Нашите уютни спални - тема 10

• 28 588
  • 503
  •   1
Отговори
# 90
Размера на спалнята при мен определи стила на обзавеждането.Планувах и аз легло с място за багаж под него.За  такава малка стая,имах опасения,които и Кубратова потвърди.При мен леглото ще бъде 160к200 /не мога дори 180 да сложа/,ковано желязо.
Винаги съм харесвала неща от ковано желязо.А и това легло няма да запуши стаята,ще ми остави лекота и въздух.
Търсех антика,но те са с нестандартни размери,затова взех ковано с  античен вид.2те нощни шкафчета са скринче и шкафче от "кралица Ана".Полюлея го взех също железен от 50те год с рози.
Ще има гардероб,който ще преправям,за да пасне на стила.
Гледах семейство,което преправи Pax на Икеа,за да пасне в къщата им с викториански стил.
Аз мисля библиотеката да я направя по тясната страна на гардероба.
При мен в спалнята ще трябва да сложа и пианото,понеже наистина няма къде другаде.
Гледам представени проекти в you tube на дизайнери "never too small" и има чудесни идеи.
Дали някоя от вас спи на такова легло и дали ще иска да покаже снимка😊

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 12:21 от red soul

# 91
Леглото е много красиво! Моята спалня е с чекмеджета на колелца отдолу и на всяка прахосмукачка се мъча да ги дърпам и прибирам - прахът се събира направо на топки под леглото. Искрено завиждам, че ще си спестяваш тази досадна хамалогия. За мое съжаление не мога да си позволя този лукс - всяко място за съхранение ми е ценно.

А от къде поръча нещата от ковано желязо? По каталог липса или ги изработиха за теб?

# 92
  • София
Защото са на лолелца отдолу, има чекмеджета, които са достатъчно плътни и почти или никак не влиза прах

# 93
Много е хубаво леглото, но аз каквато съм неориентирана нощем, постоянно ще съм насинена;)

# 94
Леглото е много красиво! Моята спалня е с чекмеджета на колелца отдолу и на всяка прахосмукачка се мъча да ги дърпам и прибирам - прахът се събира направо на топки под леглото. Искрено завиждам, че ще си спестяваш тази досадна хамалогия. За мое съжаление не мога да си позволя този лукс - всяко място за съхранение ми е ценно.

А от къде поръча нещата от ковано желязо? По каталог липса или ги изработиха за теб?

Благодаря ти! В Холандия живея,тук има много броканти,а понякога се намират и ценни неща на по-нормални цени,продавани от отделни продавачи Ходих да гледам едно красиво антично легло/от 1900г/,но беше тясно Уж обявено за 140,но си беше 120-130,ламела правен по поръчка,излозаше с около 10 см,за да хваща матрак от 140.Иначе на дължина винаги могат и си ги издължават.Хората тук са високи и 200 см и е късо.
Не търся спешно,щото имам време,но това легло ми изпадна и го взех за 300 евро,което си е находка.Има фирми,които правят легла от ковано желязо,но си е сума. Сума са и античните легла,особено ако са реставрирани.

# 95
Много е красиво леглото от ковано желязо, и аз съм им почитател - дават една лекота с ажурната си изработка и вид, връщат в едни по-спокойни и елегантни отминали времена.
Във въпросната селска спалня, за която писах, че леглото с ширина 160 (значи леглото е с около 25 см повече, 160 е матракът) сякаш я превзе, е точно в такъв ретро стил, гледах таблите да са ажурни, за да не тежат визуално с плътност. Само че не е антикварно, а от най-обикновен наш магазин - мисля, че го взех от Банко, но съм го виждала и другаде. 
Това е моделът: https://nikorabg.com/produkt/leglo-milano/

# 96
Здравейте! Може ли да препоръчате някой дизайнер, който да изготви проект за обзавеждане на малък апартамент?

# 97
За съжаление не мога да помогна. Има доста фейсбук групи за дизайн и обзавеждане. Ежедневно в тях различни дизайнери си рекламират дейността. Проектите им в по-голямата си част изглеждат добре и са цветово издържани, но са абсолютно неергономични, неставащи за реално обитаване и често присъстват елементи, които нито има от къде да купите, нито кой да ги изработи на адекватна цена. По-конкретно: всяка двойка или семейство с деца има в жилището си обемни завивки, поне 1 куфар за багаж и пълен набор извънсезонни дрехи. Лично аз досега не съм видяла проект, в който да присъства място за съхранение на именно тези вещи. Масово се рисува по един двукрилен шарен гардероб за детска стая и един между 3 и 5 крила за спалня. Да не говорим за безумията от типа на ученическо бюро, разположено с гръб към прозореца, тоалетна чиния на 10 см от душ кабина, отворени висящи полилеи в баня и други подобни. Масово в проектите не се виждат и контакти за електрически уреди. Няма да си отговорите и на въпроси от типа къде ще се съхранява колелото на детето и как реално ще изглежда изпълненият проект след като се заживее наистина в него.

За мен проектите, които се показват и предлагат са просто шарени картинки и материал за мечтаене. Но проект в истинския смисъл на думата - категорично не! Още повече за парите, които им искат.

# 98
Оф, тия саморекламиращи се дизайнери в групите...  дето слепват картинки. Редовно се показват красиви визуализации, мамещи с цветове. Оттам насетне почти няма мисъл както казва Вятър и мъгла. На пръв поглед красивко, а на втори - недообмисленко.

