Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 076
  • 607
  •   2
Отговори
# 435
Аз имам извадено, но нямам номера.

# 436
Здравейте! В Гърция може ли да се купи имот на търг , както в България?
Дали ако са на търг имотите са проверени от държавата и са без тежести и съответно  законни ?
Чудя се дали това е по - сигурен начин за придобиване на имот или има други, скрити проблеми?

# 437
  • Атина
Здравейте! В Гърция може ли да се купи имот на търг , както в България?
Дали ако са на търг имотите са проверени от държавата и са без тежести и съответно  законни ?
Чудя се дали това е по - сигурен начин за придобиване на имот или има други, скрити проблеми?
Преди търг не можете да проверите законността на имота. Продават се, независимо от това дали могат да бъдат узаконени или не. След като закупите имота, веднага трябва да се направят проверките, защото ако се налага да се узакони в категория 5, ви се дава само една година. Имам клиенти китайци, които са закупили имот на търг, имат проблем с това, че сградата е взела част от пътя пред него и си имат сериозни проблеми. Всичко това е заради новия закон за узаконяването, много банки не можеха да изземат и да пуснат на търг незаконните имоти и им се разреши да ги продават неузаконени. Ако има нещо, което както при моите китайци не може да се узакони - честито. Скритите проблеми са много, държавата не проверява нищо. Но може да сте късметливи и да нямате никакви проблеми, само едно узаконяване след търга.

# 438
Искам да благодаря на всички за полезната информация относно изваждането на АФМ/ТИН код.

Цялата процедура отне общо 10 мин.

5-8 мин за попълването на формуляра на сайта aade(в неделя по обяд) , насрочване за среща за понеделник(имаше свободен слот даже за 8:30 , но аз си избрах в 12:10).  На мейла дойде показа на онлайн среща в  Teams , включих се в 12:10 , служителя остреща беше много любезен - казваш си имената, номера на личната карта, показваш на камерата предната и задната страна на личната карта и това е . в 12:12 той ми издиктува АФМ номера. Малко след това дойде мейл с кодиран pdf , паролата е входящият номер на заявката ви. Вътре са паролите.

Да допълня.
След получаването на АФМ(TIN) номера и кодовете за достъп е добре да си активирате акаунта и за TAXISnet - електронните услуги за публичната им администрация.

След активацията, се логнете в системата им за всичките им декларации, данъци и т.н.

Счетоводители и брокери дълго се опитваха да ме убедят, че само те могат да го направят - срещу скромната сума от 100 Евро.

# 439
Привет. Да попитам, има ли някакви особености при наемане на имот дългосрочно?
Разбрах, че стандартно договорите за 3-годишни, но какъв е размерът на депозита и има ли нещо друго, което е добре да се знае?
Искаме да си наемем нещо из селата в Халкидики във вътрешността, та се чудим какво да очакваме.

От 2 седмици боря това.
Договора е може да е за 1-2-3 колкото се разберете години. Изискайте да ви го пратят предварително , че пишат пълни глупости вътре. На баба си разпадналото се скринче, го пишат като съвременен гардероб в отлично състояние.

Инак , подписва се договор при адвокат, плащате един наем, един наем като депозит. И ако сте през брокер, и на него таксата му (1 наем).

Счетоводителя на наемодателя трябва да пусне договора в данъчната им система и вие ще получите известие на мейла с който сте се регистрирали за АФМ и линк към самата система. Трябва да влезете в системата на TAXISnet и да потвърдите ,че сте съгласни с този договор. Потвърждението може да бъде изтеглено като PDF.

С този PDF вече може да си прехвърлите партидите за ток и вода. Обикновено това може да го направи брокера(изпрате му този пдф).

За съжаление, всички по веригата ще се опитват да ви клатят за пари. Трябва много добре да проверите всичко какво ви говорят. Процедурата не е сложна, но много вероятно разни псевдо брокери и алчни адвокати да ви изнервят.

Първо ми твърдяха ,че АФМ не мога сам да си извадя (трябва да си платя), след това за регистрацията в данъчното също трябва да си платя. Апартамента който бил прясно основно ремонтиран е просто минат с латекс.
Вътре беше 1 тон пепел, тоалетна , мивки и т.н. мръсни. Помолих да измият хубаво преди да се нанесем .. спориха ми 10 мин, колко невероятно чисто било. Благоволиха все пак да извикат една женица която за 25 евра излъска всичко за 2ч.
Както всички уреди бяха перфектни се оказа, че съдомиялната не работи. Фурната е за ремонт или смяна (чакам електричара който трябваше да дойде в петък, после събота.. сега остана за другия вторник).
Казанчето на тоалетната беше тотално блокирало и трябваше да се смени и какво ли още не.

