Пубертетът при момчетата - тема 16

• 45 233
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
Преглеждайте ги за изкривявания, че като израстват бързо и така високи, това си е нужно.

# 541
Здравейте! Аз ви чета постоянно, но май само веднъж-два пъти съм писала. Чета за подготовка. Имам 3 момчета - на 12г, на 9 и бебе. 12 годишния още не го е погълнал пубертета, но тук-таме се усеща. Малко и покрай бебето някак си се промени. Въпроса ми е относно игрите които играят. Без значение каква е, на ПС или тел. Особено големия (средния малко около големия и той) постоянно ми споделя и разказва какви ли не подробности около персонажите, скинове, нива и всевъзможни неща от които аз разбирам има няма половината. Много пъти съм му казвала, че не разбирам особено какво ми обяснява, но той усърдно продължава. Има нужда просто да си изкаже репертуара все едно или да сподели победа. Баща им не знае английски, а пък аз да, и се чувства свободен и тук, че може с всякакви думи да се изразява. Не знам обаче кое е правилно, дали да си го оставя да си ми говори каквото иска да си каже или по сериозно да му обясня, че това е тема която е нормално да обсъжда само с приятели които наистина разбират какво говори? От една страна го виждам като плюс относно комуникация-споделяне, от друга малко не съвсем на място.

# 542
  • на Мелмак
Остави го да си говори, за него това е важно. Аз съм в подобна ситуация, когато младежа играе. Идва и се хвали. Като не разбирам, го карам да ми обясни. Колко одежди си купи в тези игри Grinning

# 543
Слушам всичко, което разказва и се опитвам да  вметна по нещо, дори и темата да ми е чужда/безинтересна. Моят младеж е луд по коли и когато се разхождаме двамата ми “надува” главата. Даже папарашки снимам коли по улиците заради него. Grin

Не ме е стигнал на ръст, на 14 ще стане след броени дни. Още не е активно в пубертета, само наченки има. Баща му е започнал да расте интензивно след 16. Много висок няма как да стане, колкото баща му ще е съвсем ОК.

# 544
Даже и нищо да не разбирам от някоя игра слушам старателно, задавам въпроси, опитвам се да схвана, моля го да ми обясни като за смотани майки Wink и т.н. За мен тези моменти са изключително важни за да знам, че и в бъдеще би споделил важните за него неща.

# 545
  • София
Големият не споделяше много с мен, повече с баща си. Тренираше футбол, ММ го водеше на тренировки и мачове и познаваше всички, вероятно затова беше и естественият събеседник.
Малкият (на 12) говори повече с мен, защото съм по-често около него. Игри, случки в училище и квартала, сега новата мания са колелетата - слушам, опитвам се да участвам в разговора и така. Както каза Hope по-горе, с надеждата, да е свикнал да споделя и да не скрие нещо важно, ако се случи.

# 546
Страхотни сте, много благодаря за отговорите Hug
Много са ми от полза. И аз вярвам, че така е правилно, показва все пак комуникация, споделяне, близост и т.н. просто реших да сверя часовника.
И аз задавам въпроси, то искаш не искаш, разбираш, не разбираш, в един момент наизустяваш някои неща. Поднасям и аз на акъла. Ако видя нещо тематично казвам веднага. Просто се чудех дали това не е прекалена привързсност която после да ни "изиграе лоша шега". А и той като цяло си има по силна връзка с мен, малкия с баща си.
На 12г още 2-3см и ще ме стигне на ръст, но аз не съм трудна за стигане Smile
Няма кой знае колко високи в двете семейства, та не очаквам кой знае какво. Малкия от малък си върви една идея по висок и си се вижда. Аз ги записвам все още на стрнен метър на всеки РД.

# 547
Всичко слушам, каквото ги вълнува в момента- разбрала или не,  питам, обясняват.По-близки са с мен, баща си търсят за технически въпроси и по-мъжки дейности.

# 548
И аз го слушам какво ми дърдори и отговарям. Също ми разказва игри, които не ме интересуват. Ако днес е играл, явно го вълнува играта.
В дърдоренето му без аз да го разпитвам се ориентирам какво е станало в училище, с кой какви са му отношенията.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 11:07 от marigold_

# 549
Важно ми е да ми говори. Дори понякога го гледам как играе, питам и го чакам да ми обясни. Чета за игрите, които играе, за групите, които слуша, следвам ги в мрежите даже. Приемам охотно приятелите му вкъщи.
Държа да имам връзка с него и не виждам как ще го постигна, ако не говорим на един и същи език.

# 550
Слушам за игрите, питам активно, че даже се включвам и да играя. Естественно ме бие, но успях да намеря и нови комбинации, които той не ги знае.
Т,к, аз го вземам от училище, и от тренировки, доста си говорим в колата. Споделя с нас много, вкл за неща които е забелязал в поведението на други хора, събития. Домът ни е отворен за приятелите му, мисля, че и те се чувстват комфортно с нас. Близките му приятели споделят доста неща с нас, също, но и ние се отнасяме с тях като членове на семейството- идват с нас на почивки, ски, иначе всяка неделя имаме гости с преспиване.

# 551
Браво на всички. Страхотни сте! Вече съм по спокойна ако мога така да го нарека, че всичко е наред и при нас. И ние говорим на всякакви теми, предимно с мен де, но и баща им се старае да взима отношения по повечето теми, само без игрите Grinning

# 552
И аз слушам за игрите, послушно гледам клипчета на котки от тик ток и слушам клипове на странни песни, които ми праща. Даже и на карти Уно се научих да играя Grinning

# 553
Ти пък, Уното са голям майтап. Аз моя съм го научила и на ръбчета и на народна топка, и на пиян морков.

# 554
И аз слушам, когато синът ми говори за нещата, които го вълнуват (а мен никак даже). И при него са игри, клипчета с кучета и някакви странни песни. Напоследък го хвана манията ‘Хари Потър’. Задавам въпроси, опитвам се да вникна, карам му да ми дообясни. Обичам да си говорим и използвам всеки удобен случай, защото синът ми като цяло не споделя особено за училище. Още от градината беше така - на въпроси от типа ‘какво ядохте, рисувахте ли, четохте ли,…’ отговорът обикновено беше ‘не знам, не си спомням’. Онзи ден пита дали може да покани още две деца на РД, отговорих му, че няма проблеми и го питах как се казват (защото два дни по-рано каза кого ще покани и нито човек повече). Каза ми ‘няма да ти кажа’. По всякакви други теми може да говори с часове, но темата за училището е табу. Не желае да говори за него и това е. А има много приятели, популярно дете е, все го канят на рождени дни и на гости с преспиване, ходи с желание заради приятелите (не заради ученето). Добре че съм приятелка с няколко майки, че да разбера какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт