Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 47 824
  • 548
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,
Четох, четох и доста неща разбрах от тук, за което благодаря Blush

Харесахме си апартамент, който е собсвеност на банка, чрез агенция , която имала експлицитни права.
Сега ни казаха , да дадем оферта по имейл , нещо като наддаване неформален търг.

Питането ми е това обичайно ли е да се случва ?
И по-важното , когато имота е собсвеност на банка , трябва ли да се проверява отново всичко от механикос или се предполага, че имота вече е минал тези проверки

Благодаря за отговорихте

# 541
Обичайна практика е наддаването, ама за покупка от банка агенция не ви трябва, свържете се директно с банката.

# 542
  • Атина
Здравейте, има ли някой който е запознат със закупуването на имот, който документално е представен като 2 апартамента, но реалното му състояние е 1 голям цял апартамент. Сградата е от 1979г. и реално са били два апартамента, които в последствие са преустроени на един по-голям такъв, но документално все още са 2 апартамента - има ли някой запознат колко е сложно да се оправи това документално и дали си заслужава да се прави оглед на подобен имот ? Благодаря предварително !

За купуването на какъвто и да е имот се изисква паспорт. Щом като реално е 1 имот, това означава, че преди издаването на паспорта ще мине през узаконяване за разликата между проекта и реалното състояние. Веднага след това се променя етажната собственост и от 2 апартамента въз основа на узаконяването стават един. Не се притеснявайте да правите оглед на такъв имот.

Дали българите с по един имот в Гърция ще могат да се възползват от новите мерки за освобождаване от ЕНФИА?
https://bnr.bg/horizont/post/102207943/grackoto-pravitelstvo-osv … na-malki-selishta
Да, законите важат за всички.

Електронен паспорт изисква ли се за земеделска земя?
Да, електронен паспорт се изисква при всички имотни нотариални сделки.

Здравейте! Колко време отнема покупката на парцел? А за строеж на сглобяема къща с бетонна основа? Моля за мнения ако някой е строил. Става дума за район в Северна Гърция. Парцелите имат ток и вода. Процедурите по издаване на документи/разрешителни бавни ли са като тук в България, или сроковете са поносими?
Ако всички документи са подготвени предварително от собственика, покупката става бързо. Но има случаи, в които може да се влачи и повече от година. Процедурите за издаване на разрешителните са много бавни. Независимо от това дали къщата е сглобяема, както ви отговориха и по-нагоре - изискват се всички проекти. За сглобяема къща нещата се усложняват, защото проектите трябва да се приспособят към изискванията на страната.

# 543
  • Някъде Там
здравейте,
Искам да попитам договора само на гръцки ли го подписвате?
Искам да го преведат на английски ( да го има на гръцки и срещу него на английски) - кой трябва да направи това?

# 544
  • Къде ли не
Договорът го получаваме и преведен на български език. Прави го лицензиран преводач - в случая адвоката по сделката, защото обикновено адвоката е българин или знае български език. Ако искате превод от гръцки на английски език, а адвоката ви е българин сигурно трябва да намерите лицензиран преводач, различен от адвоката.

# 545
Здравейте, имам нужда от помощ относно плащането на сметката за ток в Гърция. Досега винаги плащах с фактурата на място в близкия магазин, но сега се налага да платя онлайн от България. Имам регистрация в приложението DEI, излязла ми е новата фактура, но като стигна до плащане, ми излиза Възникна грешка. Става въпрос за DEI. Дали има проблем, че съм в България или е проблем като цяло с приложението сега. Надписът излиза още преди да въведа банковите данни. На някой случвало ли му се е?

# 546
  • София
Аз плащам от приложението на D.E.H., с кредитна карта. Плащам не само от България,  но и от всяка точка на света.

# 547
Здравейте,от скоро с мъжа ми обмисляме покупка на ап.  в района на Кавала,но не съм наясно в български сайтове или гръцки да търся? Бихте ли споделили тези,които сте купували от къде сте търсили информация? Благодаря.

# 548
Здравейте, имам нужда от помощ относно плащането на сметката за ток в Гърция. Досега винаги плащах с фактурата на място в близкия магазин, но сега се налага да платя онлайн от България. Имам регистрация в приложението DEI, излязла ми е новата фактура, но като стигна до плащане, ми излиза Възникна грешка. Става въпрос за DEI. Дали има проблем, че съм в България или е проблем като цяло с приложението сега. Надписът излиза още преди да въведа банковите данни. На някой случвало ли му се е?
Току-що  платих моята сметка, но от компютър. Също опитах 1-2 пъти и ми  връщаше отговор "Възникна грешка, опитайте по-късно". Съобщението за грешката изчезна, след като  изключих  преводача в браузъра, т.е., използвах сайта на DEI на гръцки. Опитайте, дано да помогне.

Общи условия

Активация на акаунт