Трудно проговаряне - тема 27

• 43 639
  • 495
  •   3
Отговори
# 375
Поне при него беше кошмар!След четвъртия прием започнаха едни нервни кризи и истерий,но пък други майки са доволни!Явно за всеки организъм е различно
Здравейте,мами!
Моето момче вече е на 4г и все още не е проговорил!От двегодишен ходим по логопеди и психолози,но за сега резултат...нулев!Всичко разбира,изпълнява команди,не пърха с ръце,но пък винаги играе сам!Интересното е ,чи харесра да е шумно и като нама деца му е скучно!Ходихме на невролог ,но не можа да му постави диагноза и написа на амб.лист ,че е с генерализирано разтройство !Изписа му Брейн Бустер,който буквално го побърка и го спрях!Сега приема Пантотен+глицин по препоръка на една мама!Иначе е много изнервен тъй като не може да изрази какво иска!Моля Ви дайте ми насока какво да правя...че вече не знам!
Някай да ми препоръча нещо за неври,но под хормата на капки или спрейче...!Много благодаря!

Как действа брейн бустер?

При мен с двуезично дете на 3г и половина виждаме напредък но бавен.
И ми е мъчно връстниците й пеят български песни тя не може и на 2та езика.Но най се притеснявам че само с нас говори а в градината нищо не казва но е шумна казват и че се меша да играе с деца.Някой с повече опит или логопед тук да ми даде предположение?
Всяка седмица ходи на бг логопед 5 месеца вече.

# 376
Здравейте,мами!
Моето момче вече е на 4г и все още не е проговорил!От двегодишен ходим по логопеди и психолози,но за сега резултат...нулев!Всичко разбира,изпълнява команди,не пърха с ръце,но пък винаги играе сам!Интересното е ,чи харесра да е шумно и като нама деца му е скучно!Ходихме на невролог ,но не можа да му постави диагноза и написа на амб.лист ,че е с генерализирано разтройство !Изписа му Брейн Бустер,който буквално го побърка и го спрях!Сега приема Пантотен+глицин по препоръка на една мама!Иначе е много изнервен тъй като не може да изрази какво иска!Моля Ви дайте ми насока какво да правя...че вече не знам!
Някай да ми препоръча нещо за неври,но под хормата на капки или спрейче...!Много благодаря!
Трябва да се въведе алтернативно средство за комуникация. Всичките сиропчета остават сиропчета и с тях този проблем не се решава. Много се чудя защо до сега не са обяснили защо е наложително да се въведе Алтернативно средство за комуникация  и не са предприели стъпки и обучил вас на избрания начин. Ако ходите само на логопед си обяснявам защо. Логопедът не е специалист по комплексно детско развитие. Ако пък посещавате някаква комплексна услуга и не са ви предложили Допълнително Алтернативно Средство за комуникация , то тези хора нищо не разбират от невербални деца. Колкото повече забавяте  тази постъпка, толкова повече ще наблюдавате повишаване на изнервеността и стопиране е развитието.

# 377
Здравейте,мами!
Трябва да се въведе алтернативно средство за комуникация. Всичките сиропчета остават сиропчета и с тях този проблем не се решава. Много се чудя защо до сега не са обяснили защо е наложително да се въведе Алтернативно средство за комуникация  и не са предприели стъпки и обучил вас на избрания начин. Ако ходите само на логопед си обяснявам защо. Логопедът не е специалист по комплексно детско развитие. Ако пък посещавате някаква комплексна услуга и не са ви предложили Допълнително Алтернативно Средство за комуникация , то тези хора нищо не разбират от невербални деца. Колкото повече забавяте  тази постъпка, толкова повече ще наблюдавате повишаване на изнервеността и стопиране е развитието.

Имате предвид да посещава и ресурсен ли?

# 378
Здравейте,мами!

Как действа брейн бустер?

При мен с двуезично дете на 3г и половина виждаме напредък но бавен.
И ми е мъчно връстниците й пеят български песни тя не може и на 2та езика.Но най се притеснявам че само с нас говори а в градината нищо не казва но е шумна казват и че се меша да играе с деца.Някой с повече опит или логопед тук да ми даде предположение?
Всяка седмица ходи на бг логопед 5 месеца вече.

