Перилни препарати и омекотители - 75

• 55 588
  • 783
  •   1
Отговори
# 645
A мен ме учудва как нещо толкова елементарно, като машинното пране може да предизвика такава полемика. Акълът ми не го побира, как нещо простичко може да бъде объркано от толкова много хора (не визирам само участниците в тази тема, ежедневно се разминавам с хора с вмирисани и захабени дрехи и не само в България).
Всичко, което трябва да се знае за изпирането е отдавна известно и то е синтезирано по много добър начин на първа страница на всяка от поредните теми.
Въпреки, че мен не ме интересува трябва да призная, че единствената полезна информация остава именно тази за цени, промоции и наличности. Така наистина може да сте си полезни.
Разбира се би било оправдано някой да попита "Ами тогава к'во търсиш в тая тема?" И аз се чудя вече. Комуникацията с Guess Who ми е изключително полезна, научавам нещо, но май и тя вече не е толкова активна, колкото преди години. Мисля, че се досещам защо.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 23:33 от TAED

# 646
Не съм купувала нова опаковка перли, свършиха и не съм подновявала. Има аромат, няма го ефекта от омекотителя (добър или лош - всеки за себе си преценява). Ня са ми особено нужен продукт, ако се сетя ще купя да имам за зор заман. 😃 Аз например на хавлиените кърпи и бельото не им слагам омекотител (освен, ако по инерция не сипя). Всичко ми е памук, но като че ли ми стават едни лигави хавлиите от него. Не знам въобразявам ли си или е така наистина, или Ленора е смотан.

Четох в една книга за неща, които да изключим от ежедневието си. Няма да споменавам книгата и темата, но там пише, че в омекотителите има страшно вредни съставки и изобщо не бива да се ползват. Това вярно ли е според вас и по принцип, необходимо ли е да се изключат напълно?

# 647
A мен ме учудва как нещо толкова елементарно, като машинното пране може да предизвика такива полемика. Акълът ми не го побира, как нещо простичко може да бъде объркано от толкова много хора (не визирам само участниците в тази тема, ежедневно се разминавам с хора с вмирисани и захабени дрехи и не само в България).
Откакто се нагледах в домакинство в друга държава как абсолютно всичко перат на една и съща програма и с еднаква доза от един и същ препарат, вече си плюя в пазвата и не се обаждам че е проста работа, явно за някои е сложна Grinning
В случая пералнята беше нагласена на някаква "regular" програма, каквото и да значи това и на студена вода. Препаратът се водеше високоефективен или нещо от сорта, абе пишеше си на него че е за студена вода та не е в това въпросът. И грам не ги пипваха тия неща повече, на тая пералня се пипаха само само капакът и On/Off бутонът Grinning Казаха че от 11 години я имали тая пералня и не са ползвали другите програми, а аз се кръстех и се чудех как е възможно това... Аз си сменях за моето пране на съответните програми, ако забравех да върна техните "default" настройки, продължавах да заварвам моите със седмици ако ги оставя. Никой друг не обръщаше внимание.
Всичко, ама абсолютно всичко се переше само на тази програма, с една и съща доза от един и същ препарат в барабана. От чаршафи и кърпи, през дрехи, олекотени завивки и зимни якета. Години минаха и още се чеша по главата като се сетя.

LieToMe, не си въобразяваш, омекотителят си оставя слой върху тъканта, той така работи. Нали е в последната вода и не се изплаква след него повече. Не съм фен и аз, слагам рядко на неща които без него се наелектризират много... ако имам, че и това не е винаги.

# 648
Не знам дали е уместно да се включа аз съм фен на 1 часовите програми, Но когато пералнята е пълна не стават нещата, просто новите перални са устроени така че перат с много малко вода, много икономии и т.н. и си трябва стандартна програма Памук за 2-2:30 часа за пълна пералня, особенно за хавлии и спално бельо.

# 649
Едночасово, двучасови, невъзможно е да изтрая просто. Трябва да имаш желязно търпение.

# 650
И ние перем на кратки програми. По принцип не е добре да се претрупва пералнята.

# 651
На вилата пише 5 кг, като два за вода. Нещо такова. Но не събира одеало или нещо такова.
Единствения път когато пускам 90 минутната е за стерилизация, слагам вътре сода и оцет както казах, но е възможно да ви блокира програматора защото е на висока температура.

# 652
Не е проста робота прането, ако няма кой да ти каже 2-3 основни неща. Без тях си переш някак, както си видял и си мислиш, че се прави. И си щастлив в незнанието си...повечето хора са така.
Или не си щастлив, защото си чудиш защо след като си 'изпрал" на 40гр, 1 час програма с течен работни тениски на мъжа си, те още миришат на пот под мишншците. И почваш да търсиш информация. Намираш темата преди доста години, четеш, не се фръцкаш и сърдиш като ти кажат че правиш неправилно нещата, слушаш и се учиш.
И се научаваш. Благодарна ще съм винаги на Гес и др.пишеши тогава тук, впоследствие и на ТАЕД.

Та не е лек процеса по научаване Grinning..освен това трябва да искаш да се научиш, а повечето хора не искат, те са щастливи ....Simple Smile

# 653
Наистина в темата могат да се прочетат доста странни порядки за пране.

От майка ми съм придобила навиците си за пране. Имаше доста специфично микробиологично и биотехнологично образование и от нея знам, че прането трябва да се пере на 60С, за да има дезинфекция. Първата ни автоматична пералня се появи през 1980 година — един Татрамат, който работи 20 години.

Течните препарати си ги намразих сама. Преди повече от 10 години ми донесоха един течен Персил от Германия. Казаха ми, че това е върхът на сладоледа там. Ми не ми хареса въобще и го приключих на момента.

Сега ползвам течен в системата ТуинДос и то само, когато пера малко количество пране, понеже с прахообразния все предозирам. Ако не бях купила такава пералня, не бих си и помислила да купя течни перилни.

Между другото, чета, че се оплаквате от избеляване на цветните дрехи, когато се перат с прахообразен. Ариел за цветно не избелва цветовете при мен, въпреки, че и цветното го въртя на 60С.

# 654
Аз продължавам да се чудя защо не смените заглавието на темата ?  Ако е фенклуб трябва да стои в заглавието.
Преди 2 дена се прибрахме от морето, селска къща без пералня. Докарахме един огромен чувал с дрехи, кърпи и чаршафи за пране. 2 седмици натрупан. Вчера приключихме с прането . Всичко мирише супер , изглежда супер и вече е сортирано и сгънато за следващото море Simple Smile  Значи става и с течен. Но се замислих, че в къщи имам още една кутия с прах и наистина ще тествам за разлика. Ще правя една пералня течен, една с прах и ще попитам и домочадието. Да видим.

# 655
Това,че мирише на препарат нищо не означава.Ти влезе в темата с нагласата да убеждаваш колко е супер да се пере с течни.Добре,прави така както намериш за правилно.Всеки има глава на раменете си.

# 656
Не е вярно че съм влязла с тази нагласа. Аз се поинтересувах от нещо. Споделих. Срещнах доста агресивно отношение . В същност мен обвинявате за това, което правите. Вие с каква цел влизате в темата ? Да убеждавате колко не е супер?
Защо наистина не промените заглавието на темата за да не попадат в нея разни като мен?

# 657
В крайна сметка нека всеки да пере,както реши.

# 658
Ние ползваме само течни и ни е много по-лесно и приятно. Не разбирам защо предпочитате праховете.
Аз предпочитам прахове и поради твоята причина за течните. По-лесно е прах. За да сложа течен, трябва да се наведа и да пъхна в барабана. Другото е по-удобно,  в чекмеджето за прах. препарат става без навеждане. Ето ти една причина. За качество на изпиране, всеки както иска. На мен течните не ми изпират добре, много често се налага якета и панталони на мъж ми по два пъти да пускам, с прахообразен няма нужда.

# 659
В крайна сметка нека всеки да пере,както реши.

Свикнала съм да се вслушвам в съветите на компетентни хора. Темата следя отдавна и ми беше, и още е, полезна.
Относно това, че се цитира едночасова, двучасова програма и аз се чудя. Може би защото пералнята ми е стара, на всяка програма със съответен бутон може или да се удължи или да се съкрати времетраенето. Гледам градусите и дали е за памук, синтетика, вълна. Не че не мога и градусите да намалявам ако искам.
А за течните препарати-имам. Ползвам рядко за "по-ценни" дрехи. Заради нестабилните бои. За хавлии, кърпи и чаршафи - прахообразни. Не правя реклама, но имам панагюрски хавлиени кърпи, стари, купувани отдавна,извадени от резервите на майка ми. Почти за хвърляне са вече, толкова са ползвани,но цветовете не са мръднали, боя не пускат.

Общи условия

Активация на акаунт