Трудно проговаряне - тема 27

• 43 596
  • 495
  •   1
Отговори
# 450
Аз не разбрах, кога се минава на количествени оценки и ако детето е със СОП, при него различно ли е? Аз съм с нагласата, че би трябвало да ме накарат да се съглася, за да мине детето на качествени оценки. И ако не се съглася, ще е на количествени. Това така ли е?
ЕПРЛ може да предложи качествено оценяване, ако преценят, че това е правилно за случая. Вие имате право да откажете и детето да се оценява количествено. Мнението и желанието на родителя винаги е на първо място, независимо дали е правилно или грешно.
Относно самото преодоляване на нарушения - там основният фактор е самото нарушение и неговата степен. Не знам какъв е Вашият казус, но е възможно да няма как да се коригират напълно.
Давам пример:
Дете с умерена умствена изостаналост. Тази диагноза върви с букет от нарушения. Това дете е възможно да не може да усвои цялата азбука и събиране и изваждане до 10. Няма как да говорим за шофьорска книжка и дипломи. Там фокусът е върху трупане на умения за относителна самостоятелност в ежедневието.
Друг пример:
Детски аутизъм с 80% ТЕЛК. Отново букет от нарушения. Възможно е детето да не успее да развие функционална реч. Фокусът е същият.
Разбира се, ДП винаги има основно образователна и приобщаваща цел. Специалистите се опитват да коригират и развиват умения и знания, но те не са магьосници. Възможно е детето да не бъде работоспособен възрастен. Както и да не е препоръчително да има семейство, тъй като няма да може да се грижи за него. Може дори да не осъзнава напълно какво се случва.
Болката на един родител е безмерна и разбирам тревогите Ви. Но е важно да бъдете максимално обективна, спрямо състоянието на детето. Надявам се, че при Вас се касае за по-лек случай на нарушение, което подлежи на преодоляване.

# 451
Дами, може ли да ми помогнете, ако имате актуална информация. Има насрочена дата за оценка от РЦ  София за сина ми, който е  1 гр. в ДГ. Естествено съвпада с преглед при лекар, за който чакаме от 3 месеца. Та въпросът ми е колко време  трае оценката? После веднага ли се коментира с родителите план/ оценка и като цяло колко продължава тестването с дискусиите , за да преценя ще успеем ли да стигнем за прегледа, който е на обяд, а оценката е от 9.00 сутринта. Какво да очаквам от самия процес? В градината не можаха или не искаха да ми дадат детайли извинявайки се,че зависело от РЦ изцяло.

Благодаря ви!

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 21:58 от mexicana___

# 452
Оценката в ДГ на сина ми и в 1 гр., и в 4-та група беше не повече от 5 минути. Колкото да влезем аз и той, аз да подпиша документите, и той се върна в групата, аз се върнах на работа.

# 453
Оценките от регионален център обикновено отнемат около час. Там се коментират отново и изисквания на родителите, както и предложения на РЕПЛР. Възможно е да има разминаване в продължителността на процедурата по област. В моята е така. Съветвам Ви да се обадите по телефона на регионалния център за по-точна информация.

# 454
Още повече, че вероятно ще има и други деца и може да не минете веднага.

# 455
Попаднах в Фб на това.
Човекът, който публикува е лекар, психиатър

https://www.facebook.com/lybomanolow/posts/pfbid0bri8pH5vsR9Mehf … uB2jo4mfTPfRujxAl

За тези които нямат профил в социалните мрежи цитирам:

