Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 58 512
  • 646
  •   2
Отговори
# 120
  • Къде ли не
Данъчната декларация Е9 се подава еднократно след придобиване на имота. Всяка година си плащате данъка, който можете да откриете в акаунта си в ааде.gr.
Друга декларация няма, и ако някой твърди обратното е в грешка или иска да се възползва от вас.
В Гърция е забранено и се наказва от закона, ако парите за покупката на имот не се превеждат по банков път. Не се вкарвайте в такива схеми за някое спестено евро.

# 121
  • Атина
Според мен просто съседите не знаят, че само местните лица за Гърция са задължени да подават всяка година данъчни декларации. Чуждите граждани и тези, които нямат доходи нямат такива задължения.

# 122
Здравейте,
Знаете ли какви са таксите на адвокати, инжинерите, при сделка при нотариус и други?

Гледаме един имот със съпруга ми, но се чудим какви са първоначалните такси.

# 123
  • в очите на дъщеря си
Здравейте,
Знаете ли какви са таксите на адвокати, инжинерите, при сделка при нотариус и други?

Гледаме един имот със съпруга ми, но се чудим какви са първоначалните такси.

На агенцията около 2%. +/-  
Държавната такса е 3%
Адвокат 1/2% от сумата, като зависи кой е адвоката може и да го играе преводач по време на сделката.
Механикоса не знам колко взима.
А нотариуса- зависи при кого отидете?
Другите суми са малки.
Всички % са от сумата на жилището.

# 124
  • София
На адвоката повече от 1000 евро не давайте.  Предвидете си и 24% ДДС.

# 125
  • в очите на дъщеря си
Тук обаче е важно да се каже, че адвоката сам определя тарифата си, а и много зависи какви услуги включва сумата. Ако само ще превежда и присъства в деня на сделката е едно, ако ще прави проверки и т.н е друго.

# 126
  • София
Ако само ще превежда и присъства на сделката е преводач, а не адвокат Wink

# 127
  • Sofia
ДДС-ТО не се ли плаща еднократно?При покупка от физическо лице на физическо лице не би следвало да има начисляват на ДДС

# 128
  • Къде ли не
Плащаш на адвоката - начисляват ДДС, плащаш на брокера - начисляват ДДС, плащаш на нотариуса и там така....

# 129
  • Атина
Здравейте,

Търсих назад в темата, но не намирам. Искам да попитам необходимо ли е разрешително от общината за поставяне на настилка от плочки на двор, който към момента е частично с цимент, частично с трева?
И втори въпрос, ако има допълнителна постройка, която е узаконена, но се нуждае от ремонт, даже според мен събаряне и изграждане наново в същите размери, необходимо ли е отново разрешително за това? Четох, че ако събори старото и построиш абсолютно същото, няма нужда от разрешително, но не мога да рискувам. Ще ви бъда много благодарна, ако споделите мнения и опит.
Вижте моя пост с номер #51 и #55 от 21-23/4, там обяснявах, че дори и когато не се изисква разрешително, имаме задължение да се издаде сертификат от архитект/инженер (миханикОс), в който се описват какви строителни работи ще извършите и ясно се пише, че не се изискват одобрения от институции.
За настилка от плочки в двора (там където е тревата), това което трябва да се спази по закон е да не се намали площта на озеленяване като задължението е 2/3 от незастроения двор да е с озеленяване. Също така и нямате право да режете дървета без разрешително.
За събаряне на старо и построяване на същото... колко е голямо и с какво ще го покриете това новото? с плоча ли? тя не трябва ли да се изчисли? Според мен трябва да говорите с миханикос (най-добре този, който ви е издал документите по прехвърлянето на имота). В противен случай рискувате някой да се оплаче в полицията и да ви спрат.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 23:31 от Aqua Marina

# 130
Здравейте!
Преди 3 години купихме малка стара къща в района на Керамоти. Тя има нужда от съществен ремонт - например смяна на целия покрив.

Дали някой може да препоръча човек/фирма за изготвяне на проект и придвижване на разрешителните, а в последствие - и за ремонта?

Благодаря!

# 131
Здравейте!
Прочетох доста от нещата, които сте писали в старите теми и ви благодаря за споделения опит.
Ние сме се спряли на имот на зелено. Става въпрос за новостроящ се комплекс на Кортидис груп.

Ще помоля за мнение и да ми дадете някакъв контакт на добър адвокат, защото ми се иска да се консултирам и с него.
Тук доста пъти е писано.Когато  купувате имот в Гърция.независимо какъв,най-напред се обръщайте към политикос механикос.От Aqua Marina знам че политикос механикоса  е обобщаващо наименование  и такъв може да бъде или архитект, или строителен инженер,или топограф.
Търсете добър политикос механикос,който няма нищо общо с агенцията или с продавачите,защото са ми казвали ,че на места в Гърция ,могат да бъдат навързани всички по веригата като свински черва-агенция,адвокат,политикос механикос и т. н. до края на сделката.Особено в малки населени места,където всички се познават.Затова избирайте си по възможност гакива,които са независими.Може и от близки големи градове.
Политикос механикоса е най-важният при една бъдеща сделка, а не адвоката.Сделката може да се осъществи и без адвокат,ако имате добър нотариус.Това ,което прави адвоката е само проверка за тежести ,изваждане на АФМ и изпращане на различни сметки за внасяне на суми по сделката.Това може да го прави и нотариуса .Агенцията също може да ви извади АфМ и да ви уведомява за банковите сметки..
Само ,обаче, политикос механикоса може да ви каже дали строите на законен парцел,дали жилището е законно и въобще всякакви проблеми  с парцела или жилището.
Pretty.Woman, надявам се че сделката ви не е с предварителен договор.Ако е така ,по добре се откажете.Ако все пак решите да купите имота ,по добре си внесете цялата сума,защото ако се стигне до съд след време,няма как да докажете сумата ,която сте дали за имота.Иначе масова практика беше до миналата година,част от парите да се дават под масата.Аз лично не бих рискувала.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 00:06 от ssellinna

# 132
Ох, да се оплача. Два дни преди сделка гърците се отказаха да продават. Бяхме минали цялата процедура с адвокат, платихме даже данъка за прехвърляне на имот и ГРЕДА! Та имайте едно на ум, когато купувате имот. Чувам, че е честа практика собствениците да се отказват в последния момент. Не знам дали съм повече ядосана или разочарована.

# 133
няма ли предварителен, неустойки? Доста време и пари трябват само за да се търси имот в Гърция и накрая да се откажат без причина е несериозно и трябва да има неустойки.

# 134
Ох, да се оплача. Два дни преди сделка гърците се отказаха да продават. Бяхме минали цялата процедура с адвокат, платихме даже данъка за прехвърляне на имот и ГРЕДА! Та имайте едно на ум, когато купувате имот. Чувам, че е честа практика собствениците да се отказват в последния момент. Не знам дали съм повече ядосана или разочарована.
За съжаление понякога продавачите се отказват.И все по=често ще се случва това/Твърде дълго се проточват сделките в Гърцич,което е голям минус.
Предварителния договор трябва да предвижда неустойка,но не винаги гърците се съгласяват на това.Понякога човек рискува ,за да си закупи имота.Съжалявам за вас.Важното е да не се отчайвате.Вече сте в час с имотите в Гърция и бързо можете да си намерите другНищо чудно да стане ,,всяко зло за добро'' и да си намерите по хубав имот.

Общи условия

Активация на акаунт