да ми обясни на мен как аз съм нарциса и съм го съсипала и бил в депресия.
Минимум внимание, че освен всичко друго откъм нерви за теб, тези хора също от това се хранят, буквално. Най-много им бърка в здравето това че евентуално не са ти важни вече. Остави го да се изяде сам, не му давай да яде и теб.

Моят опит с такъв човек не е с партньор, а с баща му. Направи всичко по силите си да се оттърве от мен, понеже не само че не му се връзвах, ами и не можа да преживее че може някой друг да е важен за сина му и (о, ужас!) някой друг може евентуално да направи забележка на сина му за нещо а не само той... За всички извън това семейство е страхотен човек иначе - готин, добър, душа на компанията и прочие. Това докато не видиш как третира жена си и сина си у тях, де. Там са едни постоянни обиди и натякване към тая жена как нищо не може да свърши като хората и никакво решение не може да вземе без него. Естествено, всяко решение което не е дошло от него, се подлага на жестока критика, отричане, обиди и прочие, то просто не става, та жена му го оставя той да решава и пак е крива. Шегувах се тогава че свекърът и свекървата щяха да са ми разменени, ако бяхме стигнали до брак. Но то не е за смях, все още ми е жал за жертвите му, които още му ходят по акъла.

# 128
Не ме е поела като клиент. Говорим и си споделяме чисто приятелски и си даваме съвети.
Да, аз не му се връзвам вече. Прозрачен ми е. Просто ме напряга и ми се връщат всичките гадости. И за момент все още се поддавам емоционално, въпреки че съзнателно ги осъзнавам нещата.
Ще последвам съвета да вземам майка ми/приятелка при срещите и да има с кого да си говоря, а той да си е с детето.

# 129
  • София
Още един съвет, ако позволиш. Намали до възможен минимум общи приятели и познати.
БМ използваше тези хора, за да извлича информация за мен, с която да ме тормози. Доста хора блокирах въобще от живота си, въпреки че за някои ми е малко мъчно. Разбира се, пред тях се изсипва версията как съм го съсипала аз него, горкия.

# 130
Не съм чела цялата тема. Само постовете на авторката и тук-таме. Така че се извинявам, в случай, че повтарям някого.

Така, както разбирам темата, авторката премисля как е допуснала такъв човек да й загуби време и чувства, да му прощава и да не го усети. Е, така се получава с нарцистичните личности - толкова са обиграни, манипулативни, изкусни патологични лъжци, че усещат кога те губят и сменят тактиката. Трудно е, особено когато засегнатата е развила вече чувства.

Лично съм нямала контакт с мъж нарцис в романтичен план, но имаме един в работата - класически е, разведен и сред неговите преки подчинени текучеството е голямо, средата токсична и много напускат.

Една приятелка, обаче, загуби доста време с типичния чаровен, интелигентен нарцис. Връзка като влакче за екстремни удоволствия с много ups and downs. Много я измъчи. Най-накрая отиде на психолог и той й каза, че гаджето й е нарцис, но това беше преди години, нямаше толкова много информация, колкото сега. Авторката поне се е усетила сама. Според мен няма защо да се обвинява. Продължава нататък, вече с друг поглед, разпознаваща червените флагчета и слушаща шестото си чувство повече!

# 131
Мая, кажи му, че не го понасяш, искаш развод и да си ходи той на лекари.
На теб нищо ти няма.

Ще те бия, как може два часа да се разправяш с тоя.
Само най-важното. Ако почва да ти приказва къде бил на лекар, му казваш, че не ти пука и не те интересува.

# 132
Не съм чела цялата тема. Само постовете на авторката и тук-таме. Така че се извинявам, в случай, че повтарям някого.

Така, както разбирам темата, авторката премисля как е допуснала такъв човек да й загуби време и чувства, да му прощава и да не го усети. Е, така се получава с нарцистичните личности - толкова са обиграни, манипулативни, изкусни патологични лъжци, че усещат кога те губят и сменят тактиката. Трудно е, особено когато засегнатата е развила вече чувства.

Лично съм нямала контакт с мъж нарцис в романтичен план, но имаме един в работата - класически е, разведен и сред неговите преки подчинени текучеството е голямо, средата токсична и много напускат.

Една приятелка, обаче, загуби доста време с типичния чаровен, интелигентен нарцис. Връзка като влакче за екстремни удоволствия с много ups and downs. Много я измъчи. Най-накрая отиде на психолог и той й каза, че гаджето й е нарцис, но това беше преди години, нямаше толкова много информация, колкото сега. Авторката поне се е усетила сама. Според мен няма защо да се обвинява. Продължава нататък, вече с друг поглед, разпознаваща червените флагчета и слушаща шестото си чувство повече!

Да, нашите отношения бяха буквално като скоростно влакче на удоволствието и страданието.
Този човек ме караше да бъда най-щастливата жена на света и в следващия момент най-нещастната. Толкова се бях пристрастила към това колко добре се чувствах с него, че исках още, още и още. Разбирахме се отлично, никога не си повишавахме тон, сексът беше най-хубавият, който съм правила досега, радваше ме винаги с малки жестове, всеки път в който се видим. Беше изключително грижовен, всеотдаен и любвеобилен. Песен. И точно, когато съм най-щастлива, рязко без никакво предизвестие се почва едно мрачно настроение от негова страна, безразличие, изнервеност, никога нищо не казва, лъже ме, цапа, маже, замазва, страшна работа. Усещането през цялото време беше  сякаш ти пуска свеж горски въздух и слънце, и в следващия момент те душеше с мръсна газ и мрак. И така няколко пъти.
И винаги като съм го питала с най-голямата сериозност точно в мрачните моменти: Добре де, ти обичаш ли ме изобщо? Защо правиш едно и също всеки път? Защо трябва да си причиняваме всичко това? Има ли друга? Защо ме лъжеш и подлъгваш постоянно? Кажи ми, че не ме обичаш и дай да си продължим живота живо по здраво. Той с цялата си сериозност, убедителност и категоричност винаги повтаряше: Не, аз те обичам, ти си въобразяваш, няма такова нещо, ти си моя живот, ти ме караш да съм най-щастлив. Безумно беше.

# 133
  • София
Една приятелка преживя нещо подобно. Мъжът беше супер мил, не повишаваше тон, ресторанти, екскурзии, подаръци. Интелигентен, приятен.
И така - хоп изчезва, не пише, зает е, уж няма нищо, ама сякаш има нещо. Тя ми пише, плаче, аз казвам - абе малко търпение, ти си въобразяваш. Обаче и при нея моделът взе да се повтаря и накрая разбра, че няма да стане връзка от това нещо.

# 134
Тъй, тъй... Няма такова нещо. Въобразяваш си. Измисляш си. Аз не съм такъв.
На всяка от тия фрази по безброй вариации, а ги почваш да се съмняваш и да се обясняваш и оправдаваш...

Общи условия

Активация на акаунт