Майчинството счетоводно - 98

• 45 395
  • 820
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, този месец получихте ли си майчинството за отглеждане на дете до 2 г възраст? В календара за плащанията на сайта на НОИ датата е 4ти юни, който мина. От 17 април аз нямам никакъв превод. Звънях им още миналия месец и ми казаха, че за май плащането ще е първата седмица на юни, чудим се вече какво се случва. От работата всичко е подадено навреме и данните са обработени, но плащане нямам, да не би да е друга дата вече не знам...

И аз имах проблем с майчинството за 2рата година, уж всичко беше наред, пък превод нямаше. Ходих директно в НОИ и питах там, казаха, че може да ми се обадят, не ми се обадиха, явно е било вътрешен проблем. Вижте и при вас дали не е така. На телефона им също звънях, но там не успяха да ми помогнат.

# 541
Декларацията си излиза на сайта, пише че се обработва.. Много ми е интересно 3 вече 3ти месец ли не могат да я обработят...

# 542
  • София
Декларацията си излиза на сайта, пише че се обработва.. Много ми е интересно 3 вече 3ти месец ли не могат да я обработят...

След като излиза значи има някакъв проблем щом няма плащане. Обадете се в НОИ и попитайте какъв е проблема. Ако нещо не е подадено като хората от НОИ по принцип изпращат писмо на работодателя да коригира грешните данни. Обадете се най добре вие и попитайте.

# 543

След като излиза значи има някакъв проблем щом няма плащане. Обадете се в НОИ и попитайте какъв е проблема. Ако нещо не е подадено като хората от НОИ по принцип изпращат писмо на работодателя да коригира грешните данни. Обадете се най добре вие и попитайте.
Ходихме на място, проблема не е в нас, а в тях. Не казаха какво точно е станало, но явно някой там не си е свършил работата. Другата седмица съм щяла да имам пари. Поне ще са ми на куп (надявам се). Няма оправия значи, много съм потресена, защото има хора, които разчитат на тези пари. Чудя се дали да не подам жалба, някой има ли опит с това и има ли смисъл?

# 544
Здравейте,

Както е тръгнало, може да не родя до термина си, ще дадат +5 дена изчакване и ще предизвикват.
Проследяващият АГ ми издаде 45 дневния болничен, с колко време ще разполагам да поискам удължаващ лист?

# 545
  • ново
Когато родите ще ви издадат за разликата (преносването), ако има такава.

# 546
Здравейте! Военнослужещите жени могат ли да излязат в майчинство, ако все още са в изпитателен срок? До колкото знам той е 1 година.

# 547
  • ново
Военнослужещ на изпитателен срок? Това по кой точно член от ЗОВС е?

# 548
Здравейте, исках много да се върна на работа, колкото се може по-скоро, едно заради парите, разбира се, но и работата много ми харесва - в момента екипът ми прави много интересни неща и си казвах какви неща изпускам... Та  с голямо желание кандидатствах за "Родители в заетост", след доста бюрокрация, търсене на детегледачка, създаване на хубав режим, за да мога все пак да прекарвам време и с детето си, най-сетне стигнах до заветното "хора, връщам се на работа" след година и 2 месеца (съответно остават 22 месеца до навършване на 3г) и от работа също толкова сърдечно ми казаха "амии ние смятаме да съкратим тази позиция, искаш ли по член 331 6 заплати, че и даже още 2 имаш от натрупани отпуски... с тея 8 заплати можеш да си изкараш още майчинство и да си намериш нова работа! : ) фирмата е голяма, няма да фалира, правили разни реконструкции и щели да затворят моята позиция.
Първо си казах брей 8 заплати, пък ще си намеря много бързо работа, много хубаво предложение.
После си казах, абе те така или иначе ще ми дължат тези 4 заплати по закон, до края на 2рата година ще съм натрупала още отпуска - ето още 3, я да си остана до края на майчинството и после да ми съкращават позицията.
После още помислих и си викам абе това май не са единствените две опции... в крайна сметка как така от 22 месеца обещана работа с обещана заплата по закон, аз ще получа 6 от тях... доста куца оферта. Питането ми е ако кажа, че искам да се върна на работа и отказвам това предложение, какво е най-лошото, което може да се случи : ) Фирмата е голяма, международна и не виждам да има нещо личностно, знам, че не е най-добрата идея да се буташ там, където не те искат, но реално не мисля, че "ще ми направят живота ад" и т.н.
Честно, повече ми се бори за това, отколкото стреса да почвам нова работа и да се доказвам тепърва на ново място с малко дете на изпитателен срок...
Предстои ми консултация с адвоакт по трудово право, но аз и в инспекция по труда ходих за консултация, честно във форумите имаше повече информация, отколкото при тях...

