Нашите уютни спални - тема 10

• 30 039
  • 504
  •   1
Отговори
# 120
Че то ако влезеш където и да е по групи, ще видиш че масово “детските” стаи са изджаскани с легло мин.140. Да им е широко на тригодишни деца. С тенденция да водят гаджета в един момент.
Аз не разбирам.

# 121
  • SF
Децата растат бързо и след още 3 годинки вече е в първи клас. Това са част от условията на клиентите. Не искат да плащат за проект и изработка на стая за тригодишно, после за първокласник, а след 5 години и за тийнейджър. Купуват минимума от мебели - удобно легло, бюро или осигуряват място за бюро, което ще се появи след 3 години, а за момента вместо бюро има малка масичка от Икеа. Гардеробът е като за голямо дете с място за закачалки, и временно го ползва майката за нейните рокли. Обикновено не остава празен, въпреки първоначалната идея да не се пълни с излишни неща.

# 122
Някой може ли да сподели дали е доволен от такъв тип осветление в спалнята на тавана? и тези тъмните правоъгълничета дали могат да светят или са някакви дупки просто?  Satisfied  Като сте подхванали дизайнерите, не обръщайте внимание на дизайнерското решение да няма нощни шкафчета Satisfied

Скрит текст:

В спалнята най-важно е какво е приглушеното осветление от двете страни на леглото. Добре е така да е подбрано, че да можеш да почетеш книга без обаче това да бие в очите на спящия до теб човек примерно. Кога точно ще включите това релсово осветление отгоре не съм много наясно при условие, че и гардеробът по всяка вероятност е вътрешно осветен. Струват ми се малко излишно похарчени парички. На всеки с вкуса си.
Релсовото осветление на мен лично ми е банално много отдавна даже и в тези му по-обрани варианти.

# 123
  • гр.София
И ние миналата година, като правихме стаята на първокласника, сложихме легло 1.40. Няма през 3 години да сменям легла и матраци.

# 124
Моите са по големи, гимназия вече гоним и нищо им няма на легла по 90. Дори не би ми хрумнало да сменям. Студента ми спи на легло 90, и въобще не смятам че някакво сериозно страдание изпитва.

# 125
  • SF
Е... говорим за цялостно обзавеждане. Иначе може и на шалте да се спи, на разтегателен диван или на кушетка.
В двойна детска стая леглата са по 90 см, защото липсва пространство за двама души с гардероби, скринчета, бюра и т.н.
Ние с мъжа ми не спим на 90 см, а може да се гушкаме на тясно легълце или да си ги сложим под ъгъл и да спим. В детска спалня може да се сложи по-широко легло, ако мястото го позволява. Ако е стая за игра, може и двуетажни по 80-90 см и там да спят до абутириентския си бал. Никой не отрича 90-сантиметровите. Но ако решението му е да спи на персон и половина или по-широко, купуват още докато детето е малко, за да не сменят често леглата. Иначе съм сигурна, че и на надуваем дюшек се спи сладко.

# 126
На мен ми прилича на луксозен хотел, няма уют, само стил. В нашия апартамент спалните също са 'проектирани' като че хотелски стаи са щели да стават - двете спални с превидено двойно легло в средата. Ехоо, да ви е минавало през ум, че деца ще живеят тук? А не просто две двойки във всяка спалня (и срещу леглото - телевизор на стената, бляк).
За големината на спалните така, че да побират легло съм съгласна. Телевизорът не е задължителен. На 3 години първо легло 70х140 и достатъчно място за игра и играчки, на 6 години легло 80х200 с разпъване до 160х200, пак има място за игри и бюро, но и за пренощуване на приятелки. На 10-11 легло 160х200 към бюрото се допълва тоалетка. Нямам против да сменям. И на мен ми писва от едно и също. Ако не подменям мебели то поне ги размествам.

Последно спах на такова легло докато станах на 18. Нито имах самостоятелна стая, нито родителите ми можеха да си го позволят. Ако имам възможност не бих си оставила детето на 90 см легло. Големите не водят ли гаджета вкъщи? Всъщност не се ли водят вече гаджета у дома? На по 20 години имам предвид когато още не са се изнесли, но имат връзки?