Скрит текст:
Наистина нямат идея откъде клиентът ще си закупи нещата от визуализацията. Напипали например отнякъде модел красива лампа на някои италианец. Айде хоп във визуализацията. Хубаво де ама тя тая лампачка може бройката струва повече от дизайнерската им визуализация. След това се почват замествания с по-евтини варианти при изпълнението. Затова и почти никога не показват реализиран проект - ще бъде твърде различен от красивите им картинки в началото. Или ако покажат обобщават, че клиентът се е намесил и затуй така различно се получило. Simple Smile Би трябвало първо да проучиш нагласите на тоя клиент, навиците, начина на живот и финансовите възможности. Ако последните са по-скромни визуализацията далеч не би била така красива.

Абе не знам. Аз лично не бих ползвала дизайнери. Освен ако парите не са наистина много.

Ако ще е за цветови концепции има Pinterest, Instagram, You Tube. Впрягаш собствени усилия - гледаш, мислиш, мериш, сравняваш. Не е лесно. Но пък е приятно донякъде. Все пак е твоят дом.

# 99
  • София
Е айде, ако е нормален проект, за клиент, а не просто фантазьорска визуализация, би следвало да бъде направено според нуждите, изискванията и бюджета на клиента, с много ясна представа, кое от къде точно се купува или те/фирма работеща с тях изработва, с доста точна цена на артикул, услуги и тн.

# 100
Би следвало, да. Ама в повечето фейсбук групи са най-често хвалипръцковци с фантазорски визуализации (аз им казвам лепачи на картинки).

# 101
  • София
Е сигурно, но въпроса беше за дизайнер проектант на апартамент... Не за фантазьор😂
Има такива. Обаче лично не съм ползвала, но познати преди години са и бяха мн доволни от решенията им за оползотворяване на пространство и изработката на 3малки апартамента... Те намират се. Остава да се включи някой, койтое имал вземане даване с такива в скоро време.

# 102
Скрит текст:
Оф, тия саморекламиращи се дизайнери в групите...  дето слепват картинки. Редовно се показват красиви визуализации, мамещи с цветове. Оттам насетне почти няма мисъл както казва Вятър и мъгла. На пръв поглед красивко, а на втори - недообмисленко.

Скрит текст:
Наистина нямат идея откъде клиентът ще си закупи нещата от визуализацията. Напипали например отнякъде модел красива лампа на някои италианец. Айде хоп във визуализацията. Хубаво де ама тя тая лампачка може бройката струва повече от дизайнерската им визуализация. След това се почват замествания с по-евтини варианти при изпълнението. Затова и почти никога не показват реализиран проект - ще бъде твърде различен от красивите им картинки в началото. Или ако покажат обобщават, че клиентът се е намесил и затуй така различно се получило. Simple Smile Би трябвало първо да проучиш нагласите на тоя клиент, навиците, начина на живот и финансовите възможности. Ако последните са по-скромни визуализацията далеч не би била така красива.

Абе не знам. Аз лично не бих ползвала дизайнери. Освен ако парите не са наистина много.

Ако ще е за цветови концепции има Pinterest, Instagram, You Tube. Впрягаш собствени усилия - гледаш, мислиш, мериш, сравняваш. Не е лесно. Но пък е приятно донякъде. Все пак е твоят дом.
Абсолютно подкрепям, при това е приятно не само донякъде, ами и много приятно, поне за мен.
Сега страдам, че не ми предстои скоро ново обзавеждане - ремонтът на къщата е далеч, а обзавеждането вече съм решила, цветовата схема също, включително осветлението, само не съм купила контактите.
И не бих казала, че не е лесно - единствено в помещения, които са сложни, малки за функцията си и изискват повече главоблъсканица да се събереш в тях с предвиденото.
Такова помещение ми е селската кухня (не че градската е цвете), до степен да замислям бутане на стена и разширяване, но проекти вече имам дори 4-5 в различни варианти. Ако я разширя, ще мисля върху останалите 3, които също са готови, но разширението е под въпрос, та се концентрирам на първите.   
Да обобщя - изключително приятно и творческо занимание. Бих ползвала дизайнер (не за цветовата схема или картинката, а за работния проект) за много трудно и специфично помещение, все пак опитът учи, а моят определено се свежда само до собствените ми жилища.

# 103
Моят мъж е в сферата на изработката. Напоследък му се налага да работи съвместно с или да се съобразява с дизайнери и техните решения. Действително не са особено практични, но много придирчиви относно собствените си идеи. Понякога настояват как да се изработи нещо, сякаш разбират повече. Мъжът ми намира компромисно решение, защото тяхното е абсурдно. Идват, оглеждат и възклицават: Можело значи! 😂 Дори ако няма нищо фрапиращо, работата с тях върви по-бавно, защото всяко нещо се съгласува, чака да му отговорят, стои и чака час и два, без да има какво друго да подхване. Изобщо мудна и скъпа работа, ако е фирма и се контактува с повече хора. Не казвам съвсем да зачеркнем професията, но... май станаха прекалено много.

# 104
Когато се работи с дизайнер за довършване и обзавеждане се работи с конкретни реални предложения. Показват се и се избира от карнетки, каталози, магазини, доставчици  - за осветителните тела, ламперията, ключовете, обзавеждането, настилките, мебелите, мазилката, завесите, уредите и т.н. Визуализацията е пряко свързана с конретен списък от всичко, което се вижда на картинките. Накрая не винаги се харесва цената за реализацията, за самата дизайнерска работа се сключва договор на квадрат и цените само за тяхната работа е доста солена.

Общи условия

Активация на акаунт