Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 5

• 59 465
  • 619
  •   1
Отговори
# 555
По този маршрут винаги има много хора. Препоръчвам да сте пред касите за лифта дори малко преди да отвори. Виждам на сайта, че отваря в 8,30. След това се натрупват големи опашки, а и е трудно с паркирането. Постижимо е за ден. От София до Боровец е около час с кола, но предвидете време и за излизане от града - понякога не е малко. Времето за слизане е ограничено от работното време на лифта. Проверете до колко часа работи. Дори да слезете обратно към 18 - 18,30 часа - пак има достатъчно време да се приберете до София.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 20:11 от Кукувиче гнездо

# 556
Добре е да имате предвид, че прехода нагоре е около 3 часа - от Ястребец до първия заслон е 1 час, от първия до втория заслон - също и от втория заслон под върха до горе - също е около час. Още 3 часа надолу. Така че си преценете времето. Проверете също и в колко часа е последният лифт надолу. Преди години беше около 16 часа, сега не зная. Ако изпуснете последния лифт са още 3 часа надолу.

# 557
  • София
За Мусала с лифта, според мен.

Тръгвате от София в седем сутринта. Има достатъчно място за паркиране и пред лифта, и малко преди него отдясно на пътя. Взимате билети и се качвате още в началото към 8:30.

От Ястребец до хижа Мусала са 4 км по равна, но камениста пътека. Нагоре е кой за колкото може. За последния лифт надолу е добре да сте в 17:30. Времето стига.

Приятна разходка!

# 558
Много благодаря за насоките!

# 559
  • Някъде по Дунава
Според мен дори преди 8 да сте на лифта, защото понякога може и час да се чака в почивен ден. Ние бяхме в делничен ден в 8 и преди нас имаше три групи. Хубавото е, че кабинките са за четирима.

# 560
  • Пловдив
Явно е на късмет. Миналия уикенд беше съвсем спокойно. Имайте предвид,  че целият Боровец е синя зона, включително паркингът пред лифта.

# 561
Каква е цената на паркинга за ден? А на лифта? ☺

# 562
  • Beyond the stars

https://borovets-bg.com/bg/liftove/ceni-na-lift-karti-i-bileti

Паркингът е синя зона, 1.50 на час. Не помня каква беше опцията за повече часове, но ми се върти, че имаше за 8ч.

# 563
  • Пловдив
Настрани има паркинги, които са с цена за ден /10лв./. Синята зона мисля, че си е само на час.

# 564
  • София

На паркинга пред лифта беше 12 лв за цял ден. През юли.

# 565
  • София
Вчера качихме Мусала и ще дам малко информация. Тръгнахме от София около 7.30 сутринта и въпреки ранния час имаше трафик, в Боровец бяхме в 8.40.Паркинга за цял ден е 15 лв. Хора имаше съвсем малко на лифта, в 9 се качихме, кабинките са за 6 човека. В 9.30 бяхме на Ястребец. Разстоянието до х. Мусала го взехме за 50 минути умерено темпо. След кратка почивка на хижата хванахме лявата пътека по край езерото, върнахме се по дясната. Те се събират при Алековото езеро и продължават нагоре до заслон Еверест (Леденото езеро).Тук всеки се катери по камъните с негово темпо, аз лично съм 65+ и почивам често. Пак кратка почивка и към върха, аз стигнах до него към 13 ч. За наш късмет облаците се отдръпнаха и се насладихме на гледките.Снимки, хапване и надолу по камъните, почти без почивки, на лифта бяхме в 17 ч. Последното слизане е в 18 ч. Имаше доста хора за делничен ден, много чужденци , както и малки деца. Хубави обувки, връхна дреха , храна и вода и много настроение и сте  горе! Успех!

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 17:29 от Trudi

# 566
Благодаря на всички, които ми дадоха съвети за преход до Урдини езера. След дълго мислене и отлагане най-после вчера успях да го осъществя. Много съм доволна от преживяването, въпреки умората от 11 часовия преход.

# 567
  • София
Моля за предложение за планинска разходка в гориста местност ( може би Рила или нещо друго в радиус 100-ина км), за не много  активни планинари и в компанията на куче.Правя това уточнение заради опасността от стада или овчарски кучета, както и избягване на сипеи тип Мальовица.Дали може да помогнете с идеи, че зациклих, а в тия жеги търся планинско еднодневно бягство

# 568
Препоръчвам екопътека "Бели Искър"  лека е и подходяща за разходка с куче. Харесва ми, че е сенчеста и в тези жеги е много благоприятна.

# 569
  • Пловдив
yanyan75, по кой маршрут го направихте? На нас сега ни предстои...

Общи условия

Активация на акаунт