Мнения за Оземпик?

• 81 201
  • 804
  •   1
Отговори
# 750
Ние тези неща ги знаем. Аз лично ги проповядвам от години. Само че се оказва, че по незнайни за мен причини в България оземпик е по-евтин от Уегови…. Странно, но факт.

При нас оземпик се изписва само за Т2Д. Вече имаме и два генерика, поне единия вече е на пазара. Засега са само заместители на оземпик, но Уегови е на път да бъде копиран (има разлики в писалката, в концентрацията).

# 751
Ние тези неща ги знаем. Аз лично ги проповядвам от години. Само че се оказва, че по незнайни за мен причини в България оземпик е по-евтин от Уегови…. Странно, но факт.

При нас оземпик се изписва само за Т2Д. Вече имаме и два генерика, поне единия вече е на пазара. Засега са само заместители на оземпик, но Уегови е на път да бъде копиран (има разлики в писалката, в концентрацията).

Да, реално активното вещество е едно и също и много хора точно това обясняват — че разликата е по-скоро в предназначението, дозировките и начина, по който се предлага продуктът. И аз съм чувала, че в България в момента Оземпик излиза по-изгодно от Уегови, което наистина е малко парадоксално предвид, че Уегови е официално за отслабване. Интересно ми е и това с генериците, защото явно пазарът доста бързо се развива около семаглутида.

# 752
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами истината е, че все повече ендокринолози в България изписват Wegovy при наднормено тегло, а не Оземпик.
Нормално е хората да търсят по-евтин вариант, въпреки, че видимо имат много кожи за сваляне, от което се възползват някъде тези, които ценообразуват (хич не съм наясно и аз кои са те Grinning )

Сигурно е досадно да се повтаря, но да - без промяна в основните причинители за наднорменото тегло, върху които можем да повлияем -  всичко ще бъде една временна, скъпоструваща радост.

С риск някой да си помисли, че съм поредния досадник,
ще се опитам да ги изброя:
1. Промяна в начина на хранене - лично аз не бих се ангажирала да проповядвам определен режим, но има няколко основни неща:
- калорийният прием не бива да надвишава калорийният разход, това е ясно. Не е толкова проста аритметиката разбира се, защото на всички е ясно, че има храни, чиито калории в дългосрочен план ще блокират нещата, въпреки че горният баланс е  правилен.
- колкото и да е изкусително и възможно благодарение на помощта на лекарството - не бива да се оставяме да приемаме твърде малко калории - това в един момент ще доведе до забавяне на метаболизма, а също така до намален прием на полезни за организма ни неща - това е и една от причините за най-видимото за окото при хора, които успяват на тази цена да свалят бързо много килограми - косопада (обикновено е по-типично за Мунджаро, защото там ефектите са по-интензивни).
- важен е приемът на повече протеини - за не малко хора това изисква усилия и планиране. Пусто, за повечето от нас като си помислим за нещо апетитно - обикновено е по във въглехидратния спектър Grinning
Протеините са важни, защото отслабвайки, губим не само тлъстинки, а и мускулна маса, а това не бива да се случва, не само защото визуално нещата няма да са това, което очакваме.
(а обикновено когато качваме килограми не са мускули), метаболизмът се забавя и се влиза пак в порочен кръг.
Трябва да се има предвид, че след определена възраст мускулната маса намалява, така че борбата на тоя фронт е предначертана.

- дори когато смятаме, че ядем полезни храни, трябав да имаме предвид, че може конкретно на нас да не ни понасят.
Обикновено това си личи - дискомфорт, подуване, запек.

