Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 48 852
  • 553
  •   1
Отговори
# 90
  • София
бих си оставила апартамента в София по 100 причини. Особено младо семейство, което е "вързано" за работа и ДГ или училища в София и това ще е с години напред... ще го давам под наем и с наеми за 12 месеца ще ходя на почивка където си искам ( Гърция/ Турция/ Кипър или Испания / , без ремонти и чистене през половината време на почивката
Как се поддържа имот от разстояние? къща пък е още по-трудно и скъпо
Ако сте пред пенсия е друго, ама не сте..
аз имам 25 раб дни отпуск в годината, да ида да чистя къщата в Гърция? до плажoвете има повече влага и мухъл ...за какво?
е, едно време беше по-изгодно, да, ама сега е скъпо вече, данъци , работи всичко е нагоре

имам вила на 1,5 час от София и някой път 1 месец не мога да ида да ремонтирам бойлера , нито от София мога да намеря майстор там на място със седмици... А в Гърция? много работа е , и много разправия, та преценете всичко

е ако сте авантюристи , може на първо време  парче земя с една караванаКа  Joy  ( ама го казвам така общо,  без да съм проучвала подробно колко е "лесно"и "евтино") В никой случай обаче за сметка на апартамента в София ... така си мисля...Thinking

# 91
  • София
На на ремонтът ни излезе 2 пъти по-евтино, отколкото в София. Къщата ни е на плажа. Ето  ви линк за сравнение: https://www.spitogatos.gr/en/for_sale-homes/avdira/maxprice-80000

# 92
  • София
всеки може да си прецени, но е важно да можеш да прекарваш месеци в къщата/ апартамента там, инак няма много смисъл.. или до 5-10 годнини да си с пенсия и да живееш там по 6 месеца. В другите случаи, е къде по- евтино да наемеш и да не се занимаваш.. има доста изгодни апартаменти и доста предлагане

# 93
Много ви благодаря на всички за мненията Hug Ще ги покажа на мъжа ми по-късно. Той разсъждава много трезво, а аз съм по-емоционалната и не ставам за взимане на решения Simple Smile Със сигурност различните гледни точки ще ни помогнат много!

Имотът, който искаме да продадем, е инвестиционен, но не особено атрактивен, въпреки че сравнително бързо успяваме да го дадем под наем. В един момент се очаква да минава и метро покрай него. Сега е на 10 минути от метростанция и мол, но е на партерен етаж. Не бихме го продавали, ако не купим нещо в Гърция. Защото с тези пари тук ще е много трудно да купим нещо по-добро. По-добре да си го пускаме под наем.

Имота в Гърция също бихме го пускали под наем, но трябва да намерим човек, който да го поддържа, защото няма как да го правим ние. От друга страна, и двамата може да работим отдалечено и имаме възможност за дълъг престой. Децата са в градинско-яслена възраст, така че и те идните години ще са "свободни".

Имаме още два месеца да си го избистрим. През това време ще гледаме обяви и ако не ви е досадно, мога да пускам линковете тук, да си кажете и вие мнението. Иначе нас не ни притеснява имот, който е на 20-30 минути от плажа, макар че такъв на морето ще е много по-удобен. Всичко зависи от съотношението цена-локация. В края на юли ще сме в района на Миродато и вилата е на 10-15 минути с кола от плажа. Не ни е голям проблем. Не успяхме да се организираме по-рано и хубавите местенца вече бяха заети.

Парцел също е вариант. Стига да изпадне нещо на добра цена. Ще следим пазара и би трябвало да се ориентираме. Благодаря отново на всички Simple Smile

# 94
Не ми се струва на мен евтино да наемеш, особено ако може да седиш 2-3 месеца. Но да - ако ще ходиш само събота/неделя и част от отпуската май не си заслужава.

# 95
Интересно как в Гърция ремонта е по-евтин от България. Нали бяха по-богати от нас, май ги задминахме или нашите майстори издевателстват.