Ако забелязвате, че изостава  и с двата езика и не говори въобще, аз бих спряла единия език. И акто проговори по-уверено бих започнала да вкарвам отново втория език. Не съм специалист, но ако се обърква и не комуникира с другите деца, може би е по-добре да стане по-уверено с основния език , който се говори в градината, за да не е изолирано и да се развие речта.

Иначе освен градине, бих водила детето на избънкласни занимания, където може да общува по-свободно с други деца- танци, плуване , каквото и да е, но да е сред други деца и да общува в свободна среда.

# 379
Здравейте имаме умерено тежка форма на Аутизъм. Въпреки всичките усилия, терапий и тестове детето не е проговорило. На 10 години Момче говори само думи от битов характер. Паметта е добра но механична със трудно свързване логически информацията. Болката е огромна. Като подобрение пише цифрите със изключение на 4и 5 а за буквите само някой пише и то печатно.Правили сме ЕЕГ, тест на Рейвън. Който показва в порядъка първи тест 56 и втори 50. Детето е хиперактивен трудно се концентрира губи бързо търпение. Изпили сме много добавки. Изместих го препоръка на доктор в нормално училище в индивидуална форма на обучение. Вече не знам какво да направя като изследване за да се подобри тази концентрирация.

# 380
Скрит текст:
Здравейте,мами!

Имате предвид да посещава и ресурсен ли?

Въобще не.
Средствата за Допълнителната алтернативна Комуникация дават възможност на едно  дете (което за момента не говори И е възможно никога да не проговори в аспект, в който всеки редови родител разбира "комуникацията") да осъществява взаимодействие - да моли, да съобщава, да споделя.

Това, на което искам да обърна внимание е, че интелект и комуникация не са пряко свързани. Има деца със запазен интелект които не говорят НО комуникират с комуникационни таблети, натискат с пръст копчета, могат да ги управляват с поглед и т.н. оперира с всякакви средства на ДАК подбрани според техните нужди НО и възможности. Но има деца които могат да артикулират , вокализират, могат да повторят папагалски всичко, НО  все пак нямат интелектуалните възможности да комуникират и затова съобщават нуждите си чрез своето поведение.

Важно е че всяко дете наистина може да комуникира, дори с поведението си. Ако едно дете плаче силно то може да е гладно жадно, нещо да го боли. Поведението му е комуникация. Но ние можем само да се догаждаме какво иска. Трудно е защото така детето няма самостоятелност, чужд човек не може да го разбере. ДАК дават възможности -  примерно с тангълобжект или с картонче да покаже че е жадно, или да натисне комуникационен бутон на който е записано съобщение че е жадно. Или да покаже с езика на глухата общност че е жадно. Или с ПЕКС лента. Или да напечата "жаден съм" на компютър , или да натисне клавиш "жаден съм" бутон върху комуникационен таблет и др.

Всяко дете, което не комуникира и показва с поведението си какво иска , или се "нерви" защото не го разбират, трябва да бъде посигурено с такива инструменти. Поведението му коренно се променя в положителна посока.

Ще се дописвам по другото малко по-късно.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 20:22 от _re_ge

# 381
Здравейте,  включвам се с един въпрос, който не съм сигурна колко е за тази тема, но поне има косвена  връзка със забавяне на проговарянето. Както преди съм писала детето ми е на 3 години  и 2 месеца и има забавяне в проговарянето, след всякакви изследвания, оценки и прегледи, го диагностицираха с артикулационна диспраксия и лека форма на СИД. Не е в аутистичния спектър, но като част от оценките и изследванията  направихме и изследвания на микробиом , т.к. детето се храни много добре и разнообразно , а не качва почти нищо, въпреки че  дърпа постоянно на ръст. Излезе  тежка чревна  дисбактериоза и пропускливост на червата. Д-р Савчева изписа  много добавки  за запълване на разни  леки дефицити,  както и тест за хранителна непоносимост, но тук вече ми се засили недоверието, защото знам че тя се занимава  с деца с проблеми в развитието, но от този тест за непоносимост излезе,че детето има непоносимост към всичко, което яде/ без да преувеличавам-  яйца, млечни, зеленчуци,  глутенови/ безглутенови, пърнозърнести храни, дори и храни, които не е ял никога. Ясно е  че няма как да са валидни тези резултати и със сигурност пропускливостта на червата влия върху резултатите, но тук за мен вече въпросът е за гастроентеролог, който  се занимавам с области като пропускливи черва и анализ на микробиом. Имате ли опит с гастроентеролози, които обръщат внимание на тези неща, при деца със забавяне на говора/ равитието?  Знам, че често при децата  диагностицирани с аутизъм има подобни  чревни състояния. Вече почнах да се обърквам, всеки доктор си изписва нещо без да отразява или отрича подхода/ терапията предписана от другите лекари преди него и вече се  въртим в кръг.