- запекът е нещо, което съпътства използването на тези медикаменти доста често. Много е важно да се борим с него - никому не са нужни тези токсини. Има различни начини за справяне и ако има как е добре да се започне с по-безобдните - например с приема на повече разтворими фибри. Има различни такива, но е много ефективен хускът, който има и други ползи. Чията също е много приятна, лененото семе също е полезно и приятно (но трябва да е смляно, най-добре прясно). Да не досаждам - всеки има достъп до информация и може да избере. Много е удобно ако имате мощен блендер - страхотни напитки с плодове, малко кисело мляко и някое от горните (или от всички по малко Grinning) полезности се получават.
Може да се подслади с еритритол или с 2-3 фурми или малко стафиди, или пък може и да не се подслажда.
Не е нискокалорично, но е вкусно и до голяма степен полезно. Разбира се, ако някой иска да сведе въглехидратите до минимум - не е неговото. 

Има много насоки по отношение на храненето, но пак бих повторила това - не се изкушавайте да не ядете, това не е правилният път.

2. Движението - няма да се впускам в подробности, но най-важното е ясно - движението е живот Heart
Според възможностите си трябва да го увеличим и да се превърне в  рутина.
Дори една разходка от 20-30 минути след хранене има благотворно влияние върху нивата на кръванта захар. А истината е, че често след като хапнем най-малко ни се разхожда - ама би могло да се изгради друг навик.

- голямо значение обаче имат силовите тренировки - тези, които ни помагат да поддържаме и изграждаме мускулната си маса.
На мен например не са ми много любими - аз мога с часове да си въртя кростренажора или спин байка, или да съм на пътечката - по ми е динамично... но това не може да компенсира.

3. Тези медикаменти са нещо, което е много голям напредък и могат да са много в помощ.
Трябва да са това - помощ, рамо на което да се облегне човек, за да се изправи и да върви по-здрав.
Важно е това, което отбелязва veluna - при назначаването трябва да се направят нужните изследвания. Понякога се пренебрегват... имам приятелка, на която беше изписана Саксенда, а тя си е била още преди това на ръба на спукване на жлъчката.
Важно е да се следи промяната в показателите - това при един добър, комплексен анализ (имайки предвид и промените, които са вкарани в начина на хранене и живот) показва ефективността. 

Надявам се да не да дошли в повече пространствените ми разсъждения Grinning

ПП   beagles, има чувствителна промяна.
В една и съща лаборатория ли правиш изследванията?
И все пак си мисля, че е добре и гликираният хемоглобин да е включен.
Стойността му показва усреднено нивото на кръвната захар за три месеца назад.

Забравих нещо много важно - трява да се пие ВОДА
Това винаги е било важно, но при приема на тези медикаменти - още повече.
Помага и срещу запека.

Последна редакция: пн, 25 май 2026, 21:03 от LemonDesi

# 753
  • София
Помагайте, имам страшен косопад вече трети месец. Приемала съм по-малко Вит Д от изписания и съм под границата, отделно съм с анемия и феритина винаги си ми е нисък, обаче от март месец пия всичко както трябва - желязо, Вит Д в големи дози, омега 3, магнезий, мед, цинк, биотин, косата ми остана 1/4 от това, което беше и продължава Sad(( Ясно ми е, че е от многото свалени кг и по-малкия прием на полезна храна, и това оправих, ама няма резултат. Дайте някоя идея за нещо по-ефикасно, моля. Отделно цикълът ми се бъгна, от на 28 дни, вече ми идва на 17/20, лекарката каза, че ще ми даде добавка, ако продължава, ама аз съм чак септември пак при нея….бях вече веднъж на гинеколог и се оказа киста, уж се махна, нз дали да ходя пак….Иначе спирам вече инжекциите като ги намаляме постепенно, от октомври съм на тях и свалих около 25кг до март…не исках толкова бързо, но така ми действа продукта. Надявам се до няколко месеца да съм вече без инжекции и продължавам само с хранителен режим и ще включа тренировки вкъщи, сега основно правя повече крачки, че съм с две деца и куче и дните са дълги…благодаря!!

