Мнения за Оземпик?

• 50 613
  • 580
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Добре де, не ти ли е написала начална доза, колко време да си на нея, някакви такива? Супер странно звучи това нещо цялото. Дори и да не е на рецептата, поне на амбулаторния лист няма ли нищо?

Амбулаторен лист ми даде миналата седмица, когато отидох на преглед, тогава ми предписа метфогама, която пия от 3г. и ме изпрати на изследвания, включително обременяване с глюкоза. След като видя изследванията, каза че иска да включи и Оземпик, тъй като не смята че Метфогамата е достатъчна.

# 286
Добре де, тогава ЛЛ на какво основание да ти издаде рецепта за следваща опаковка, както казваш че се надяваш? Никъде не пише, то излиза че така всеки трябва да може да отиде и да си поиска рецепта... Егати и лекарите, думи нямам. Не пишат, не обясняват, ти сама ли се очаква да си измисляш какво и как да правиш?
Да не би пък рецептата да е написана за многократно отпускане а ти да си мислиш че е за една опаковка само?

# 287
Всеки може да го изпише, особено за диспансеризираните с подходяща диагноза е най-малкия проблем. На голяма част от нас са ни изписали личните. Личните лекари изписват ежедневно далеч по-опасни лекарства, които дори могат да те убият при невнимателно дозиране (включително такива със зелени и жълти рецепти). Да не се приема буквално, но на фона на тях Оземпик е като сироп за кашлица.
Ако някой не е запомнил предписаната доза, съдържанието на рецептата и амбулаторния лист могат да се видят от всеки в електронното му досие или най-лесно - в приложението на НЗОК.
Ако лекаря не е казал, че трябва да се започне с 0.25 и 0.5 е едно, но за останалите инструкции по прилагането не може да очаквате ендокринологът да започне да обяснява в детайли как да си поставяте медикамента или коя ще ви е най-икономичната доза, както е в случая с писалката от 1 мг. Може и да има лекари, които го правят, но не може да очакваме от всички да влизат в ролята на диетолози, да следят прогреса ви със свалянето на тегло и да са на разположение при най-малките неразположения. За последното това е работата на личните лекари.
Може да ни се иска да е друго, но се замислете колко са лекарите, които изобщо ще вникнат в проблемите ви, дори когато се диагностицират сериозни състояния, и как понякога се обикаля с години и с десетки посещения при различни лекари, за да се достигне до някакъв резултат. А тук едва ли не някой трябвало да ни хване за ръчичка и да ни преведе през целия процес, щото било Оземпик и пациентите са някакви много специални.
При толкова информация в интернет, детайлни обяснения, картинки, клипчета, никой не може да се оплаква, че му липсва информация или не може да се справи.

# 288
Е тя казва че на амбулаторния лист не пише нищо за Оземпик а само за метформина който си приема от преди това, аз затова се чудя как го назначават това а не го описват в листа от прегледа. То е ясно че ЛЛ има право да напише рецепта но без написано че го назначава ендокринологът е абсурдно, тя все едно отива и иска рецепта ей така че си е наумила.
И за какъв диетолог става дума, като това си е терапия - кой да я проследява ако не който я е назначил?

# 289
  • София
Коригирам за подразнените Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 03:02 от nad_tab

# 290
Как се спира Оземпик? Пак ли е поетапно чрез намаляване на дозата, или от раз?

# 291
  • София

Въпрос за 1 000 000$

# 292
Има ли Някой от Несебър и изобщо район Бургас, който е питал в аптека или познат за Мунджаро ? От две места ми казват ,че го нямало .

# 293

Защо ще го спирате?

# 294
  • София

Защо ще го спирате?

Да, и моето разбиране е, че дълго ще сме спътници. Както при диабетиците - спираш и всичко се връща с пълна сила.

# 295

Защо ще го спирате?

Да, и моето разбиране е, че дълго ще сме спътници. Както при диабетиците - спираш и всичко се връща с пълна сила.

Когато Мунджаро се използва в продължение на 36 седмици и след това се спре, теглото започва да се движи обратно нагоре.
Zeobound е USA brand name на тирзепарайд за weight loss.

При това клинично проучване е спрян от раз. Няма логика да се спира постепенно. Започва се с постепенно увеличаване на дозата заради страничните ефекти.

# 296
Изписан ми е оземпик от 1 мг, като започнах да го поставям по схема, с начална доза от 0.25 мг. Това ми е ясно, дозирането също. Озадачава ме само това, че в кутията има само 4 игли, а реално лекарството ще стигне поне за 8-10 пъти( според схемата). Други игли откъде могат да се набавят? Някой има ли опит с това?

# 297
Игли се купуват от аптеката-около 0,40лв струва едната, има различни размери-4мм,6мм,8мм...обикновено се ползват 6мм

# 298
Игли се купуват от аптеката-около 0,40лв струва едната, има различни размери-4мм,6мм,8мм...обикновено се ползват 6мм
Явно са универсални и стават за тази писалка. Благодаря Ви!

# 299
Стават иглите за писалката.
Аз си купувам 4мм.

Общи условия

Активация на акаунт