Качествена дограма - 4

• 18 329
  • 379
  •   1
Отговори
# 150
Търсете друг изпълнител. На мен също на 2 места ми отказаха витрина 270х150 см (искаха да я разделят на две), но намерих кой да ми я изпълни.
То за изпълнение все ще се намери някой, но какъв ще е крайният резултат? Доколкото разбирам, колкото повече стъкло без делители, толкова по - нестабилно е цялото тяло, и по - податливо на разширяване през лятото и свиване през зимата. Някой с мнение дали да сложа ПВЦ дистанционер?
При такива притеснения стъклата се кантират.
TPS дистанционер си сложете.

# 151
Драго, това ли е тъй наречения топъл?
Примерно, swisspacer такъв ли е?
И изобщо pvc дистанционер има ли? Че сега като погледнах, май само на български ми излизат резултати и изглежда като някой да си го е кръстил както му е харесало Simple Smile

# 152
След дългото умуване все пак се спрях на 4с-б-К и поръчахме в Лукспласт. Странно, изчислиха Ug на пакета 0.5. Ще докладвам какъв е ефектът през зимата след около месец. За лятото - ще трябва да почакам.
Сега, да споделя - заиграх се с калкулатора на St Gobain. Можеш по държави и типове сгради да си избереш стандартно и препоръчително остъкляване. Констатирах, че за някои страни /Германия, май и Франция/ не предлагат тройни стъклопакети. Поляците пък нямат двойни. В повечето случаи целят Ug 1, съчетано с 60-70%  осветеност. Ниско Ug /0.6/- на север, в Норвегия. В Португалия някои от предложенията бяха и с Ug над 1.

# 153
След дългото умуване все пак се спрях на 4с-б-К и поръчахме в Лукспласт. Странно, изчислиха Ug на пакета 0.5. Ще докладвам какъв е ефектът през зимата след около месец. За лятото - ще трябва да почакам.
Сега, да споделя - заиграх се с калкулатора на St Gobain. Можеш по държави и типове сгради да си избереш стандартно и препоръчително остъкляване. Констатирах, че за някои страни /Германия, май и Франция/ не предлагат тройни стъклопакети. Поляците пък нямат двойни. В повечето случаи целят Ug 1, съчетано с 60-70%  осветеност. Ниско Ug /0.6/- на север, в Норвегия. В Португалия някои от предложенията бяха и с Ug над 1.
Как го изчислиха? Качете спецификацията да го видим този стъклопакет, ще е полезно и за други.

# 154
Не знам как да кача картинката. Конфигурацията е: Planiclear 4mm, Planitherm 4S Evolution, 16 argon 90%, Planiclear 4mm, 16 argon 90%, Planitherm XN II, Planiclear 4mm
TL-55%, Ug-0.5, TE-31%, Solar factor -36.
В Calumen няма Planitherm XN II /с II/, но стойностите на показателите се разминават минимално.

# 155
Не знам как да кача картинката. Конфигурацията е: Planiclear 4mm, Planitherm 4S Evolution, 16 argon 90%, Planiclear 4mm, 16 argon 90%, Planitherm XN II, Planiclear 4mm
TL-55%, Ug-0.5, TE-31%, Solar factor -36.
В Calumen няма Planitherm XN II /с II/, но стойностите на показателите се разминават минимално.

Качените изчисления от мен на предните страници са правени при топъл дистанционер с ширина 10 мм. При тази конфигурация Ug-0.8.

Вие качвате конфигурация с малко по-различно стъкло и топъл дистанционер 16 мм, оттам идва и разликата в Ug. Понеже не мога да заложа Вашето стъкло (както сте забелязала в калкулатора), качвам с Planitherm XN, но по-същественото за мен е, че Ug е 0.6 при почти 25% повече светлина, която влиза в помещението целогодишно.

Ето и последните прозорци, които си монтирах в средата на миналата година пак K - Б - К и с коеф. Ug - 0.5 на стъклопакетите, ширината на стъклопакета е 52 мм (за който не се ориентира). Тъй като прозорецът включва и рамка, маркирам коефициента на топлоизолация на профилите. В моя случай Uw - 0.76 при рамка на прозореца 88 мм и използван профил за крилата 76 мм (някой да не реши, че всичкият профил използван в дограмата е 88 мм).

Постът ми е само аналитичен и не цели да оспорвам избора Ви, да се заяждам или нещо друго!

Всъщност такава разбивка като минимум трябва да получава всеки един потребител при поръчка на дограма и е много жалко, че доста фирми все още не го правят, и че има служители, които не разбират каква информация се крие зад разбивката. Разбира се, за да са максимално коректни, трябва да приложат и спецификация на стъклопакета каквато аз качвам. За жалост това не се случва и всичко върви като стар запис на грамофонна плоча

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:20 от drago_2008

# 156
Аз не споря кое е по-добро. Нямам претенции да съм компетентна -от няколко седмици питам, чета и се колебая. Просто споделих какво стана в крайна сметка. Дистанционери не съм залагала - програмата сама ги е "избрала". Поне в Лукспласт нямаше никакъв проблем да разпечатат въпросния лист. Сега, дали щяха да го дадат без да го поискам - не знам. Но пък и за повечето хора той няма да носи особена информация.

