Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 45 777
  • 777
  •   1
Отговори
# 690
И при мен не работи ТБИ. Чакам с нетърпение да заредя Револют.

# 691
Фиксираният курс на лева към  еврото от 1 януари ли е?
Питам от любопитство, на 30 декември направих поръчка в турски сайт на стока в евро и от изтеглената сума разбрах, че е по курс 1,98.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 17:06 от Mateah

# 692
https://www.postbank.bg/Individualni-klienti/Smetki-i-parichni-p … -osnovni-operacii
Но трябва да се получават изброените доходи. И дали изобщо откриват подобни сметки е друг въпрос.
Изключих за момент. По Закон трябва всички банки да откриват.

Изискванията за тази сметка е да нямаш никакви други сметки, което на практика е почти неизпълнимо. Не са много хората с една-единствена сметка с ограничени функции.
Кьорфишек е работата, колкото да се спазят законовите изисквания, ама и потребителите да не могат да се възползват.
И аз имам такъв спомен, но в закона се оказа, че пише друго.

Цитат
(5) Банките могат да откажат откриване на платежна сметка за основни операции на потребител, ако той вече притежава:
...
2. повече от една платежна сметка, чрез която може да използва всички услуги по чл. 118, ал. 1, водена от същата или от друга банка на територията на страната, освен ако е бил уведомен, че сметката му ще бъде закрита.

Тоест може да имаш вече една разплащателна сметка в някоя банка и нямат право да ти откажат да откриеш сметка за основни операции като втора.

П.П. Пише "могат да откажат", но естествено банките услужливо го четат като "задължително".
За тази сметка за основни операции, в Уни Кредит Булбанк ми обясниха, че могат да ми открият такава и наистина е без разходи, но....има едно НО, разбира се. Трябвало всеки месец заплатата ми да е абсолютно еднаква сума, до стотинката. Ако има дори стотинка разлика, се начислявала такса върху сметката, която е по-голяма от тази на сегашната ми сметка. Така че...хората са си го измислили и други разни "дребни" условия имаше помня. Ми не, мерси. Каквото и да пише в закона, те винаги намират начин да го заобиколят.

# 693
ОББ работи, едибствената разлика е, че вече сметката се води в евро и равностойността в лева може да има разлика от 1 ст от закръгления.
Еднократно конвертират лев салдото в евро!

# 694
За много години.
Не успява да явам да си вляза в онлайн банкирането на две различни банки. Вероятно е временно,  но и на двете пише, че след като са активни трябва да инсталирам нови приложения, което е отново ходене в банката да се активират, нали? Пфффф

# 695
За много години.
Не успява да явам да си вляза в онлайн банкирането на две различни банки. Вероятно е временно,  но и на двете пише, че след като са активни трябва да инсталирам нови приложения, което е отново ходене в банката да се активират, нали? Пфффф
Не трябва. Ще се ъпдейтнат и ще си ги ползваш..

# 696
Здрава бъдете. Дано! Лошо ми стана като го видях, защото нямам време за това.

# 697
Фиксираният курс на лева като еврото от 1 януари ли е?
Питам от любопитство, на 30 декември направих поръчка в турски сайт на стока в евро и от изтеглената сума разбрах, че е по курс 1,98.

Да, от 01.01.
Но за турски сайтове може изобщо да не важи.

# 698
В банка ДСК не може да се влезе от снощи

# 699
ДСК не се славят със супер банкиране. Години наред след десет вечерта положението беше тука има - тука няма.

# 700
Имаха предупредителни съобщения за това.
С ДСК Директ много рядко имам проблем с влизането, при това често причините са независещи от тях  за оптимизации предупреждават.

# 701
За много години! Tada

MyFibank не визуализира лихвите по депозити. До вчера ги начисляваше ежедневно и ги визуализираше и лева, и в евро. Сега стоят на нула, само главницата е видима. Обслужването им каза, че е от миграцията и впоследствие ще се появят два реда с лихвите до края на 2025 и от 2026 нататък. Сутринта ми се разпищя телефона с нотификации, че депозитите са падежирали. Влизам, гледам падежите си стоят 2027 и 2028. Не очаквах такова събуждане Joy

# 702
  • на последния етаж
ПИБ приложението не се зарежда при мен. При вас работи ли?

# 703
При мен зарежда.

# 704
Отваря се, сумите са наред, но не всички функционалности работят. Кредитите и битовите сметки не виждам аз.

Общи условия

Активация на акаунт