# 127
  • SF
Да, много хора нямат против да сменят непрекъснато мебели, нови матраци, докато не намерят най-удобния за тях, разширяват си гардеробите.
Други не могат, нямат време и желание всеки път да се занимават с проекти и да дават пари за пдч-та и подобни мебели, които пък трябва и някъде да се закарат, оставят, особено ако са здрави и неамортизирана от 3-те години употреба, вече си е занимавка.
Например аз нямам на кого да подаря детско обзавеждане за стая. Може да ми останат излишни шкафчета, ако чуждата стая е по-малка или да не могат да си намерят за допълване на комплекта, ако при мене е имало по-малко мебели от тези, които на тях ще са им нужни.
Има хора всякакви. Говорим за тези, които не желаят да подновяват ново обзавеждане през годините, в които децата растат бързо и съответно нуждите им се променят бързо.
Като големи ученици преди завършване и студенти всякакви там тоалетки, геймърски бюра, скринове за спортни принадлежности и т.н. вече са купени и се ползват.

# 128
Е, не всички имат по 1 дете. Не виждам, смисъл от много малко да му давам спалня. Винаги се мисли за варианти за пренощуване на гостенчета, но те са в допълнение. Големият ми син до последно си имаше стандартно единично легло. Сега като живее самостоятелно, сам си е купил спалня и със сигурност му е било много приятно и удовлетворяващо да може да се погрижи за тези неща, а и да си избере сам дизайна на стаята в студентското жилище, което дели. Някак в противен случай все едно сме му дали всичко и няма какво повече да иска. С малкия се получи донякъде така, но той няма особен афинитет като големия, който учи архитектура.

Аз по-скоро визирах проектантите и изпълнителите на сградата, които са обособили 2 спални с място за двойно легло, контакти от двете страни на мястото за 'леглото' и други на стената насреща за телевизор. И това в жилищна сграда, не в курортен комплекс. Посмъртно няма да си сложа телевизор на стената срещу леглото, нито в детската стая. Вече виждам много рядко семейства само с 1 дете, дори тенденцията е за повече от две. Как тази детска стая със спалня по средата ще пасне на младите семейства? Виждала съм през соца решение на родителите поради липса на място две момчета в стая с двойно легло, но момчетата не бяха хич доволни от това....

# 129
  • София
И ние искаме метално легло, но подматрачната рамка да не е като на картинката - отделна и дървена, а да е цяла конструкция. Според вас този тип такива ли са? И има ли някакви съществени недостатъци.

# 130
Моите са две малки момичета и спят на спалня. Те сами поискаха да не я сменяме при смяната на стаите, на този етап им е добре. Има свободна стая, но искат да са заедно, ще разделяме, когато пораснат.

# 131
Аз до 13-14 години спях на легло 90 (съвсем добре се чувствах), после на 140. Събирам се и на 120 (все пак съм 150 см и тежах под 50 кг дълги години, сега вече - не, та ми трябва повечко място сякаш), но по-високите хора може да имат дискомфорт, особено ако спят с разперени ръце и крака, поза тип "звезда" или подобна, на полукорем. Така че си е до лични нужди и комфорт.

# 132
  • София
Нищо им няма на децата на 90 да спят до късно тийнейджърство... Зависи от размера на стаята също и  броя обитатели, но така или иначе докато едно дете играе с играчки има повече нужда от място на пода, отколкото на леглото... Като цяло нуждите на децата са различни в различните години и аз съм по-слонна тях да следвам, отколкото да си спестя смяна на някоя мебел. А, гаджета с преспиване... 🤔 Това вече доста пораснало дете ще е и не ежедневно, но по спомени от моите младежки години не сме имали проблеми на тази възраст на един персон. 🤷‍♀️

# 133
Ангелче, възможно е повечето да имаме такива спомени и даже място оставаше Simple Smile

# 134
Аз имам спомени как спят двама на легло 80 см, а в студентските времена - на единичка легло със соц пружина - цяло лято!

За големия ми син обмислях смяна на леглото му с едно 100 х 210 см от OTTO, но така и не се случи, преместихме се и много планове се видоизмениха.

Общи условия

Активация на акаунт