Майчинството счетоводно - 98

• 45 259
  • 820
  •   1
Отговори
# 750
Много благодаря!
Здравейте, в началото на август ми свършва платения отпуск и трябва да се върна на работа, обаче детето ще тръгне на ясла от 20 септември.Вчера казах на работодателя, че искам да използвам неплатен отпуск за този период, докато детето се адаптира и започне да посещава ясла,но той ми заяви, че не мога да ползвам.Аз ли съм в грешка или наистина не мога да ползвам  неплатен отпуск. Става въпрос за от началото на август до 30септември,около 2 месеца.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 164б, ал. 1, 2, 3 и 5 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
.......
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
( 8 ) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

Или накратко, няма право да ви откаже.

# 751
Здравейте на коя дата се превежда майчинството за 2-рата година ? В началото на месеца както беше първата година или зависи от работодателя ?
Първия вторник или четвъртък от месеца.
В началото на месеца за предходния месец или за настоящия?

# 752
За предходния.

# 753
Здравейте,
прехвърлих майчинството си на майка ми от средата на миналия месец, но тя още няма превод.
В системата пише следното:

Хем е започнало плащане, хем е изплатен, хем няма плащане към нейната сметка и не знам в какво състояние? Ще звъним на НОИ утре, но реших и тук да питам дали имате някакви идеи, какво се случва.

# 754
Здравейте, защо в графата до последния ми болничен, издаден от болницата, в която съм родила, би могло да пише “Не подлежи на плащане”?? Дали има някаква грешка от счетоводството на болницата, тъй като родих доста преди термин и да не са сметнали правилно дните? Терминът беше за 7.08. и съответно бях вече в 45-дневния болничен, издаден от ЖК. Родих на 3.07. и ми е издаден болничен за 42 дни, който пратих на работодателя и веднага е входиран в НОИ, но там излиза “не подлежи на плащане”…

# 755
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
прехвърлих майчинството си на майка ми от средата на миналия месец, но тя още няма превод.

Хем е започнало плащане, хем е изплатен, хем няма плащане към нейната сметка и не знам в какво състояние? Ще звъним на НОИ утре, но реших и тук да питам дали имате някакви идеи, какво се случва.

Вижте кога реално е направен превода от Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН.

Пише, че е започнало плащане, защото по декларацията перидоът е дълъг. Предполагам, че първото плащане е извършено. Да си направи справка в сметката.
Или може да го получи утре.

Здравейте, защо в графата до последния ми болничен, издаден от болницата, в която съм родила, би могло да пише “Не подлежи на плащане”?? Дали има някаква грешка от счетоводството на болницата, тъй като родих доста преди термин и да не са сметнали правилно дните? Терминът беше за 7.08. и съответно бях вече в 45-дневния болничен, издаден от ЖК. Родих на 3.07. и ми е издаден болничен за 42 дни, който пратих на работодателя и веднага е входиран в НОИ, но там излиза “не подлежи на плащане”…

Защото се дублират с първия БЛ, който е 45 дни преди термина.

Остатъкът до 135 дни ще се изплати с последния БЛ, който се издава от педиатъра на детето.

# 756
Тоест сега няма да има изплащане, а чак когато изтече този болничен и педиатърът издаде последния, и съответно се входира и тн?

Здравейте,

Вижте кога реално е направен превода от Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН.

Пише, че е започнало плащане, защото по декларацията перидоът е дълъг. Предполагам, че първото плащане е извършено. Да си направи справка в сметката.

Защото се дублират с първия БЛ, който е 45 дни преди термина.

Остатъкът до 135 дни ще се изплати с последния БЛ, който се издава от педиатъра на детето.

# 757
Здравейте,

Lady Brinne много благодаря за отговоря. В справката, която споменахте няма запис за направено плащане, та предполагам това значи, че вероятно утре ще пуснат превод или?
Превори си сметката още днес, но няма нищо.

# 758
Като изпише изплатен обикновено на следващия ден сутринта (пак зависи от банката и обработката на превода) вече са налични в сметката.

# 759
Здравейте, таткото иска да ползва 5 месеца от майката неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. (чл. 167а, Ал.1), тъй като неговия полагаем отпуск от 6 месеца е ползван в друга фирма преди 3 години. Намерих декларацията за ползване на отпуск, но възникват няколко въпроса:
1. Декларацията,  в която давам съгласие да прехвърля 5 месеца в свободен текст ли е, или трябва да търся точно определена;
2. Освен декларацията за ползване на отпуска и декларацията от другия родител трябват ли други документи; / акт за раждане ще приложим/
3. Тъй като е ползвал в предната фирма четох за някакво удостоверение което се попълва/ има го в Наредбата за ползване на отпуските/, та трябва ли от предишна фирма да прилага някакъв документ какво е ползвал? Не са му дали такова при напускане.

Предварително благодаря на отзовалите се

# 760
Здравейте, ще се радвам ако някой може да отговори на следния казус.
Бременна съм и се следя само на частно, не желая да се записвам на ЖК и да ме преглежда още един доктор, но в такъв случай аз не се водя с официално регистрирана бременност ако съм разбрала правилно. В такъв случай личния лекар може ли да ми издава болничен преди 45-дневния, както и самия 45-дневен всъщност?
Положението е малко хем сърби, хем боли. 😆

# 761
Здравейте, ще се радвам ако някой може да отговори на следния казус.
Бременна съм и се следя само на частно, не желая да се записвам на ЖК и да ме преглежда още един доктор, но в такъв случай аз не се водя с официално регистрирана бременност ако съм разбрала правилно. В такъв случай личния лекар може ли да ми издава болничен преди 45-дневния, както и самия 45-дневен всъщност?
Положението е малко хем сърби, хем боли. 😆

Аз също се следя само на частно. Първите 2/3 прегледа бях на ЖК, но бързо се отказах. Когато имах нужда от болнични, поради неразположения свързани с бременността, лекарят който ме следеше на частно ми издаваше или ме пращаше на ЛКК. 45 дневния преди термин, отново той го издаде.

# 762
A къде точно се регистрира бременност, че аз така и не разбрах? Във всеки амбулаторен лист пише "бременност", дори на частно. ЛЛ дори не разбра, че съм бременна. Болнични преди това и 45-дневния си ми издаде частният лекар, при който се следя.

# 763
Здравейте може да е малко глупав въпрос, но ако някой може да ми обясни. Днес ми дадоха този документ. А на него пише от 6 месечна възраст. Бебето е на 3м. Ще си взимам ли майчинство сега. Неможах да разбера

# 764
Да не е печатна грешка? Те горе долу 3м се събират болничните от 45 дневния до последния от личния на детето. Датите написани изглеждат ок.

Общи условия

Активация на акаунт