Козунаци 2024

• 56 450
  • 720
  •   1
Отговори
# 615
Да разбирам ли, че ако меся козунаци с мая  с манитоба на Капуто, ще  имам проблеми с еластичността на тестото? Как бих могла да ги избегна, освен като взема Капуто класик и разреждам. Има ли тайна , с която това тесто да отпусне достатъчно и да се оформя леко и без обратно съпротивление. Аз меся в машина, ако удължа месенето, дали няма да получа желания резултат. Или ако увелича втасването преди оформяне?
А как подслаждате козунаците? Фруктова захар, тръстикова, еритритол, стевия? Или просто по малко количество бяла захар?

# 616
  • In transit
Преди време купувах друг, но не помня откъде. Имам спомен дали от Лидъл не беше... Той беше хубав, никаква горчива жилка. Но след този от Била, вече ме е страх да рискувам. А и аз слагам сладко в козунаците.
Този уикенд вече трябва да се стегна и да пусна едно тесто в хлебопекарната, че миналата неделя бях - искам, но нямам желание. Joy
Другата седмица в Лидл ще има три вида сладка - два от портокали и един от лимони. Вземала съм от червените и не горчи. Но, принципно е нормално сладкото от портокали да има съвсем лека горчива жилка, защото се слагат и корите.

Да разбирам ли, че ако меся козунаци с мая  с манитоба на Капуто, ще  имам проблеми с еластичността на тестото? Как бих могла да ги избегна, освен като взема Капуто класик и разреждам. Има ли тайна , с която това тесто да отпусне достатъчно и да се оформя леко и без обратно съпротивление. Аз меся в машина, ако удължа месенето, дали няма да получа желания резултат. Или ако увелича втасването преди оформяне?
А как подслаждате козунаците? Фруктова захар, тръстикова, еритритол, стевия? Или просто по малко количество бяла захар?
Оставяш тестото да се отпусне за 10-тина минути, т.е да се отпусне глутена в него и действаш. На мен пък ми е по-удобно да работя и оформям със студено и жилаво тесто, но всеки е различен.
Относно подслаждането, винаги ползвам бяла захар, но в моите рецепти не е много принципно захарта. Обикновено ги поръсвам и отгоре с малко захар и захарна гранела. С другите изброени от теб рискуваш да получиш друг продукт. Тръстиковата си е бяла захар + 5% меласа...т.е пак захар.

# 617
То е жилаво веднага след месене, като си "почине" малко си се поотпуска глутенът и се работи по-лесно. Просто си имай предвид да си планираш малко време и за това. Аз за козунак никога не съм успявала да си разчета времето де, втасването избягвам да го правя с активно загряване, в топла фурна и от сорта. И съответно става когато - тогава.

# 618
  • Sofia
Да разбирам ли, че ако меся козунаци с мая  с манитоба на Капуто, ще  имам проблеми с еластичността на тестото? Как бих могла да ги избегна, освен като взема Капуто класик и разреждам. Има ли тайна , с която това тесто да отпусне достатъчно и да се оформя леко и без обратно съпротивление. Аз меся в машина, ако удължа месенето, дали няма да получа желания резултат. Или ако увелича втасването преди оформяне?
Не става въпрос за еластичността на тестото. Манитобата има нужда от по дълго втасване и зреене на брашното, което маята не може да издържи, за разлика от кваса.
     Капуто Класик си е добре чисто, няма нужда от смесване с по нископротеиново.
     За разтегливост може да се добави Спелта, която си е разтеглива по природа, заради различния състав на глутена.
    Премесването не е добро в никой случай - да, може да стане по разтегливо, но може и да не можеш да го събереш после.... .а втасването няма нужда  да се увеличава (да превтасва) и без това тестото си омеква/отпуска се в рамките на нормалното втасване.  За  повече разтегливост, писах. Simple Smile
    Всеки подсладител си е общо взето едно и също. Wink Особено пък "Фруктова захар, тръстикова".

# 619
Aз имах предвид да надграждам класика с манитоба, а не да свалям протеина. Въпросът ми е  - чисто капуто манитоба ли да ползвам с повече време за развиване на глутена, или да го премесвам с класик?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 11:35 от G..D..

# 620
  • Sofia
G.D.  aз май не разбирам... не виждам смисъл от смесването на Капуто Манитоба и Капуто Класик.  Защо ти е да надграждаш Класика,  вземи направо Куокото с 13г протеин.
Не разбирам кое друго "чисто Капуто" имаш предвид.  Класика си е достатъчно силно (с 12г протеин),... с него и Манитобата ще получиш 13г протеин.   
Глутена се развива с месене и втасване, независимо кое брашно или смес от брашна.

