Трудно проговаряне - тема 27

• 43 612
  • 495
  •   2
Отговори
# 420
Бяхме насочени след консултация с Логопед.
Причините са. Промени в развитието му,спря да казва в един момент и думите,кото казваше
Стана свит,стеснителен,плашлив.
Не реагира емоционално когато трябва.
Сякаш се затвори след 1г и 6-7 месеца,преди това казваше някои думи и ги използваше в ежедневието си.

# 421
Здравейте,
Изчетох доста по темата,но все пак реших да разкажа моя случай.
Като ще се радвам на съвет и препоръка,за което благодаря предварително!
Детето е на 3 г и 9 Мес.
Казва доста думи,започна и прости изречения.
Само се обслужва,изпълнява инструкции.
Посещава логопед,който е и психолог от 1 год.
Воден е на дет.невроког,според който има задръжка на речта.
Преди 2 Мес тръгна 1-ва група и досега нямаше проблем.
Усмихнат общителен,и изведнъж започна там да се тръшка да отказва да участва в някой групови занимания.
Да се тръшка като стане,не е постоянно,но все по- често се случва.
В градината ми препоръчват работа с психолог,ресурсен и логопед.Но някак си се притеснявам да не му се лепне етикет СОП.
Нещата,който те описват на 80% съм склонна да вярвам,но има и такива,които според мен са пресилени.
Гложди ме мисълта,че събират деца за часове,защото идват външно.
Нещо в средата според мен го притеснява и се чудя дали да не сменя градината.

# 422
С какво дефинират предложението? Все пак както се тръгва според рамката -(като говорим за тръшкане) един психолог в рамките на общата подкрепа може няколко пъти да ви консултира вас родителите и  да коригира родителския ви стил ако се налага.  Да кажем д а поставяте по-ясни рамки кое е приемливо и кое не като поведение, да усилите ръководещия контрол за да го пренесете към подкрепения авторитет - госпожите в градината. От там госпожите да следят, вие да подкрепяте техния авторитет и така нещата да се оправят. Стига тръшкането да не е резултат от функционална незрялост ( реч, интелект, поведение, емоции) .Възможно е да страда интелект в някаква степен, но поведението да ок .Така като, ви чета щом е имало период в който детето е било изпълнително, то тук говорим евентуално за форма на протест.  Само спекулирам,  нямам достатъчно сведения за да мога да дам по-задълбоен анализ. Зависи как се тръшка у дома, тръшка ли се въобще, акк реагирате и какво предприемате. Gentle parenting  ако прилагате просто спрете. За дете с задръжка в развитието не е подходящо.

Това, което трябва да се постигне при дете,  което Не Е функционално незряло ( предполагам както казах),  е емоционална саморегулация и разбиране на ситуацията с продуциране на подходяща реакция и поведение . То  в кабинет   - няма как да стане. Трябва да се работи над проблема у дома, а в градината в групата в полеви условия психолог да следи какво се случва и да комуникира с вас. Да ви го вадят от групата в кабинет- полза няма.

Пиша всичко това изхождайки от базата че детето няма някакви други дефицити а само забавяне в развитието  на речта, но адекватно поведение.

# 423
D.G.Y, във вашия случай (от това, което си написала) на този етап аз не бих се съгласила детето да е на ресурсно подпомагане. Прави ми впечатление, че напоследък на всяко второ дете се предлага допълнителна подкрепа, наистина децата със СОП се увеличават, но на някои места наистина прекаляват. Права е _re_ge за общата подкрепа, вероятно я прескачат заради финансирането.

# 424
Здравейте. По принцип няма "натискане" за допълнителна подкрепа, тъй като децата със СОП са много, а дефектолозите са малко в България. Ако учителите са посъветвали за ресурсно подпомагане, то е много вероятно да има основателна причина. Би следвало това да е част от констатацията на екипа по обща подкрепа, тъй като това е стъпка 1. Доколкото разбирам тук става въпрос за нарушения в експресивната реч. Те се коригират относително бързо и лесно (зависи от степента, разбира се, и дали има придружаващи нарушения). По-ранното включване в ресурсно подпомагане, означава по-бързо преодоляване на дефицити, особено ако те са относително малки. Пак казвам, че всеки казус е различен. Не се страхувайте от допълнителната подкрепа, тя съществува, за да помага на децата и родителите, не за да вреди. Освен това, тя винаги може да бъде прекратена с едно заявление от родител. В детската градина и до 4-ти клас, допълнителната подкрепа няма влияние върху оценяването, тъй като те така или иначе не са с количествени оценки.