Единственото положително е че нашето човече започна да използва много думи, повтаря и включва като активен речник всичко,което чува и го осмисля, макар че още няма изречения, вече може да си комуникираме двустранно като почна да използва и глаголи. Виждам го че и той е по-спокоен като го разбираме по-лесно. Сега тръгва за пръв път на градина и ми е напрегнато как ще се случи адаптацията там особено с  забавеното проговаряне, т.к. все още не се отпуска да говори много пред непознати.

Благодаря предварително!

# 382
Здравейте,  включвам се с един въпрос, който не съм сигурна колко е за тази тема, но поне има косвена  връзка със забавяне на проговарянето.
Скрит текст:
Както преди съм писала детето ми е на 3 години  и 2 месеца и има забавяне в проговарянето, след всякакви изследвания, оценки и прегледи, го диагностицираха с артикулационна диспраксия и лека форма на СИД. Не е в аутистичния спектър, но като част от оценките и изследванията  направихме и изследвания на микробиом , т.к. детето се храни много добре и разнообразно , а не качва почти нищо, въпреки че  дърпа постоянно на ръст. Излезе  тежка чревна  дисбактериоза и пропускливост на червата. Д-р Савчева изписа  много добавки  за запълване на разни  леки дефицити,  както и тест за хранителна непоносимост, но тук вече ми се засили недоверието, защото знам че тя се занимава  с деца с проблеми в развитието, но от този тест за непоносимост излезе,че детето има непоносимост към всичко, което яде/ без да преувеличавам-  яйца, млечни, зеленчуци,  глутенови/ безглутенови, пърнозърнести храни, дори и храни, които не е ял никога. Ясно е  че няма как да са валидни тези резултати и със сигурност пропускливостта на червата влия върху резултатите, но тук за мен вече въпросът е за гастроентеролог, който  се занимавам с области като пропускливи черва и анализ на микробиом. Имате ли опит с гастроентеролози, които обръщат внимание на тези неща, при деца със забавяне на говора/ равитието?  Знам, че често при децата  диагностицирани с аутизъм има подобни  чревни състояния. Вече почнах да се обърквам, всеки доктор си изписва нещо без да отразява или отрича подхода/ терапията предписана от другите лекари преди него и вече се  въртим в кръг.

Единственото положително е че нашето човече започна да използва много думи, повтаря и включва като активен речник всичко,което чува и го осмисля, макар че още няма изречения, вече може да си комуникираме двустранно като почна да използва и глаголи. Виждам го че и той е по-спокоен като го разбираме по-лесно. Сега тръгва за пръв път на градина и ми е напрегнато как ще се случи адаптацията там особено с  забавеното проговаряне, т.к. все още не се отпуска да говори много пред непознати.

Благодаря предварително!
Скрит текст:
Това е така защото всичко е в сферата на предположенията за момента. Правят се някакви изследвания, пък доклади пък други неща. Ако се открие пряк и здрава връзка между чревна флора и Разстройство от аутистичния спектър - това ще бъде революция. Но уви - Връзката между чревен микробиом и състояние от аутистичния спектър не е в пряка корелация. Все още  не е доказано, че важи във всички случаи. Затова и не всички от спектъра са с чревни проблеми.. и  не всички с чревни проблеми са от спектъра. Съгласна съм, че червата са основата на имунитета, но все  пак. Познавам деца от спектъра с перфектно чревно състояние, които ядат всичко и са много здрави - но все пак са от спектъра.

Когато моят син беше малък, кандидатствахме за сеанси барокамера и трябваше да получим становище от  доц.Георгиева, детски гастроенетолог по онова време в нашия град (сега е професор). Това становище го искаше директора на барокамерата,  който ми разглаголстваше че все всеки аутист е със стомашно чревни проблеми.  Георгиева излезе много разумен специалист,  още като й казах че искам подпис на становището за барокамера ме попита , дали детето ми е имало някога подобни проблеми. Казах че е нямало и тя подписа веднага като каза че е напълно възможно. Не всички къснопроогварящи деца имат чревни проблеми.

