Майчинството счетоводно - 98

• 46 428
  • 820
  •   1
Отговори
# 180
Две години е давностния срок на платения отпуск. Щом имате за 2021 година, обичайно трябва да се погасят до края на 2023та. Този срок се удължава с времето на майчинството, ако сте ползвали пълните 2 години майчинство, отпуск от 2021 ще може да ползвате до края на 2025та.
Ако се застъпи отпуск по майчинство за повее от 1 дете - също се ъдължава срокът, така че може да се ползва и след 2025г. Въпросът е кога ще се върне от майчинството.

# 181
Здравейте. Искам да попитам 180 дни, които ми се полагат дали са само от АГ или общо от всички специалисти? И 45 дневния преди термин влиза ли в тези 180?
Ако ми се полагат общо 180 дни, изчислих ги и това означава, че няма да ми стигнат 2 седмици до 45 дневния преди термин. В такъв случай какво се прави? ТЕЛК ли?

# 182
45-дневният не влиза. 180 дни са непрекъснат болничен. Лекарите ЛЛ, АГ и т.н. могат да издават до 14 дни. От там нататък болничните са от ЛКК.

# 183
Здравейте. Искам да попитам 180 дни, които ми се полагат дали са само от АГ или общо от всички специалисти? И 45 дневния преди термин влиза ли в тези 180?
Ако ми се полагат общо 180 дни, изчислих ги и това означава, че няма да ми стигнат 2 седмици до 45 дневния преди термин. В такъв случай какво се прави? ТЕЛК ли?
Според мен, ако не ти стигат 2 седмици до тези 45 дена, или пускаш платен отпуск, или може да говориш с лекаря, който наблюдава бремеността ти и да ти пусне болничен преди тези 45 дни. Така направи лекарят за една моя позната пусна й болничен, защото не можеше да извършва повече своите работни задължения.

# 184
Здравейте.  Има време,но да попитам.  На 27.05 ще приключи болничен от ЛКК, а от 30.05 трябва да започне 45 дневния. Проблем ли ще е ако взема за тези два дни болничен от личния лекар или като съм вземала от ЛКК вече не може. Отпуска не ми се иска да пускам или да продължа с ЛКК за двата дни.

# 185
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.  Има време,но да попитам.  На 27.05 ще приключи болничен от ЛКК, а от 30.05 трябва да започне 45 дневния. Проблем ли ще е ако взема за тези два дни болничен от личния лекар или като съм вземала от ЛКК вече не може. Отпуска не ми се иска да пускам или да продължа с ЛКК за двата дни.

Най-лесно е да се пусне отпуска.
Няма как болничен, ако няма прекъсване, освен чрез ЛКК.

# 186

Най-лесно е да се пусне отпуска.
Няма как болничен, ако няма прекъсване, освен чрез ЛКК.

Благодаря, тогава ще е отпуска или ще продължа с ЛКК.

# 187
Според мен, ако не ти стигат 2 седмици до тези 45 дена, или пускаш платен отпуск, или може да говориш с лекаря, който наблюдава бремеността ти и да ти пусне болничен преди тези 45 дни. Така направи лекарят за една моя позната пусна й болничен, защото не можеше да извършва повече своите работни задължения.
Ами това, че 180 дни са свършили, как ще ми даде АГ болничен от две седмици още? Нали 180 дни се полагат!?

# 188
  • В полите на Пирин планина
Ако са свършили 180те дни от ЛКК - само ТЕЛК може да продължи БЛ.

# 189
Здравейте! Simple Smile
Имате ли представа колко време след като работодателят подаде болничния към НОИ, той се появява в справката на сайта им? Питам, защото би трябвало да е подаден вчера, но все още не излиза в системата и пише, че няма предоставена банкова сметка.

Благодаря!

# 190
  • Пловдив
Здравейте! Simple Smile
Имате ли представа колко време след като работодателят подаде болничния към НОИ, той се появява в справката на сайта им? Питам, защото би трябвало да е подаден вчера, но все още не излиза в системата и пише, че няма предоставена банкова сметка.

Благодаря!

До 2-3 работни дни излиза. Има техническо време за обработка.

# 191

До 2-3 работни дни излиза. Има техническо време за обработка.

Много благодаря за бързия отговор! Simple Smile

# 192
Здравейте на всички! Не знам дали въпроса ми е за тук, но все пак ще попитам.
Тези от вас, които са си пускали самостоятелно декларация за данъчно облекчение, в какъв срок ви преведоха паричките?
Мъжът ми подаде на 12.03, а все още няма превод. Благодаря!
Няма правило и зависимост. Може да ги получите след 2 дни, може и след 2 седмици.

Аз подадох едва днес, мога да дам обратна връзка после кога ще пристигнат. Моят въпрос е глупав, но на коя сметка превеждат сумата всъщност? Никъде в документите не се искаше да попълня такава.

# 193
Здравейте на всички! Не знам дали въпроса ми е за тук, но все пак ще попитам.
Тези от вас, които са си пускали самостоятелно декларация за данъчно облекчение, в какъв срок ви преведоха паричките?
Мъжът ми подаде на 12.03, а все още няма превод. Благодаря!
Няма правило и зависимост. Може да ги получите след 2 дни, може и след 2 седмици.

Аз подадох едва днес, мога да дам обратна връзка после кога ще пристигнат. Моят въпрос е глупав, но на коя сметка превеждат сумата всъщност? Никъде в документите не се искаше да попълня такава.
Аз мога ли да пусна такава декларация, водят ме на работа от септември във фирмата на един приятел? Декември родих второ дете, това данъчно облекчение би ли навредило нещо на приятеля ни или държавата ти изплаща тези пари?

# 194
Woman89, не знам как ви водят, ето тук са описани данъчните облекчения, включително и това за деца:

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

Общи условия

Активация на акаунт