Качествена дограма - 4

• 18 089
  • 365
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Стопсол отразява слънчевите лъчи и изобщо не ги допуска навътре .Виждала съм снимка с термокамера на ослънчено стъкло и  от вътрешния край си е студено. Пак може да се комбинира с К отвътре .Това покритие  си е вариант ориентиран изцяло към проблемно лятно изложение .Зимата ползите от него са нулеви ,затова и писах ,че е за топли апартаменти през зимата .

# 121
Доколкото разбирам през лятото със стопсол ще ми е по-хладно в сравнение с 4-сезона. А през зимата? Логично е със стопсол да ми е по-студено, отколкото с 4-сезона. Права ли съм?

# 122
  • Пловдив
Както казах,  нямам достъп до калкулатор за да избера конкретно стопсол стъкло и да видя как е коефициентно в стъклопакета .
 Разбира се ,зимата  с него няма да имате никакъв приход на топлина от слънчеви лъчи .Затова казах ,че е за жилища ,които не разчитат на слънце в студените месеци .Например , при чисто  западно изложение ,зимата ,няма огромни ползи от слънцето .Затова и според ситуацията ,може да се комбинира с вътрешно К стъкло , да се запазва вътрешната температура .Така  и зимата ще има подобни топлоизолационни възможности като 4С-б-К .
  Това е като предложение да тези ,на които лятната жега им идва в повече .Живяла съм в апартамент със западна кухня и лятото не исках и да си помисля за готвене .Зимата пък ,не се задържахме там ,така че го пуснах  за подобен вид помещение .

# 123
Ето за Б-Б -К
Светлината, която прониква е незначително повече (1 -2%), но показателите откъм изолация в студените периоди е по-зле с доста.

Ето и Planistar Sun plus на  Saint Gobain, май него ползват в Б-я като еквивалент на StopSol на AGC

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 21:29 от drago_2008

# 124
Благодаря! Въпросната стая е на ЮЗ. 4-сезона ще се слага. Все още се колебая за вътрешното К, но май съм склонна и за него -надявам се да не се задушим лятото- все пак се предполага, че ще постъпва по-малко топлина.
От няколко дни меря температурата в аналогичната стая с 4С-бяло. Не се ползва т.е. няма вътрешен източник на топлина. През деня, когато има слънце, температурата се качва с около градус- от 17 на 18 градуса. Днес слънце няма - ще видим.
Май излишно се вживявам. Дъщеря ми живее в Германия и смени прозорец - не уплътняваше и духаше. Естествено я попитах  с какъв стъклопакет. Нямаше никаква идея - майсторът решил. Единственото, което дискутирали, била опасността от  конденз. Неговата логика /и мисля, че е бил прав/била: т.к. сградата не е топлоизолирана, по-добре излишната влага да е по стъклата, отколкото по стените - заради възможността от поява на мухъл.

# 125
Според мен за нашите географски ширини трябва да се мисли за минимални загуби на топлина (респективно максимален приток на топлина от слънцето) за студените месеци, а за лятото най-доброто решение е слънчевите лъчи изобщо да не се допускат да докоснат стъклото. Казвам го на база на вече натрупан опит. А предимството на тези щори пред ролетните е, че поради възможността за нагласяне на ъгъла им може да спират лъчите на С;ънцето, но да пропускат доста светлина.

# 126
  • Пловдив
Drago , HugHug
Супер извод си направих .Конкретно за летните жеги ,стопсол комбинацията е по-добра за западно , отколкото 4С .Еднакъв коефициент на топлопроводимост , пропускат повече светлина ,при същия соларен фактор .

pipelot ,в Германия и климатът е по-различен и в дограмата са по-ориентирани откъм специалисти и консултанти .Там не е нужно всеки човек да се образова какво трябва да сложи .
Имам 60м2 прозорци и архитектът ни се постара много в техните изчисленията.Скоро гледах едно негово интервю ,в което бе изтъквал и разликата между К и 4С .И то не само в соларния фактор ,а и спомена ,че с К преминава и слънчевата радиация .Вероятно оттам идва различното чувство за топлина .Все ще го проверявам като факт ...

И аз мисля като Черна станция ,затова все казвам К-б-К и засенчване лятото .Обаче ,консултантите вечно подвеждат,че с 4С-б-К имаш рай и лято и зима.