# 157
Аз не споря кое е по-добро. Нямам претенции да съм компетентна -от няколко седмици питам, чета и се колебая. Просто споделих какво стана в крайна сметка. Дистанционери не съм залагала - програмата сама ги е "избрала". Поне в Лукспласт нямаше никакъв проблем да разпечатат въпросния лист. Сега, дали щяха да го дадат без да го поискам - не знам. Но пък и за повечето хора той няма да носи особена информация.

Изрично подчертах, че постът ми е информативен, аналитичен и няма за цел да коментира/оспорва Вашия личен избор. Имали сте Ваши си съображения, които са Ви водили към него.

Чудесно е, че споделихте! Още по-хубаво ще е, да споделите после впечатления от дограмата (монтаж, профил, механизми), от светлината, топлината зимата и лятото и т.н. след като я монтират.

Успех!

# 158
Непременно ще се похваля (или оплача).
Само да добавя - самата програма препоръчва  вместо Planitherm 4S green evolution Planistar sun Plus. Това май е въпросното StopSol стъкло. В този случай, при същото Ug=0.5 TL e 64%. Не сме искали оферта, защото не искахме да качваме още цената. Но който се притеснява от затъмняването би могъл да попита.
И още нещо  при бяло-бяло TL е 83%,  при б-б-б - 76% т.е. не е 100% както си мислех. За специалистите сигурно е очевидно.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 12:02 от pipelot

# 159
Непременно ще се похваля (или оплача).
Само да добавя - самата програма препоръчва  вместо Planitherm 4S green evolution Planistar sun Plus. Това май е въпросното StopSol стъкло. В този случай, при същото Ug=0.5 TL e 64%. Не сме искали оферта, защото не искахме да качваме още цената. Но който се притеснява от затъмняването би могъл да попита.
И още нещо  при бяло-бяло TL е 83%,  при б-б-б - 76% т.е. не е 100% както си мислех. За специалистите сигурно е очевидно.

Няма как да е 100%, да.
Stop sol обаче пак спира топлината от слънцето през зимните дни, която енергийно ефективните сгради ползват. Мисля го качвах и него на спецификация с показатели по-напред след коментар на nelina_london Simple Smile .

Успех с ремонтните дейности пожелавам!

# 160
  • Пловдив
И на мен ,някои фирми са ми смятали Ug 0.5 с 4С-б-К .Според мен  е малко по-малко от 0.6 ,но така го изчисляват .
 Колкото повече стъкла се добавят ,толкова намалява осветеността .Затова и по-нагоре бях казала ,че двоен стъклопакет с 4С ,неможе да се сравнява с троен такъв ,по показател осветеност .

Относно препоръчителните Ug по държави ще кажа ,че много зависи от профила ,големината на прозореца , монтажа и конструкцията на сградата .
  Например ,  с нашите огромни прозорци и Ug -0,6 и профил Uf -0.9 ,накрая с монтажа ,който е на преден ръб на тухлата ,с фибран ,мембрани и самораздувна лента се получава Uw -1.1 ,при положение ,че преди монтаж е било Uw -0.78 .
При стандартен монтаж със същия профил и стъкло     Uw отива на поне 1.4-1.5 .
При дървени сгради ,термомоста от монтаж не е като при тухлени .
Затова ,стъклото е много важно ,но и монтажа също .

# 161
Здравейте! Искам да попитам тъй като ни предстои поставяне на дограма на западна страна, предлагат ни 4 сезона, двоен стъклопакет. Основно ме интересува колко става тъмно в стаята? Ученик ще има в нея. Прочетох темата, но не ми става ясно от параметрите Disappointed ако може с нещо сравните или снимка Rolling Eyes. Изобщо има ли смисъл от такива стъкла, които няма да пускат слънчеви лъчи през много месеци в годината? И още нещо, казват ми че са леко огледални отвън, което не ми пречи, но не искам зелени, сини т.н Благодаря за отговорите!

# 162
Здравейте! Колкото повече чета из нета по темата, толкова повече се обърквам. Мненията са толкова разнопосочни и от прочетеното вече даже ме е страх и дали ще сполучим и с качествен монтаж, независимо на каква дограма се спрем.

