Отговори
# 540
  • European Union
Само че аз никъде не казвам да дадем на тригодишни деца таблети, за да ми обяснявате за екранни зависимости и деца от институции. Все пак образованието обхваща от 4 до 19 годишни. И както се вижда от предходните постове българската майка предпочита образованието от 19 век пред това на 21. Ето затова децата не могат да покрият първия модул на НВО успешно.

# 541
Точно за деца в училищна възраст говорим, основно до 14 годишна възраст. Не може да им се набутат в ръцете джаджи, които предизвикват зависимости, още повече, че някои родители са дотолкова безотговорни, че даже не са в състояние да контролират и съдържанието на клиповете, които гледат децата им. Прав е министъра, че поне в училище трябва да им ги отнемат. Стига вече с този ИИ, полезен е, неизбежен е, но трябва да се подхожда разумно, без да се оливаме

# 542
Гледайте Adolescence

ПС: Поне не е по истински случай. Но може и да бъде.... SobDisappointed Relieved

# 543
  • София
Точно за деца в училищна възраст говорим, основно до 14 годишна възраст. Не може да им се набутат в ръцете джаджи, които предизвикват зависимости, още повече, че някои родители са дотолкова безотговорни, че даже не са в състояние да контролират и съдържанието на клиповете, които гледат децата им. Прав е министъра, че поне в училище трябва да им ги отнемат. Стига вече с този ИИ, полезен е, неизбежен е, но трябва да се подхожда разумно, без да се оливаме

А тези над 14 годишна възраст? Защото аз чета, че трябва да забраним телефоните в училище. Добре, не е хубаво, но няма как. След училище голяма част от по-големите деца ходят на спорт, уроци или се разхождат с приятели. И аз не съм ѝ набутала джаджа, а макар и на тази възраст е със сериозен родителски контрол (забранени апликации, ограничено време и т.н.), но държа да имам връзка с нея. А като добавим и постоянно бликащите новини за насилие над деца или хванали се групичка и набили поредното дете...  хич не ми е ни за изкуствен интелект, но искам да мога да се свържа с нея при форс мажорна нужда, както и тя да може да се свърже с мен.

Вярно е, че темата е за НВО, но живот има и след него и е хубаво да се мисли малко по-мащабно. И не само със забрани за това и онова, а за адекватни промени. Защото ако говорим за 12-токласник, то той/тя са и на всичкото отгоре пълнолетни....

# 544
Ама според мен не става дума да се забрани тийновете да притежават и носят телефони, а да има забрана да ги използват докато са на училище. Не ми се струва толкова страшно, все пак ако има критични обстоятелства ще си включат телефона и ще се обадят. А че мама страда, понеже не може да звъни по пет пъти на ден е преиграване. И нашите майки някога не са ни звънели (понеже не е имало как), ама не сме умрели от това.

# 545
Да се чуди човек как оцеляхме без да звъни мамчето по дванайсет пъти на час.
А, и си говорихме онзи ден на едно гости, все дъртаци бяхме, та се оплакаха едни мои приятели, че с детето си пишели по Вайбър, ама докато са вкъщи, всеки си седи в стаята и не си говорят, но си  чатят по Вайбър.
Когато в Германия преди век е бил синтезиран кокаина, той се е продавал свободно по аптеките като лекарство за зъбобол, чак след време са разбрали за какво всъщност става въпрос и са го забранили. Сега се вижда с просто око как трябва да се ограничат социалните мрежи и електронните игри сред младите и на запад вече са почнали да вземат мерки.
С две ръце съм в училище да са без телефон. Ако има нужда да се обадят на мама да си носят Нокия с фенерче. В един момент децата ще разберат, че животът не е само тик ток и Инстаграм и току виж почнали да си общуват, да се забавляват като хора.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 15:45 от Априлски душ

# 546
Има майки, които буквално звънят на децата си всяко междучасие. Дори не знам какво точно си говорят. Моя го чувам веднъж, макс. два пъти на ден.