# 425
Много благодаря за отговорите ви!
Вкъщи също протестира за някой неща,но в градината направо отказва.В началото не тръгна така.
Чесно казано ме притеснява това допълнително подпомагане,защото остава досие,колкото и да ме убеждават че не е.
Освен това оценката която ми дадоха е доста противоречива.И разбрах,че екипа вече е външен.Т.е трупат часове.
И аз съм на мнение че на г-жара сякаш не и се занима с детето.
По- лесно е да каже цитирам:неприемливо поведение,тръшка се, но не винаги.
И да го прехвърли на екипа.

# 426
Здравейте. По принцип няма "натискане" за допълнителна подкрепа, тъй като децата със СОП са много, а дефектолозите са малко в България. Ако учителите са посъветвали за ресурсно подпомагане, то е много вероятно да има основателна причина. Би следвало това да е част от констатацията на екипа по обща подкрепа, тъй като това е стъпка 1. Доколкото разбирам тук става въпрос за нарушения в експресивната реч. Те се коригират относително бързо и лесно (зависи от степента, разбира се, и дали има придружаващи нарушения). По-ранното включване в ресурсно подпомагане, означава по-бързо преодоляване на дефицити, особено ако те са относително малки. Пак казвам, че всеки казус е различен. Не се страхувайте от допълнителната подкрепа, тя съществува, за да помага на децата и родителите, не за да вреди. Освен това, тя винаги може да бъде прекратена с едно заявление от родител. В детската градина и до 4-ти клас, допълнителната подкрепа няма влияние върху оценяването, тъй като те така или иначе не са с количествени оценки.

+100!!! Hands Clap

# 427
Много благодаря за отговорите ви!
Вкъщи също протестира за някой неща,но в градината направо отказва.В началото не тръгна така.
Чесно казано ме притеснява това допълнително подпомагане,защото остава досие,колкото и да ме убеждават че не е.
Освен това оценката която ми дадоха е доста противоречива.И разбрах,че екипа вече е външен.Т.е трупат часове.
И аз съм на мнение че на г-жара сякаш не и се занима с детето.
По- лесно е да каже цитирам:неприемливо поведение,тръшка се, но не винаги.
И да го прехвърли на екипа.
Има лично дело, което се пази в архив 5г, но то не влияе на детето, когато се откаже допълнителната подкрепа. Най-добрият случай е нарушението да се преодолее и подкрепата да се прекрати.
Ако екипът е външен, то става въпрос за ресурсен център. Те извършват функционалните оценки, не че имат нужда от повече часове, имат си. Има сериозен проблем с липсата на дефектолози. Допълнителната подкрепа се отпуска от ресурсен център, вече зависи специалисте дали ще са от учебното заведение (ако има такива) или от центъра (ако няма).
Разбирам Ви много добре, като казвате, че на учителите не им се занимава. Понякога изглежда така. Понякога дори наистина е така. Но тези учители имат още 10-15-20 деца, които не могат да пренебрегват. Точно там идва ролята на ДП. Процесът не е магическа пръчка, но работи.
На масовите учители им е доста трудно. Те отговарят за голяма група деца, не винаги успяват да се справят с всичко, особено когато има по-специфични ситуации, изискващи допълнителни компенеции.
Ако държите детето Ви да няма ДП, добре е, че сте го записали на частен логопед. Психолог също е подходящ в конкретната ситуация. Ако заведението има логопед и психолог на щат (което е рядкост), трябва да работят по обща подкрепа.

# 428
Би трябвало всеки екип да е от логопед, психолог и ресурсен, но на много места не могат да намерят хора и все някой от специалистите липсва. И да, не е вярно, че им трябват повече часове. Не знам дори, как ви хрумват подобни мисли?! Точно обратното, те едва смогват, защото има недостиг на специалисти. Масовите учители рядко знаят как да се справят с деца с нетипично развитие. За тях съм съгласна, че често говорят пълни глупости и изказват несъстоятелни предположения.

