Мнения за Оземпик?

• 45 978
  • 564
  •   2
Отговори
# 90
Здравейте! От 3 седмици съм на 1мг, преди това 1месец започнах с 0.5 ( по лекарско предписание, ендокринолог, с ИР от години и много излишни кг). Досега имах само леко гадене, но от последната инжекция насам настъпи някакъв ад - два дни не излизам от wc, газове, уригване, гадене, разстройство. Нямам сили, сега и главоболие. Така ли ще е оттук -нататък? Някой минал вече през това? Винаги ли ще е това, защото ако е така не знам как ще го изтърпя. А искам да стисна зъби, защото толкова години не успях по друг начин да се справя с наднорменото тегло, това е последната ми надежда да стана пак "нормален" човек.

# 91
Аз, доколкото разбрах, в началото били характерни тези неразположения. Но какво се има предвид под "началото".... Предполагам, че първите няколко седмици на съответната доза.

Аз писах по-нагоре, че се почувствах адски зле третата седмица на 0,5, като преди това бях три седмици на 0,25.
Заради това последната седмица си намалих отново на 0,25, после пак вдигнах на 0,5. Стори ми се, че с намалената доза не ми се потиска добре апетита, но все пак не мога да бъда обективна заради празничните дни и изобилието от храна.

Личната ми лекарка ме пита дали ме боли корема /явно за панкреатит/ и ми каза, че съм минала критичния период. Всъщност вече 2 месеца откак почнах.

Аз пък имам ужасен запек. И последните дни ужасни киселини, но то по празничите имаше повече ядене и пиене.

# 92
  • София
Запека може да го "излъжеш" с краве масло сутрин, примерно един напръстник масло на четвърт филийка хляб, или т.нар. бронирано кафе. Или зелева чобра Simple Smile.

Колко килограма си свалила досега? Държиш ли смъкването на килограм на седмица?

# 93
Запека може да го "излъжеш" с краве масло сутрин, примерно един напръстник масло на четвърт филийка хляб, или т.нар. бронирано кафе. Или зелева чобра Simple Smile.

Колко килограма си свалила досега? Държиш ли смъкването на килограм на седмица?

5кг съм свалила за два месеца.
Последната седмица с празниците не съм свалила нищо, даже съм вдигнала 5-600 грама. Но режимът ми беше в почивка - позволявах си сладко и алсохол. И понеже бях свалила и дозата, апетита ми нещо не беше мн под контрол.

# 94
Не е панацея единствено за хора с наднормено тегло, които имат доминантен HADHA ген. За “редовните” се оказва, че е.
Тази информация откъде е? Може ли линк към публикацията?

# 95
  • София
Случайно открихме носителство на този ген у близък, генетичното изследване е правено по друг повод.

# 96
Случайно открихме носителство на този ген у близък, генетичното изследване е правено по друг повод.
Аз гена го зная, но искам да разбера къде пише, че оземпик няма да има ефект при носителите на този ген. Не съм търсила внимателно, но не намерих статия. Искам да прочета.
Само за яснота, за тези, които четат в темата и могат да останат с грешно впечатление, оземпик е лекарство за тип 2 диабет и няма причина да не работи по предназначение за лечение на диабет.
Семаглутид като Уегови е лекарство и за хроничнен контрол на теглото и аз питам за това конкретно.

# 97
  • София
Принципът, на който работи семафлутидът, е в мозъка, като създава усещаме за ситост, откъдето следва поемането на по-малко количество храна, съответно калории. Обаче намаляването на теглото заради стапянето на мазнините е следствие на конвертирането на мазнините в енергия, а за това нужен определен ензим, който хората с HADHA не произвеждат сами.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 20:44 от Sharky*

# 98
Принципът, на който работи семафор рисът, е в мозъка, като създава усещаме за ситост, откъдето следва поемането на по-малко количество храна, съответно калории. Обаче намаляването на теглото заради стапянето на мазнините е следствие на конвертирането на мазнините в енергия, а за това нужен определен ензим, който хората с HADHA не произвеждат сами.
Мммм, не съм убедена. Май няма такива проучвания, а аз вярвам на доказателства. Ако има, ще ми бъде интересно да ги прочета. Имам специален интерес към GLP-01 агонисти и хроничен контрол на теглото. Не съм чела никъде да изследват тези, които се включват в клиничните проучвания (може аз да не съм чела, затова питам). Ако е вярно, не е логично да не изключат такива индивиди, защото потенциално ще им провалят успеваемостта на phase 3 studies, което е проблем. Толкова пари са вложени в разработката на тези лекарства, няма логика да си саботират сами успеха.

# 99
  • София
Зависи колко често се среща HADHA като доминантен ген в съответната популация, където се провежда клиничното проучване. Освен това, от колко години насам се знае какво прави HADHA, че изобщо да се изследва при рекрутирането на пациенти за клиничните проучвания?

# 100
Зависи колко често се среща HADHA като доминантен ген в съответната популация, където се провежда клиничното проучване. Освен това, от колко години насам се знае какво прави HADHA, че изобщо да се изследва при рекрутирането на пациенти за клиничните проучвания?
Отдавна се знае, но понеже е рядко срещана мутация е безсмислено да се прави рутинно.

# 101
Да си добавиш електролити и да видиш как ще е, това предлагах но явно не се изразих добре.

От онези прахчета ли имаш предвид?

Може да си направите и сами електролитна напитка или да си купите такава без захар. В САЩ при оземпик препоръчват екектролити и даже имат такива специално за оземпик
Това важи ли при силно оригване?

# 102
Само да питам, дали правилно съм разбрала.
4 седмици -по 0.25 мг на седмица- 1 писалка за месец
После 4 седмици- 2 писалки на месеца
След 8-мата седмица - по 1 писалка всяка седмица?
Това вече, си е доста фолям разход за месец.

Има ли вероятност да се задържи дозата от 0.25 и все пак да има ефект?

# 103
Само да питам, дали правилно съм разбрала.
4 седмици -по 0.25 мг на седмица- 1 писалка за месец
После 4 седмици- 2 писалки на месеца
След 8-мата седмица - по 1 писалка всяка седмица?
Това вече, си е доста фолям разход за месец.

Има ли вероятност да се задържи дозата от 0.25 и все пак да има ефект?
Не, не сте разбрала съвсем правилно. Просто има писалки с различни дози. Винаги е една писалка за месец, но дозите им са различни.
Вероятността 0.25 мг да има ефект е малка.

# 104
Не, не сте разбрала съвсем правилно. Просто има писалки с различни дози. Винаги е една писалка за месец, но дозите им са различни.
Вероятността 0.25 мг да има ефект е малка.

Явно, изобщо не съм. В писалката от 1мг няма ли 4 дози по 0.25. Съответно тази писалка от 1 мг, не е ли на по-късния етап за една седмица?
Или казвате че в 1 писалка от 1мг има 4 х1мг?
Съжалявам за невежеството, но си изчислявам бюджета 😉

Общи условия

Активация на акаунт