Аз по принцип не съм против добавките, но съм против да се отдава толкова голямо значение на тяхната ефективност. А хранителните алергии и непоносимости са една много силно дискутирана тема последните години. Трябва много добре да се прави разлика между двете. Едното има имунна реакция, другото има реакция на организма към "неприятна за него храна" от забавен тип - газове, подуване , диария, може да отнеме часове. Затова говорим примерно за глутенова непоносимост, но алергия към ужилване от оси и пчели. От първото ще имаш метеоризъм, ще те боли корем и ще имаш главоболие и  т.н. От второто може да умреш.

Какво да кажа по повод на написаното от вас. Гледайте на тези добавки като на нещо което би допринесло нещо положително да се случи в съчетание с терапия, но не и като на нещо , единствено приемът на което би решило проблемите ви. Да кажем "здрав дух в здраво тяло". Оздравете тялото на детето без да влагате извънмерен ентусиазъм. Работете терапевтично и поддържането на здравото тяло ще ви се отплати.

Да кажа и още нещо. Чувала съм преди години една дама от един детски център да казва, че когато има ясно дефинирана СИД симптоматика при дете, тя обикновено е в корелация с две възможни направления с проблеми - детето или е спектър или е с диспраксия. Диспраксията не трябва да бъде никак омаловажавана. Тя си има свои големи трудности защото е свързана с планирането и контрола от мозъка на двигателните функции. Детето иска да го направи правилно, но не може. Това е все едно да четете и трябва да кажете А но артикулационния ви апарат да казва О, защото мозъка му подава погрешни сигнали. Представяте си до какви трудности може да доведе. Не само ограмотително.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 17:05 от _re_ge

# 383
Здравейте,чета ви от няколко дни и реших да споделя и да се допитам за специалист в Пловдив,подходящ за нашето дете.
Детето е на 1г11м,когато беше около годината започна да имитира някои животни,да каза мама,баба,бати,тати и няколко други думи.
Но от близо 3-4 месеца има пълен застой.
Не повтаря ,рядко да каже някоя дума
Всичко изпълнява,което му кажем.
На площадката играе,но не е много контактен,на моменти се плаши и се хваща за мен,ако някое по агресивно тръгне към него,това си го обяснявам с факта,че веднъж едно момиченце го бутна много агресивно и той падна и тогава много се уплаших,от тогава забелязва м и този страх от по буйни дечица.
Когато четем книжки,когато го попитам кое животно къде е,рядко посочва с пръстче,но веднага погледа му се измества на правилния отговор
Започнах много да се тревожа,защото виждам някои дечица колко добре се развиват речево
Затова търся препоръки към какъв специалист да се обърнем
Ако имате препоръки за град Пловдив,ще съм благодарна да споделите.

# 384
Моя приятелка работи с Мария Ганина , тя е детски психолог, но има специализация ранно детско развитие, може да направи оценка на развитието. И е учила и за детски педагог в детска градина, доколкото си спомням . Може да потърсите мнения от различни специалности по ранно детско развитие , разучете при вас кои са добри , аз само за тази жена имам отзив и то не от личен опит.

# 385
Моя приятелка работи с Мария Ганина , тя е детски психолог, но има специализация ранно детско развитие, може да направи оценка на развитието. И е учила и за детски педагог в детска градина, доколкото си спомням . Може да потърсите мнения от различни специалности по ранно детско развитие , разучете при вас кои са добри , аз само за тази жена имам отзив и то не от личен опит.
Много щ благодаря,ще потърсим нейното мнение.
Сега първо ще посетим Гергана Димова , със сигурност ще потърсим и други насоки и мнения