"Наскоро поредно семейство дойде за оценка за своето дете с невроразвитийна проблематика (за съжаление сериозна), вече преминало пълен "курс на лечение" за "екранна зависимост" от знаменит "доктор" в "център за приложни невронауки".
🥸 Всичко е в кавички, защото всяко от тези понятия се интерпретира от въпросното лице и неговия център абсолютно свободно и с особена креативност.
💸 Цената на това "лечение" е било от порядъка на 1000 лв/месечно и естествено не е довело до добри резултати. Семейството се е отказало само, разбирайки, че полза от такива "лечения" няма.
👩‍⚕️ "Екранната зависимост" като термин се доближава най-силно до т.нар. "Gaming disorder", което ще бъде въведено в новата диагностична класификационна система МКБ-11. То е състояние, засягащо юноши и млади хора и има ясно дефинирани диагностични критерии. Спада към групата на поведенческите зависимости и се лекува като такава.
❌ Понятия като "екранна зависимост" при малки деца, "екранен аутизъм", "екранна травма" и др. обаче НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Освен ако сам не си ги създадеш.
👶 Известно притеснение относно екраните и тяхното влияние върху развитието на много малките деца действително съществува в научната общност. Има данни, че при малки деца, прекарващи голяма част от деня си пред екран, се отчитат изоставания в усвояването на различни умения (напр. изоставане в говорните умения с няколко МЕСЕЦА спрямо календарната възраст) и в крайни случаи - преходни и бързо обратими наподобяващи аутизъм симптоми. По същността си такава ситуация е форма на неглижиране, а не на болест.
❗️ Затова СЗО препоръчва деца под 2г.в. да не бъдат излагани на екрани, а децата между 2-5г.в. да прекарват не повече от 1 час дневно пред екран. За съвременните претоварени и неподкрепени семейства екраните се превръщат в удобна, но и непълноценна "дигитална бавачка".
‼️ Важно е да се има предвид още, че децата с невроразвитийна проблематика (разстройство от аутистичния спектър, хиперкинетично разстройство и др.) са по-склонни да проявяват интерес и трудно да бъдат отделяни от екрани.
🤥 Имайки предвид всичко това, е признак на спорна професионална етика да вземаш високи суми от уязвими и търсещи помощ семейства, като им обещаваш бърз напредък за сериозни състояния, които не можеш да диагностицираш и които се нуждаят от основана на доказателства терапевтична подркепа. Освен лекуващите "екранна зависимост" "доктори" съществуват и истински лекари, предлагащи скъпоструващи "електростимулации", "имунологични терапии", трансплантации на всевъзможни материи, барокамери и др.
😇 За съжаление, както каза един министър на здравеопазването - "неморално е, но не е незаконно". Това не се случва само в нашата държава. Необходимо е пациентски и професионални организации да се обявят официално против тези практики."
Край на цитата

Допадна ми този коментар под поста, защото когато съветвам  да се ограничат екраните ми е много трудно да обясня, че има деца изложени на екрани 24/7 и на тях нищо не им става. А при деца с развитийни затруднения при спирането им има положителна тенденция. Възможно е, но това не означава че те излизат веднага/или въобще от състоянията си и стават норма.

Калоян АВ
"Когато терминологията се измисля ad hoc, без връзка с МКБ, DSM или каквото и да е валидирано знание, резултатът е една и съща схема: уязвими родители, които се хващат за „диагноза“, която не съществува, и за „терапия“, която няма как да има ефект. Това не е медицина, а търговия със страх.
A при децата с невроразвитийни затруднения интересът към екраните е следствие от състоянието им, не самостоятелно „разстройство“. Професионалната общност трябва ясно да отграничи науката от шарлатанията, защото иначе вредата за семействата става системна."

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 16:56 от _re_ge

# 456
Относно екраните напълно подкрепям ограниченото допускане на екрани, като моят син до 2г и 6м не е гледал телевизия и не е бил на телефон за повече от 10-15мин и то не всеки ден. От съвсем скоро му пускам приказки на телевизора и това е за не повече от 40минути на ден, като той вече има доста думички в речника и виждам как и от самите приказки запомня нови думи.

# 457
Аз до колкото разбирам , става дума за Везенков. Имам приятелка , която изкараха курса при него , забравила съм 3 или 6 месеца беше , детето имаше страшен напредък, наистина много голям, тогава детето беше на 3,6г . При него не може да изкараш втори курс , но тя много му се беше молила , да направят още един курс , защото наистина напредъка беше голям и искаше да продължат да ходят там. Детето беше диагностицирано от Елена Заякова с аутизъм, преди да направят курса при Везенков. След курса , детето стана много по комуникативно, започна да се храни и обслужва само и зрителния контакт се подобри , започна да комуникира с други деца на площадката, нямаше ги тръшканията толкова. Все още имаше ,,странности,, , но напредъка беше огромен за кратък период. Не помня повече подробности , защото беше преди 3г и вече не са ми в близкото обкръжение, преместиха се в София. Помня ,че Везенков беше изкоментирал , че е ВЪЗМОЖНО да не е точно аутизъм, защото при аутизъм скока в развитието не е толкова бърз и голям , за толкова кратко време и според него е по скоро от екраните.  Тук сте коментирали,че спектъра е широко понятие , та не знам.  Реших да споделя , това развитие , защото се споменава точно за Везенков.

