Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 810
  • 272
  •   1
Отговори
# 120
  • София

Искам да помоля сполучливи  рецепти за постни коледни бисквити, ако някой има рецепта?

Сладки с тахан и петмез

Бонбони *Орехови фурми*

Сладки с моркови

# 121
От мен за вечеря имаше една разкошна картофена салата с праз , магданоз , ябълков оцет и зехтин  и шайби от 3 вида тъмен хляб . 
Маслини  микс , плато плодове, печени кашу ядки . И на масата на платото палим три адвент свещи (не е много по православному , но дава приятно настроение и уют). Имам си гост за празниците и ще се постараваме заедно. Идеи много.

# 122
  • Русе
Скрит текст:
...
Искам да помоля сполучливи  рецепти за постни коледни бисквити, ако някой има рецепта?

Водят се диетични по принцип. Кравето масло заменяте в рецептата с равно количество олио или зехтин, млякото с  бира или сладко вино,.
https://ipeychev9.blogspot.com/2024/12/blog-post_18.html

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 20:06 от peych

# 123

Леки и спасителни пости от мен.

# 124
  • София
Леки пости! Аз ще се включвам рядко, този пост ще ми е "бял" по здравословни причини.

# 125
И аз накрая ще се включа с една седмица.

# 126
Лек и спасителен пост желая! Аз съм на линия и сладкишче ще си направя в събота. Благодаря ти ябълка_66!!!

# 127
  • Стара Загора
Леки и спасителни пости и от мен. И аз си постя. Единствено строгия пост само на сурова храна не ми се получава. Днес хапнах пълнен патладжан с булгур и домати.

# 128
Лек и спасителен пост на всички!
Извинявам се за невежеството, но какво значи "бял"?
Скрит текст:
Леки пости! Аз ще се включвам рядко, този пост ще ми е "бял" по здравословни причини.
Аз засега добре се справям, ям главно салати с малко оцет и сол, плодове, ядки, сварени само във вода ориз и леща, не ми липсва мазнината. От събота ще добавям в салатите и може да измисля някоя супа.

# 129
Привет и от мен!
Днес правих зеленчукова супа без мазнина.
Във водата сложих нарязан лук, няколко пащърнака нарязани на парченца, резен целина на дребно, 1 праз, ситно нарязан, като повряха десетина минути, добавих 1 зелен пипер, 2 малки тиквички, около 200 г замразена царевица и 400 г замразен грах. Добавих сол. Готвих до сваряване на граха, но да се запази зеленият цвят. Накрая много магданоз, ситно нарязан. Леко пасирах, така че да се сгъсти супата, но оставих да се виждат и парченца. Много я харесваме тази супа у дома. Може да се добави и малко фиде накрая. Сервирах с растително мляко и хранителна мая.

Имах и салата- зелени листа, авокадо, репички,  ябълков оцет, конопени семена.

Препекох филийки от този Хляб с просо и елда.

# 130
Аз трети ден си правя пица с доматен сос, маслини, гъби, пипер и домати, трябваше да се доизядат продуктите. Утре мисля да сготвя ориз с грах, пак да си реша въпроса за няколко дни.

Малко ще е зор, че съм канена на имен ден утре и пържолите и виното ще са доста изкушаващи. За пръв път постя и определено е предизвикателство.

# 131
CandyVibe, вино може

# 132
А готвенето може ли да е с олио или не? Извинете ако въпросът е глупав

# 133
Здравейте, няколко идеи за постни хапвания от мен

Филийки с веган пастен, доматено пюре и лист салата, подходящи за закуска или междинно хранене

Постни мекици

Банички със спанак

Мусака със соева кайма, направих заливка от соево мляко и брашно, но не я снимах

# 134
Pamela09, в тази тема всички въпроси са на мястото си, не трябва никой да се притеснява.
Храната е без олио само в дните, обозначени като "строг пост". За Великия пост това са първите 5 дни, които вече минаха и първите три дни на Страстната седмица. През другото време си се готви с олио.
И за виното да доуточня - по принцип разрешаването му върви с това на олиото, обикновено се казва "разрешава се елей и вино", т.е. разрешено е в дните, които не са за строг пост. Разбира се, в никакъв случай не става въпрос за злоупотреба или напиване.

Качвам календара за по-лесно ориентиране:

https://apostolite.com/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0% … D1%80-2025%D0%B3/

А това е текстът на Типика на БПЦ, съдържащ общото правило на поста:

"На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.
В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава "елей и вино".
През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за Кръстовден (14 септември).
Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.
През останалите дни на Рождественския пост, през Петровите пости и в сряда и петък, когато не са в постния период се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците Благовещение, Преображение Господне и Връбница.
През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.
Човек, който се готви за изповед и причастие е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Който е болен или има хронични заболявания да се посъветва също с  изповедника и лекаря си."

Общи условия

Активация на акаунт