# 549
"Обещани заплати по закон" до 3 годишна възраст на детето не е точно така, за съжаление.
Според Кодекса на труда, член 328, ал.1 т. 2 работодателят може едностранно с предизвестие да ви освободи при съкращаване на част от предприятието/отдел/длъжност.
Според чл. 333, ал. 1, т. 1 майка на дете до 3 годишна възраст може да бъде съкратена по чл. 328, ал. 1, т. 2 само с разрешение от Инспекция по труда. Разрешение поне от моите наблюдения не е трудно да се получи, особено при голяма компания, както казвате.
На практика не сте особено защитена и случи ли се този сценарий оставате само с обезщетението за неползван отпуск.
Аз бих взела осемте заплати, работа ще намерите.
Варианти за преназначаване с допълнително споразумение в същата фирма на сходна длъжност няма ли?
При съкращение трябва да ви назначат някъде, ако искате да продължите да получавате 2рата година майчинство, или 50% от него ако започнете наистина работа.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 00:06 от HoneyBee33

# 550
  • Sofia
В момента е много трудно намирането на работа - обмислете добре нещата.

# 551

Според чл. 333, ал. 1, т. 1 майка на дете до 3 годишна възраст може да бъде съкратена по чл. 328, ал. 1, т. 2 само с разрешение от Инспекция по труда. Разрешение поне от моите наблюдения не е трудно да се получи, особено при голяма компания, както казвате.

Аз ходих да се консултирам и с Инспекция по труда, казаха да не го приемам и че според тях разрешение за съкращаване не майка с малко дете няма кой да им даде, но разбира се нищо не е на 100%.

При съкращение трябва да ви назначат някъде, ако искате да продължите да получавате 2рата година майчинство, или 50% от него ако започнете наистина работа.

Дадоха ми избор да си продължа майчинството до края на 2рата година или да получа заплатите сега, но така реално ще си спра осигуровките и стажа в следващите 10 месеца. Затова се замислих дали да не си изкарам майчинството до навършване на 2г и след това да съкратят позицията (казаха, че най-вероятно условията ще са почти същите), което беше коректно от тяхна страна. Не съм питала за друга позиция, защото бях малко в шок??? въобще не съм мислела, че такова нещо може да се случи на някого, който не само е в майчинство, ами иска и да се върне да работи : ) За съкращаване на щат четох, че е доста голям процес и трябва да правят подбор и т.н. Фирмата ми е интернационална и голяма, но българският офис всъщност е малък. Въобще не зная сред кои колеги би станал този "подбор", защото структурата е малко луда. В моя екип има хора от 5 държави реално. Дано адвокатът да има по-ясна представа за възможностите ми.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 00:51 от millenialmaika

# 552
Винаги има вратички в закона как да се разделят с вас, независимо от това дали сте майка или не. Могат да ви назначат на друга позиция, но с изпитателен срок и така да ви махнат по чл.71 и съвсем да олекнете.
Ако са искали да ви задържат, със сигурност щяха да ви предложат алтернатива. Съдя по това, че фирмата, в която работя също е международна и с над 2000 човека. За 9г. съм сменила няколко позиции именно, защото някои от тях вече не бяха необходими. За съжаление тогава видях, че се разделиха доста лесно с тези, които не им бяха угодни. На мен дори ми се струва доста това, което предлагат. При нас за закриване на позиция им връчват предизвестието 2м преди да закрият позицията и евентуално плащат 1 заплата, ако човекът знае, че има прави на нея ако до месец след излизане на борсата не си е намерил друга. Те сами проактивно не казват. Колко е международно и колко побългарено е трудно да се каже. Всяка фирма си гледа интереса преди всички човешки фактори.

# 553
Могат да ви назначат на друга позиция, но с изпитателен срок и така да ви махнат по чл.71 и съвсем да олекнете.
Точно това няма как да стане без допълнително споразумение подписано от двете страни, т.е. без нейно съгласие. С останалото съм съгласна.

# 554
На мен дори ми се струва доста това, което предлагат. При нас за закриване на позиция им връчват предизвестието 2м преди да закрият позицията и евентуално плащат 1 заплата, ако човекът знае, че има прави на нея ако до месец след излизане на борсата не си е намерил друга. Те сами проактивно не казват.

Струва ви се доста, защото те реално не са в изгодна позиция и се опитват да разрешат нещата с "примамливи оферти". В нашата фирма също са съкращавали преди по същия предложен начин - с такова предложение, смятам, че е нормална практика (при положение, че по закон са 4) без много разправии, НО освободените хора не са били в защитена група. Тогава каква е разликата с мен?

Всяка фирма си гледа интереса преди всички човешки фактори.

Аз също се опитвам да се образовам и да съм подготвена за всичко, за да избера най-доброто за себе си. В крайна сметка има закони, не виждам защо за моя случай да няма.

Общи условия

Активация на акаунт