Мнения за Оземпик?

• 46 075
  • 564
  •   2
Отговори
# 120
Бях се зарекла да не пиша, но на теб ще отговоря.
В процеса на разработване на всяко лекарство, едно от нещата, които се определят чрез тестване е т нар shelf life. Тоест, колко е “продължителността на живота” на даденото лекарство при различни условия. Лекарството (всяко лекарство, не само това) се поставя в различни условия и температури и качествата му се определят периодично. Обикновено срока на проверка е около 2-3 години.
Има стриктни лимити на всички активни съставки, както и на пълнителите. Ако се установи, че след, примерно един месец престой в хладилник, всички параметри на оземпик са нормални, обаче след 3 месеца полипептида е започнал да се променя и активната съставка е под минимално разрешената граница (защото под тази граница няма да има ефект), а вместо активния полипептид са се образували негови “роднини”, които могат да предизвикат имунологична реакция, тогава аз лично биха се въздържала от използването ба такова лекарство. Именно затова в листовката е посочено какъв е срока на съхранение и при какви условия.
Аз не съм химик, мен ме интересува факта, че след месец може да има сериозни промени в структурата на лекарството, които да повлияят неговата ефективност и безопасност. Имам близка приятелка, която би могла да отговори конкретно на въпроса кое води до промени в полипептидната структура, ще я попитам и ще ти кажа, ако те интересува тази подробност.
Допълвам си поста с публикация.
https://www.bocsci.com/products/semaglutide-and-impurities-7249. … zQvfASlDRpAcvT42t
На английски е.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 00:04 от abadjieva80

# 121
Имат си явно някакви особености защото много странно са описани като съхранение на опаковката. Помня че съм им се чудила защо така. Дали не пишеше преди отваряне задължително в хладилник пък след отваряне може и не и там до колко седмици, нещо такова нелогично беше за хладилника. И не само на Оземпик ами и на нещо друго от същата група пак така бях видяла.
Силно се съмнявам някой ей така от скука да го е написал това, все има причина. Признавам си че не се бях замисляла че може евентуално да става вредно, мислех си повече за това че може да не е толкова ефективно просто.

# 122
abadjieva80, благодаря за обясненията, въпреки че все още не ми е ясно....
Не ми е ясно, защото преди употреба Оземпик се държи в хладилник. След отваряне също се държи в хладилник. Т.е. откъм температура не настъпва промяна. Както казах - няма и достъп на въздух до веществото. В крайна сметка не разбирам какво се променя след отваряне, та да започваме да броим от там нататък някакъв срок.

п.п. Всъщност фармацевтът ми беше казал, че след отваряне може и на стайна температура. Което ме учуди и аз лично си я съхранявам в хладилник. Но и в листовката са дадени два начина на съхранение след отваряне. Предполагам, че това разпадане би трябвало да се отнася за съхранение на стайна температура...... Rolling Eyes

Ето това пише в листовката:
"Преди отваряне:
Да се съхранява в хладилник (2°С - 8°С). Да не се замразява. Да се съхранява далеч от охлаждащия елемент. Да се пази от светлина.

По време на употреба:
• В продължение на 6 седмици можете да съхранявате писалката при температура под 30°C или в хладилник (2°C - 8°C), далеч от охлаждащия елемент. Не замразявайте Ozempic и не го използвайте, ако е бил замразен."

# 123
След като се започне, може да не се държи в хладилник, вярно е.

Защото си се разгражда. Естествен процес на деградация. Няма значение, че няма достъп до въздух.

Примерно, глюкагон, който също е полипептид, в края на живота си може да съдържа между 65% и 115% от активното вещество. Това е според фармакопеята, тоест, приема се за нормално. Просто полипептида започва да деградира; естествен процес.
Глюкагон се използва еднократно при хипогликемия и безсъзнание. Няма как да има достъп до въздух, защото си стои във фабричната опаковка до момента на използване или докато се изхвърли.
Както казах, не съм химик и не съм наясно с конкретните процеси, но зная, че има естествен процес на деградация.

А един месец е изобщо, през целия живот на лекарството. Тук се изписва за 3 месеца. Ако вземеш три писалки и ги оставиш при стайна температура, двете ще заминат. Затова държиш в хладилник до момента, в който започваш да ползваш писалката.
Затова е хубаво да се четат листовките, защото дават информация (признавам си, че много често ги пропускам).

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 13:18 от abadjieva80

# 124
Защото си се разгражда. Естествен процес на деградация. Няма значение, че няма достъп до въздух.

Хм. Разбрах, че се разгражда. Предполагам, че с това е свързан срока на годност като цяло. А не срока на съхранение след отваряне.
Както и да е. Няма да ползвам повече от 6-7 седмици, за всеки случай.