# 96
В някои отношения сме по-богати. В смисъл те плащат много повече за някои неща. Има писано доста по темата.
Синът ми има къщичка на 20 минути от морето с почти три декара земя.
Плажове има много, голям е изборът.
Посадихме дръвчета, има и стари маслини. Сложихме люлки за децата, басейн. Чисто тихо и спокойно. Може и да се работи от там, който е хоум офис  Не я даваме под наем, редуваме се да ходим там.
Имаме и вила на един час от София, и тя е на същата надморска височина, но климатът е доста по-различен. Не знам кой от двата имота предпочитам, и двата си ги обичам.

# 97
  • София
Имаме къща в Ситония, ползваме я за цялото лято от 2019 г. насам. Случвало се е и преди водата да спира веднъж седмично за по час - два, но тази година е някакъв ад в това отношение - почти всяка вечер спира за поне час, понякога идва чак на следващата сутрин...  Местните гледат много спокойно на нещата и хич не се напрягат, май само българите наоколо го регистрираме като проблем. Има ли и други собственици на имоти в Гърция със сходен проблем, който е ескалирал тази година? Обмисляли ли сте хидрофорна система, устройство за деслинация или друг вариант за справяне?

# 98
  • София
Майсторите ни бяха от селата над Ксанти. Много свестни  и отзивчиви хора. Нито веднъж не сме имали проблем с тях цени или срокове, въпреки че масово работят по обекти на Тасос.

По отношение на "богатството", в София всичко е по-скъпо от Гърция.  Днес вечерта си гледам сметката в ресторанта в Кимерия, 26 евро, за голяма рока салата, кокореци с гарнитура, телешки дроб на грил с гарнитура (като количество толкова много, че си прибрахме половината храна в "пакето" и имаме за обяд утре), в София във Викторията за същата сума ще съм си останала гладна.

# 99
Барбалена,не се отказвайте от мечтите си.Ако апартамента,който притежавате е наистина ,,неатрактивен'',спокойно можете да си го продадете и да купите по атрактивен имот в Гърция.Мисля ,че все още можете.

# 100
Има и нещо друго, което да вземете предвид.
Издръжката на имота не е малка, ток, вода и телевизия, и за общината някакви такси, аз не ги разбирам много, и какво ли не се плаща.
За 100к евро реално ще може да ходите сто пъти на почивка в Гърция за по хиляда евро. Или 50 пъти за по 2000 евро. Все едно по два пъти годишно следващите 25 години...
Ще си изкарвате перфектно за тези пари. Имотът си е имот и е вечен, така е, земята винаги ще съществува. Но си иска грижи и поддръжка.

# 101
  • пустинята Гоби
Отдавна в Гърция по ресторанти не е по-евтино от България. Да, вероятно има и такива места, но не е масово. Иначе храната със сигурност е много добра.

# 102
  • Къде ли не
Малка къща - малки проблеми, голяма къща - големи проблеми! Wink Като с децата. Ако си вземат нещо малко - 60-70 квадрата с бетонена плоча за покрив и парцелче 250 кв. И без тревни площи, тук - таме с някое дърво и малко цветна градинка с устойчиви видове, какво толкова ще има за поддръжка!? Както видяхме още може за 60-70к да се купят прилични неща. Безумните цени са най - вече в района на Офринио. Данъците не са кой знае какво перо. Ток вода, та нали когато са там пък няма да имат сметка в София!
Наистина един имот си е грижа и отговорност, но не е чак някакъв камък на шия. Пък, ако се окаже, че да се объркали в преценката ще го продадат, както сега искат да продават апартамента в София. Важното е обаче да е абсолютно изрядни документи, за да се продаде лесно. То в северна Гърция още не са разбрали колко е важно това, но едва ли държавата ще ги остави да си разиграват схемите и измамите до безкрай.
Извинете,че повтарям постоянно за узаконяване, но се убедих как има схеми за продаване на наивни българи. Най - тъжното, е че в тях участват най - вече българи!

# 103
hatred, като гледам сме в един район. И при нас почти всяка вечер спира водата и идва по някое време през нощта. Аз се радвам, че поне не е с дни да липсва, защото така не се заседяват мръсни чинии и пране. Тепърва ще правим буферен съд, така че мога да напиша после какви са проблемите с него. Засега се чудя с бактериите как да се борим.

# 104
  • Къде ли не
Гледахме за сеизмични зони, за пожари, за какво ли още не, но за качеството на водоснабдяване изобщо не ми е хрумвало да гледам!

Общи условия

Активация на акаунт