Перилни препарати и омекотители - 75

• 55 862
  • 783
  •   1
Отговори
# 435
Моята пералня има заложено на всеки 40 пранета програма самопочистване. Не съм правила по-често, изглежда ми достатъчно.

# 436
Колко често е добре/прието да се почиства пералнята?
Зависи от начина на пране.

Ако переш основно на 60С, дълги (2 ч.) програми и прахообразен препарат, то почистването може да се случва по-нарядко. Например на 4 — 5 месеца.

Например, моята пералня автоматично ще ми покаже кога е време за почистване. 85% от прането пера по горепосочения начин. Притежавам настоящата пералня от месец. По статистка съм пуснала общо 53 цикъла до момента. Почистване за сега не се налага.

Ако често ползваш течни препарати и 40 С програми, то би следвало на 1 — 1,5 месеца почистване.

А за който пере на 30 мин. програма — то там почистване не е нужно, защото и пране не се случва.

# 437
  • София
Бихте ли обяснили кое наричате официален внос и кое паралелен?
Официален внос са препаратите, които се продават свободно в магазинната мрежа в страната.
Паралелен внос са такива, които се предлагат само в специализирани магазини.

# 438
  • оттам, откъдето започва България
Благодаря, че напомнихте за почистването на пералнята, че последния месец се ползва доста интензивно.
Пуснах на 60 градуса и се радвам, че няма пяна.
Това означава, че пералнята плакне добре.  Simple Smile

# 439
Как почиствате пералните?

# 440
Как почиствате пералните?
С прахообразнио препарати за почистване на пералня. Пускам на 60 или 90 градуса (най-дългата програма) празна пералня само със специализирания препарат.
Използвам препаратите на K2r и HG.

# 441
Аз освен с препаратите чистя и чекмеджето.Оставяйки вратата отворена след всяко пране.И решетката за водата, плюс филтъра.

# 442
Здравейте! Вчера тествах праха за бяло на ДМ ( лимитирания), имах една тотално повредена бяла хавлия от гости, цялата в петна от черна боя за коса, напръсках със Спот, добавих в отделението и содата на ДМ, на 60*, за 2ч и 40 мин. Резултат: хавлията остана с много малко жълтеникави петна, имаше и малка бяла кърпа, не обработвана със Спот (не видях, че е по- замърсена),останаха петна, белите чорапи пък излязоха супер бели……!!!!! Странно и не знам положителна или отрицателна оценка да дам, като всичко беше в една перална, изпрано по различен начин🤔

# 443
Не знам коя е содата, но по-добре ползвай солта че е с активатор.
Тази ли
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/tierra-verde-prah-za-izbelvane-i … 800500916071.html

От 2.40ч цикъл на пералнята, 60гр поддържа само за около колко..40 мин.може би. Та само тогава действа содата, само когато Т е 60 гр....

А солта действа и по време на подгряване на водата докато стане 60 градуса...

Също защо е нужно да има активатор, тук е добре обяснено в старо мнение в темата:

Това също:

# 444
teta75, използвах този прах
И не сода, сол имах предвид….., ползвах тази
Нали ви чета и реших да махна капсулите, а течен само за тъмни ще ползвам. Четох и за перилните от ДМ и така, опитах….

# 445
Да, за праха розбрах, за добавката се чудех...Simple Smile

Петна по бяла дреха...правиш кашичка от солта с малко водичка, или др.добавка каквото ползваш, и натъркваш петното да постои така преди пране. Може би така ще се махнат окончателно..
Сушене на слънце също може да се прибави..фотоизбелители и тъй нататък Simple Smile

# 446
Да, за праха розбрах, за добавката се чудех...Simple Smile

Петна по бяла дреха...правиш кашичка от солта с малко водичка, или др.добавка каквото ползваш, и натъркваш петното да постои така преди пране. Може би така ще се махнат окончателно..
Сушене на слънце също може да се прибави..фотоизбелители и тъй нататък Simple Smile
Благодаря ти, ще пробвам и ще споделям😀

# 447
Не знам коя е содата, но по-добре ползвай солта че е с активатор.

Написаното по-горе е вярно, но само ако препаратът е формулиран правилно. Идеалното стохиометрично съотношение перкарбонат/активатор е грубо 1:5-1:6. За съжаление, активаторите са скъпи и производителите ги пестят сериозно. Пестят и перкарбонат. Един поевтинен booster, съдържащ 20-30 % перкарбонат и 1-2 % TAED съвсем няма да е по-ефективен от 20-30 гр. чист перкарбонат, добавени към основния препарат.

# 448
А тези процентни съотношения къде може да ги видим за конкретен продукт? В съдържанието са посочени без количествени съотношения..

# 449
Не разбрах логиката...с какво чистия перкарбонат ще влезе в реакция, за да се отдели пероцетната киселина, щом в добавката няма активатор, а в праха е нюню?
Пишеш че трабва активатора да е в повече от перкарбоната, 5 пъти повече..в същото време казваш че е ок и с нюню активатор. Не те разбрах. Би ли пояснил, моля ?

Общи условия

Активация на акаунт