# 386
Здравейте! Имам дъщеря на 2,5 г. НЕ ГОВОРИ ИЗОБЩО, нито една дума няма, има си нейн бебешки речник с неразбираеми звуци, които ние (родителите) не разбираме. Детето иначе ме разбира и чува. При команди изречени от мен, някои изпълнява, други не. Не контактува с деца по площадка и ясла, по скоро очаква действие  другото дете да се доближи, допуска ги и гледа какво ще направи то другото дете с нея. Когато иска нещо идва до мен и с хващане за ръка ме води до предмета или нещото, което иска, ако не я разбера или откажа почва се неистово крещене и рев, или се  тръшка по земята с ритане. Обича доста телевизията, предимно гледа бг.детска анимация  и бг.песнички - не можах да я откажа от това, при отказ на тв. настава  яка истерия. Зает  и работещ родител съм и колкото мога отделям време за нея. Бащата на детето работи в друг град и няма почти  никога време за нас.  Дъщеря ми също така късно проходи на 1 г.и 5 м. , Баща й също е имал проблем с говор, късно към 3 г. е почнал да говори, като е имал и проблеми със заекване след това - към настоящият момент е с нормален говор. Опитвала съм да й чета книжки цветни с картинки, но не проявява интерес и захвърля книжката или я къса или тръгва нанякъде с което ми показва, че  четенето на книжка не й е интересна. Изпадам в паника и отчаяние не зная какво да направя за да му помогна. Моля дайте съвет!!!!!!     П.П. Ние сме с два езика  семейство.

# 387
Здравейте! Имам дъщеря на 2,5 г. НЕ ГОВОРИ ИЗОБЩО, нито една дума няма, има си нейн бебешки речник с неразбираеми звуци, които ние (родителите) не разбираме. Детето иначе ме разбира и чува. При команди изречени от мен, някои изпълнява, други не. Не контактува с деца по площадка и ясла, по скоро очаква действие  другото дете да се доближи, допуска ги и гледа какво ще направи то другото дете с нея. Когато иска нещо идва до мен и с хващане за ръка ме води до предмета или нещото, което иска, ако не я разбера или откажа почва се неистово крещене и рев, или се  тръшка по земята с ритане. Обича доста телевизията, предимно гледа бг.детска анимация  и бг.песнички - не можах да я откажа от това, при отказ на тв. настава  яка истерия. Зает  и работещ родител съм и колкото мога отделям време за нея. Бащата на детето работи в друг град и няма почти  никога време за нас.  Дъщеря ми също така късно проходи на 1 г.и 5 м. , Баща й също е имал проблем с говор, късно към 3 г. е почнал да говори, като е имал и проблеми със заекване след това - към настоящият момент е с нормален говор. Опитвала съм да й чета книжки цветни с картинки, но не проявява интерес и захвърля книжката или я къса или тръгва нанякъде с което ми показва, че  четенето на книжка не й е интересна. Изпадам в паника и отчаяние не зная какво да направя за да му помогна. Моля дайте съвет!!!!!!     П.П. Ние сме с два езика  семейство.

Все едно описвате моето дете на тази възраст, с тази разлика, че моето дете не разбираше всичко. И все още не разбира колкото деца в норма.

# 388
Като накскоро минала по този път, моят съвет е да проверите слуха. Напълно е възможно да ви чува, но слуха въпреки това да е намален.
Аз също си мислех, че го правим този преглед само защото такъв е редът и детето си чува, но друго излезе. Често родителите се подлъгваме по-това, че все пак детето чува. Но не можем да преценим колко точно чува, а това е много важно за прогаварянето.
Моят син също проходи на година и 5 месеца. Сега на 3 години и 3 месеца умее моторно всичко за възрастта си.
Говора не е като за възрастта все още, но разбирането се увелечи страшно много и напредва. Опитва да прави изречения. Ще ни е нужен логопед и се надявам до края на годината да тръгне най-после.
Но работата с родител е задължителна.

# 389
Махайте телевизора. Скривате кабела и и казвате че е развален. Че чакате чичкото да дойде да го оправи. С книжките, заведете я тя да си избере книжка. За тази възраст да е задължително в рими или с разни капачета и издърпващи елементи. На Фют поредицата с книжки за съня, емоциите, дървото и други имаше, много се хареса.
Имаше една “Римушки и залъгалки”, дъщеря ми много я обича също, наизуст я научи.
Играйте и игри за фината моторика, може да нижете гривни с мъниста, да правите диамантени гоблени, да се учи да рисува.
Песничките са супер, но без да се гледат на екран, пускате и оставяте телефона някъде на високо. Може да и пеете и вие и да я стимулирате и тя да се опитва.

Общи условия

Активация на акаунт