Априлче 2025г./тема 6/

• 19 555
  • 756
  •   1
Отговори
Здравейте, бъдещи мами ☺️ Заповядайте в новата темичка, в която да си бъдем подкрепа и компания в най-вълшебния период. 🤗☀️❤️
 Вече сме в третия триместър ❤️
🫶Трети триместър /27-40 седмица/
Скрит текст:
Третият триместър на бременността е последният непосредствено преди раждането. След три месеца бебето ви ще се роди, но преди това да се случи, ще трябва да се развие интензивно, а на вас ви трябва подготовка. Третият триместър на бременността започва в началото на седмия месец - или по-точно, датира от 27-ма седмица от бременността. Кога е краят на третия триместър, разбира се, е по-индивидуален въпрос - той ще бъде определен от самото ви тяло и кога то, както и бебето ви сте готови за раждането. Този момент бързо наближава и скоро ще можете да прегърнете бебето си за първи път!
Когато влезете в третия триместър, вашето мъниче тежи средно около килограм. В близко бъдеще то ще расте интензивно, а обиколката на корема ви ще се увеличава с около сантиметър всяка седмица. Третият триместър е моментът, в който трябва да смените гардероба си, защото повечето от дрехите ви преди бременността скоро няма да могат да влязат в употреба.
През третия триместър матката ви се разширява стремглаво и притиска пикочния мехур или диафрагмата – поради това ще усещате повишено налягане върху пикочния мехур и задух при говорене.
През последния триместър детето произвежда много телесни мазнини, а теглото му се увеличава 3 или дори 4 пъти. Тъй като тялото расте, то също има все по-малко пространство за движение - поради което ритниците и движенията му стават по-малко интензивни и по-редки. Въпреки това, трябва да има не по-малко от около 10 такива на час.
Приблизително в средата на третия триместър бебето обръща главата си надолу, благодарение на което коремът пада малко. По-лесно ви е да дишате, но можете да очаквате повече ритници под ребрата.Последствието от бързото разширяване на корема и гърдите е разтягането на кожата в тези области. Ето защо може да забележите стрии. През този период особено си струва да се грижите за правилната хидратация и грижа за кожата. През третото тримесечие може да видите и бавно образуваща се кърма в гърдите ви – под формата на отделни жълти капки върху зърната, наречени коластра.
[/quote]

Термини на априлските мами:
Скрит текст:
AnBolein- 02.04.25г. с момче🩵
Zaria999- 02.04.25г. с момче🩵
Sande4- 02.04.25г. с момиче🩷
rozi4ka222- 03.04.25г. с момиче🩷
аНонИмнАа- 04.04.25г. с момче🩵
rali_sm- 05.04.25г. с момиче🩷
elliepeanut- 05.04.25г. с момче🩵
mmm_2024- 07.04.25г.
Pipiilotaa- 10.04.25г. с момче🩵
MariyaM11- 12.04.25г.
MirelaS- 17.04.25г. с момче🩵
sou_clon- 13.04.25г. с момиче🩷
IvelinaL- 15.04.25г. с момче🩵
Бетичка- 16.04.25г.
AlmostMama- 16.04.25г.
Пълнолуние- 17.04.25г. с момиче🩷
aliaamalinka- 17.04.25г.
gingermorning- 17.04.25г. с момиче🩷
Roksi33- 17.04.25г. с момиче🩷
Кактус- 18.04.25г. с момче🩵
Mila91- 19.04.25г. с момче🩵 Роди се на 24.02.25г. в 33г.с.- 1970гр, 47 см.
Мануна- 19.04.25г. с момче🩵
miki8713- 20.04.25г. с момиче🩷
Petkova2- 21.04.25г. с момче🩵
Lilyivanova- 23.04.25г. с момче🩵
...........- 23.04.25г. с момче🩵
Molishein- 23.04.25г. с момиче🩷
Vanilias- 23.04.24г. с момиче🩷
Gery666_- 24.04.25г. с момиче🩷
paradise05- 24.04.25г. с момиче🩷
Dalinda011- 27.04.25г. с момиче🩷
Demetra- 27.04.25г. с момче🩵

Развитие на бебчето по седмици:
https://grizalche.com/bremennost/

Фетална ехокардиография:
Скрит текст:
Феталната ехокардиография (ФЕхоКГ) представлява високоспециализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Извършва се от квалифициран АГ специалист или педиатър кардиолог с ехографска апаратура от висок клас. Прегледът е от особено значение, тъй като вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-честите структурни дефекти на плода. Наблюдават се при 8 до 12 на 1000 живородени. Около половината от тях са тежки – несъвместими с живота и/или налагат хирургична корекция след раждането. Допълнително, в пренаталния живот честотата на ВСМ е значително по-висока. На практика, вероятността плодът да бъде засегнат от сърдечна аномалия е от 5 до 6 пъти по-голяма, отколкото да има синдром на Даун. Следователно, единственият начин да се гарантира липсата на вродена сърдечна малформация (ВСМ) на плода е извършването на ФЕХоКГ от висококвалифициран специалист. Внимание: Пренаталната диагноза на ВСМ и днес представлява сериозно предизвикателство за съвременните пренатални грижи. Някои малки сърдечни дефекти могат да бъдат пропуснати пренатално. От друга страна, съществуват и сърдечни аномалии, които могат да бъдат диагностицирани единствено след раждането.

