Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 49 683
  • 733
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте,
След около 3 години неуспешни опити за забременяване се обърнах към репродуктивен специалист в Надежда. Коментара беше АМХ на долна граница (около 0,8), ако ще се прави нещо трябва да се прави сега. На 42 бях тогава, един яйчник бил вече свит, започване на левотироксин, цветна снимка, спермограма и отново в кабинета.

Разрових във форумите за повече информация за инвитро процедурите и  разбрах, че не зависи само от яйцеклетка и сперматозоида, а от 1000 други решения на докторите по пътя и се отказах.
Реших, че заради грешките на други хора не искам да си причиня неприятните преживявания.

Преживях си някаква горчивина, че ще си останем само с едно детенце и си заживях живота.

Година по-късно, вече на 43 забременях спонтанно. Все още съм в шок и не мога да свикна с мисълта, но при мен нещата стават бавно..
Вече съм 10гс +3 дни, дано всичко е наред до края.
Исках да ви разкажа моята история с неочакван обрат, за да се види как и с много малко вероятности някой неща са възможни..
Животът е непредвидим.

# 601
Здравейте,
След около 3 години неуспешни опити за забременяване се обърнах към репродуктивен специалист в Надежда. Коментара беше АМХ на долна граница (около 0,8), ако ще се прави нещо трябва да се прави сега. На 42 бях тогава, един яйчник бил вече свит, започване на левотироксин, цветна снимка, спермограма и отново в кабинета.

Разрових във форумите за повече информация за инвитро процедурите и  разбрах, че не зависи само от яйцеклетка и сперматозоида, а от 1000 други решения на докторите по пътя и се отказах.
Реших, че заради грешките на други хора не искам да си причиня неприятните преживявания.

Преживях си някаква горчивина, че ще си останем само с едно детенце и си заживях живота.

Година по-късно, вече на 43 забременях спонтанно. Все още съм в шок и не мога да свикна с мисълта, но при мен нещата стават бавно..
Вече съм 10гс +3 дни, дано всичко е наред до края.
Исках да ви разкажа моята история с неочакван обрат, за да се види как и с много малко вероятности някой неща са възможни..
Животът е непредвидим.

0.8 не е толкова малко.Напротив. Някой жени запазват резерв до по късно. Имам позната с 1,5 все още на 44. И все пак качеството на яйцеклетките е важно. Някой имат такова. Факт че спокойствието е на първо място. Страхотно е и окуражаващо. Честито!

# 602
Моята една яйцеклетка от стимулацията с летрозол я извадиха, но не се оплоди. Много се чудя вече с тия кломифени и Летрозоли дали не скапват съвсем качеството на и без това самотните 1-2 фоликули. Сега февруари просто вече не знам какво да правя. От една страна ме влече, въпреки колебанията с моите имунологични, да опитам по-силна стимулация, от друга страна не знам дали изобщо при 2 антрални фоликула това ще доведе до резултат и дали да не я карам до последно на ЕЦ без абсолютно никаква стимулация. До тук единствената ми извадена яйцеклетка беше на съвсем ЕЦ и тя резултира в ембрион, но той не издържа генетичния тест. Доста съм разколебана. Отново уверения, че мойте яйцеклетки са скапани имах от ембриологията, сперматозоидите били избрани добре. Иначе мъжа ми е с тератозооспермия, хипоспермия и 6 процента морфология. Понеже преди някой ме питаше има ли мъжки фактор, но аз дори не знаех тогава какво да отговоря, защото бях (то още съм в известен смисъл) доста боса в инвитрото. Предусещам и отново разговора за ДЯ, който за пореден път ще се повдига в кабинета. Вие как смятате? Ако отново на 3 ден имам 2 фоликула има ли смисъл да опитвам нещо друго или да я карам на ЕЦ? Какво изобщо може да се постигне оптимално с 2 антрални фоликула, чудя се много?  Кофтито е, че вече изпуснахме една яйцеклетка така, защото настъпи овулация...и ми се струва, че докторката хич не й допада това.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 16:43 от lovely

# 603
lovely
Преди да премина към ДЯ бях в твоето положение многократно. Моят съвет би бил да не приемаш повече летрозол и кломифен. Яйчниците ти и без това не произвеждат достатъчно естроген, тъй като няма достатъчно фоликули да вдигат естрогена. Да се приема естроген - блокиращ препарат при положение, че поначало няма достатъчно  - няма смисъл. Когато вадех успешно мои Я от един - два фоликула карах на естествен цикъл с проследяване растежа на фоликулите през няколко дена. Тръгне ли добре развиващ се фоликул като стигне до определен размер го подбутвахме с лека стимулация Перговерис и вадехме. Всички останали стимулации са били неуспешни.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 20:10 от •MERA•

