Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 636
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
denis, здравей отново!

Излязоха ми резултатите и от останалите изследвания. Правени са на 3-ти ден от МЦ, първи цикъл след мисед аборт (в 12 г.с.). Слагам всичко в скрит текст. Ако може коментар и насоки. Благодаря ти безкрайно!

Скрит текст:

Отделно, ще сложа и тези за ИР.

В момента съм в процес на набавяне на различни видове добавки, но там съм писала в съседната група.

# 451
  • София
Здравейте, може ли да ми кажете какво изследване може да направи АРТ гинеколог на жена ,която е в менструален цикъл. Освен даване на кръв за хормони, не се сещам за друго. ММ е ходил при него, понеже аз имах работа и гинекологът искал да ме види в МЦ на ехограф. Какво може да ми види? За фоликуметрия ли става дума?

# 452
Вероятно броене на антрални фоликули в началото на цикъла.

# 453
Прегледи се правят по време на цикъл. Броят се антрални, гледа се за задържани фоликули. Прегледът е същият както и извън цикъл. Звучи странно, но за репродуктивните това е ежедневие, просто по-неудобно за нас.

# 454
За обикновените гинеколози не е ежедневие. Аз съм ходила, но връщат като се изчисти, за да огледат лигавицата

# 455
ssstefanova
Резултатът на вит. Д не е обективен (макар че и тук са посочили по-ниска горна граница) - направи 20-на дни почивка и го повтори.
ФК - приемай през ден, за да паднат малко нивата ( не е проблем, че са по-високи, но е желателно да си в оптимални граници)
В12 е нисък ... трябва да продължиш приема. При следваща контрола, заедно с В12 и ФК изследвай и Хомоцистеин.
Стискам палци всичко да е наред и ще чакам новини Peace

Привет, денис Simple Smile
Ето ме отново 2 месеца по-късно. Включвам се с новини. Следващата седмица влизам в 4ти месец и това са изследванията ми като витамините не съм ги спирала преди изследване. Сложила съм ги в скрит текст. В началото както ми беше препоръчала пиех по-големи дози витамин Д, но след положителния тест приемам тези: подезични Б12 от 1000mcg на Natural Factors, Б9 неофолик мета 400мкг, вит.Д по 2400 унции (общо от 1 таблетка Ойлесен  и 1 една Кинон Д3+К2). Първите 2 седмици пак по твоя препоръка пиех през ден фолиевата, но после я продължих всеки ден.  Приемам също така Еутирокс от 37.5

П.С понеже когато сме писали последните пъти не са цитирани по-горните изследвания. Преди забременяване без прием на витамини Б12- 288, витамин Д-37, при същите мерни единици. След това без спиране веднъж изследван Б12 беше се качил до 365, фолиевата беше над горна граница, а Д-то беше се качило до 125, но това беше след по-високите дози.

Чудя се за тези 2 месеца не е ли малко покачването на Б12, даже и след предното изследване малко е паднал и дали да го сменя с друга марка например: https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010026373 или проблемът е някъде другаде.

Скрит текст:
Vit D-МАКС Жени Плюс      Профил   *   *
СУЕ ( ESR )      25   mm/h   До 25
***** Пълна Кръвна Картина      *   *****   ********************
WBC (левкоцити)      9.23   x10^9/L   3.50 - 10.50
LY% (лимфоцити - %)      21.7   %   20.0 - 48.0
MO% (моноцити - %)      6.4   %   1.0 - 11.0
EOS%(еозинофили - %)      2.0   %   До 6.5
BASO%(базофили - %)      0.4   %   До 2.0
NEU% (неутрофили - %)      69.5   %   40.0 - 70.0
LY# (лимфоцити - бр.)      2.000   x10^9/L   1.000 - 4.000
MO# (моноцити - бр.)      0.590   x10^9/L   До 0.800
EOS#(еозинофили - бр.)      0.180   x10^9/L   До 0.500
BASO#(базофили - бр.)      0.040   x10^9/L   До 0.140
NEU# (неутрофили - бр.)      6.420   x10^9/L   2.000 - 7.000
RBC (еритроцити - бр.)      4.45   x10^12/L   3.70 - 5.30
Hgb (хемоглобин)      134   g/L   120 - 160
Hct (хематокрит)      0.380   L/L   0.360 - 0.480
MCV (ср. обем на еритроцита)      85.4   fL   80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )      30.1   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)      353   g/L   300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие)      12.2   %   11.2 - 14.7
Plt (трoмбоцити)      215   x10^9/L   130 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита)      9.8   fL   6.3 - 14.0
Pct (тр обем/ общ обем)      2.10   ml/L   1.00 - 4.80
PDW (ширина на тр р-ие)      10.8   %   10.0 - 50.0
***** Биохимия      *   *****   ***************
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Общ белтък (Total protein)      71.76   g/l   64.00 - 83.00
Албумин (Albumin)      47.53   g/l   35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine)   ↓   39.7   µmol/l   44.0 - 80.0
Урея (Urea)   ↓   2.18   mmol/l   2.50 - 8.30
Пикочна киселина (Uric acid)      158.10   µmol/l   142.00 - 340.00
Билирубин - общ ( Total Bilirubin )      5.20   µmol/l   До 21.00
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin )      2.89   µmol/l   До 6.00
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )      4.83   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol      2.52   mmol/l   Над 1.55
Холестерол - LDL- Cholesterol calc.      2.02   mmol/l   До 3.00
Холестерол VLDL-Cholesterol      0.29   mmol/l   До 1.10
Триглицериди (Triglycerides )      0.64   mmol/l   До 1.70
АсАТ (GOT; ASAT )      13.12   U/l   До 32.00
АлАТ (GPT; ALAT )      10.75   U/l   До 33.00
Гама - GT (GGT)      7.52   U/l   До 40.00
Алкална фосфатаза ( Alkaline Phosphatase )      44.50   U/l   До 105.00
Желязо (Fe)      25.32   µmol/l   6.60 - 34.00
Свободен ЖСК ( FIBC )      38.28   µmol/l   20.00 - 62.00
Тотален ЖСК ( TIBC )      63.60   µmol/l   42.00 - 78.00
***** Електролити      пакет   *****   ***************
Калий (K ; Potassium)      4.67   mmol/l   3.50 - 5.60
Натрий (Na ; Sodium)   ↓   135.10   mmol/l   136.00 - 151.00
Калций общ ( Ca ; Calcium )      2.36   mmol/l   2.15 - 2.50
Фосфор ( P ; Phosphate )      1.28   mmol/L   0.81 - 1.45
Магнезий ( Mg ; Magnesium )      0.75   mmol/l   0.65 - 1.10
***** Хормонален анализ      *   *****   ***************
TSH ( Тиреотропен Хормон )      1.140   mIU/l   0.300 - 4.200
Витамин D total (25-OH Vitamin D)      87.40   nmol/l   50.00 - 120.00
Урина (Urinalysis)
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Урина ОХИ + Седимент (Urinalysis+Microscopy)      Профил   *   *
***** Урина - ОХИ      *   *****   ***************
Урина-pH (Urine)      5.5      4.0 - 8.5
Урина - Относително тегло ( Spec. gravity )      1.025      До 1.040
Урина - Белтък (Protein)      Отрицателен   g/L   
Урина - Глюкоза ( Glucose )      Отрицателен      
Урина - Еритроцити( Erythrocytes )      Отрицателен      
Урина - Левкоцити ( Leukocytes )      Отрицателен      
Урина - Билирубин ( Bilirubin )      Отрицателен      
Урина - Уробилиноген ( Urobilinogen )      Неувеличен      
Урина - Нитрити ( Nitrite )      Отрицателен      
Урина - Кетони ( Ketones )   +   1+      
***** Урина-СЕДИМЕНТ      *   *****   *************
Седимент-левкоцити (Sediment WBCs)      3-4   на поле   до 4
Седимент-еритроцити(Sediment RBCs)      1-2   на поле   до 2
Седимент- Плоски епителни клетки (SQECs)      6-7   на поле   до 6
Седимент-кристали      7-8      
Седимент-други      Единични Бактерии      
Имунология (Immunology tests)
C-реактивен Протеин ( CRP )      2.40   mg/l   До 5.00
Феритин (Ferritin)      97.80   µg/L   13.00 - 150.00

Хормонален анализ (Hormone analyses)
FT 4 ( свободен Т4 )      15.62   pmol/l   12.00 - 22.00
Insulin ( Серумен Инсулин )      5.120   mU/l   2.60 - 25.00
Лекарствa и витамини (Therap. drug mon.&vitamins)

Витамин В12      326.00   pmol/l   140.00 - 570.00
Фолат в серум ( Folate )   ↑   >45.40   nmol/l   10.40 - 42.40
Хомоцистеин ( Homocysteine )      5.90   µmol/l   До 15.00

# 456
Здравейте , ще гледам дългото да е накратко 😀
Дълго време опити, биохимична края на март, изследвана щитовидна жлеза след това- няма проблем.
Следене на овулация от репродуктивен специалист, май месец задържан фоликул и кистичка съответно. Юни и Юли стимулация с летрозол от 3 до 7 ден, след това таймираща инжекция.
За този месец я поставих на 11-ти вечерта, сутринта пуснах тези изследвания, като приемам от 16-ти вечер прогестерон 1х2.
През април месец пусках хормонални изследвания, lh fsh бяха 1:1.
На следващ цикъл отново трябва да ги пусна + инхибин.

# 457
PetrovaJ , прогестерона ти е много хубав за почти 7 дни след О. Витамин Д е хубаво да го вдигнеш, Б12 продължавай да пиеш каквото пиеш, изглежда ми добре.
За другите не съм запозната.

# 458
Да, за вит.Д започвам спрейчето на better you. Иначе пия cycle balance, често се изчерпва и заменям с инозитол и ФК или инофолик сашета.

PetrovaJ , прогестерона ти е много хубав за почти 7 дни след О. Витамин Д е хубаво да го вдигнеш, Б12 продължавай да пиеш каквото пиеш, изглежда ми добре.
За другите не съм запозната.

# 459
Здравейте! Ще бъда благодарна за коментар на моите изследвания. Имам хашимото от 2010 г и инсулинова резистентност, установена в края на 2014 г., за която досега не приемах лекарства. На 39 години съм, 77 кг, приемам 100 мкг еутирокс, магнезий, вит Д, МК7, приемах ензими, но не усетих кой знае какво действие от тях и ги спрях, приемам мио инозитол по 1т. преди вечеря, от скоро по 2 т. дневно THORNE Liver Cleanse.
Пускам си контролни изследвания сама. Миналото лято инсулина ми беше 15, щитовидните задоволителни при 50 мкг еутирокс. При контролно изследване на 08.04.2024 г се установи:ТСХ-4.99, фТ3-4.38, фТ4-14.9, инсулин-37.8, глюкоза-5.38. Вдигнах си сама дозата еутирокс на 100 мкг., опитах да съм по-стриктна с храненето, за да пробвам първо сама да вкарам нещата в граници. Но без успех. Прикачам последните си два резултата от кръвни изследвания:

Реших да посетя ендокринолог. Той ми изписа сиофор ср 1000 по две таблетки дневно и инжекции за отслабване. Нещо ме достраша да го започна сиофора, стори ми се висока дозата от това, което съм чела и реших да отида на втори ендокринолог и да сравня той каква доза ще ми изпише, за инжекциите съвсем не се доверих на лекарската преценка. Вторият лекар обаче ми изписа пизона 7 мг на ден, което сега също ме е страх да започна предвид възможните странични реакции, най-вече хипоглекимии и напълняване. Също не ми е ясно защо при висок инсулин, както е при мен, се изписват лекарства за понижаване на кръвната захар. Вторият ми назначи следните изследвания, които трябва да направя след 45 дни за вторичния преглед: ПКК, феритин, желязо, хомоцистеин, общ и директен билирубин, вирусология - ЕБВ-ИгГ, ЦМВ-ИгГ, хеликобактер, кандида, паразити, зонулин, урина, плюс щитовидните, ТАТ, МАТ, инсулин и кръвна захар.
Моля за коментар на изследванията ми, на това, което приемам. Чудя се кое лечение да предприема, за да си помогна.

# 460
Здравейте,момичета! Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus  Ще съм благодарна за малко помощ.Гинеколог ми изписа Infolic HP (сашета) 1x2 през 12 ч.,1ч.след прием на кафе.Приемам още Магнезиев Л-треонат 1 капсула сутрин и 2 капсули вечер преди лягане.Наскоро от изследвания ми се откри тежък дефицит на витамин Д.Предписан ми е Vegavero spray k2+D3,5 впръсквания на ден.През колко часа разлика трябва да приемам Инфолик, магнезият и витамин Д? 

