Ако е за духовно израстване - не може ли да си израстваме в духовния свят, сред цветя и пеперудки?
И въобще защо съществуват душите, защо ни има, откъде сме се взели?
), между относителния смисъл в живота на всеки един от нас и абсолютния смисъл, който е еднакъв с този на мравката, тревата, слънцето и каквото друго е изброимо и неизброимо - вярвам, че този последния смисъл съществува. Преди години, в средната си възраст, го търсих неистово, до болка, отхвърляйки относителния, според който в тогавашния момент и битие би трябвало да приема, че нищо не ми липсва (и в емоционален, професионален и материален план беше така), ама на - бях нещастна (за ужас на приятелките ми, които ме питаха какво ми липсва и не намираха такова) и се чувствах безполезна. Само веднъж, в състояние вероятно близко до нирвана (не знам как да го определя, писала съм за това май точно в тази тема), осъзнах целостта, единството и смисъла на всичко, но не като теоретична рационална теза, а като преживяване, като ясно знание, сякаш идващо отвън. Благодарна съм на съдбата за това преживяване, макар че беше еднократно и не се повтори. Но оттогава спрях да търся този абсолютен смисъл (или поне спрях да се терзая в търсенията си) - знам, че има такъв, макар и сега да не съм способна на това разбиране за него, което получих в оня момент. Препоръчани теми