Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 48 026
  • 548
  •   1
Отговори
# 75
  • Къде ли не
От двама собственици в нотариалния акт със сигурност ще произлезнат други неудобства в течение на времето. Какво значение има, че пише родителите? Не вярвам, ако дължиш нещо на държавата да го търсят от родителите.Така са решили, така го правят, сигурно още преди двеста години! Wink

# 76
Защо да произлезнат други неудобства? Не казвам, че имам проблем с вписването на родителите, само че се чудя каква е причината. Някаква връзка с наследствеността или друго?

# 77
  • Къде ли не
Ако е вярно, че всеки си притежава неговото, ако тръгнете да продавате след време всичко ще е по две в документите. Ако сменяте някакви партиди, или доставчици, сигурно също. Ей за такива неща се сещам, а сигурно има и други.

# 78
  • Атина
Здравейте, някой знае ли защо в Гърция се искат имената на родителите за доста документи, включително и за нотариалния акт? Доста е странно:) Оказа се, че и семейното право не е като в България, така че ако човек купува имот е добре и двамата съпрузи да се пишат като собственици.
В Гърция няма три имена (име, бащино и фамилно, напр, Иван Петров Михайлов) както в България. Има име и фамилия (напр. Йоаннис Михаилидис, след което се пише "син на Петрос Михаилидис и Мария Папаконстантину". Според мен това е и уважение към майката. Освен това, от 1985г. в Гърция има закон, който забранява фамилията на жената да се променя след сватбата, остава с фамилията по акт за раждане. В следствие на това, ако не е вписано името на майката в документите, не може да се разбере по фамилията, че Мария Папаконстантину наистина е майка на Йоаннис Михаилидис, защото просто са с различни фамилии. Това е едната от причините.
Другата е, че почти всички деца се кръщават на дядовците и бабите и следователно много често се среща да е Йоаннис Михаилидис, син на Петрос, който е син на предния Йоаннис, който съще е син на Петрос и т.н. стотици години всички са Йоаннис Михаилидис и Петрос Михаилидис. Как може да се различат един от друг? - само по името на майката. Дядото е Йоаннис Михаилидис, син на Петрос и Мария, а внучето е Йоаннис Михаилидис, син на Петрос и Анна примерно... това са си традиции от много години и много често се случват смешни ситуации.
В една строителна фирма имах среща с един Стефанос Констандопулос и като стигнах им казах с кой имам среща ме попитаха "син на Илияс или на Димитрис" при което зяпнах и се зачудих защо трябва да знам името на баща му... оказа се, че собствениците на фирмата са първи братовчеди и ги различаваха по бащиното им име...
Малко дълго стана, но се надявам да отговорих ясно на въпроса.

# 79
Aqua Marina, много благодаря за отговора. И аз имах подобни мисли, но не бях сигурна. Определено е необичайно за нас.

# 80
Здравейте ! Решихме да купим къща която харесахме в Марония, до Комотини, строена е 2004 г. ,в добро състояние. Срещнахме със собственичката, разбрахме се принципно, сега е чакането 3-4 месеца за набавяне на документи за продажбата. Без договор ,без капаро – казахме им – когато имаме документите.
Ще платим по банков път цялата сума. Все още не сме проверявали нищо, собственичката ни даде направо ключовете , и каза да ползваме къщата, да ремонтираме, за да оползотворим лятото. Възникват обаче ред въпроси на които ще разчитам да получа съвет от вас,по опитните :

-   Препоръчан адвокат и миханикос в Комотини, може би и нотариус? За проверки и нормално изповядване на сделката.
-   Намерих местен бояджия за вътрешно и външно боядисване, в същия бял цвят. Друго нямам какво да се прави, само нови мебели. По този въпрос продавачката каза -тука е пусто и няма проблеми със съседи или институции. Но все пак, дали не рискуваме?
-   Къщата е около 100 м2 площ, и има голямо избено помещение с прозорец, бетон, около 50 м2, , което бихме искали да усвоим – баня ,тоалетна, мивка, място за спане и тн. Дали ще има проблеми ,категоризация разрешения ...- какво да попитаме от продавача предварително ?
-   Така и не разбрах колко горе-долу ще са разходите по прехвърлянето /на реална цена,около 140 к. евро/.
Ще съм благодарна за всяка насочваща информация.
Ако ви интересува още, пишете ми на лични.
Нашата къща е на 6км. от Марония.