Последна редакция: пн, 25 май 2026, 21:41 от vikim23

# 754
Моя приятелка, която е на Зепбаунд - еквивалентът на Мунджаро в Щатите, беше със същия проблем. Тя свали от февруари до септември миналата година почти 25 кг и проблемът с косата започна някъде в началото на лятото. Направо броеше падналите косми със страх в душата. Пи разни витамини и ползва серуми, даже ѝ пратих конското чудо от България, но като че ли нещата взеха да си идват на мястото като спря това устремно сваляне.
Тя е може би от така наречените суперреспондъри - дозата ѝ така и си остана на 5, даже искаше да продължи на 2.5, но по протокол това е само начална доза и не я покриват застраховките им след първия месец. В момента казва, че се вижда да израства коса и да се връща положението към нормално. Добре, че беше с доста грива в началото Grinning
  За цикълът ѝ не мога да кажа нищо, защото тя така или иначе е на някакви противозачатъчни и няма как да се прецени дали е повлияло отслабването. Обикновено изчезва, ама знае ли човек - организмите ни са различни. Сигурно е добре да се видят нещата от гинеколог и да се направят препоръчаните от него изследвания на хормоните.     

# 755
Помагайте, имам страшен косопад вече трети месец. Приемала съм по-малко Вит Д от изписания и съм под границата, отделно съм с анемия и феритина винаги си ми е нисък, обаче от март месец пия всичко както трябва - желязо, Вит Д в големи дози, омега 3, магнезий, мед, цинк, биотин, косата ми остана 1/4 от това, което беше и продължава Sad(( Ясно ми е, че е от многото свалени кг и по-малкия прием на полезна храна, и това оправих, ама няма резултат. Дайте някоя идея за нещо по-ефикасно, моля. Отделно цикълът ми се бъгна, от на 28 дни, вече ми идва на 17/20, лекарката каза, че ще ми даде добавка, ако продължава, ама аз съм чак септември пак при нея….бях вече веднъж на гинеколог и се оказа киста, уж се махна, нз дали да ходя пак….Иначе спирам вече инжекциите като ги намаляме постепенно, от октомври съм на тях и свалих около 25кг до март…не исках толкова бързо, но така ми действа продукта. Надявам се до няколко месеца да съм вече без инжекции и продължавам само с хранителен режим и ще включа тренировки вкъщи, сега основно правя повече крачки, че съм с две деца и куче и дните са дълги…благодаря!!

Типично за т.нар. telogen effluvium – масов косопад след рязко отслабване, хранителни дефицити и стрес за организма. При сваляне на 25 кг за няколко месеца тялото буквално влиза в режим на оцеляване и косата често е едно от първите неща, които страдат.

Ниските феритин и витамин D сами по себе си могат да причинят сериозен косопад, а при комбинация с бързо отслабване ефектът става още по-изразен. Дори след като започнете да коригирате дефицитите, косата реагира със закъснение – често трябват 3–6 месеца, понякога и повече, за да се усети реално намаляване на косопада.

Според мен има няколко важни неща: да проследите феритин, желязо, В12, фолиева киселина, витамин D, TSH; да не падате на прекалено нисък калориен прием;да качите протеина, защото косата е силно чувствителна към недостиг на белтъчини и да внимавате с хормоналните симптоми – цикъл на 17–20 дни не е нещо, което бих подценила, особено след рязко отслабване и хормонална терапия.

Аз лично бих повторила гинекологичния преглед и бих пуснала и хормони, ако нещата продължат. Понякога бързото сваляне на килограми и стресът върху организма могат доста да разбъркат цикъла.

Иначе това, че постепенно спирате медикамента и мислите за хранене + движение, според мен е правилна посока. Най-често косата започва да се стабилизира, когато организмът разбере, че вече не е в екстремен дефицит.

# 756
Скрит текст:

Косопада, предизвикан от Оземпик е обратим.
Аз си помагах с Миноксидил спрей.
А за цикъла мисля, че е най добре да посетите генеколог.

# 757
Много добре казано, Лемон Деси. По принцип над една определена възраст силовите упражнения са важни. Разтягайте ластици, помагат да се поддържа мускулна маса. Не забравяйте калций, заедно с витамин Д.