Предстои ни смяна на дограма на апартамент старо строителство в тухлен блок. На 4 етаж сме, като холът е с югоизточно изложение, спалнята и кухнята са със северозападно. Спалнята и кухнята гледат към оживен булевард и шумоизолацията ни е важна. Тези стаи са и по-тъмни. Искаме да усвоим терасата на кухнята, но да не я затваряме с 3 прозореца, а да я остъклим изцяло, за да ни е по-светло, но пък идва проблема дали няма да ни е студено така. Имаме една оферта за Саламандър и още една, която е за Алупласт като майсторът ни каза, че ще ни излезе 6300 лв, но с профил 88-90 и 48 мн троен стъклопакет. Прикачен офертата и на Саламандър. В предишното ми жилище бях със 5-камерен профил, 70мм, двоен стъклопакет на Трокал и като изключим, че се появяваше лек конденз, бях много доволна. Та въпросът ми е към коя марка бихте ме насочили? От коя фирма и монтаж сте доволни? И за описаните характеристики дали може да изберем и дограма среден клас? Какви да бъдат стъклата и различни ли трябва да бъдат спрямо изложението? Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:25 от Hrisi_S

# 163
Здравейте! Колкото повече чета из нета по темата, толкова повече се обърквам. Мненията са толкова разнопосочни и от прочетеното вече даже ме е страх и дали ще сполучим и с качествен монтаж, независимо на каква дограма се спрем.

Предстои ни смяна на дограма на апартамент старо строителство в тухлен блок. На 4 етаж сме, като холът е с югоизточно изложение, спалнята и кухнята са със северозападно. Спалнята и кухнята гледат към оживен булевард и шумоизолацията ни е важна. Тези стаи са и по-тъмни. Искаме да усвоим терасата на кухнята, но да не я затваряме с 3 прозореца, а да я остъклим изцяло, за да ни е по-светло, но пък идва проблема дали няма да ни е студено така. Имаме една оферта за Саламандър и още една, която е за Алупласт като майсторът ни каза, че ще ни излезе 6300 лв, но с профил 88-90 и 48 мн троен стъклопакет. Прикачен офертата и на Саламандър. В предишното ми жилище бях със 5-камерен профил, 70мм, двоен стъклопакет на Трокал и като изключим, че се появяваше лек конденз, бях много доволна. Та въпросът ми е към коя марка бихте ме насочили? От коя фирма и монтаж сте доволни? И за описаните характеристики дали може да изберем и дограма среден клас? Какви да бъдат стъклата и различни ли трябва да бъдат спрямо изложението? Благодаря ви!
Скрит текст:
[/url]
Трокал 88 профил. За кондеза TPS дистанционер, не слагайте алуминий между стъклата. Аргонът малко оскъпява, ако решите сложете.

Тези елементи оградените за какво въобще ги слагат? Само развалят изолационнните качества на дограмата.

Аз съм с врата почти 80/236 см и нямам делители.

[im

Остъклението на трета позиция бих го направила с летящ делител. Не знам дали и на втора не бих подходила така и статиците да са в края и да увелича максимално ширината на отваряемите крила. При мен максимумът беше 90 см. Така по-лесно се мият статиците.

[img

Ако искате да слагате камък или друг вид перваз/праг заложете аншлус /трнспортен профил/ долу с височина 2 или 3 см в зависимост от дебелината на перваза+лепилото.

"с югоизточно изложение, спалнята и кухнята са със северозападно. "

Такива са и нашите изложения. Това от снимките е югоизток. На всички съм с Ка-Б-Ка. И във всички стаи имам климатик за лятото.

Стъклопакетът е Нискоем. (4) /20/ Бяло (4) /20/ Нискоем. (4) - Aргон общо 52 мм. Може да потърсите и оферта за 6 мм- 4 мм-6 мм или 6-4-4

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 23:10 от drago_2008

# 164

Скрит текст:
[/url]
Трокал 88 профил. За кондеза TPS дистанционер, не слагайте алуминий между стъклата. Аргонът малко оскъпява, ако решите сложете.

Тези елементи оградените за какво въобще ги слагат? Само развалят изолационнните качества на дограмата.

Аз съм с врата почти 80/236 см и нямам делители.

Остъклението на трета позиция бих го направила с летящ делител. Не знам дали и на втора не бих подходила така и статиците да са в края и да увелича максимално ширината на отваряемите крила. При мен максимумът беше 90 см. Така по-лесно се мият статиците.

Ако искате да слагате камък или друг вид перваз/праг заложете аншлус /трнспортен профил/ долу с височина 2 или 3 см в зависимост от дебелината на перваза+лепилото.

"с югоизточно изложение, спалнята и кухнята са със северозападно. "

Такива са и нашите изложения. Това от снимките е югоизток. На всички съм с Ка-Б-Ка. И във всички стаи имам климатик за лятото.

Стъклопакетът е Нискоем. (4) /20/ Бяло (4) /20/ Нискоем. (4) - Aргон общо 52 мм. Може да потърсите и оферта за 6 мм- 4 мм-6 мм или 6-5-4
Страшно много ви благодаря за насоките! Ще се отбия тези дни до Ролпласт.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 23:11 от Hrisi_S

Общи условия

Активация на акаунт