# 81
Здравейте! Бях писала преди време, че много ни иска да си вземем имот в Гърция, но в момента нямаме пари. Обаче съвсем ненадейно, наематели на имот, който наеха за дългосрочно ползване, се обадиха, че до месец-два ще го освободят. И ние решихме да пробваме да го продадем и видим какво може да си купим с парите в Гърция. Всичко ми се струва толкова трудно, та чак непостижимо, но ще се пробваме. Идея си нямаме откъде и как да го подхванем, как ще търсим имот. С две малки деца сме и...е доста сложно.

Та, иска ни се да вземем 100 000 евро на имота в София. Все още не сме говорили с брокери и не знаем дали цената е реалистична - може да е нагоре, но може и да е надолу. Тези, които от по-дълго време следят гръцкия имотен пазар, може ли да кажете дали може да се купи нещо за тези пари? Дали може да се купи самостоятелна къща? Ние сме склонни да е на 20-30 минути с кола от плажа, но дали е добра идея? Другото, което ни притеснява е, че къщата си иска поддръжка, а покрай децата не сме много гъвкави. Не е ли по-добре да си търсим апартамент? Всякакви съвети и разсъждения са добре дошли Hug

# 82
Моя съвет е да си решите сами. Прекалено много лични фактори има и никой няма да ви даде акъл за вашите лични драми и трудности. Ако пък ви даде, по-добре не го приемайте. Имате си глава на раменете и си мислете във вашия контекст. Ако търсите смелост да поемете реализация на ваша мечта, то това не е правилния форум.

# 83
Как да не е правилният форум??? Smiley Говорим за бг-мама все пак, форумът с главно Ф Wink

# 84
Отдавна в бгмама няма само такива като теб. Но успех.

# 85
Здравейте! Бях писала преди време, че много ни иска да си вземем имот в Гърция, но в момента нямаме пари. Обаче съвсем ненадейно, наематели на имот, който наеха за дългосрочно ползване, се обадиха, че до месец-два ще го освободят. И ние решихме да пробваме да го продадем и видим какво може да си купим с парите в Гърция. Всичко ми се струва толкова трудно, та чак непостижимо, но ще се пробваме. Идея си нямаме откъде и как да го подхванем, как ще търсим имот. С две малки деца сме и...е доста сложно.