Хубаво е децата да имат връзка с родителите за спешни случаи. Много ясно, че технологиите трябва да се ползват. Обаче не ми е ок да си пишат съчиненията с ИИ. Още повече, че ще изглеждат еднакви на всички.

# 547
Моята по собствено желание втора седмица е без  телефон на училище. При това учи в друг град. Тя си го реши, имаше си своята причина. Единствено се тревожеше за смарт тестовете, които им дават и помоли да говоря с директорката на училището да не си носи телефона и да й дават тестове на хартия. За сега не е проблем. Звъни ми като се прибере да се чуем, евентуално ако иска да й помогна за някое домашно, но рядко.
Малкият не ползва телефон докато е в училище. Ако се налага иска позволение от  класната да ми звънне. Звъни ми след училище, ако иска разрешение да излезе с приятел или да отиде до магазина да си купи нещо.

# 548
Нашите имат кутия, в която се слагат телефоните в клас. Ако нямало телефон там на ученик,  щели да пишат двойки. На РС се изказах, че може детето и да е без телефон на училище. Моят си го забравя у дома поне по един два пъти на месец. Гледаха ме невярващо. Синковецът каза, че имало деца с по два телефона. Единия в кутията , другия в джоба, та ако искаш можело да заобиколиш системата.

Що касае използването на устройства- само давам пример на неадкеватни родителски практики. Колежка се оплаква, че синът й бил със сериозно пристрастяване към игри и били много притеснени. Питам,  какво правят,  спират ли интернета? А не, беше отговора, току- що подписахме нов договор за телефоните и нета у дома  -  как да му го спра. Питам- а отнемат ли достъп, щом играе по цели нощи? Но как да го направим беше отговорът,  та той е 16. Ако това дете на 16г.  утре почне да се "друса" или  да прави нещо друго вредно за здравето си -  няма да има начин да го спрат ли?

# 549
Фемили линк действа за България до 16 години.

# 550
Моето дете започна да носи телефон в училище в 8 клас. В основното училище няколко момчета и бяха ровили в раницата, невярващи че не носи телефон. Намерили бяха резервната превръзка. Нищо не им направиха.

# 551
Какво да им направят? И до 4 клас имаше проблеми не само с ровене, а и с агресия - и нищо.... Сега пак има някакви драми, пак нищо. Учителите и директорите нямат реално работещ инструмент за справяне с такива неща.

До 4 клас агресивните ги водеха при директора. После излизали и се смеели ..... Казвали - че кво, приказва, приказва и това е. Утре пак ще си правя, каквото си искам. Кво ще ми направи?!?!

# 552
Винаги е имало някакво ниво на агресия, до което не се прави нищо, евентуално някакво конско, разговор с родителите и прочее. Помня го и от мое време и не мога да си представя как за толкова много неща може да се реагира сериозно. А и смятам, че даже и да може да се осигури парникова атмосфера в училище това не е здравословно. Децата трябва да се научат да си решават малките конфликти докато сблъсъците им все още са безопасни и с леки последици.

# 553
Така е. Особено като по-големи трябва да се оправят сами.... Лошото е, когато има агресия, особено при по-малките. В класа на моя до 4 кл. имаше едно едро момче, което беше супер агресивно, разбирайте удари, ритници, блъскане, псувни, но майката не вярваше и го защитаваше постоянно, въпреки многократните оплаквания и привикване при директора. Отношението беше към почти всички в класа, не към някого конкретно. Все пак трябва да има начин за туширане на подобно поведение. Не говоря за типично детски или по-натам тийн изпълнения.....

# 554
Честно казано в някои прояви на агресия и при възрастните има нужда от намеса, какво остава за ученици. За съжаление проблемът е основно в семейната среда и в насаденото мислене "и какво от това?!".

Общи условия

Активация на акаунт