Трудно проговаряне - тема 27

• 37 202
  • 371
  •   1
Отговори
# 360
Според мен не е рано. Моето дете също на 2год и 9м. го заведох. Като също се притеснявах за говоренето. Логопеда по никакъв начин няма да навреди, а ще подпомогне детето да се чуства уверено. Също и концентрацията ще се отработва. Просто трябва да намерите "вашия специалист". За гр.София мога да препоръчам. Поне аз аъм изключително доволна, макар и да ходи само на 5-6 консултации се видя доста напредък при моето дете. За съжаление трябваше да преустановим, понеже сме "командировани" на морето. 😊

# 361
Близнаците ми започнаха работа с логопед на 2г присъствено. Но и преди това сме работили за реч и развитие вкъщи , с напътствия от логопед, специалист по ранно детско развитие.  Ние сме работили с Нина Йорданова, аз без тая жена нямаше да оцелея Joy помагаше ми с развитието, хранене, възпитание, изграждане  на добра концентрация , реч и общо взето всичко свързано с децата.

# 362
Лизи, на колко са сега децата? Бихте ли споделили малко повече? Моят смени три логопеда и преди две години намерихме логопед,  с който се напаснаха и резултатите започнаха да идват. Вярно, че и той самият порасна. Преди година и половина включихме ерготерапевт, сякаш има ефект, но синът ми там невинаги е на 100 процента. Не знам дали е до ерготерапевта или до сина ми, в чуденка съм. Сега ще е първи клас, реших да не го отлагам. Много ми е стегнато, надявам се до попаднем на добър ночен учител, и да успее да се приобщи. Няма да ходи на занималня, засега ще се пробвам с моя помощ само да пише домашни и усвоява материала, който не е успял в училище. Ако не стане, ще търся помощ.

# 363
Според мен не е рано. Моето дете също на 2год и 9м. го заведох. Като също се притеснявах за говоренето. Логопеда по никакъв начин няма да навреди, а ще подпомогне детето да се чуства уверено. Също и концентрацията ще се отработва. Просто трябва да намерите "вашия специалист". За гр.София мога да препоръчам. Поне аз аъм изключително доволна, макар и да ходи само на 5-6 консултации се видя доста напредък при моето дете. За съжаление трябваше да преустановим, понеже сме "командировани" на морето. 😊

Препоръчайте за гр София.

# 364
Ариа , На 3г са децата в момента. Ще започна отначало.
Близнаци са , момче и момиче . Още , като бебета имаха забавяне , двигателно всички умения ги развиваха към края на препоръчителния период и то с помощ от рехабилитатори , имат маркери на недоносеност , въпреки че се водят доносени . С храненето бяха трагични , с много силен рефлукс до 1,3г и с ниско тегло. Това беше причината да се обърна към Нина Йорданова , тя освен логопед и специалист по ранно детско развитие , е и хранителен терапевт. Лекарите толкова много ме припираха и плашеха с това хранене и тегло и постоянни Анемии ,че в един момент започнах да ги храня на телефон, храненето беше дълго и мъчително , докато момчето тотално не отказа твърда храна, когато беше на 1г, ...  3 месеца не лизваше друго освен мляко и повръщаше всеки ден, лечения от гастроентеролозите, с нулев резултат,. момичето ядеше определени неща , но нито хапка без телефон, не можех да го махна , какво ли не опитвах. Та на 1, 2г  се обърнах към Нина Йорданова, помогна ми за храненето , спря им рефлукса с хранителен режим, заместихме хранения , спряхме екраните по време на хранене. Докато работехме за хранене, забелязах ,че с момичето нещо се случва , спря да има зрителен контакт, тя започна да има лепетна реч , чак на 1г, отделно беше станала като дива , не ми даваше да я гушкам , да играя с нея , бягаше от мен всячески и играеше само сама, изпадаше в ужас от други хора, дори близки. Това ме провокира ,да отидем на място при Нина , въпреки че не сме от София, без да и казвам нищо , тя веднага забеляза че момичето няма зрителен контакт. Оцени развитието им , бяха на 9месеца и започнахме , тоест 6,7 месеца забавяне , освен за хранене , да работим и развитие , даде ми програма с игри за вкъщи, пишехме си постоянно , веднъж месечно се виждахме за онлайн консултации. Минахме и невролог , в някакъв момент , забавянето беше оценено по същия начин, както Нина го оцени. Докато направиха 1,10г  , имаха доста умения с пъзели, сортиране на цветове и всякакви неща , но говор почти нямаше. Зрителния контакт на момичето се върна доста бързо с игрите и спирането на екрана, за около 2,3 седмици. Нина ни насочи , че трябва да започнем работа с логопед на около 1,10 г бяха  ,но нито един логопед от града ни,  не искаше да започне работа с тях, няма такъв който има специализация ранно детско развитие. Като искаше и логопеда да учи момчето да дъвче , защото все още не искаше да дъвче . Та така принуди нейна стара ученичка да ни вземе (Нина е учител в университет) , като се чуваха с нея всяка седмица и Нина и даваше задачи , как да работи с децата , какво да ги учи , ако нещо неглижираше логопедката от града ни , направо и се караше дори, децата тогава бяха на почти 2г вече, като за този контрол и напътствия към другата логопедка , не съм плащала. Момичето доста бързо започна да говори с работата при логопедката от града ни и спрях да я водя. В момента тя знае и пее поне 12 песни, казва стихчета, знае цветовете, брои до 15, разказва по картинки от книжки и не млъква. Тук дойде проблем , момичето не даваше на момчето да говори , буквално отговаряше на всеки въпрос, прие го като състезание за внимание. Момчето продължи работа с логопед , имаше страшно неясна реч , заради късното научаване да дъвче, правиха му масажи на челюстта езика , според логопеда има и орална сензорна чувствителност и така трябваше време, защото и постоянно боледуваше и ми даваха задачите и за вкъщи , но в момента на 3г  говори , пее няколко песни и стихчета, но с неясна реч , говори ясно ежедневните дейности и когато иска нещо, брои до 12, цветовете нямат учене при него, прави изречения  по 3,4 думи , може да си каже име , възраст и пол и тн . Вече искат да го изписват от логопедичната терапия , но мен ми се иска да поработят с него още малко или да оставим нещо, като поддържаща терапия веднъж седмично, още някой месец, защото сестра му продължава да не му дава шанс за говор , а той вече е свикнал така и просто ,когато е с нея остава пасивен и чака тя да отговори . Сега сме почивка август , но от есента ще се разберем с Нина и другата логопедка , какво да правим.

