Нашите уютни спални - тема 10

• 30 109
  • 504
  •   1
Отговори
# 135
Имам спомени от рибарско селище,питаха ни как от стая с 3 двойни високи легла,се гъчкаме на едно от тях.😊
Дъщеря ми в България,след като махнахме бебешкото
 легло,направихме поръчка на високо и почти спалня.А тя беше току-що направила 2 год.Нямам идея защосме рвшили така.Спа малко на нвго.Тук вече си мина на 60/90 детско,след това спи на високо 90/200 с пейки,който стават на допълнително легло отдолу.Точно на тях съм спала,когато сме имали гости и нямах никакъв проблем,а не съм ниска.
Лично на мен би ми омръзнало да спя на едно и също легло от дете до юноша.Тя е на 16,поисках да продадем леглото и да вземем по-широко,но отказа.

# 136
  • SF
Е, аз миналата седмица спах на надуваем матрак и ми беше много удобно - 90 см, 25 е висок.

# 137
Може ли да дадете идеи за осветително тяло в спалня 17 кв.?

# 138
Може ли да дадете идеи за осветително тяло в спалня 17 кв.?
Така е много общо питането - стил, някакви предпочитания (текстил, стъкло, цвят на абажури и метални части) височина на тавана,  форма на стаята, има ли друго осветление и какво?
Искате ли да е силно осветено или се ползва повече локално осветление?
Повечето централни осветителни тела не са предназначени точно за спалня, дневна и т.н. и изборът зависи от горните условия.

# 139
Стаята е 3.40 на 5 м. Височината е 2.75м.
Няма да има друго осветление, освен нощни лампи на н.шкафчета.
Мебелите ще са в бяло със светло сив акцент.

# 140
Според мен, ако искаш добра осветеност, няма да минеш с едно централно осветително тяло - дълга и тясна е стаята. Зависи и от разположението на мебелите (има си обща логика, която следват и осветителните тела), но помисли за два полилея.  При тези два неутрални цвята в стаята бих избирала осветителните тела на последно място, след като внеса (ако ще се внася) и малко цвят.
Не казваш нищо за стила, а това е определящо за вида осветително тяло. Дай поне няколко примера с линкове какво харесваш. Друг трудно ще ти избере осветителни тела само с тези насоки. Аз например имам във всички спални кристални полилеи, но дали ти искаш такива и дали съответстват на стила на стаята и жилището въобще, е съвсем различно нещо.

# 141
Мебелите за спалнята са поръчани от Ергодизайн, спалня с заоблени ръбове, четирикрилен гардероб, тоалетка с голямо огледало, изчистен стил.
Не ми се иска два полилея...

# 142
Имам спалня с абсолютно същите размери. Още не съм взела ламБи, но съм оставила една централна над леглото, три външни луни пред гардероба, две нощни и няколко скрити лед, ама те са за фасон и не светят много. На отделни ключове са.
Височината е 260 и май ще сложа някакъв голям черен плафон. Обаче при мен до последно, всичко е предпоследно и понеже още не съм поръчала мебелите, може да се окажа накрая с лъскав висящ полилей😆

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 20:44 от Чи лу

# 143
Май и преди време го бях писала. Ако в спалня (или друго помещение) не може човек да реши за стил или се страхува дали нещо няма да е прекалено, дали ще дава добра осветеност, е най-добре да се ориентира към възможно най-изчистените текстилни плафони от този тип. Важно е вътре да има няколко крушки. И най-добре става ако са филамент. Тогава няма тъмни петна по плафона.

Стои цялостно равномерно светещ. Бих препоръчала и да е бял на цвят (и страниците му също), за да няма никакво затъмняване настрани. Слива се с тавана (ако е бял де), не е натрапчив. Филаментните крушки дават по-добро запълване на осветителното тяло със светлина. В следствие на това то и по-добре разпръсква сякаш.

С такъв плафон според мен човек може да изкара години наред докато реши каква специална лампа иска. Не се набива на очи, не се бие с повечето поулярни стилове. Има и по-евтини български, и средно като цена разни полски, турски. Аз наслагах такива в спалните и коридора. Нашите ги поръчвах от vivre.

# 144
Бих заложила и на повече локално осветление, освен нощни лампи на шкафчетата - лампион, аплици...Така ще можеш да си осветяваш по зони, не винаги е нужно да е осветена ярко цялата стая, особено спалня. На гардероба бих предвидила отделно осветление.

# 145
Локалното си е локално, то си се подразбира за спалня. Но щом се търси и централно разположено осветително тяло по всяка вероятност има пуснато окабеляване.

# 146
Локалното си е локално, то си се подразбира за спалня. Но щом се търси и централно разположено осветително тяло по всяка вероятност има пуснато окабеляване.
Имах предвид да го увеличи, ясно е, че ще има и централно, но само две нощни лампи за такава стая ще дойдат малко.
Тези работи се решават преди окабеляването, не знам на какъв етап е.
Аз даже рядко пускам централното в спалнята, освен ако няма да подреждам нещо в тъмната част на денонощието. И като си избирам чаршафи Simple Smile - вадя, мисля, връщам, пак вадя...сякаш няма след дни пак да правя същото.

# 147
Все още сме в ремонт, но аз се чудя най-вече за централното осветление.

# 148
Чудите се какво? Къде да бъде или колко жици да оставите? Вида на лампата няма значение сега, може да си карате на фасонка с крушка, докато намерите най-подходящата за вас.

# 149
За вида се чудя, но май наистина трябва да го реша последно...

Общи условия

Активация на акаунт