Отговори
# 735
Не знам колко е мит, но винаги ще има съмнения. Особено, ако оценките ще трябват за кандидатстване след това.
Според мен тебява да се върви към това децата, които искат да учат, да имат възможност за това, ако ще и в Горно нандолнище да са. В ерата на технологиите не би трябвало да е чак толкова невъзможно. А пък после да идват оценки, матури и други.

# 736
Абе добре че преди 100 години не е имало национално външно оценяване, та да видим колко точно са били грамотни Stuck Out Tongue Winking Eye
Тогава образованието е било кауза, сега е бизнес. Във Вашето семейство неграмотни ли са били?   Не ми се вярва, но можете да ме опровергаете.

Ако преди 100 години е било по-добре, направо да тръгваме към гробищата. Жалко за поне четири поколения. Не се ли усещате какви безсмислици пишете?!

# 737
  • София
Нека да облекчат живота на децата, но да има и някакво справедливо оценяване. Защото, изведнъж ще се освободят в нискобаловите, а СМГ, НЕГ и Испанската ще са на матури.
В езиковата, високобалова, моята, заедно с почти всички завърши с медал за отличие
Какъв е този медал? Има отличие "Национална диплома", което за 2024-та е присъдено на общо 120 зрелостници от цялата страна.

# 738
Нека да облекчат живота на децата, но да има и някакво справедливо оценяване. Защото, изведнъж ще се освободят в нискобаловите, а СМГ, НЕГ и Испанската ще са на матури.
В езиковата, високобалова, моята, заедно с почти всички завърши с медал за отличие
Какъв е този медал? Има отличие "Национална диплома", което за 2024-та е присъдено на общо 120 зрелостници от цялата страна.
Няма нужда от заяждане. Медали, които си ги направи училището и ги раздаде на всички, които имат над пет и деветдесет среден успех от дипломата. Може би нямаха почти всички, но почти всички нейни приятели имаха, доста хора

# 739
  • София
Не е заяждане, просто, при две деца, завършили различни високобалови езикови гимназии, не съм чувала за такива медали, особено пък и така масово раздавани. И затова питам.

# 740
Не е заяждане, просто, при две деца, завършили различни високобалови езикови гимназии, не съм чувала за такива медали, особено пък и така масово раздавани. И затова питам.
Ако желаеш ще ти  изпратя снимка на медала на лични. Не ми се иска да е във форума, защото е написано името на него.
И да, заяждане е

# 741
  • София
Добре де, наистина ли не се разбра какво имам предвид?
Те и сега децата не са неграмотни. Просто не са на това ниво, на което би ни се искало.
Тук говорим за НВО, а преди 100 години не е имало такова. Ако имаше, хората щяха да си говорят същото, каквото ние сега, убедена съм на 300%
Сегашното НВО не е мярка за грамотност, не 300 , а 1000%.   
Да речем, че  утре, без предупреждение,  бъде подложен на НВО целият елит на нацията - сегашен и бъдещ - всички депутати, всички работещи в сферата на образованието, науката,  културата - академици, професори, доценти, асистенти, докторанти, студенти , журналисти, издатели, писатели ....   Всички "неграмотни" или малограмотни  ще се окажат? PISA контролира функционалната грамотност, а приемните изпити бяха филтър за училища и ВУЗ.
Направо си е тема за дисертация - какво от назубреното за НВО се помни след 1, 2, 3, ...10, ... години? Преди имаше експериментални училища, в които се тестваха учебниците и ако се докаже, че материалът по тях се усвоява добре, след година или две се въвеждаха масово. Преподавателите в педагогическите специалности на ВУЗ са със статут на научни работници - значи има кой да прави експерименти и анализи, но явно не се поощрява да се рови там.

Крайна съм, и сега има много прекрасни учители, които заслужават похвала и благодарност. Но, преди 100 години е имало възход - грамотността е вървяла бързо нагоре в условията на бедност и масова неграмотност, сега вървим надолу като нация  - с бясна скорост. 

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 04:54 от xxxxxx

# 742
През годините форматът на ДЗИ се е променял. Така че няма как човек, който е завършил преди 30-40 години да е конкурентен без подготовка на сегашното поколение. По презумпция, на практика е конкурентен на немалко зрелостници днес.
За истински елит на нацията пък как да говорим, когато такъв няма? Тези, които ни управляват съвсем не са завършили елитни училища и университети и не са били отличници.
За да се освобождават отличниците от ДЗИ трябва да се върнат приемните изпити за вход в университетите.както беше по мое време (преди 35 години) - аз се освободих от ДЗИ, което тогава беше отговор на литературен въпрос/ тема и се явиха на кандидатстудентски изпити.

# 743
Много ясно, че в момента голяма част от хората не са подготени за явяване на изпит.
На български език пишем грамотно, дори и без да се замисляме как е правилно. Разбира се, всеки може да допусне грешка от бързане или недоглеждане, но това не означава, че е неграмотен. Литературата ще е по-сложно, понеже сме забравили произведенията, анализите им още повече....
Математика без преговор и подготовка съм почти сигурна, че няма как да се вземе изпит. (освен от хора, които има досег с математика след завършване на училище/ВУЗ)

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 10:38 от Soul Free

# 744
Моля някой да пусне нова тема. Утре ще заключа текущата.

# 745
Ще пусна, няма проблем.....

Новата тема

Общи условия

Активация на акаунт