Майчинството счетоводно - 98

• 46 424
  • 820
  •   1
Отговори
# 165
  • София-Младост
Не.
Само здравна вноска и 2 дни от първия болничен плаща

# 166
Здравейте, какво се случва, ако разбера, че съм бременна и прекратя трудовия си договор по собствено желание? Ще имам ли право на някакво обезщетение след раждането на детето?
А ако ползвам болничен от началото на бременността до раждането какви разходи ще има работодателя?
Ако прекратите договора докато сте бременна нямате право на нищо. За да получавате обезщетение трябва да имате действащ трудов договор към момента на раждането.
Ако нямате договор имате право на социалното майчиство, но то е смешно малка сума.
По време на болничен работодателят плаща окоро 40 лева здравна осигуровка, както и всеки месец след раждането докато сте в майчинство.

# 167
Здравейте! Бременна съм в 7 г.с, но пия антидепресанти, които се налага спешно да спра. Това е много тежък за мен период и психиатъра ми предложи болничен с ЛКК комисия. Януари месец бях 15 дни болничен от ЛКК заради тежко прекаран ковид. Ако сега изляза в болничен то няма да ми стигне полагаемия годишен. Какво мога да направя в този случай?

# 168
Здравейте! Бременна съм в 7 г.с, но пия антидепресанти, които се налага спешно да спра. Това е много тежък за мен период и психиатъра ми предложи болничен с ЛКК комисия. Януари месец бях 15 дни болничен от ЛКК заради тежко прекаран ковид. Ако сега изляза в болничен то няма да ми стигне полагаемия годишен. Какво мога да направя в този случай?
Може да минете ТЕЛК комисия и да Ви удължат болничния. След това имате право на 45 дни от АГ преди термин.

# 169
Имате право на 180 дни НЕпрекъснат болничен, но не повече от 360 дни общо болнични за 2 години. Тези 15 дни не влизат в тези 180. 45-дневният преди раждане също не се смята.

# 170
Имате право на 180 дни НЕпрекъснат болничен, но не повече от 360 дни общо болнични за 2 години. Тези 15 дни не влизат в тези 180. 45-дневният преди раждане също не се смята.

А дали е проблем едната част от болничните да е ЛКК от психиатър, а другата ЛКК от АГ?

# 171
Здравейте! В 6та семица съм и имам следния казус. През февруари 2020г, точно преди пандемията (с моя късмет) започнах нова работа в Гърция, където ме осигуряваха на трудов договор, пълен работен ден. След като настъпи пандемията, със съгласие на работодателя през март 2020г. се върнах в България, като продължих да работя на разстояние (римоут) до ноември 2020г. за гръцката фирма (и те да ме осигуряват в Гърция) . От предишен опит в друга европейска държава знам, че е необходимо да се вземе документ от Гърция (U1) , който потвърждава, че съм се осигурявала в държавата, за да може да ми се признаят здравните за съответните месеци и да не ги дължа в България. Поради обстановката, нямаше как да взема документите (институциите не работеха).

През февруари 2021г. започнах нова работа в България. Доста време стоях с прекъснати здравноосигурителни права, за щастие не ми се е налагало да ползвам болничен, а за всякакви прегледи разчитах на допълнителното (частно) здравно осигуряване от новия ми български ми работодател. Миналият октомври подадох молба в Здравноосигурителната каса за потвърждаване от гръцка страна на осигурителния ми статус през периода, в който съм работила там. Все още няма обратна връзка от Гърция, единственото, което може да се направи, е да им се изпраща "напомняне" през 2 седмици. Към момента вече здравноосигурителния ми статус е "Непрекъснат", но в сайта на НОИ имам коментар: "Налични са месеци без данни за здравно осигуряване за период, които не участват във формиране на здравно-осигурителния статус на лицето. Можете да декларирате и да заплатите съответните здравни вноски и след изтичане на сроковете за доброволно." От Здравна каса ми обясниха, че НЕ мога да ги заплатя, заради така нареченото двойно осигуряване - според тях противоречащо на европейските закони (нищо, че на самия сайт, пише, че могат да се заплатят?) , и, че трябва да продължа да чакам, а от НОИ не ми вдигат... Притеснява ме, че няма крайна дата, до която гърците са длъжни да потвърдят статуса ми, а може да взема болничен по-рано.

Може ли това, че липсват данни за дадени месеци да не позволи ползване на майчинство и болничен? Може ли въпреки изпратения формуляр за потвърждаване на внесените осигуровки до Гърция, да ги заплатя преждевременно тук в НОИ?
Последните ми изплатени болнични са през 2018г.