Забравих да напиша , че на ясла не са ходили , поради здравословни причини.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:45 от Lizi:) :)

# 365
Hellokitty1993 - Логопедичен център Пъзел. Александра Йорданова. Имат консултации и през уикендите, като там може да се падне при друг специалист. Аз случайно попаднах на нея, но в разговор с познати, които са посещавали центъра и Алекс, са изключително доволни.

# 366
Здравейте,на кратко да кажа моя опит.Моете момче е няколко месеца преди 2 годинки.Не сочи и казва 1-2 димички,това и проблемите с хранене,не иска много да дъвче ни насочи да потърсим помощ.Водих го на невролог,според него проблем е екранното време и е придобил на моменти да е хиперактивен или наподобяващи аутични спектри в някои моменти.Водих го и на детски психолог и той е на това мнение.Съвета е детска градина,психолог и логопед.
Търся му ясла с помощта тук на Lizi се насочих и към логопеда Нина Йорданова,разучих и разни центрове специализирани с логопеди и психолози и надявам се до края на месеца вече да е записан и да почне да се работи.Всички са единодушни,че е много важно да се работи колкото може по ранно,така,че мисля,че ще има ефект и ще навакса

# 367
  • Варна
Детето ви е мъничко, разбира се, че ще навакса ако проблемът са само екраните.  Спрете ги, но не ги връщайте, работете, нещата ще се наредят.

# 368
Привет! Аз бих искала да попитам по-опитните мами нещо.
Младежът ще стане на 3 след 2 месеца, говори с дълги изречения и абсолютно разбираемо, разбира всичко. НО на въпроса отговаря с въпрос, например Искаш ли вода? - искаш ли вода. Използва НЕ, но няма никакво ДА за потвърждение и не можем да водим диалог. Иначе познава 10тина цветове и брои до откат.. Двама логопеди ме режат да работят с него, защото няма 3г, идващият петък ще ходим при друг, дано не ни върне и тя. Няма екран, ходил е сумарно на ясла 2месеца… как мога да му помогна? Разбира се, че не му давам всичко наготово, но все пак ми е странно това. Благодаря!

# 369
Насочете се към логопед със специализация ранно детско развитие , такъв няма да ви върне ,че е малък и ще може да направи оценка на развитието. Ние сме ходили при Нина Йорданова от Пумпелина и онлайн сме работили с нея , защото не сме от София.

# 370
Насочете се към логопед със специализация ранно детско развитие , такъв няма да ви върне ,че е малък и ще може да направи оценка на развитието. Ние сме ходили при Нина Йорданова от Пумпелина и онлайн сме работили с нея , защото не сме от София.

Благодаря! Ще разгледам. Той и не иска да дъвче, така че мисля ще ми помогне. Удобно ли е да ви пиша?

# 371
Разбира се!

Благодаря! Ще разгледам. Той и не иска да дъвче, така че мисля ще ми помогне. Удобно ли е да ви пиша?

Общи условия

Активация на акаунт