Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 51 084
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
За Кипър няма проблем еднополови двойки, доколкото си спомням. И би излязло малко по-евтино от Испания. Но като начало пробвай в България с класическо инвитро, щом всичко е наред от към хормони и изследвания.

# 166
  • София
Аз ще стана на 46 след месец и съм бременна към края на 5ти месец вече, така че имаш шанс от гледна точка на възрастта. Моето мнение е да се пробваш в Кипър, а виж и в Украйна. Освен качествен мъжки материал, ти трябват и добри ембриолози. Даже и да имаш достатъчно яйцеклетки, на тази възраст не е сигурно колко от тях са качествени. Съвета ми е задължително да правиш ПИД и да не си губиш времето с инсеминации, а да минаваш към инвитро. И още един съвет, не си губи времето в България, тук почти задължително ще ти кажат, че си за донорски яйцеклетки, а дори и да не ти го кажат липсата на добра техника и специалисти само ще ти загуби време, което ти нямаш.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 10:52 от t_doncheva

# 167
Петя, дотук само инсеминации ли? То и 10 да си правила, шансът не е много голям.
Щом АМХ е добре, давай с инвитро, където и да е (за държава). Не е кой знае какво.

Здравейте,

Благодаря за съветите и насоките. Направих 3 инсеминации, за последната година и няколко месеца и няколко естествени опита. Имах полип, който ми махнаха преди първата инсеминация, после и цикъла ми се промени към много по-добро.

Сега отново е болезнен и с доста спазми, та подозирам, че полипът може да се е върнал, а с такъв не може да стане имплантация. Другото, което подозирам е качеството на яйцеклетките - там пия добавки, спрях цигари и тн. но възрастта си казва думата както и да изглежда човек и колкото и инфантилен да е Grinning.

Честно казано нямам много доверие на лекарите в България, първо, че са супер претоварени и претупват нещата, това дори с една проста инсеминация ми се случи, камо ли за ин витро. Чувала съм доста негативни отзиви за ембриолозите, а ми се струва супер важна стъпка ако човек прави ин витро. Ще проуча нещата в Кипър, тъй като и финансовия аспект ми е важен. Работя добре платена, но високо стресова работа и винаги съм смялата, че ако я напусна ще си увелича доста шанса за успешен опит. Просто аз съм повече дървен философ ..:Д и ми е трудно да действам...а то времето си минава...ужасно бързо.

Ако наистина не е голяма работа както се изказа някой от вас...да напускам стресора и да почвам.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 20:27 от Petya D

# 168
Здравейте мили дами,
през последните 4 години изчетох анонимно толкова много теми в BG-mama: бременност, аборт, проблемно забременяване... и ето че се озовах в тази- отговарям вече на всички критерии от заглавието.Накратко: на 42г. с АМХ 0,17, останалите изследвания -хормони, тромбофилии и т.н са ок. 4 естествени бременности със спонтанни  аборти в 7-8 г.с. Бяхме на първи преглед и разговор за инвитро в Испания. Там ни предложиха стимулация до овулация, пункция и след това без прекъсване продължаване на стимулацията до втора пункция с последващо ИКСИ, ПИД и след това трансфер (Дай Боже!). Въпросът ми е, този вид стимулация т.нар. "дълъг протокол" ли е? Нещо не мога да се ориентирам.
Благодаря предварително!

# 169
Не, дълъг протокол е да ти блокират хормоните - нещо като в временна менопауза те вкарват и после стимулация, т.е. всички хормони после те си ги изчисляват и контролират.

# 170
Здравейте мили дами,
през последните 4 години изчетох анонимно толкова много теми в BG-mama: бременност, аборт, проблемно забременяване... и ето че се озовах в тази- отговарям вече на всички критерии от заглавието.Накратко: на 42г. с АМХ 0,17, останалите изследвания -хормони, тромбофилии и т.н са ок. 4 естествени бременности със спонтанни  аборти в 7-8 г.с. Бяхме на първи преглед и разговор за инвитро в Испания. Там ни предложиха стимулация до овулация, пункция и след това без прекъсване продължаване на стимулацията до втора пункция с последващо ИКСИ, ПИД и след това трансфер (Дай Боже!). Въпросът ми е, този вид стимулация т.нар. "дълъг протокол" ли е? Нещо не мога да се ориентирам.
Благодаря предварително!
Казва се дуо стим или шанхайски протокол. Стимулация в фоликулна и в лутеална фаза. При някой е успешна и вадят хубави яйцеклетки. Но всичко е много относително. Опит си трябва и тн. Не знам как се отразява на резерва. Натоварващи са си. Дозите са важни. Може би качество на яйцеклетки не е ок и затова абортите, спермата. При абортите по скоро е материала и недостиг на нещо на ембриона. Но бих се застраховала с няколко изследвания ..та дори Ера тест. Бих търсила причина за аборта. Имплантация има което е добре. Яйцеклетки явно има пак е ок. Качеството е под въпрос на двамата и от там имунология евентуално. Доста ровене е но стимулацията няма да го реши. Протокола в случая е важен за повече яйцеклетки но не дава гаранция за задържане.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 21:51 от varna2020