# 127
Щорите не са вариант за стая, в която се седи/работи целодневно - не да ги спуснеш сутринта и да се прибереш вечер. Нашият компромис в тази насока е асма на балкона /3-ти етаж!/,  чиито клони оставяме да правят частично "завеса". Поне е приятно за окото, ама си е горещо. Ако 4с не помогне ще опрем до климатик. Проблемът- липсва подходящо място, така че да не духа върху работните места. Зимата не ни плаши толкова -  ако се наложи да  да включваме радиатора за 2 пъти по-дълго време ще доближим това, което плащаме за сградна инсталация.

# 128
По мой опит щорите дават съвсем добра светлина, защото може да се нагласят така, че светлинният поток да е насочен безпрепятствено към бюрото, но слънчевите лъчи да са тотално блокирани.  Говоря от опит, но всеки си решава.

# 129
  • Пловдив
pipelot ,на западният прозорец му трябват поне 4м.засенчване/козирка ,за да не опират слънчевите лъчи в стъклото .На Югозапад зависи от конкретния ъгъл .Незнам Вие какво приемате за комфортно ,но за мен,всичко над 26° , у дома лятото  , е некомфорно усещане ,заради влажността на въздуха .Виж ,зимата и на 28°ми е перфектно ,защото тогава страдаме от сух въздух ,заради вентилацията .Лятото ,у нас, никъде не пече слънце ( засенчване с еркери стрехи) и съвсем спокойно при външни температури от 35°,у нас може да стане 29-30°,при все че прозорците през нощта са отворени .Абсолютно същото е при всичките ни  съседи с 4С-б-К .Даже при тях е по,зле защото имат и огрявани прозорци и става още по-топло у тях .
Ако единственият Ви приоритет е лятото ,тогава сложете Стопсол -по-добро е от 4С и ще е по-светло .За мен ,югозападът си е добро изложение за слънчеви печалби зимата ,но щом на вас не Ви пречи да губите това ,заложете на летния вариант .

# 130
Чак сега виждам откъде идват разликите. При нас за зимата - през деня температура 20-21 градуса е добра, 22-перфектна. Нощем - 17-18.
За лятото - като при теб: до 26 е ОК, над 28 - "умираме".
Стопсол възскъпо идва. Не че съм го проучвала, защото до преди малко не бях чувала за него. Осветеността не е проблем -почти квадратна стая, като може би 3/4 от едната стена е прозорец /може и повече да са/. Та въпросът е - К-то ще влоши ли състоянието през лятото?

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 12:36 от pipelot

# 131
  • Пловдив
Да,стопсол е скъпичко .
У нас ,поддържаме 24° зимата и ако е слънчево става до28° през деня  .Това неможе да се случи в апартамент ,защото няма такава остъклена площ като нашата , нито такава изолация .Там слънцето може да вдигне 1-2° (при вас ,едва ли ще стане над 23°) ,но  най-вече,идеята е  да не се ползва отопление докато е слънчево .Отделно ние имаме централна вентилация ,която обменя въздуха тепрекъснато и влажността му е различна от вашата ,затова отбелязах ,че 28° зимата у нас, дори не се равняват на 26° лятото .

# 132
Все пак, според теб, ще влоша ли лятната ситуация, ако вместо 4с-б-б сложа 4с-б-К? С цел да сме една идея по-добре през зимата.

# 133
  • Пловдив
Зависи каква е външната температура лятото ,каква е била вътрешната досега ,при какъв стъклопакет ...Дайте малко повече инфо .
А в преходните сезони как е ?И колко месеца се отоплявате зимата ?

# 134
Затрудняваш ме. За София става дума. Стара дървена дограма - двойна, с бели стъкла. През лятото вътре стига  до 30, май и повече - не засичам, пускам вентилатора и правя течение и пак е горещо.
Преходните сезони - ако се случат студени дни преди да пуснат парното в сградата си е хладничко. През зимата давам пример с днес: навън е 0, към 8-9 сутринта вътре беше 17.5 /без отопление, на отворено малко прозорче през нощта/, сега вече е 20 - без парно, но "отопляваме" 1 човек, лаптоп и голям външен монитор. Т.к. вечер имаме нужда да качим до 22 /не знам защо/ ще пуснем радиатора за около половин час на 5. Ще поддържа 23-22, докато стане време да отворим прозорчето. Добавям - днес тук слънце няма, вали сняг.

Общи условия

Активация на акаунт