# 461
Здравейте, на 42 съм, от съвсем скоро следя темата, когато разбрах, че имам проблем с хормоните. Дали е възможно един бърз прочит на резултатите. Края на месеца съм на преглед при репродуктивен специалист. Но до тогава ще полудея. Още миналата година април не ми дойде и ходих на лекар, предизвикахме цикъла с хапчета, резултатите на 2 ри ден от цикъла са:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %B5-06.2023.WhWcn

Лекарката ми каза, че всичко е наред, но да пия овунорм по 1 таблетка за 6 месеца.

Тази година март не ми дойде, ходих на лекар, предизвикахме го пак с хапчета, резултатите са следните:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B9-2024.Whf2H

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B8-2024.WhBWT

сега през юни пак не ми дойде. С две думи, март ми прескочи април го предизвикахме, май дойде редовно, юни прескочи.

Това което ме озадачи, е че миналата година лекарката каза, че всичко е наред, хормоните са в норма и отговарят за възраста ми- тогава 41 години.
Тази година лекарката (друга)беше категорична, че това е ранна менопауза и мога евентуално да забременея единствено с донорска яйцеклетка. Отидох при друг лекар за консултация, каза много лошо- само с ДЯ. Направи ми впечатление бързината и лекотата с която хвърлиха един погледнха листа с излседванията и издадоха присъдата. Може ли мнение, толкова ли са зле резултатите. Защо миналата година не получих такъв отговор при сходни резултати от изследванията. Благодаря ви предварително Heart

Денис, бихте ли ми помогнали малко. Вчера бях при репродуктивен специлист и ми потвърдиха ранна менопауза, като казаха, че основното което гледат е резултатът от АМХ. Изписаха ми Фемостон да го пия 1-2 години. Казаха, че шансът за естествено забременяване е нищожен. Вариантът при мен бил с донорска яйцеклетка.
Аз още не мога да повярвам, нали менопазузата е когато нямаш цикъл 1 година, при мен просто пропуна по веднъж последните две години. Също така като чета за Фемостона, пише, да се приема само от жени в менопауза и след кто най-малко 6 месеца не са имали цикъл. Мога ли да помоля за насоки какво да правя, да почна ли да приемам витамин д, да пия ли тоя фемостон, ако ми дойде да пусна пак АМХ и Инхибин Б на третия ден? Има ли начин да върна процеса назад с алтернативни методи,не мога да повярвам, че ми се случва. Някакви добавки да приемам ли и какви ако е възможно за насоки Heart
Мисля си дали да не предизивкам с примолут нор и на 3тия ден да пусна изследванията на ново в геника+Инхибин Б и да отида при още един лекар.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 07:31 от loretka_81

# 462
  • София
Здравейте, на 42 съм, от съвсем скоро следя темата, когато разбрах, че имам проблем с хормоните. Дали е
Скрит текст:
възможно един бърз прочит на резултатите. Края на месеца съм на преглед при репродуктивен специалист. Но до тогава ще полудея. Още миналата година април не ми дойде и ходих на лекар, предизвикахме цикъла с хапчета, резултатите на 2 ри ден от цикъла са:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %B5-06.2023.WhWcn

Лекарката ми каза, че всичко е наред, но да пия овунорм по 1 таблетка за 6 месеца.

Тази година март не ми дойде, ходих на лекар, предизвикахме го пак с хапчета, резултатите са следните:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B9-2024.Whf2H

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B8-2024.WhBWT

сега през юни пак не ми дойде. С две думи, март ми прескочи април го предизвикахме, май дойде редовно, юни прескочи.