# 171
Относно дуо стим, също зависи колко по-малки фоликула ще имате към момента на овулацията. На мен в Турция ми обясняваха, че ако има например един, който би могъл да порасне до втора пункция, не си заслужава. Според тях, се преценява в движение дали да се продължи за втората стимулация.

# 172
Много благодаря за бързите и компетентни отговори!
Осъзнавам, че проблемът е в "материала" и поради тази причина не желая повече естествени бременности. Зная също, че стимулацията няма да подобри качеството. Надявам се поне един ембрион да преодолее ПИД и това да е нашето бебе...
Не съм готова да затворя тази врата, без да съм опитала!
Предложиха ни и вариант с донорска яйцеклетка, но не съм дорасла до това решение.
Благодаря още веднъж.

# 173
Много благодаря за бързите и компетентни отговори!
Осъзнавам, че проблемът е в "материала" и поради тази причина не желая повече естествени бременности. Зная също, че стимулацията няма да подобри качеството. Надявам се поне един ембрион да преодолее ПИД и това да е нашето бебе...
Не съм готова да затворя тази врата, без да съм опитала!
Предложиха ни и вариант с донорска яйцеклетка, но не съм дорасла до това решение.
Благодаря още веднъж.
Браво за куража и че не се отказваш. Така трябва да е. За стимулацията високите дози и като цяло има риск с този резерв да го поизчерпат и затормозят яйчниците и хормоните предвид годините. Неправилните стимулации могат много да влошат. Добре обмисляйте стратегия. За пид е 50 на 50. Там внимавайте с мозайките. Има една картинка с обяснения. Не всеки ембрион се оказва толкова зле има и научно изследване. Успех! образовайте се малко прочетете за да сте наясно и подготвени да обсъждате с докторите,за съжаление те не винаги действат адекватно.

# 174
Разбира се, ще се подготвим. Полезни съвети ми пишете.
 Всъщност съм на мнение, че лекарите действат доста адекватно, но подбудите им в тази деликатна сфера "репродуктивна медицина" не винаги съвпадат с тези на пациентите. Подчертавам в ТАЗИ сфера на медицината. Преди да отидем в Испания бяхме в най-реномирания Университет на Германия (тук живеем). Там финансовата част на въпроса не ги интересува, касата поема. Обаче след като поставихме ребром въпроса се изясни, че за тях е важна статистиката, а такива като мен ще я компрометират. Занимават се, естествено, с много сложни казуси като бременност при рак или други тежки патологии, но това е в името на науката и публикации в реномирани списания. При мен е банално- възраст и нисък АМХ. Посъветваха ни "чужбина" и заради ПИД, който в Германия е забранен. Избрахме Испания, т.к е най-близо и от логистична гледна точка е удобно (ежедневно има по 3 нискотарифни полета до и от).
В Испания интересът обаче е комерсиален. Там предложиха даже за наше "улеснение" по време на стимулацията да се следя при моя гинеколог, да им изпращам резултатите и да отида само за пункцията и после за трансфера. Въпреки, че в пакета услуги е включено проследяването, лаборатория и т.н. Лекарствата също си ги купуваш сам. Т.е минимум разходи от тяхна страна и максимум от моя. Така, че малко се страхувам от "обсъждане с докторите". Съжалявам ако написаното изглежда скептично и недоволно...Просто съм много, много тъжна и изплашена от това което ми предстои.
Благодаря ви, че има с кого да споделя!

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 20:47 от rose.lily

# 175
Разбира се, ще се подготвим. Полезни съвети ми пишете.
 Всъщност съм на мнение, че лекарите действат доста адекватно, но подбудите им в тази деликатна сфера "репродуктивна медицина" не винаги съвпадат с тези на пациентите. Подчертавам в ТАЗИ сфера на медицината. Преди да отидем в Испания бяхме в най-реномирания Университет на Германия (тук живеем). Там финансовата част на въпроса не ги интересува, касата поема. Обаче след като поставихме ребром въпроса се изясни, че за тях е важна статистиката, а такива като мен ще я компрометират. Занимават се, естествено, с много сложни казуси като бременност при рак или други тежки патологии, но това е в името на науката и публикации в реномирани списания. При мен е банално- възраст и нисък АМХ. Посъветваха ни "чужбина" и заради ПИД, който в Германия е забранен. Избрахме Испания, т.к е най-близо и от логистична гледна точка е удобно (ежедневно има по 3 нискотарифни полета до и от).
В Испания интересът обаче е комерсиален. Там предложиха даже за наше "улеснение" по време на стимулацията да се следя при моя гинеколог, да им изпращам резултатите и да отида само за пункцията и после за трансфера. Въпреки, че в пакета услуги е включено проследяването, лаборатория и т.н. Лекарствата също си ги копуваш сам. Т.е минимум разходи от тяхна страна и максимум от моя. Така, че малко се страхувам от "обсъждане с докторите". Съжалявам ако написаното изглежда скептично и недоволно...Просто съм много, много тъжна и изплашена от това което ми предстои.
Благодаря ви, че има с кого да споделя!

За съжаление комерсиалното и статистиката са водещи ако не едното другото. Минах през Австрия , Турция и България и никъде не срещнах загриженост и задълбочен опит за анализ и индивидуална стратегия. Адекватно незначи индивидуално и дълбоко. Не знам как да го обясня. Добре че седнах да чета за да разбера процесите,но имах предимството че съм завършила близко до това т.е. генетика и молекулярна биология.В началото в Турция например се оставих на компетентност на лекаря и все още четях. Колкото повече разбирах толкова ясно ставаше и се виждаха грешките на лекарите и комерсиалното.Разбирам те. Имах в предвид да прочетеш малко за хормони и тн. С лекаря обсъждам стратегия като посочвам защо не съм съгласна например. И стигаме с общи усилия на база на научни данни,теория и опит до добра стратегия. Не е лесно,такива доктори са на изчезване.

# 176
Здравейте !Някой има ли опит с приема на Акаи бери под формата на капсули?Четох ,че е доста мощен антиоксидант и по- скоро искам да го приемам ,като "храна" за митохондриите и подмладяване на клетъчно ниво.На 41г. С нисък АМХ и в момента пия и FH pro.

# 177
Петя, дотук само инсеминации ли? То и 10 да си правила, шансът не е много голям.
Щом АМХ е добре, давай с инвитро, където и да е (за държава). Не е кой знае какво.

Здравейте,

Благодаря за съветите и насоките. Направих 3 инсеминации, за последната година и няколко месеца и няколко естествени опита. Имах полип, който ми махнаха преди първата инсеминация, после и цикъла ми се промени към много по-добро.

Сега отново е болезнен и с доста спазми, та подозирам, че полипът може да се е върнал, а с такъв не може да стане имплантация. Другото, което подозирам е качеството на яйцеклетките - там пия добавки, спрях цигари и тн. но възрастта си казва думата както и да изглежда човек и колкото и инфантилен да е Grinning.

Честно казано нямам много доверие на лекарите в България, първо, че са супер претоварени и претупват нещата, това дори с една проста инсеминация ми се случи, камо ли за ин витро. Чувала съм доста негативни отзиви за ембриолозите, а ми се струва супер важна стъпка ако човек прави ин витро. Ще проуча нещата в Кипър, тъй като и финансовия аспект ми е важен. Работя добре платена, но високо стресова работа и винаги съм смялата, че ако я напусна ще си увелича доста шанса за успешен опит. Просто аз съм повече дървен философ ..:Д и ми е трудно да действам...а то времето си минава...ужасно бързо.

Ако наистина не е голяма работа както се изказа някой от вас...да напускам стресора и да почвам.

Здрaвейте, ако имате постоянна партньорка и желаете съвместно дете, наистина разгледайте клиниките в Испания, както Ви препоръчаха по-нагоре. Там предлагат ROPA метод - яйцеклетката е от едната, а детето го ражда другата. Така и двете са майки по своему. Намирам го за гениално решение при хомосексуални двойки.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 22:19 от rose.lily

# 178
" В Испания интересът обаче е комерсиален. Там предложиха даже за наше "улеснение" по време на стимулацията да се следя при моя гинеколог, да им изпращам резултатите и да отида само за пункцията и после за трансфера. Въпреки, че в пакета услуги е включено проследяването, лаборатория и т.н. Лекарствата също си ги купуваш сам. Т.е минимум разходи от тяхна страна и максимум от моя. Така, че малко се страхувам от "обсъждане с докторите". Съжалявам ако написаното изглежда скептично и недоволно...Просто съм много, много тъжна и изплашена от това което ми предстои.
[/quote]

Да, в Испания е точно така, както сте го описала. Но, това всъщност е направено с цел улесняване" живота " на пациента. Имам в предвид, че над 50% там, пациентите са им французи или от близките държави - Португалия, може би и Германия и Белгия. За това са направили такъв тип " улеснения ", за тези, които живеят в тези страни, да могат хем да ходят на работа в собствената си държава и град, хем да бъдат следени от разстояние.
Всъщност от близки познати, които си имат вече деца от Испания, знам, че процесът е следният : първичен преглед там, назначение на лечение ( стимулация ), с лекарства, които си купувате от държавата, в която живеете, тъй като те са поети от касата. Прегледи на всеки 2 дена при гинеколог или акушерка и изпращане на копие от заключението  по имейл на лекуващия ви лекар в Испания.
Той променя или оставя назначената схема, спрямо ехографиите, които гледа, както и заключенията на колегите си. Всичко това стои във вашия профил с болницата, като сканирате и прикачвате документите, за да стоият и да бъдат консултирани когато лекарят иска.
Казва ви кога ще е пункцията и вие отивате в Испания 1 ден преди това.

Ами прави се, масово е и наистина е доста комерсиално, но всичко това е , за да улесни нещата, на повечето, които живеят около и в Испания.

Чувала съм от познати, че в Кипър е същото, следите се в България, а пункцията се прави там.

Така, че не виждам нищо гадно, трудно, съмнително или анормално.Това улеснение е направено с цел да не се товарите с хотели всеки ден.
Изчисленията вие трябва да си ги направите - дали например 13 дена х 130 евро нощувката са по-скъпи, от колкото 2 полета отиване връщане с ниско тарифен полет от Германия до Испания и така. ( Head Band ).

Груби сметки 1690 евро срещу 120 евро примерно ( ако един билет ви е 30 евро ). Спестяването е огромно, за това са направени тези улеснения, а вие сте тази, която трябва да пита и да прочете какво влиза в пакета, дали имат намаления към болницата в даден хотел, защото и това съшествува и така. Правите си една таблица Ексел и взимате всички параметри.
Сметките са набързо направени,  аз се занимавам с финанси и математика и сметките ги правя с един поглед както се казва Nerd. Надявам се, така написаните неща, да са ви дали друга преспектива.
Успех:smiles:Smile

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 14:32 от BlackCat12

# 179
Като цяло сте много права. С примера от Испания просто исках да подплатя изказаното от мен мнение, че процесът е доста комерсиализиран. Не че съм наивна, разбирам че "няма безплатен обяд", но безплодието е много чувствителна тема.
Ние направихме естествено запитване до Здравната каса и ни отговориха, че по принцип изплащат обратно разходите, а данъчните отговориха, че разходите по пътуванията свързани с лечението като билети, престой и т.н могат да се предоствят в данъчната декларация и да получим данъчно облекчение. Германия е социална държава...НО ! и за двете институции важи: ако лечението не противоречи на законите на Германия, в конкретния случай Закон за защита на Ембрионите. И тъй като на нас ни препоръчаха  ПИД, а това е забранено тук- всички разходи са за наша сметка- медикаменти, прегледи, проследяване и т.н.  Последното ми посещение при гинеколога за преглед и ултразвук беше около 200 Евро. Т.е. ако ходя на всеки 2-3 дни на гинеколог тук, за 3 седмици излиза същата сумата като за хотел. Това няма значение, събрали сме парите и ще ги дадем - " Целта оправдава средствата". Аз по-ското се опасявам от това дистанционно наблюдение. Четох във форумите, че се случва фоликулите да се пукнат предварително и на пункция да няма какво да се вземе и т.н. Просто нямам опит в това начинание и искам всичко да е точно. А най-вече искам бебе Simple Smile
Поздрави от студена и дъждовна Германия и благодаря за коментара.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 17:07 от rose.lily

Общи условия

Активация на акаунт