# 758
  • София
Скрит текст:

За жени или за мъже, че точно влязох да си поръчам Simple Smile и омазнява ли много косата?

# 759
  • София
Аз след монджарото имах страшен косопад, ама направо ме беше страх да си среша косата, останах като разплетена дамаджана в главата, а аз имам/х много гъста коса. След спирането на монджарото косата започна супер бързо да расте, не съм приемала нищо и сега съм с много смешна прическа, имам страшен обем в корените от новата коса, а на долу е тънка и рядка.

В момента съм на 0.25 вегови, чудя се дали да не го бия през седмица, не искам да отслабвам, трябва ми за контрол на апетита, не искам и нов косопад...

Друго което искам да ви питам, на 7/8ми ден след всяка доза имам ужасни крампи в корема и разтройство, с монджарото бях обратното... запек, ама сега не знам от Веговито ли е или от него? При вас случва ли се?

# 760
Скрит текст:
Скрит текст:

За жени или за мъже, че точно влязох да си поръчам Simple Smile и омазнява ли много косата?

За жени.
Мъжкият вариант е по-концентриран и ако по погрешка
се стече по лицето ви, могат да се появят косми и там.
За около 2-3 часа косата е по-мазна, където сте апликирали.
После се наблюдава "сух скалп".
Добре е да се редува с хидратиращ балсам.
Гледайте да попада приоритетно в корените.
За жена мисля, че е по-подходящ като течност с капкомер.
Ако е възможно избягвайте аспирин в големи дози.
Блокира действието на миноксидил.

Последна редакция: вт, 26 май 2026, 13:03 от Минчо Минев

# 761
Ако причината е дефицит, анемия, нисък феритин, рязко отслабване и т.н., само спреят няма да оправи проблема.

# 762
Аз след монджарото имах страшен косопад, ама направо ме беше страх да си среша косата, останах като разплетена дамаджана в главата, а аз имам/х много гъста коса. След спирането на монджарото косата започна супер бързо да расте, не съм приемала нищо и сега съм с много смешна прическа, имам страшен обем в корените от новата коса, а на долу е тънка и рядка.

В момента съм на 0.25 вегови, чудя се дали да не го бия през седмица, не искам да отслабвам, трябва ми за контрол на апетита, не искам и нов косопад...

Друго което искам да ви питам, на 7/8ми ден след всяка доза имам ужасни крампи в корема и разтройство, с монджарото бях обратното... запек, ама сега не знам от Веговито ли е или от него? При вас случва ли се?

GLP-1 агонистите водят до гастро-интестинални проблеми. Не непременно запек или разстройство. При някои е едното, при други другото.
Тази идея за подтискане на апетита с Уегови е много, много лоша. Абсолютно не ви препоръчвам да го правите.

# 763
  • София
Аз съм с доста тежко ИР, извинявам се че не уточних ( баща ми е с диабет тип 2 както и всички лели до пето коляно), през втората бременност изкарах и тежък ГД, даже бях на инсулинови инжекции. Смисъл това подтискане на глада не е от каприз, а е вълчия глад от ИР-то, влизам в серия на хипогликемии постоянно, та се почва тъпчене на въглехидрати за да вдигна КЗ, от там пак пада... абе порочен кръг, та с ниските дози ми е добре, мога да ям по-малки порции, да не изпадам в хипогликемия и да си щадя панкреаса да не се претоварва

Иначе знам за гастро неразположенията, бяха 5-6 месеца на Монджаро, но имах обратния ефект, и при прием на метформин не съм имала неразоположения, тук странното е че става на 6-7 ден всяка седмица.

# 764
Ох, abadjieva80 предполагам, че ще може да каже професионално мнение, но ако ИР продължава дали е уместно да се спира медикаментът? Ако пък не се отразява добре и не се понася...
Но ИР-то просто ще опропости постигнатите резултати Sad
Има ли план как ще се контролира?

Общи условия

Активация на акаунт