Това което ме озадачи, е че миналата година лекарката каза, че всичко е наред, хормоните са в норма и отговарят за възраста ми- тогава 41 години.
Тази година лекарката (друга)беше категорична, че това е ранна менопауза и мога евентуално да забременея единствено с донорска яйцеклетка. Отидох при друг лекар за консултация, каза много лошо- само с ДЯ. Направи ми впечатление бързината и лекотата с която хвърлиха един погледнха листа с излседванията и издадоха присъдата. Може ли мнение, толкова ли са зле резултатите. Защо миналата година не получих такъв отговор при сходни резултати от изследванията. Благодаря ви предварително Heart
Денис, бихте ли ми помогнали малко. Вчера бях при репродуктивен специлист и ми потвърдиха ранна менопауза, като казаха, че основното което гледат е резултатът от АМХ. Изписаха ми Фемостон да го пия 1-2 години. Казаха,
Скрит текст:
че шансът за естествено забременяване е нищожен. Вариантът при мен бил с донорска яйцеклетка.
Аз още не мога да повярвам, нали менопазузата е когато нямаш цикъл 1 година, при мен просто пропуна по веднъж последните две години. Също така като чета за Фемостона, пише, да се приема само от жени в менопауза и след кто най-малко 6 месеца не са имали цикъл. Мога ли да помоля за насоки какво да правя, да почна лои да приемам витамин д, да пия ли тоя фемостон, ако ми дойде да пусна пак АМХ и Инхибин Б на третия ден? Има ли начин да върна процеса назад с алтернативни методи,не мога да повярвам, че ми се случва. Някакви добавки да приемам ли и какви ако е възможно за насоки Heart
[/spoiler]

Здравей!
Първо се успокой - шанс за зачеване винаги има, каквото и да казват лекарите. Лично аз съм се нагледала на какви ли не чудеса през годините. Ще ти помогна да направиш това, което можеш, ти потърси и второ, дори трето мнение от репр. специалист.
Самата възраст те поставя в пременопауза, това е период в който репр. функция по-бързо намалява, но скоростта при всеки е различна, както и  продължителността на периода - от 1 до 10 и повече години. Ако са напр. 5-6 год,. има шанс да станат 6-7 дори 8 год., нещо такова. ЯР разбира се също по-рязко намалява на тази възраст и затова не трябва да се чака с вземане на едно или друго решение.
За изследванията:
06.2023г. - ФСХ и Е2 са високи ( възможно е да е имало киста, ЗФ?!) , АМХ е нисък - показват НЯР
05.2024г. - добре са, но без Е2 ми е трудно да преценя.. възможно е да е имало киста, която търпи обратно развитие... защото ЛХ е малко нисък...т.е. има нещо, което предполага че МЦ може да е по-дълъг или ановулаторен.
юни 2024 - АМХ е доста нисък... но той се влияе от много неща, вкл и от това дали има и какви дефицити на витамини и минерали... затова е желателно да се изследва точно на 3 ден от МЦ, заедно с Инхибин В.
На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони, вит. и минерали, които е желателно да се изследват - защото те имат отношение към репр. функция и всяко едно отклонение и влияе негативно, а ако са повече, самата комбинация е с по-силен негативен ефект.
Изследвай ги, защото, най-общо, от тук се започва и едно по едно, се отстраняват всички пречки за незачеване. Simple Smile
Бог помага!, но и ние трябва да направим каквото можем Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 07:49 от denis©

# 463
Здравейте, от няколко месеца имам кафяво зацапване преди цикъл и след цикъл. Гинекологът, при който бях за друго, реши, че в някакво възпаление и ми пусна микробиология и всичко е наред там, но той като цяло не е много опитен. Въпросът ми е дали не е някакъв хормонален дисбаланс, последно миналата година съм изследвала хормони и бяха в норма. Сега последно тсх ми беше 3,6 и от две седмици пия лекарства. Може ли съвет какво да си пусна и дали това пречи за забременяване, ендокринологът нищо не каза

# 464
  • София
Здравейте, от няколко месеца имам кафяво зацапване преди цикъл и след цикъл. Гинекологът, при който бях за
Скрит текст:
друго, реши, че в някакво възпаление и ми пусна микробиология и всичко е наред там, но той като цяло не е много опитен. Въпросът ми е дали не е някакъв хормонален дисбаланс, последно миналата година съм изследвала хормони и бяха в норма. Сега последно тсх ми беше 3,6 и от две седмици пия лекарства. Може ли съвет какво да си пусна и дали това пречи за забременяване, ендокринологът нищо не каза
Здравей!
Възможно е, да е и хормонален дисбаланс - може да провериш всички хормони, които пряко и косвено влияят на МЦ, О. и  респ. и на самата М.
На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони.

Общи условия

Активация на акаунт