А за разреждане например чисто брашно - Съединение с 10.6г потеин.

# 621
взела съм вече манитоба...
Но разбрах логиката, ще смесвам с нископротеинова  девятка.  Освен ако не се реша на квасни козунаци.

# 622
Днес си взех от френската мая от Била. Търсех и прясната, за която споменавахте вече няколко пъти, но уви нямаше. Аз ще си карам с по- обикновеното брашно СМ Екстра 😊 и ако ненамеря хубавата мая- каквато има в магазина прясна 😃. Обаче друго ми е чуденка сега- колко най-малко захар се слага на 500гр брашно ( аз пак да похваля рецептат за жилавите конци на Морена ❤❤❤❤❤)? Тази година се очаква дечкото вече сериозно да си хапва козунаци и ми се иска минимално количество захар + сестествена сладост от стафиди да речем или други сушени плодове без добавена захар.

# 623
  • Sofia
Беатриче, благодаря за отзива и ми е приятно, че си доволна от рецептата. Simple Smile
За съжаление не съм пробвала с колко най малко захар ще е добре,  ако не се изкаже някой пробвал, може би със 100г да опиташ.  Но пък и стафидите не са по-полезни бих казала, с концентрираната си фруктова захар.
Както писах и по-горе, всичко сладко и е почти едно и също.

# 624
Бих погледнала примерно в бриош колко е захарта, тя е много по-малко. Козунакът ще си стане и с малко, като аромати и като текстура, но ако тестото почти не е сладко би бил странен та си трябва да има. А стафидите нито ще го подсладят достатъчно, нито са по-безвредни от нормалната захар.
Сушените плодове като цяло де, не просто стафидите. Ако не сте си ги сушили у вас, почти на 100% мога да ти гарантирам че са минали и през захарен сироп за трайност, освен тяхната си захар която се концентрира.
Бих пробвала една малка доза козунак без плодовете и примерно с половината захар от рецептата, да видите дали ще ви е ОК като сладост или за вашия вкус можете да минете и с по-малко. Но поне ще е сладко цялото нещо а не тесто без сладост с тук-там стафидка.

# 625
  • София
взела съм вече манитоба...
Но разбрах логиката, ще смесвам с нископротеинова  девятка.  Освен ако не се реша на квасни козунаци.
Смеси нископротеиново и високо и ще имаш добър резултат.

................Обаче друго ми е чуденка сега- колко най-малко захар се слага на 500гр брашно ( аз пак да похваля рецептат за жилавите конци на Морена ❤❤❤❤❤)? Тази година се очаква дечкото вече сериозно да си хапва козунаци и ми се иска минимално количество захар + сестествена сладост от стафиди да речем или други сушени плодове без добавена захар.
На 500 г брашно - 125 г захар, това е минималното количество.

# 626
  • Балчик
"Руската плетка" всъщност е кранч.
С еритритол не ми хареса козунакът, разводнява някак си тестото, става странно на консистенция. Не останах очарована.
Ще меся със смес от италиански брашна и с квас.
Кой спомена за брашното на Суворово? При нас са го заредили, гледам висок протеин 12 и нещо. Заслужава ли си?

Мляното маково семе ползвах миналата година в козунаците. И то не ми хареса, цялото семе ми е повече по вкуса. Въпреки, че в рецептите е посочено, че се мели, на мен ми харесва цяло.

# 627
Джемма,  Суворово е на партида,  съседката меси питка с него за Коледа бяло и хубаво, за Нова Година - направо сивееше. Ако можеш да вземеш едно за проба и тогава да купуваш

# 628
  • Балчик
Благодаря, ще го пробвам с кифлички.

# 629
  • София
"Руската плетка" всъщност е кранч.
.............
Мляното маково семе ползвах миналата година в козунаците. И то не ми хареса, цялото семе ми е повече по вкуса. Въпреки, че в рецептите е посочено, че се мели, на мен ми харесва цяло.
",
Да, " Руската плитка" се нарича кранч, така е, но като че ли повече се познава като Руска плитка" може би аз я познавам повече като "руска" няма  значение, важното е, че става много хубав козунак + красив.

Отглеждам си също и квас, но докъде ще стигна не зная, ако не стане веднага преминавам на козунак с мая и това е, изобщо няма да се дразня, ако не успея добре да си го отгледам.

Маковото семе винаги съм го предпочитала с цели зрънца,  приятно е когато се хапва от плънката, някак си се разрива  в устата,  ароматен е,  но винаги се посочва да се мели , но  смлян не го харесвам, също като теб,  а за  тези които не знаят и искат да го смелят се смиля в кафемелачка.

Общи условия

Активация на акаунт