Оптималният срок за феталната ехокардиография е 18-22-ра гестационна седмица. В този срок сърцето на плода е достатъчно голямо, за да се оценят структурите му. От друга страна, ако феталната ехокардиография открие аномалия, която налага допълнителни изследвания, например амниоцентеза за изключване на хромозомна болест, този срок на бременността е подходящ за извършването на това изследване. Разбира се, феталната ехокардиография може да се извърши по всяко време и след този период, но след 34-36 седмица е по-сложно да се получи качествен образ на сърцето. В определени случаи фетална ехокардиография може да се извърши и преди 18-та гестационна седмица.

Феталната ехокардиография е преглед, при който детският кардиолог преглежда само сърцето на плода като го оценява в девет проекции, както напречно, така и надлъжно на гръдния кош. Освен двуразмерния метод, при който се вижда анатомията на сърцето и реалното движение на сърдечните структури, при феталната ехокардиография се използват още цветно-кодиран Доплер, за да се оцени посоката и естеството на кръвния поток, пулсов Доплер, с който се оценява скороста и профила на кръвотока през различните сърдечни структури, и M-mode ехокардиография за оценка на сърдечния ритъм и функция на сърцето. Всичко това дава възможност за цялостна оценка на анатомията, кръвотока и функцията на сърцето, като особено значение има фактът, че тази оценка се извършва от детски кардиолог със специална подготовка в пренаталната кардиология. Ето защо, само феталната ехокардиография позволява да се диагностицират почти сто процента от сърдечните аномалии, които могат да се открият, преди бебето да се е родило.
Приложение за сърчицето на бебчето- да го слушате: hear my baby heartbeat monitor.

Следенето на дължината на маточната шийка трябва да започне най-късно от 16г.с.
Скрит текст:
В Надежда е най-добрия на серклажите- Любо Христов. Измерването на шийката трябва да става чрез вагинален ехограф

Безплатни прегледи по здравна каса по време на бременност

Как се променя тялото ви?
Препоръчителното общо наддаване на тегло за цялата бременност е от 11 до 16 килограма.
Разпределение на качените килограми преди раждането:
Тегло на бебето – от 3 до 4 килограма
Плацента – от 500 до 700 грама
Тегло на матката – от 800 до 1 килограм
Амниотична течност – от 700 до 900 грама
Мастни депа – около 3 килограма
Тегло на гърдите – от 400 до 800 грама
Увеличен обем на течности – около 1 килограм
Допълнителна кръвна маса – около 1 до 1,8 килограма.

Калкулатор "тегло при бременност" 🍀
https://ohnamama.bg/teglo-pri-bremmenost
🍀
Нека попълним анкетата, избрахте ли имена за бебчетата 😁 Blue HeartHeartpulse

Полезни линкове

Вашата персонална диаграма на теглото по време на бременност  

Бременност по седмици  

Как расте бебето в утробата – дължина и тегло на плода седмица по седмица  

Калкулатор на термин

Какво не трябва да ядем

Кои билки да избягваме

Биохимичен скрининг (БХС)

Пренатални тестове

Феталана морфология

Трети триместър от бременността

Промени в трети триместър

Изследвания по Здравна каса

Зъболечение при бременност

Грижа за кожата на лицето по време на бременност и кърмене

Стрии по време на бременност - всичко, което трябва да знаете  

Средна дължина на шийката на матката по седмици и рискове  

Физически упражнения по време на бременност – полезни съвети за всеки триместър  

Безопасни лекарства по време на бременност  

Кога се обръща бебето с главата надолу в утробата?  

Околоплодна течност – цвят, състав, функция

Бракстън-Хикс контракции

Раждане

Естествено раждане

Цезарово сечение VS. естествено раждане

Списък за родилното

Раждане без болка - спинална и епидурална анестезия

Първи признаци, че раждането започва

Кърмене с Ася Демирева

Първи грижи за новородено

📝ОБЕЗЩЕТЕНИЯ📝

Отпускане на еднократна помощ при раждане на живо дете

Майчинството счетоводно

Изчисляване на прогнозен размер на парично обещетение за бременност и раждане

Отпуск по бащинство – право на ползване, продължителност, изчисляване, изплащане

Линк към старата темичка:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1729582.msg49282101#msg49282101

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:16 от Kactus

# 1
Записвам се в новата темичка. Както винаги чудесно оформена. Благодаря, Кактусче.

Видях, че в Пепко има някаква нощница за кърмене и ще я потърся по магазините.