# 429
Би трябвало всеки екип да е от логопед, психолог и ресурсен, но на много места не могат да намерят хора и все някой от специалистите липсва. И да, не е вярно, че им трябват повече часове. Не знам дори, как ви хрумват подобни мисли?! Точно обратното, те едва смогват, защото има недостиг на специалисти. Масовите учители рядко знаят как да се справят с деца с нетипично развитие. За тях съм съгласна, че често говорят пълни глупости и изказват несъстоятелни предположения.
Причините за липса на конкретни специалисти са няколко, но обикновено бройката на децата в едно учебно заведение не е достатъчна, за да се разкрият щатове (говорим за специалисти от ДП). Когато бройката на децата не е достатъчна, заведението финансово не може да си позволи тези специалисти. Ако заведението няма такива специалисти, то те няма как да бъдат включени и по обща подкрепа. Те се отпускат от ресурсен център и детски центрове след предоставяне на ДП.
Наистина не знам защо беше сарказмът. Аз работя в системата и знам за какво говоря.

# 430
За съжаление съвсем не мога да съглася с написаното в последните няколко мнения. От гледна точка на човек (родител, от няколко години и специалист), преминал през етапите от интеграция към надгражда щото приобщаване ( като ползвател, а от доста години и като "консултант" , законодателна рамка мога да я рецитирам с затворени очи, но какво от това като тя или не се  познава от администрацията на общообразователните институции или се практикува прекалено свободно тълкувание. Свидетел съм на все повече възникващи проблеми с  реализацията на приобщаването и съответно това, как цялостната система за подкрепа истински "дефектира". За разлика от термините "дефектология" , "дефектолози" остарели русизми, които вече не съществуват в бг речника на приобщаващо образование.  "Корекция", "Корекционна работа" също. Според конференцията в Саламанка отпреди почти  три декади,  децата СОП  първо не са дефектни и второ щом не са такива, то не подлежат на корекция или поправка за да ги направим нормални. Полагащите им се права им са неправомерно отнети, защото някой някога е сметнал, че те не стават и да са в сегрегация  е за тяхно добро.  А дорде в съвремието  има замесени финансови интереси и държавата плаща пари, но не се интересува как се усвояват те, а нуждата от допълнително подпомагане се решава единствено и само от финансово заинтересованите организации, то за каква коректност можем да се говори? Много ми се иска да разделя ентусиазма на двете  дами че приобщаването в БГ е цветя и рози, всичко е направено за благото на децата СОП, коректност, честност, прозрачност и справедливост.... но уви, все още дружа със здравия разум.

П. С. Относно коментара за 5те години - Според "Наредба 8 /2016 г. За информация и документи от системата на училищното и предучилищното образование" , Материалите по Личното образователно дело (ЛОД) и детското портфолио се пазят на хартиен носител  50 години. Този "комплект" съпровожда детето през всички образователни етапи и постоянно "се подпълва" електронно.  Осен всичко традиционно, вътре влизат и съпровождат детето всички данни свързани със специални образователни потребности и ползваната подкрепа. Портфолиото паралелно  репрезентира.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 09:14 от _re_ge

# 431
Причините за липса на конкретни специалисти са няколко, но обикновено бройката на децата в едно учебно заведение не е достатъчна, за да се разкрият щатове (говорим за специалисти от ДП). Когато бройката на децата не е достатъчна, заведението финансово не може да си позволи тези специалисти. Ако заведението няма такива специалисти, то те няма как да бъдат включени и по обща подкрепа. Те се отпускат от ресурсен център и детски центрове след предоставяне на ДП.
Наистина не знам защо беше сарказмът. Аз работя в системата и знам за какво говоря.

Не знам кое разтълкувахте като сарказъм, ако коментарът е към мен?? Аз съм логопед и макар и частно практикуващ, съм напълно наясно с всичко и не оспорвам написаното от Вас, а тъкмо обратното.

Ре гр, не знам Вие пък къде провидяхте в поста ми, че смятам подкрепата по градини и училища за цветя и рози... Всеки си чете и тълкува, каквото и както си иска. Направих коментар САМО и единствено по отношение на това, че не се издават фалшиви предписания на деца за нужда от работа с екипа от специалисти.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 00:09 от Venel82