# 172
  • ново
Понеже сте подала заявление, че сте била здравноосигурена в друга европейска страна, сега няма как да си ги платите в Бг. Това е точно, за да се избегне двойното осигуряване, както са ви казали от НОИ. Щом при проверка статуса ви е непрекъснат, според мен е потвърдено, че сте била осигурена. Право на болнични и майчинство имате, ако имате осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство.
В момента имате ли трудов договор, по който се внасят осигурителни вноски?

# 173
Понеже сте подала заявление, че сте била здравноосигурена в друга европейска страна, сега няма как да си ги платите в Бг. Това е точно, за да се избегне двойното осигуряване, както са ви казали от НОИ. Щом при проверка статуса ви е непрекъснат, според мен е потвърдено, че сте била осигурена. Право на болнични и майчинство имате, ако имате осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство.
В момента имате ли трудов договор, по който се внасят осигурителни вноски?

Благодаря за отговора! В момента съм на трудов договор, осигурена на пълната заплата. След като се върнах от Гърция и прекратих взаимоотношения с гръцкия работодател, имам стаж през последните 2 години (осигурявана винаги на пълна заплата), който е прекъснат за ~2 седмици при смяна на последния ми работодател.
От февруари 2021- до края на септември 2023г. бях при един работодател. От началото октомври досега съм при нов работодател (вече ми изтекоха 6те месеца).
Отидох в НАП при напускане на старата работа (септември), за да попитам дали е необходимо да си платя сама липсващите дни, преди да започна при новия работодател, но се оказа, че от новата фирма вече бяха обявили новия ми договор в системата същия месец (когато получих и приех тяхната оферта за работа) и така и не се наложи да доплащам нищо. Потвърдиха, че няма да имам прекъсване.

Надявам се всичко да е наред в такъв случай и да няма проблем с взимане на болничен преди 45-те дни преди раждането. Може ли някой да ми помогне с информация - болничен може ли да се взима от специалист-генеколог, следящ бременността или само от личен лекар? За какъв максимален период се взима (чела съм, че се продължават, т.е. не е един-единствен болничен до 45-те дни...) и има ли вероятност да не бъдат одобрени от работодателя?

# 174
  • София-Младост
Може да се взима от специалист болничен.
Работодател не го одобрява, ако има някакви съмнения, примерно за фалшив такъв, може да сигнализира.
Може да се издава за 180 дни непрекъснати.

# 175
Работодател не го одобрява, ако има някакви съмнения, примерно за фалшив такъв, може да сигнализира.

Благодаря! Дали правилно разбирам - ако се наложи, мога да взема болничен по време на бременноста (до 180 дни непрекъснати), след което от 45-ия ден отново са болнични? След самото раждане първите 135 дни - отново са болнични? И чак след 135-ия до 410 ден се води отпуск по майчинство? Питам, за да се опитам да изчисля доходите, които бих получавала през това време.

# 176

Благодаря! Дали правилно разбирам - ако се наложи, мога да взема болничен по време на бременноста (до 180 дни непрекъснати), след което от 45-ия ден отново са болнични? След самото раждане първите 135 дни - отново са болнични? И чак след 135-ия до 410 ден се води отпуск по майчинство? Питам, за да се опитам да изчисля доходите, които бих получавала през това време.
135 дни са общо болничните за бременност и раждане. В тези 135 дни влизат и тези 45 дни преди раждане, тоест имате 45 преди раждане, 42 от болницата и 48 от педиатъра на бебето (тези може и да са повече, ако родите преди термин. Изравняват ги общо до 135 дни).

# 177
Здравейте, в отпуск по майчинство съм, като планирам да се върна на работа следващата година. Имам натрупани дни отпуск още от 2021г. Въпросът ми е губя ли тези дни или другата година все още ще мога да ги използвам? Благодаря.

# 178
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в отпуск по майчинство съм, като планирам да се върна на работа следващата година. Имам натрупани дни отпуск още от 2021г. Въпросът ми е губя ли тези дни или другата година все още ще мога да ги използвам? Благодаря.

Не, не се губят. Могат да се ползват, след като се върнете на работа.

# 179
Две години е давностния срок на платения отпуск. Щом имате за 2021 година, обичайно трябва да се погасят до края на 2023та. Този срок се удължава с времето на майчинството, ако сте ползвали пълните 2 години майчинство, отпуск от 2021 ще може да ползвате до края на 2025та.

Общи условия

Активация на акаунт