# 2
Благодаря за темичката, и аз се записвам.
Относно сушилнята, нашата е комбинирана и още в началото смали едни дрехи, а и са много намачкани. И от тогава не съм я ползвала. Ние нямаме място за отделна.
Засега смятам да суша на терасата, нашата е затворена и да гладя после.

# 3
Да се включа и аз, бебка се раздвижи, явно е нормално да има дни на покой, но явно е и нормално да се шашкаме...така се оправдавам пред себе си 🤣🤣🤣
Аз поръчах нощница за кърмачки от един сайт, купих си и една хубава памучна с халат, та стигат 2бр, купих 2бр сутиен за кърмачки от джъмбо и са супер удобни !
Аз вече забелязвам капки коластра от гърдите си...

# 4
Включвам се и аз в темичката.
Да дам мнение за сушилнята. Нашата е комби, както съм казвала, та суша на определени материи, няма градуси. Онзи ден реших да пусна малко дрешки, просто за проба. Ами тези от Пепко се свиха. Не знам дали, защото са 100% памук, но сякаш леко се смалиха, с другите марки нямам проблем, въпреки че всичко е 100%.
Те първа ще почвам с прането края на месеца мисля, та ще видим как ще е. Аз 50-ти размер не съм взимала, само 56 и 62 .. и да се свият ще са точни😁

Относно токсоплазмозата, аз цял живот обожавам котки, уличните ги гушках преди бременността. При наще има котка. Когато разбрах, че съм бременна, веднага си направих тест и бях 100% сигурна, че имам антитела и съм карала все някога. Е, не, нищо такова. Сега кисна марулята по 40 Мин заради паниката ми да не се заразя …

# 5
Аз от малка съм живяла с котки и кучета. Имах котарак, с който живяхме заедно 14г. Били сме и приемни семейства на котета. Долу пред блока имаме котарак, който много обича да се гали. Аз по принцип си галя котки, които виждам на улицата.  И аз си мислех,  че съм карала токсоплазма, но нямам антитела.

Не знаех, че в Джъмбо има такива неща. Другата седмица ще планувам едно посещение.

# 6
Радвам се, че ви харесва темичката ❤️🤗
Аз също цял живот гушкам котки, вкъщи също имам две, освен това първите си години съм прекарала на село. Направих тест, когато забременях и изненада....не съм карала токсоплазмоза 😅
Благодаря за информацията за Джъмбо. 🤗

# 7
Явно всички котколюбки ни е подминала токсоплазмозата 😁😁

# 8
Благодаря за новата ни темичка, както винаги - чудесно оформена. 🥰
Мерси за мненията за сушилнята, ще се почудим още малко 🤣 нямаме място и ще трябва да е при всички положения комбинирана. Поръчах малко дрешки от Синсей, ами не съм впечатлена от качеството. Поръчах и от Абаут Ю и от Бест Сикрет, доста ми харесаха. Още не съм ги прала, чакам да стане поне март месец.
Аз също обичам котки, галила съм много улични, на село сме имали много котки, вкъщи съм гледала спасени и като забременях бях убедена, че ще имам антитела за токсоплазмоза.. Ами, нямах 🤣

# 9
Записвам се и аз за новата темичка- с пожелание за здрави мами и здрави бебоци на термин. 🫶🏼🍀
На моменти рязко ме удря реалността, че другия месец навлизам в 9ти месец и срещата с малкия сладур наближава- доста вълнуващо усещане.🥹 днес даже си говорихме за родоразрешение с АГ и първия момент бях, леле… наближава. Аз още на моменти не осъзнавам, че съм бременна…🥹
Също така ме е обхванало гнезденето с пълна сила и мисля докато се чувствам комфортно да действам до 9ти месец всичко да е подготвено.

# 10
Кактус, страхотна тема Wink благодаря много Simple Smile здрави бебчета и мами Simple Smile
Още малко остана... На мен почва да ме хваща шубето, особено като легна да спя и бебката реши да шава Simple Smile
Да се надяваме всичко да е наред Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 23:32 от Gery666_

# 11
Добро утро! Тази нощ бебчо доста риташе. Не можах да спя добре. Снощи понеже леко си натисках корема да видя дали ще отвърне и тази нощ явно реши да ми го върне, за дето посмях да му разваля спокойствието😁

# 12
Добро утро!
Вечерта ми беше ужасна, хвана ме някакво разстройство... Не знам вирус ли е(тъй като не излизам), или от храна.
Знаете ли какво мога да пия? 🤔😩

# 13
Смекта Simple Smile

Добро утро!
Вечерта ми беше ужасна, хвана ме някакво разстройство... Не знам вирус ли е(тъй като не излизам), или от храна.
Знаете ли какво мога да пия? 🤔😩

# 14
С почти незабавен ефект е Адирекс. Първоначално се пият 2 капсули+2 таблетки. След това по 1 капсула заедно 1 таблетка. Много е добро 🤗

Общи условия

Активация на акаунт