# 125
Мисля че споменаваха нещо и от светлина да се пази... Да не би пък и с това да има общо, веднъж като се извади от кутията. Или просто след като веднъж се наруши/прекъсне хладилният режим да започват някакви процеси. Само предположение е това де, но за да пишат толкова изрично и отделно съхранението след отваряне, няма да е без нищо.
Много и най-различни продукти има с отделен срок за след като се започнат, не при всички влиза въздух или друго и пак имат. И за тях не държа да знам всички протичащи процеси а гледам колко пише.
Аз не съм химик или фармацевт, сигурно и другите тук не са. При това положение едва ли ние знаем по-добре от тези дето са го произвели, тези дето са го тествали и тези дето са го одобрявали... А то до това опира накрая.

# 126
  • Пловдив
Интересни постове, аз тъкмо идвах да питам дали може да ползвам Оземпик от който сложих една доза преди два месеца и след това стои в хладилника ...

# 127

Хм. Разбрах, че се разгражда. Предполагам, че с това е свързан срока на годност като цяло. А не срока на съхранение след отваряне.
Както и да е. Няма да ползвам повече от 6-7 седмици, за всеки случай.
След консултация с химик с докторат по органична химия, който именно това прави професионално, дообяснявам:
Първо, писалката има защитна мембрана, която предпазва разтвора от достъп до въздух. С инжектирането на първата доза, цялостта на тази мембрана се нарушава. С всяко следващо инжектиране, “дупката” се уголемява и да, оттам навлиза въздух. Тази мембрана е тествана за 4 инжектирания, не за 8 или 16.
Второ, тъй като семаглутид е воден разтвор, който по правило е нетраен. Затова има вещества, които предпазват разтвора от деградиране. Preservatives им казват, но не посмях да го напиша на български.
Трето, това, което ме питаше в първия си пост, понеже семаглутид е разтвор, след определен момент, когато тези предпазни вещества не са вече активни или са по-малко активни, водните молекули започват да атакуват различните реактивни молекули в съединението (верига от аминокиселини). В резултат различни групи започват да се променят, което може да намали активността, да промени активността, или да направи отцепените вериги имуногенни.
Това ми обясни приятелката.

# 128
abadjieva80,  благодаря за подробните обяснения!
Няма да дълбая повече!

natka, писалката има капачка и в листовката е обяснено, че по този начин се предпозва от светлина.

Интересни постове, аз тъкмо идвах да питам дали може да ползвам Оземпик от който сложих една доза преди два месеца и след това стои в хладилника ...
Е, не. Два месеца вече е много време от отварянето сега тепърва да започваш да я ползваш. Ти за два месеца трябваше да си я изхабила.

Иначе аз писах по-горе в темата, че докторът ми е изписал 2 писалки, които трябва да ползвам всяка по осем седмици според предписаната дозировка. Аптекарят ми обясни, че щом е в хладилник, мога да си я доизхабя.
Реално на мен ми останаха дори за повече от 8 седмици, защото не послушах доктора да започна с 0,5, а слагах няколко седмици 0,25.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 12:58 от utro77

# 129
Ами те и 8 седмици са повече от това което те гарантират че е ок и пак не се знае знае ли се. За нещо толкова нестабилно ми звучи рисковано. Че се и инжектира, не е нещо да се намажеш с него или от сорта.

# 130
  • Пловдив
Да, не си заслужава да правя експерименти със себе си... Поръчах си нова писалка.

# 131
Момичета от снощи започнах Оземпик 1 мг. по лекарско предписание. Днес обаче съм като парцал, цял ден повръщам. Хапнах 2 препечени филии, обаче и тях повърнах. Мисля че се обезводних, та преди малко изпих един Хидратин  Алфа.
Кажете ми, колко време продължават тези симптоми и другата седмица, когато поставя новата доза да очаквам ли включване отново?

# 132
Предписали са ти да започнеш направо с 1мг доза ли или аз нещо не съм прочела правилно?

# 133
Предписали са ти да започнеш направо с 1мг доза ли или аз нещо не съм прочела правилно?

Предписа ми 0.5 мг и 1 мг. да имам рецепта, обаче в нашия град само 1 мг. намерих и рискувах.
Мога ли да започна другата седмица на 0.5, ако намеря, а тази да я оставя за след месец.

# 134
  • Пловдив
Ох , направо ме заболя сърцето като си представих как първа доза си сложила 1 мг...
По принцип това, че писалката е 1 мг не означава, че не може да си сложиш по-малка доза. Моята лекарка също ми изписа писалка 1 мг, но слагам 18 деления, което отговаря на 0.25 мг.

Общи условия

Активация на акаунт