ПС. Каква е препоръката за екрани на 3г ?

# 458
Относно екраните напълно подкрепям ограниченото допускане на екрани, като моят син до 2г и 6м не е гледал телевизия и не е бил на телефон за повече от 10-15мин и то не всеки ден. От съвсем скоро му пускам приказки на телевизора и това е за не повече от 40минути на ден, като той вече има доста думички в речника и виждам как и от самите приказки запомня нови думи.

На колко годинки започна да казва повече от 10-20 думички,вашето детенце?

# 459
Lizi, също мисля, че става въпрос за Везенков.
Обаче, коя е тази госпожа Елена Заякова? Лекар ли е? А поставянето на диагноза аутизъм е в правомощията на психиатър. Та тя, ако не е лекар психиатър, що за диагноза си е позволила да постави?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 17:17 от laurentin

# 460
Аз до колкото си спомням Елена Заякова е клиничен психолог, явно е известна защото двама различни логопеда , от различен град пращаха и мойто дете и на мойта приятелка точно при нея. Мисля ,че не е психиатър,нашата логопедка ми каза клиничен психолог и тя праща всички деца за които има съмнения при нея.

Редактирам , ей това намерих за нея:
https://svnaum.com/bg/60-cvs-bg/637-elena-ninkova-zayakova-bg

Livin, също мисля, че става въпрос за Везенков.
Обаче, коя е тази госпожа Елена Заякова? Лекар ли е? А поставянето на диагноза аутизъм е в правомощията на психиатър. Та тя, ако не е лекар психиатър, що за диагноза си е позволила да постави?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 14:17 от Lizi:) :)

# 461
Аутизмът е нарушение в развитието, което се характеризира с различни отклонения от нормата, като водещо е поведенческото. Изобщо не е задължително да върви с умствена изостаналост, макар че се среща често. Имам колега, който се "шегува", че аутистичният спектър е толкова широк, че всички сме или на крачка от него, или с единия крак вътре.
Споделям историята на едно дете, което е невербален аутист. Тя обяснява какво се случва с мозъка и тялото й. Съжалявам, но е на английски.
https://m.youtube.com/watch?v=p92Pcmkn7GA
Относно излагането на екрани, там нещата са отдавна доказани. Така наречената "екранна зависимост" в етапите на най-бързо развитие на мозъка (0-5г.) е абсолютно пагубна за детето. Обаче, така то е тихо и се занимава само, без да притеснява родители си. Затова се практикува често, макар да е нередно. Изкуствено се създават затруднения, които могат да "имитират" аутизъм и дори умствена изостаналост. Голяма част от нарушенията в експресивната реч са точно на тази основа. В този възрастов диапазон детето трябва да е ангажирано активно в дейности, свързани с грубата и фината моторика (има стотици неща, които могат да се извършват в домашни условия) , с ДИАЛОГ с родители и близки, приятели, защото с екрана има само монолог.
Не се притеснявайте, че пускате приказки на детето си (стига да не е по цял ден). Това е съществуващ метод в обучението. Но после обсъдете приказката, подредете събитията в хронологична последователност, нарисувайте или оцветете героите, изрежете ги, залепете ги според последователността на действията, обсъдете цветовете, имената на героите, обсъдете какво е чувствал героят и защо е постъпил така. Можел ли е да постъпи по друг начин? Много е важно да се обсъждат емоциите на героите, за да може детето да развие умения да разпознава и описва собствените си емоции. От това ниво вече се започва и самоосъзнатостта на детето. То ще започне да разпознава своите емоции и да ги тълкува. Развитието на емоционалната интелигентност е аспект, който се пренебрегва, а е от изключителна важност за цялостното развитие на едно дете.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 14:14 от Мерудийка

# 462
Не съм казала за кого точно е поста Simple Smile , но определено един човек в бг се смята за корифей по проблема.
Познавам хора минали от там и с каквото "влязоха" с това и "излязоха". Без да съм специалист си мисля че екраните не биха направили едно дете аутист. Оставям встрана че аутизма е състоение на симптоми. Не може да бъде измерен. диагностира се поред това какво се вижда . Може би затова децата, при които са прекалили с екрани, се държат като аутисти, но не са. Като спрат екртаните и симптомите отпадат. Спектърът е начин на работа на мозъка. Вроден при което. Детето не може да се "разболее" и после да се "излекува".