Да допълня от преди няколко минути.
За да прехвърлели партидата за ток трябвало електро план някакъв, който разбира се ще струва 60 евро. За сега този проблем го прехвърлям на собственика Grinning

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 11:52 от VencyG

# 440
Здравейте, има ли някой информация дали вече имотния регистър работи? Задействали сме се за един имот, където собствениците имат проблем с документите. С годините имат документи за наследство, но преди време не са си подали декларация в кадастъра и сега когато имотния регистър и новосъздаденият са се обединили, те не фигурират като собственици. Нашият адвокат казва, че това е поправимо, но ваденето на документите се бави заради неработещия регистър. Някой да има информация или да е в подобна ситуация?

# 441
Ще помоля за помощ тъй като не ми е ясно. Изпратиха ми нещо като справка на която има АФМ и моите данни, най отдолу има QR код, който като сканирам ме вкарва в сайта на aade и изписва, че номера е валиден и същата информация с данните. Нямам обаче кодове за достъп или поне не знам къде да ги търся. Моля ако на някой му се занимава да удари едно рамо. Благодаря!

# 442
  • София
Aз си получих логините за достъп на място в Данъчното на областния град. Обслужиха ме (на живо) на английски.

# 443
Pisi79, извинявам се за следващите думи, но това което ви предлага и обещава продавача са пълни смехории! Сигурно иска първо да му платите едно 50к за това парче от нива дето сигурно е с гледка към морето и после го търсете да ви урежда ток и разрешителни за още 15к, защото ви е обещал!
Аз до колкото знам на земеделска земя може да се строи каквото и да било само! ако е над четири декара и с големи ограничения в размерите.

# 444
  • Къде ли не
Aз си получих логините за достъп на място в Данъчното на областния град. Обслужиха ме (на живо) на английски.
Преди колко години е било това? Сега до колкото знам няма никакво административно обслужване за АФМ на място, само онлайн.
Ze-Ze, когато сте си правили регистрацията ви е питало къде искате да ви пратят кодовете. Имаше вариант с телефонен номер и имейл, ако не се лъжа. Ако е било вчера, може би днес ще си ги получите на имейла. По някога се бавят. Проверявайте и спама. Дано се включат и хората, които по - скоро с вадили.

# 445
Вадил ги е счетоводител, а комуникацията с нея е малко трудна. От това, което ми изпратиха вчера ми се струва, че са направени вчера номерата, а не преди време когато платихме за услугата. Ако е така явно ще ни помотае докато тя получи кодовете за да ни ги изпрати. Благодаря на всички!

# 446
  • София
На мен ми дадоха чисто нови логини, за да не може някой си счетоводител да се логва освен мен. Беше преди две години. Няма такова нещо да ви откажат обслужване на място, хале пък за нови логини. GDPR важи и в Гърция, вашите лични - и данъчни - данни са непрекосновени.

# 447
Нашите ги е вадила нашата си счетоводителка, с която си работим в БГ, не сме ползвали техни счетоводители за нищо.

# 448
  • Къде ли не
Казвам, че в данъчните им служби вече не работят с клиенти по АФМ - та, а ги пренасочват към онлайн срещи и запитвания, а не че ще откажат да помогнат.
Още миналата година ние използвахме тази помощ, за да си получим заграбените логин и парола.

Ze- Ze , ако е даден вашия имейл за получаване на кодовете, вие ще ги получите. Ако счетоводителя е дал неговия , той ще ги получи. Но защото тогава вие изобщо сте получили нещо?

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 11:43 от enimna

# 449
Счетоводителя ми изпрати линк с информацията. Поисках си кодовете още не ми отговаря. Както вече писах тези номера трябваше да са извадени преди доста време, но сделката не се осъществи и нищо не ни дадоха. Сега се запънах, че си ги искам, вчера ми изпрати въпросния линк с дата 12.05., което ме навежда на мисълта, че номерата са изкарани вчера. До колкото разбирам кодовете не се получават веднага та явно ще мълчи докато ги получи, аз също ще следя нашите имейли.

Общи условия

Активация на акаунт