# 604
Много благодаря за съвета, MERA. Моят естроген е в норма на 3ти ден (206 при референтни в тази лаборатория 114-332), не е нисък, фсх и лх и те в норма бяха. Но сега като го гледам като сме вадили е бил нисък естрогена, около 70 е бил ден преди пункция, заради летрозола. Те бяха два фоликула, но на 7ми ден вече беше само един останал и вадихме на 9ти ден. И яйцеклетката не ставаше. А като казваш, че сте побутвали с Мерионал би ли споделила доза? То е индивидуално де, но вече се хващам за всяка сламка и явно аз ще трябва да предлагам варианти, защото мойта докторка е някак си пасивна.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 16:49 от lovely

# 605
lovelyНали  все пак гоним и някаква лигавица където да се имплантира оплодената яйцеклетка после. За хубава лигавица се иска доста повече естроген. С тия естроген - блокиращи препарати може да имат успех по-скоро дами с поликистозни яйчници или на замразени трансфери.  Извинявам се , Перговерис сме използвали за леката стимулация, не Мерионал. Ще потърся да намеря протокола и ще пиша за дозата, но пак казвам, фоликулите бяха два и единия се развиваше вече към доминантен, тоест растеше си както трябва и по едно време забави та го подбутнахме с Перговериса и извадихме качествена Я от него.

# 606
MERA, и ти си права за лигавицата. Иначе ние засега само замразяваме ембриони или поне това ни е целта на сегашния етап, защото ми предстои операция за другия ми проблем. Вече живот и здраве като мине операцията ще видя как да постъпя. Но то пък ние държим и на генетичния тест заради възрастта и при това положение предполагам само замразен ни е варианта. Благодаря ти пак за информацията и помощта.

# 607
Писах и в другата тема, но да се отчета и тук: в стимулация съм (9 ден по 150 единици Гонал на ден), назначена пункция за 11-ти ден. Вместо Цетротид приемам Дуфастон 3х1т. Имах 4Ф на прегледа в петък, днес се оказаха 3Ф като единия е доста голям 22мм. Довечера ще слагам Овитрел, но от обяд си имам яки болки в яйчниците и на моменти остри. Притеснявам се да не изтървем фоликулите (обикновено поставяме Овитрела някъде на 19 мм фоликули). Пускам и хормоните от днес, който разбира,  моля да коментира!

# 608
patencce1, дозите Гонал са добре, Естрадиола също е добре за броя фоликули, но ме притеснява, че Дуфастона не стига за да подтиска овулацията. Стимулацията ти е въпросната PPOS (progestin primed ovarian stimulation) за който стана на въпрос по-рано в темата но Дидрогестерона e по-слаб в подтискането на хипофизата от Медроксипрогестерон ацетат (какъвто мен са ми изписвали в Турция). LH-то съответно също е на горна граница и свидетелства за същото. Може и те да са спомогнали за преждевременната овулация на 4-тия Ф.

Но, сега важното е другите Ф да не се спукат! Аз в такива ситуации гледам да не се движа прекомерно, като ставам от легло/стол да не си напъвам корема (от леглото ставам като бременните настрани за да не контрактирам коремни мускули). Лека храна и никакви тежки напъвания на тоалетната. Никакви сгъвания, клякания, свивания и натискания на корема.
Успех!

# 609
Сахара, благодаря за бързия и адекватен отговор!
В Турция изписват Тарлусал, нали? Аз реших, че нашият Дуфастон е аналог, но явно не е!  Одеве бях със силни болки и придърпвания- дано не са се спукали! И сега имам тежест и тъпа болка. Иначе се пазя, ама то ако е тръгнало Cold Sweat

# 610
Да, Тарлусал ми бяха изписали на мен.
Болки и придърпвания и аз съм имала без това да е значело непременно овулация. Не го мисли така просто се пази. Колко големи са другите 3 Ф?
И също ЛХ-то какво е било на другите ти кръвни?

# 611
  • София
ако имаш 3 20мм фоликула си подръпва и боли и без да са спукани.
лх-то е ниско като за три Ф, което е добре.
но 22мм може и да остарее до вдругиден.
търпение и спокойствие и всичко ще е наред.

# 612
Болките са сериозни от днес на обяд.
Фоликулите - 22, 20 и 17мм.
Корема и кръста много ме болят.

# 613
бамбарадамбара, не знаех, че LH зависи от броят фоликули? Нали нямаш в предвид Естрадиола, за който е така наистина? Определението което аз знам за "преждевременна овулация" от разните медицински статии е когато нивата на ЛХ са >10 IU/L и прогестерона е <2 ng/ml или ЛХ>3х нивото на ден 2 от същият цикъл, за това питах с какво ЛХ ниво е започнат цикъла.

patence, това са хубави размери за Ф! За болката питай лекаря най-добре. Опитай се да се отпуснеш, легни, намери някаква позиция в която ти е по-леко. До пункцията само трябва да си спокойна! Намери начин

# 614
Успех, patence. Дано не ги изпуснете фоликулите. Мен преди първата пункция с 4 фоликула ме боляха доста яйчници, нямаше овулация (всъщност може би най-голямия беше овулирал само).Друг е въпроса, че не извадиха нищо, но то явно е било по друга причина. Дори не знам какво усещат жените с 10 фоликула. Но мисълта ми е, че явно не е обвързано ако боли с овулация.

Общи условия

Активация на акаунт