Та, иска ни се да вземем 100 000 евро на имота в София. Все още не сме говорили с брокери и не знаем дали цената е реалистична - може да е нагоре, но може и да е надолу. Тези, които от по-дълго време следят гръцкия имотен пазар, може ли да кажете дали може да се купи нещо за тези пари? Дали може да се купи самостоятелна къща? Ние сме склонни да е на 20-30 минути с кола от плажа, но дали е добра идея? Другото, което ни притеснява е, че къщата си иска поддръжка, а покрай децата не сме много гъвкави. Не е ли по-добре да си търсим апартамент? Всякакви съвети и разсъждения са добре дошли Hug
Здравейте Барбалена,
много е важно да определите за какво ви е имота.Ако ще го ползвате като ваканционен имот, моето мнение е да си купите апартамент.Още повече ,че сте с малки деца.Къщата е за хора,които ще живеят поне половин година  в нея.Разходите по подръжката  й са доста по-високи ,данъка също.Да не говорим ,че ще трябва да  подсигурите охраната на къщата,когато ви няма-видеонаблюдение,СОТ,решетки на прозорците и т.н. Апартамента,когато не го ползвате го затваряте и нямате грижа. Освен това , къщите до 100000 евро се купуват най-често с предварителен договор,което не е за препоръчване.Има разбира се и и такива с документи за окончателен договор,но са рядкост,и трябва много добро познаване на пазара,за да се реагира бързо.Вие ,обаче тепърва започвате,затова започнете с опознаването на пазара на недвижими имоти в Spitogatos.Taka ще прецените дали си заслужава да продавате вашият апартамент за такъв в Гърция.Доскоро цените в Гърция бяха  бяха доста добри ,но в последната година,особено след Нова година,рязко скочиха.Покупко продажбата ще си струва само ,ако вземете по-добър апартамент от вашия.Имам предвид местоположение ,състояние на апартамента и сградата и т.н.
Не се ,,набутвайте''да вземате имот на 20-30мин от морето.Когато човек си мечтае за имот в Гърция е склонен да прави компромиси,за които може да съжалява.Не че няма хубави имоти малко по навътре от морето,но те са ,според мен за по-различна категория хора.
Научете се да пресявате обявите в ,,Spitogatos''и да подбирате само това ,което отговаря на вашите виждания.Можете да се допитвате и тука във форума за някоя обява ,поне на първо време.След това сама ще се научите да ,,виждате ''добрите имоти.

# 86
  • Къде ли не
С част от нещата, в предния пост съм съгласна с други - не.
Според мен закупуването на апартамент носи след себе си същите негативи каквито имат апартаментите в България. Изобщо не знаеш на какви съседи ще попаднеш. И какви проблеми могат да произлезнат от това. Ако има някъде проблем в етажната собственост може да не се реши лесно. Например теч от покрива или спукана обратна вода и т.н. После тия малки деца без дворче какво ще ги правите?
Все още има нормални къщички под 100к , но иска сериозно гледане. Съгласна съм, че с Маки деца имота трябва да е на максимум километър от морето. Аз не бих се свързала с каквито и да е агенти преди да съм си съставила лично мнение за пазара, районите и т.н. После вече, бих ползвала агент само, ако имота е с ексклузивни права. Сигурно има някъде някой честен брокер, но болшинството са чисти измамници, които умело прикриват проблемите на имотите. Най - важните хора, които ви трябват са доверен миханикОс, който да провери всички чертежи и разрешителни на имота, който сте харесали и съответно съвестен и работлив адвокат. Болшинството от имотите имат много незаконни постройки или подобрения, което в бъдеще може да ви навлече на главата големи проблеми. Не вярвайте на твърдението, че нотариуса няма да допусне да има нередности! Това са пълни глупости! Нотариуса от чертежи не разбира и се доверява на подписите на миханикоса на продавача, а това не винаги означава, че той си е свършил работата според закона. За апартамент или къща без нотариален акт и без нотариус , със съдебно решение забравете! Такива имоти купуват само българи! Те на практика не са точно ваши.
Макар,че тук има хора,които са си купили имот за два месеца, се подгответе, че най - често отнема поне шест месеца за финализиране на сделка.
Успех!

# 87
Ще добавя още един недостатък на апартаментите - в някои части на Гърция има проблем с водата и спира за няколко часа. Ако сте с апартамент ще е много по-трудно да решите проблема с някакъв буферен съд. Според мен се пазете много от големи комплекси с много апартаменти, ние все на такива попадахме - много собственици и много трудно според мен ще се организират ремонтни дейности. Къща за 100 000 евро ми звучи притеснително ниска цена. Може би с малко по-висок бюджет, спокойно може да закупите редова къща с малък двор. Подгответе се психически, че в Гърция има много незаконно строителство и не наемайте адвокат, който е свързан с брокера или нотариуса.

# 88
И си преценете дали имате възможности и ресурс да се занимавате с ремонтни и довършителни дейности.

# 89
Не убивайте мечтите на бгмамата.

Общи условия

Активация на акаунт