# 432
Тук има много неща за разопаковане.
Коментарът за сарказма беше към другата дама, която ме убеждава някакви неща за пари, при положение, че през очите ми минават бройките и знам как се търси специалист. Дори има случаи, в които не могат да се обхванат деца от определени специалисти, защото такива просто няма.
"Дефектолог" и "дефектология" са научни термини от гръцки, не руски, както при други науки. Може да са остарели, но съществуват в официалната документация все още. Самата специалност в университетите вече се казва "Специална педагогика".
Тук не става въпрос за "дефектни" деца, а за нарушения. Децата не са нито болни, нито дефектни, а имат необходимост от индивидуален подход на работа, който не може да се осигури качествено от масовия учител. Може би Вие, като специалист, трябва да опитате работа в клас и после кажете каква възможност имате да обърнете подходящото внимание на дете със специални потребности. Няма да е повече от няколко минути, в които ще трябва да пренебрегнете останалата част от класа. Върху масовия учител има натиск и от останалите родители.
Терминът "корекционна работа" е един от няколко основни в приобщаващото образование. Насоката е точко към коригиране на съответното нарушение.
Върнах се да погледна. Грешката е в мен, че съм "изяла" 0-та. Не виждам какъв е проблемът, че в училищата се пазят архиви до 50г. Хората редовно си губят документите и трябва да се издават нови - това е идеята. Но те не са публично достояние. Ако ученик завършва с качествени оценки, е ясно, че получава удостоверение за завършен клас, не диплома. Ако е с количествени оценки и завършва с диплома, в нея не пише, че е със СОП. Това остава в рамките на конфиденционалността на учебното заведение и не се предава към университет или работно място. В такива случаи децата си вземат шофьорски книжки и висше образование и ДП няма влияние.
Относно дали приобщаващото образование е цветя и рози - казах вече, че не е магическа пръчка. Но е по-добър вариант от правене на нищо и прехвърляне на цялата отговорност върху масовия учител, който има още 10-15-20-25 деца (в зависимост от заведението).
Абсолютно съм категорична, че приобщаващото образование е с цел помагане на детето да преодолее нарушението. Дали е най-оптималната система - не. Но с това разполагаме в момента в България. И мисля, че е по-добре от някои страни на запад. Често имаме запитвания от родители, които са в чужбина. Там нямат това свободно право на избор дали децата да са на ДП и с какви оценки да бъдат. Учебното заведение решава и го прави.
Имам личен опит с това "предлагане" на ДП, за което говорите. Обяснявам защо е възможно да има такъв елемент. Когато се констатира нарушение, то може да бъде овладяно и коригирано по-бързо, когато по-рано се започне специализираната работа. Говорим за леките нарушения. При по-тежките случаи е трудно, дори невъзможно, да настъпи пълна корекция, но пак има надграждане на умения и компетенции.
Аз самата съм предлагала ДП на родител за нарушение, които няма да коментирам. Поради нежелание на родителя да приеме проблема, детето сега е втори клас и все още не може да пише и чете. А имаше шанс бързо да преодолее затруднението. Учителите предоставят допълнителни часове, но това не е достатъчно. После за какво образование говорим? Наложи се да се намеся, за да опитам да помогна, но такъв тип негативно отношение възпрепятстваха доброто ми намерение.
Това, което мен ме тревожи много, като част от системата, е постоянното увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. На първо място, защото това привлече много некомпетентни, некачествени и дори вредни кадри в системата. На второ място, защото това разсейва "негодуванието" на народа от властта и я концентрира върху малкото останали качествени специалисти.
Относно конкретния казус - развитието на речта е пряко свързано с развитието на моториката (и на грубата, но фината особено влияе). Моят съвет е да наблегнете над работата с ръцете и извършването на различни моторни операции.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 12:14 от Мерудийка

# 433
  • European Union
Не е вярно, че оценките до 4 клас са качествени. В пети клас се преминава със свидетелство, което е с точки от НВО и количествени оценки по всички изучавани предмети.

# 434
Не е вярно, че оценките до 4 клас са качествени. В пети клас се преминава със свидетелство, което е с точки от НВО и количествени оценки по всички изучавани предмети.
Може би не се изразих правилно. Първи до началото на четвърти клас нямат количествени оценки от 2 до 6. Вече в четвърти клас имат оценки и се полага НВО, където влизат количествените оценки. Детето е било на качествени оценки до четвърти клас и не се е явило на НВО. В пети клас родителите искат да се премахне ДП, за да взема дипломи. Детето трябва да валидира оценки от предметите в четвърти клас (по които е било с качествени оценки) и да се яви на НВО. Поне на този етап такива са разпореждания. Но те се променят постоянно.

Общи условия

Активация на акаунт