Пубертетът при момчетата - тема 16

• 45 226
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
  • пустинята Гоби
Моите деца играят на игри с баща си, така че слава богу той е човекът. Аз играя на точно една игра на компа, на която съм ги научила и понякога го правим заедно в мрежа. Това ми е капацитета, нямам място за повече информация в главата и честно казано ми е съвсем достатъчно. За недъри и лардъни ги препращам към баща им, ще ме прощават. За всичко друго аз съм човека,  хайде няма нужда да съм спец и по PS и Нинтендо.

# 556
  • На острова
И моят играе с баща си на Фифа, но с мен също споделя, с какъв резултат бил, какъв играч му се паднал. Аз понякога обичам да легна на леглото в неговата стая и да слушам/гледам как играе. Често се е случвало, ако е в мач с някой приятел и почне да ми разказва по-горните неща, другото дете да му каже: какво и казваш, все едно я интересува, и моят винаги отвръща, разбира се че я интересува 😂 Мен не ме, но за мен е важно да знае, че има кой да го слуша.

Често го разкарвам с приятели след тренировки/излизания и ми прави впечатление колко много ми споделя и пред тях. Даже като стане нещо интересно в училище и ми праща съобщения. Много ми харесва връзката ни.

Моят племенник не е така обаче, на другия полюс, отговаря едносрично и рядко

# 557
  • София
Слушам всичко, което ми говори - за игри, победи, падания, програмиране, котки, кучета, клипчета. Гледам даже тъпите клипчета, които ми показва или праща. Слушам за блогъри, чиито имена нищо не ми говорят Simple Smile
Рядко го свалям на земята като се захласне по някое апокалиптично клипче.

# 558
  • Варна
  Даа, минах по подобни пътечки. Сега, вярвате или не, чете Мускетарите на Дюма и вечер ме приспива с преразказ на поредната глава. Хубаво ми е...После, живот и здраве, следва Граф М.Кристо.

# 559
Даже и нищо да не разбирам от някоя игра слушам старателно, задавам въпроси, опитвам се да схвана, моля го да ми обясни като за смотани майки Wink и т.н. За мен тези моменти са изключително важни за да знам, че и в бъдеще би споделил важните за него неща.

и аз така. Даже отделям от личното си време малко да вляза в час с неговите теми , че да не звуча съвсем абориген. Той ме разпитва за моите неща макар да съм насяно че не му е суперинтересно. Поддържаме комуникация. Усилията от двете страни са от голямо значение.

Даа, минах по подобни пътечки. Сега, вярвате или не, чете Мускетарите на Дюма и вечер ме приспива с преразказ на поредната глава. Хубаво ми е...После, живот и здраве, следва Граф М.Кристо.

Четенето на една и съща книга и обсъждането й ни е любимо занимание. Ако е филмирана там се включва таткото.

# 560
Аз се възползвам от това и ги карам да ми обясняват разни неща за игри и тн каквото ги вълнува, хем да прекарваме време заедно в нещо, което харесват, хем и им репликирам и задавам въпроси, за да се учат да обясняват добре и разбираемо.

# 561
Днес бяхме на профилактичен преглед и да вземем здравно-профилактична карта за училище. Оказа се, че новата му лекарка изобщо не държи на присъствие на родител. Ръст 183, 59 кг, кръвно 120/70, мери му гръдна обиколка, слуша му дишането, направи тест за зрение и даде бележка за изследване на кръв и урина.

# 562
  • ту тук, ту там
Обсъдили сте малко по-назад болна моя тема - ръста. Моят син е на 13 год. и няма 160 см. За една година е пораснал само с 3 см. Съучениците му стърчат над него с цяла глава сигурно, днес ги загледах - той е като по-малкото братче, като върви с тях 😔
Няма още признаци на активен пубертет, пъпки, косми няма, даже зъбите не е сменил всичките. Но самият той се измъчва, че е нисък, а аз страдам, като го гледам такъв. Баща му е 190 см, аз съм 160, надявах се момчетата да приличат на него. 😔

# 563
Спокойно, и моя миналата година беше така ( сега е на 14). Най-дребен от всички, без признаци на пубертет ( все още няма никакво окосмяване на лицето, с абсолютно гладка и нежна кожа е). Да гласа мутира, да имаме окосмяване по тялото...но иначе нищо. Нито пъпки има, зъбите все още не ги е сменил ( то и аз съм ги сменила на 18), та никакви притеснения. Освен ръста. Дотам, че и на лекар ходихме. Казаха, щом има промяна в ръста за последните 6 месеца, няма място за приитеснение.
И това лято, по-висок от мен ( аз съм 164), пораснал е близо 8 см, като в теглото не е мръднал, под 50 е.

# 564
elleni, спокойно! Явно в днешно време много момчета са с ранен пубертет. За момче на 13 е съвсем нормално още да не е активно в пубертета. Моят мъж е бил дребосъкът в класа до 16-17 годишна възраст, а при завършването е бил от високите.
Ако обаче имаш сериозни притеснения, се консултирай с ендокринолог. Истински проблеми обикновено се забелязват доста по-рано. Имам предвид още преди другите деца да направят пубертетския скок в растежа.

# 565
Хубаво е една консултация за ваше спокойствие. Иначе може би да е с по-късен пуберитет, след 14 г. Сега акселерацията е много напред, рано-рано се развиват някои.

# 566
Съветът ми е винаги да има консултация с лекар ако има притеснения.Знаете, че
моят син изоставаше с растежа и го следи лекар от няколко години.

# 567
А лекар освен да констатира, друго какво може да..предпише? Какво е лечението...

# 568
Пускат се хормонални изследвания и тогава се решава какво да е лечението.

# 569
Правят се тестове общи на всички важни компоненти : кръвни изследвания, костна възраст.Кръвните проследяват всички важни и основни параметри на организма, плюс специфични маркери, хормони, плюс хормон на растежа.Доста неща се гледат, проверяват и следят, контролират се с медикаменти и добавки, както е при моя дин.
Засега не е за хормон на растежа, макар да не много усърдно за възрастта си.Наваксва с вит Д, който беше под нормите, въртим хормони за щитовидната жлеза- там има проблем.След 2-3 седмици пак ще го тествам, ако няма подобрение сменяме лечението и медикамента.
Казвала съм ви, че
като започнахме ударно вит Д преди няколко години, детето порасна 12см за една година, а е бил на 9-10г, когато растат с около 6 за тази възраст.Изоставаше с 2,5г по костна възраст.Хормонът на растежа засега е ок, тестват го ба 6м, не се е налагало обследване  за използването му.Таргет е да стане поне 170см по компютърен модел, а с наши сили( на лекарите и моето опяване да си пие лекарствата) да задмине баща си и в най-добрия случай да е около 180см.В момента има проблем с ФТ4- много е нисък, нещо се случва.Взехме хормон от Турция, че го нвма в Бг, по рецепта от лекаря, и ако няма промяна с коригираната доза на досегашното лекарство, почваме новото.🙄

Целта на всички тези чекове е да се следи тялото и ако се налага да се действа, защото спре ли растежът- нищо не може да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт