Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 51 116
  • 733
  •   1
Отговори
# 255
Момичета, някой от вас има ли опит с кървене, което се появява около средата на МЦ, тъкмо трябваше да ми е минала овулацията, ноо нямах положителен тест за такава..

Продължително кървене или еднократно?

Аз имах много тежко кървене този март. Свърши ми цикъла, имах признаци за наближаваща овулация (там ЦС и прочее) и малко след това пак тръгна кървене, което се сля със следващият цикъл и продължи общо сигурно 20 дена.
Като ми тръгна следващия цикъл демек доста се засили кървенето, отидих на преглед, казаха че може да е СА или хормонално, не им се стори да е нещо от матката въпреки, че имам миома. Пуснаха ЧХГ, пълна 0, хемоглобина се държеше нещо на долна граница. Ако не беше намаляло щяха да направят кюретаж, за да не губя толкова кръв и да отиде към анамия.
После четох че за предменопаузата се случват такива неща, но аз съм на 48 вече.
Ами бих го нарекла еднократно (след секс), не е от акта...Цвета е един такъв ръждив и след това нямам продължение. Но се появява не за пръв път.. Следващото такова зацапване обикновено идва преди цикъла, 2-3 дни и след това си идва нормално. Затова ми прави впечатление, че е по определени дни от МЦ.
И при мен има опасност от ранна менопауза... за съжаление, ЛХ и ФСХ са ми завишени също. Дори един месец ФСХ ми беше 50, и много се изплаших. На прегледа не видя нищо притеснително, след това ми дойде и следващия месец бяха спаднали до 7 и 10.. Аз винаги съм със завишени женски, вероятно сега и перименопаузата си дава отражение. Също пропуснах нещо.. пия Витекс. Дали е възможно от него да имам такива отражения?

# 256
В периода преди окончателната менопауза (1 година без менструация)  кървенето по средата на цикъла е доста срещано . Причината е флуктуация на хормоните. Друга причина могат да бъдат полипи . Месец за месец нивата на хормоните могат да са ту нормални, ту завишени , ту ниски.

# 257
Момичета, някой от вас има ли опит с кървене, което се появява около средата на МЦ, тъкмо трябваше да ми е минала овулацията, ноо нямах положителен тест за такава..

Продължително кървене или еднократно?

Аз имах много тежко кървене този март. Свърши ми цикъла, имах признаци за наближаваща овулация (там ЦС и прочее) и малко след това пак тръгна кървене, което се сля със следващият цикъл и продължи общо сигурно 20 дена.
Като ми тръгна следващия цикъл демек доста се засили кървенето, отидих на преглед, казаха че може да е СА или хормонално, не им се стори да е нещо от матката въпреки, че имам миома. Пуснаха ЧХГ, пълна 0, хемоглобина се държеше нещо на долна граница. Ако не беше намаляло щяха да направят кюретаж, за да не губя толкова кръв и да отиде към анамия.
После четох че за предменопаузата се случват такива неща, но аз съм на 48 вече.
Ами бих го нарекла еднократно (след секс), не е от акта...Цвета е един такъв ръждив и след това нямам продължение. Но се появява не за пръв път.. Следващото такова зацапване обикновено идва преди цикъла, 2-3 дни и след това си идва нормално. Затова ми прави впечатление, че е по определени дни от МЦ.
И при мен има опасност от ранна менопауза... за съжаление, ЛХ и ФСХ са ми завишени също. Дори един месец ФСХ ми беше 50, и много се изплаших. На прегледа не видя нищо притеснително, след това ми дойде и следващия месец бяха спаднали до 7 и 10.. Аз винаги съм със завишени женски, вероятно сега и перименопаузата си дава отражение. Също пропуснах нещо.. пия Витекс. Дали е възможно от него да имам такива отражения?

Здравейте, аз започнах да имам такива зацапвания в средата или по-често преди цикъл когато бях на 23 г. Тогава нищо конкретно не ми казаха и така си продължи до успешния трансфер месец преди да стана на 40 г. Дори тогава имах сравнително обилно зацапване и мислех, че е цикълът.

# 258
При мен подобно зацапване имаше тогава когато имах полипи, еднократно около средата на цикъла. При овулация при пукане на фоликула също има зацапване при някои жени, друга причина нещо хормонално.Този месец и аз имах еднократно зацапване точно на 14 ден от цикъла.

# 259
Здравейте! Моя близка е в Бахчеджи при Д-р Бюлент и ми стана интересно като ми разказва там как ги стимулират.
7 дни преди цикъл започвали с Естрофем (3х1т.), на втори ден преглед и в случая тя има инжекции Гонал + Перговерис. Първите пет дни от цикъла изписват Кломифен цитрад или Летрозол. Инжекции Цетротид няма изписани ....
Та, питането ми е - защо се изписва Естрофем преди цикъл? Освен това Кломифена каква му е ролята?
Забравих да кажа, че си слага и веднъж дневно някакъв хормон на растежа!
Аз сондирам мнения за турските клиники.
В повечето случаи протоколите са ми ясни, ама този ме изненада. И как контролират да не се спукат яйцеклетките без Цетротид?!
Мацката е на 44г. АМХ е горе-долу като моя, около 0,2

# 260
Естрофем, както и Климара или противозачатъчни се използват за изравняване на фоликулите. Като започне стимулацията да растат по+равномерно. Защото често с напредване на възрастта, един фоликул дърпа много по-бързо от другите, и не им дава време да узреят. Това не изключва използване на Цетротид.

# 261
  • София
Хормон на растежа, ползват и в Бг. При една стимулация в Бг през 2023г. ми го бяха предписали. Целта беше да се подобри качеството на Я. Ефекта беше 0.

# 262
И аз имам подобен протокол с високи дози естроген още в началото и хормон на растежа плюс летрозол и Гонаси - резултата беше 0. Летрозол и Кломифен са сходни по принциоп и са естроген блокери . Аз започнах да кървя по средата на протокола и се наложи да го прекратим.

# 263
Да допълня за хормонална растежа, пробвала съм го като 10 дни преди стимулация и после още 10 по време на стимулация. Малко повече яйцеклетки имах от предишните пъти, но оплодени имахме по-малко от друг път. Не знам дали има някакво отношение. Лично аз втори път не бих се подложила, защото този хормон може да отключи ракови заболявания. Съзнателно поех риска, за да знам, че съм пробвала и това. Но втори път не бих рискувала.

# 264
Като заговорихте за Турция, там знам че няма инвитро на ЕЦ, но как процедират при нашите случаи с изчерпан резерв, когато няма как да се направи нормална стимулация?

# 265
Здравейте! Моя близка е в Бахчеджи при Д-р Бюлент и ми стана интересно като ми разказва там как ги стимулират.
7 дни преди цикъл започвали с Естрофем (3х1т.), на втори ден преглед и в случая тя има инжекции Гонал + Перговерис. Първите пет дни от цикъла изписват Кломифен цитрад или Летрозол. Инжекции Цетротид няма изписани ....
Та, питането ми е - защо се изписва Естрофем преди цикъл? Освен това Кломифена каква му е ролята?
Забравих да кажа, че си слага и веднъж дневно някакъв хормон на растежа!
Аз сондирам мнения за турските клиники.
В повечето случаи протоколите са ми ясни, ама този ме изненада. И как контролират да не се спукат яйцеклетките без Цетротид?!
Мацката е на 44г. АМХ е горе-долу като моя, около 0,2
Освен за изравняване на фоликули се ползва и за подтискане при високи лх и фсх и така пак изравнява фоликулите както и рецепторите за фсх и лх да подобрят чувствителност.Кломифена и летрозола да стимулира фсх и лх натурално да се отделят от хипофизата или яйчниците и така да се стимулира фоликула като блокира действието на естрогена който от своя страна при покачване блокира лх и фсх. При изчерпан резерв обаче не се препоръчват понеже може да дигнат трайно лх и фсх и свалят естрогена което пък води до тънка лигавица. При мен такъв беше случая при което ми отне месеци да ги сваля и да си оправя лигавицата. Хормона на растежа е уж за качество на яйцето ама при мен нямаше ефект при положение че пържиш яйцето с високи дози гонал и перговерис би трябвало да подобри ама не.Цетротида се ползва са спиране на лх за предотвратяване преждевременна овулация. Но ако се следят хормоните и фоликула понякога не е нужен. При този нисък резерв 0.2 по щадящо е ЕЦ.  Но в Турция се мъчат да изкарат повече фоликули с високи дози които на тази възраст доскапват резерва и гаранция за добра яйцеклетка няма. Евентуално ембриолозите ако ползват някаква среда за яйцето но ........ При намален резерв или ИЯР повече няма да излязат в повечето случаи така че тея дози са безмислени. Но пък шанса на естествен за добра яйцеклетка е по голям. Пример при 2 фоликула няма да тръгнат повече ако ще и 1000 гонал да слагаш, но пък 2 ще има и на естесвен но няма да се тъпчеш с хормони и яйцето ще е по добро качество. Разбира се чисто хипотетично е това, но практиката го подкрепя. На тази възраст и ИЯР по мои наблюдения естествен е най добре. Рядко се налага подпомагане. Най много естрофем да се ползва и цетротид и тригер. Или мноого ниска доза гонал ама пак зависи от хормоните как се движат. Няма протокол който да е 100 % успешен всичко зависи от хормони и фоликула и се действа в движение. Турция за мен при ИЯР не е опция. Повечето успехи са чист късмет а не защото имат формула или стратегия. Общо взето принципа е стимулации докато изкочи качественната яйцеклетка. При някой става по бързо в зависимост от много неща. С риск да се повторя инвитрото е проба грешка докато налучкаш момента с качествена яйцеклетка. Примери много, последно 45 години,няма фоликули 1 година стимулации, излиза един фоликул от там една качествена и хоп бременност. Постоянство и чакане и следене на фоликули и хормони и на база на тях действие това е формулата.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 10:51 от varna2020

# 266
Аз съм имала стимулации с Летрозол- единият път лошо качество на ембрионите, вторият път нямаше дори оплождане. Този Кломифен, обаче ми е напълно непознато лекарство, затова попитах какво се цели с него.
Хормонът на растежа (Омнитроп) също за първи път чувам. Четох, че подмладява тялото- може би се цели подмладяване на яйцеклетките....
Странен протокол.... не знам колко е оптимален при АМХ 0.2.
Относно успехите в Турция- аз смятам, че те се дължат на добрата ембриология, нещо което в БГ определено куца.

# 267
Аз съм от неуспелите в Турция, имам 4 опита там. Не всичко е успехи и там...

# 268
Аз съм имала стимулации с Летрозол- единият път лошо качество на ембрионите, вторият път нямаше дори оплождане. Този Кломифен, обаче ми е напълно непознато лекарство, затова попитах какво се цели с него.
Хормонът на растежа (Омнитроп) също за първи път чувам. Четох, че подмладява тялото- може би се цели подмладяване на яйцеклетките....
Странен протокол.... не знам колко е оптимален при АМХ 0.2.
Относно успехите в Турция- аз смятам, че те се дължат на добрата ембриология, нещо което в БГ определено куца.

Кломифена и Летрозола действието им е едно и също. Блокиране на рецепторите на естрогена и по този начин се увеличават лх и фсх за да се стимулират фоликулите. Кломифена действа на хипофизата мисля че беше а летрозола на яйчниците понеже тези хормони се образуват и в двете. Стимулиране си е на ендогенните хормони, не се вкарват екзогенни като Гонал. Двете заедно да се ползват е глупаво. Това направиха при мен и ми блокираха яйчниците с кломифен и гонал. Омнитропа не е за подмладяване а по скоро да запази яйцеклетките, ползва се и в фитнес индустрията за мускулна маса. И много хубаво не е на хубаво както се казва. За да се ползва омнитроп се мери ИФГ 1 . Ако не е в по малко количество чак тогава може да се ползва иначе файда няма. Не бих го нарекла протокол по скоро е дай да опитаме така. Успехите в Турция се дължат на добрата техника и не толкова на самите ембриолози а това което използват като култура и техника. След 2 опита в Аджибадем Маслак избягах с 200. Подлъгах се и аз по коментарите но след като изживях и видях ми стана ясно че няма да съм поредната касичка и да си губя времето. Но това е друга история.

Clomiphene works by inducing ovulation through its “antiestrogen effect” which, by blocking estrogen receptors in an area of the brain known as the hypothalamus, tricks the brain into “thinking” that estrogen levels are low. In response, the hypothalamus prompts the pituitary gland to release an exaggerated amount of follicle-stimulating hormone (FSH), which in turn stimulates the growth and development of ovarian follicles, ultimately resulting in a surge in the release of pituitary LH. About 38-42 hours later, ovulation occurs from one or more of the larger follicles. As the follicles grow, they release more and more estrogen into the bloodstream, thus closing the feedback circle that the hypothalamus initiated in response to the anti-estrogen properties of Clomiphene.

There are several factors that need to be considered carefully before deciding to prescribe clomiphene to any woman:

Clomiphene citrate therapy is less effective than gonadotropin therapy and its efficacy declines with advancing age: Many infertile couples undergoing ovulation induction believe that the success rate using clomiphene citrate is equivalent to what we see in fertile couples trying to get pregnant on their own and to what is encountered when gonadotropins (Menopur/Follistim/Gonal-F and Puregon) are used. This is not the case. The truth is that the rate of conception with clomiphene therapy is actually about 30% lower than the natural fertility rate for normally ovulating women, and about 25% lower than when gonadotropin stimulation is used for ovarian stimulation in similar patients. Moreover, the discrepancy is further magnified with advancing maternal age, where in women under 35 years, the pregnancy rate with clomiphene treatment is about 10% per cycle, about 5% between 35 and 40 years and <2% for women in their early to mid-forties.
Clomiphene use should ideally be confined to younger women: Ideally the use of clomiphene should be restricted to younger women (under 35 years) who have normal “ovarian reserve” (as assessed by basal blood FSH, and antimullerian hormone (AMH) levels).
Clomiphene should usually not be administered for more than 3 consecutive (back-to- back) cycles: If used back-to-back for more than 3 consecutive cycles, clomiphene is not only ineffective, but actually starts to function as a “relative” contraceptive! This is often is a shocking revelation to many women. Clomiphene’s anti-estrogenic effect is not confined to the hypothalamus. Any cells that have a high concentration of estrogen receptors will also be so affected. Needless to say, the cervical glands (that produce estrogenic mucus to facilitate sperm transport and the endometrial lining (endometrium) that thickens under the effect of estrogen are also highly vulnerable to a buildup of antiestrogen effects over successive back-to back cycles of clomiphene therapy. This why with >3 consecutive back-to back clomiphene cycles cervical mucus tends to thicken and dry up and the endometrium will thin, seriously reducing the likelihood of success. These anti-estrogenic manifestations require that following 3 back-to back clomiphene cycles of stimulation there be at  least 1 resting (non-clomiphene treated) cycle, before doing a 4th cycle.
Clomiphene should not be used in older women or in women who have diminished ovarian reserve (DOR): With clomiphene stimulation, the  release of pituitary FSH is always accompanied by the concomitant release of Luteinizing Hormone (LH). LH causes the ovary to produce male hormone (androgens) and testosterone. The production by the ovaries of a modest amount of testosterone would not present a problem. However, an excessive production of ovarian testosterone prejudices egg development and thus ultimately compromises embryo competency. Older women and women with DOR are the most vulnerable because they tend to have overgrowth of ovarian connective tissue (stroma/theca) which is the site where androgens are produced. The concentration of androgens is always much higher at the site of production (the ovaries) than in the peripheral blood (a dilution effect). Thus in older women and those with DOR, there will be excessive ovarian androgens that can compromise egg quality and thus ultimately reduce the chance of having a baby. The older the woman and/or the more severe the DOR, the greater this adverse effect is likely to be.
Women with long gaps between menstruation are often not ideal candidates for clomiphene: Women who consistently have  >45 days between their periods will not respond well to clomiphene induction of ovulation and are better off going directly to injectable gonadotropins.
OMNITROPE
More recently, researchers have shown that the administration of human growth hormone (HGH), as an adjunct to ovarian stimulation, can enhance follicle response in older women and those with DOR. Two basic mechanisms have been proposed: a) enhanced response to FSH by up-regulating the FSH receptors on follicular granulosa cells and, b) through a direct effect of HGH on the egg itself whereby mitochondrial activity is enhanced.  Human eggs do have receptors to HGH but eggs retrieved from older women show decreased expression of such receptors (as well as a reduced amount of functional mitochondria. It was recently observed that some such women treated with HGH, show a marked increase in egg functional mitochondria along with improved egg quality.

Ето и нещо което обяснява за качеството на яйцето. Демек защо с годините качеството се влошава. Все пак поправимо но не съвсем. Обяснява и ПРП (Dietary supplementation has a significant effect on ruminant reproduction, defining the nutrients constituting the follicular fluid (FF), which is composed of amino acids and proteins, lipids, cytokines, growth factors, steroid hormones, electrolytes, and metabolites. The composition of the FF is similar to that of venous plasma) и стволови клетки и екзозоми терапиите които целят "подмладяване" на средата. https://news.nus.edu.sg/novel-approach-to-rejuvenate-aged-egg-cells/

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 11:31 от varna2020

# 269
Ох, не знам вече и аз какво да кажа....
Моята приятелка е също като мен- обиколи една камара БГ клиники (Щерев, Афродита, Селена) и накрая се насочи към Турция, като там вече има един неуспешен опит.
Преди малко си писахме, че от днес вече има Цетротид.
9 ден стимулация по гореизброения протокол. Имала 2Ф около 13мм в единия яйчник и 1Ф малък, около 10мм в другия.

Общи условия

Активация на акаунт