Каква е препоръката за екрани на 3г ?

Зависи от нивото на развитие. Детето трябва да е повдиганото до ниво, в което екранното време трябва да му е от полза . Както и да се филтирира  като съдържание и време. Кога става от полза е трудно , бих казала невъзможно да прецени родител, защото той няма общото виждане за това как точно се движи развитието на едно дете и какво има скрито зад едно залитане встрани. Затова бих казала че по-добре е без екрани. Може с аудиозаписи, но пак детето трябва да "повдигнато" до разбиране . Още повече примерно екраните ограничават уменията за комуникация, желанието за взаимодействие, истинския опит на децата. Не се притеснявам да кажа, че екраните заместват времето на родителите с децата и изземат в някои случаи функциите на родителите. Както  и лишават децата от времето което са предоставени сами на себе си и трябва да развиват въображение. По-лесно е нещо там да се случва пред очите им.  Не го пиша за да обвиня или посоча някого. И аз самата бях в тези обувки на заблуден, да си мисля че филмчето ще подкрепи речта, която по него време направо си липсваше, та нямаше даже какво да се подкрепя. Доста време в терапии мина да го повдигнем до това екранът да му носи полза преди всичко под формата на социални  истории.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 17:16 от _re_ge

# 463
Отказвам се от всякакви екрани Joy
Попринцип не пускам екрани (макс веднъж  в седмицата и то не всяка седмица, баща им пуска) , но днес на обяд пуснах , за това и зададох въпроса ,,колко време за 3г е подходящо,, . Еми резултата е , че гледаха един час , реваха един час след това , спаха , станаха и в момента слушам 3 часов рев, мрънкане , рев , мрънкане , рев ,,искааам да гледам телевизияааа,, , това изречение за последните 3 часа го чувам вече стотици пъти. Повече няма да си го причиня това!

# 464
Отказвам се от всякакви екрани Joy
Попринцип не пускам екрани (макс веднъж  в седмицата и то не всяка седмица, баща им пуска) , но днес на обяд пуснах , за това и зададох въпроса ,,колко време за 3г е подходящо,, . Еми резултата е , че гледаха един час , реваха един час след това , спаха , станаха и в момента слушам 3 часов рев, мрънкане , рев , мрънкане , рев ,,искааам да гледам телевизияааа,, , това изречение за последните 3 часа го чувам вече стотици пъти. Повече няма да си го причиня това!

За да отговоря в термините на приложния поведенчески анализа (АВА), това се случва защото вие като родител сте позволили някога, преди, пускането на детски след мрънкане да се е случил. Не само, а и сте затвърдили модела на двусмислено родителско поведение. Както се подчертава  в Говорно поведенческия подход към приложния поведенческия анализ (ABA/VB), когато казвате че нещо няма да се случи го имайте предвид и го изпълнявайте, защото ако кажете "няма", но после направите обратно на думите си (защото  ви е омръзнало да ви мрънкат на главата) - вие с това затвърждава у детето/децата  виждането,  че трябва просто да са малко по-настойчиви и търпеливи с тръшкането и нещата ще се случат.  Т.е. децата няма мърморят и мрънкат, да се тръшкат чупят викат и т.н.,  ако вече сте минавали през процедурата и те знаят че колкото и да "стараят в тръшкането"  няма да получат това, което искат. А в момента те знаят, че трябва просто да са малко по- настоятелни. Ако им пуснете детското понеже ви омръзва, просто ще увеличите времето за мрънкане следващия път. Ако не пуснете нищо, ще минете през поведенчески взрив в които децата ще направят всичко възможно да се пречупите. Понякога и неприятни неща. Но причината за всичко това все пак сте вие, а не те (съжалявам че трябва да го кажа но уви е факт). И като поемете някаква линия трябва да я поемате всички възрастни, защото всяка слабост ще бъде използвана срещу вас ( мама каза, татко каза, ти си лош,  той е добър, не те обичам и много други. Децата са изобретателни. ) Защото в миналото сте им показали че с мрънкане могат да постигнат което желаят. Помнете че това че не им разрешавате екрани не ви прави лош родител нито показва че ги обичате по-малко.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 19:32 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт