Перилни препарати и омекотители - 75

• 53 654
  • 783
  •   1
Отговори
# 735
Първата ми собствена пералня, отделна от родителите ми, беше Аристон AVD 109.
Уникална машина си беше. Купих я 2003 година за 690 лв. — помня ги парите, защото ги изгладувах. 😁 Живя 16 години, изгледа едно бебе и си върши работата много отговорно.
Верно беше 1000 оборота, но за онези години толкоЗ. Имаше си опция за допълнително изплакване, за съкращаване на времето много хубави програми и времетраене.
За 16-годишния ѝ живот веднъж е сменян нагревател, но тогава водата беше твърда. Накрая поиска лагер, после още нещо по електрониката и я смених.

Но все пак технологиите търпят генезис и е време такава пералня да бъде сменена, ако има някъде, дори и да е работеща.

# 736
TAED- ако на една пералня и трябват минимум 45 минути на дадената температура, да разбирам ли, че най-новите серии на АЕГ не перат ефективно на масовата микс програма от 49 минути? Дават ги, че заради дюзите и наливането на водата, програмата изпира петна на 49 мин, 30 градуса. В по-старите серии е съответно 69 и 59 минути?

А към по запознатите- освен праха, играе ли важна роля и твърдостта на водата за изпиране? Загледжам сериите с омекотяване на водата (Soft water).

# 737
Първата ми собствена пералня, отделна от родителите ми, беше Аристон AVD 109.
Уникална машина си беше. Купих я 2003 година за 690 лв. — помня ги парите, защото ги изгладувах. 😁 Живя 16 години, изгледа едно бебе и си върши работата много отговорно.
Верно беше 1000 оборота, но за онези години толкоЗ. Имаше си опция за допълнително изплакване, за съкращаване на времето много хубави програми и времетраене.
За 16-годишния ѝ живот веднъж е сменян нагревател, но тогава водата беше твърда. Накрая поиска лагер, после още нещо по електрониката и я смених.

Но все пак технологиите търпят генезис и е време такава пералня да бъде сменена, ако има някъде, дори и да е работеща.
Тези са били наистина хубави машини.
Те и първите AQUALTIS 2007 бяха добри, ама 2016 бяха ужас.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 07:10 от Piole1

# 738
TAED- ако на една пералня и трябват минимум 45 минути на дадената температура, да разбирам ли, че най-новите серии на АЕГ не перат ефективно на масовата микс програма от 49 минути? Дават ги, че заради дюзите и наливането на водата, програмата изпира петна на 49 мин, 30 градуса. В по-старите серии е съответно 69 и 59 минути?

А към по запознатите- освен праха, играе ли важна роля и твърдостта на водата за изпиране? Загледжам сериите с омекотяване на водата (Soft water).
Не съм ТАЕД и нямам АЕГ, но бих могла да дам известно мнение по двата въпроса.

Моята пералня е с аналогична (предполагам) програма. При мен се води КуикПауърУош и стандартното ѝ време е 75 мин. Тествала съм я на 60 С. Добре се справя и ми е удобна като програма.

По отношение на твърдостта на водата — меката вода “изпира” по-добре от твърдата. Не мога да го обясня на химично ниво, но ако искаш да задълбочиш, в интернет ще намериш информация защо е така.
Другият плюс на меката вода е, че се използва значително по-малко количество перилен препарат. Например, за около 5 кг пране използвам максимум до 45 мл прах, вместо зададените поне 60.

Не съм запозната със системата Софт уотър, нашата е Павирани.

# 739
Ние живеем в район със много калк във водата. Изключително много. Непрестанно  се калцират тръбичките на роботчетата които мият под или стъкла и ми се налага да ги хвърлям. На съдомиялната като отидем на ваканция и се върнем се е калцирала тръбата преди входа и не пропуска вода в машината и там хвърляхме уреди , но сега намерих няколко трика и тази миялна се задържа. Да видим днес като я пусна след 3 седмици ваканция какво ще стане.
Пералнята обаче не се калцира входа , на Горение е , доволни сме и поръчваме пералните на тази фирма. По повод прането - в Софя по същия начин перем както тук, с по-малко препарати, но прането изглежда по-добре .
За калка - разбира се че има отражение. Ако не сложи човек нещо против калк след измиване на косата - косата остава на слепени кичури и слепва за главата. В Бъ;гария никъде, дори по морето не ми е ставала така. Затова изплаквам дори след балсам с разтвор на лимонтозу или оцет . Няма друг начин да имам нормален вид на косата. Та така сигурно и при прането. Твърдостта на водата, предполагам имате в предвид съдържанието на калк, влияе.

# 740

Количеството пране е редуцирано все пак, а и се препотъчват течни препарати, предполагам, за по-бързо разтваряне и активиране:
При 7 серия Mix Load 69min 60 °C – 30 °C    за 5.0 кг

При 8 серия Power Clean 59min   за 5.0 кг

Аз се съмнявам, че упорити петна ще се изперат, но все пак това са програми за несилно замърсени дрехи.

Тази 49-минутната не е ли само при 9 серия или нещо съм изпуснала новостите?

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 11:48 от petiaivanov

# 741
  • Бургас
В Гърция колко върви Скип-а,като цена?

# 742

Не само AEG, никоя машина не може да  изпере ефективно за 49 минути на 30 С. Всякакви приказки за дюзи, барабани и революционни технологии... маркетинг и нищо повече. Колкото и да е иновативна една машина, не може да промени законите на физиката и химията.
Такъв тип програма е подходяща евентуално за "освежаване" на цветни дрехи, които са преседяли (изпрани) в гардероба по-дълго време и нищо друго.

За твърдостта на водата вече са ви отговорили. В региони с много твърда вода е препоръчително да инвестирате в омекотителна инсталация на входа на водопровода.

# 743
Филтъра на която инсталатотрите трябва да сменят след всяка ваканция , защото цялата къща няма вода като се спече калка на филтъра. И като им писна да идват го махнаха филтъра и казаха така да си стои. Където водата е много твърда хората се адаптират някак. Но има доста ефекти.

# 744
В Гърция колко върви Скип-а,като цена?

Виж две странички назад, писаха..около 12 евро за около 60 пранета да беше....от пост 707...

# 745
Някой може ли да каже това с каква цел се прави?

Лимон с паста за зъби в пералнята?

# 746
Лисе, що се/ни/ занимаваш с глупости Simple Smile
Има препарати за почистване.

# 747
Питах просто.
Знам че има Blush

# 748
С неосъзната цел за съсипване на пералнята Simple Smile
Киселини в пералня не се слагат. Никога, пА било то и лимон.  Чудя им се на тези хора що хабят лимончето че и пастата за зъби!

# 749

Общи условия

Активация на акаунт