Качествена дограма - 4

• 18 420
  • 379
  •   1
Отговори
# 270
Нито в апаратамента имаме такова фалшиво прозорче, нито сега.

Може би обковът, който ползва фирмата не позволаява да се монтира на дълги врати.

# 271
  • Пловдив
Принципно ,винаги могат да го направят без малко прозорче .Виждам ,че дори има среден профил ,обаче много често ,особено ако дограмата я пече слънце ,се налага последващ реглаж на високите врати .И фирмите искат да си го спестят .Започват да те убеждават ,че не трябва да се прави цяла врата .
Бях пуснала запитване за оферта за нашата дограма прези 5г. на Софийска фирма ,работеща с Кьомерлинг ,препоръчана от познат .Голяма фирма ,роботеща и на външни пазари .Бяха ми върнали корекция на дограмата-всички прозорци ,не само вратите отрязани с профил по този начин на 2м и отгоре остават 40см .По-скоро ще си направя витрините на 2м .,отколкото нарязани по този начин .
  Вчера дойде познат на ММ да ни оправя един пропаднал прозорец .Не просто пропаднала врата за реглаж ,а изцяло пропаднала дограма .Причината е ,че прозорецът е цял със стъклен ъгъл .Фирмата ,ни взе  размерите ,но го изработили грешно по-дълъг и за да не го препровят ,изкарали прозореца още навън ,за да нагласят ъгъла .И така ,транспортния профил долу,половината е във въздуха .С годините пропада ,от тежестта. Добре че сме с павета върху пясък и ММ ги извади ,подлагаха се винкели,бетонира се под профила ...абе ...то си е цяла рядкост да случиш на кадърен монтаж .

# 272
...абе ...то си е цяла рядкост да случиш на кадърен монтаж
И аз имам някакво такова смътно усещане.
Струва ми се, че има има и твърде много малки фирмички и сами "майстори", които се занимават с поставяне на дограма. Изобщо явно всички много взеха да разбират от дограми.
В големите фирми пък много често има свръх текучество. Всеки по-кадърен така да се каже краде занаята и прави собствена си фирма. Всички искат да са шефове и туй то. Съответно следват нови попълнения монтажници. Малко като при климатиците.

# 273
Няма нищо, което да налага регулации в бранша. Аз знам, че в Германия на нови сгради се прави само РАЛ монтаж.
Явно и трудно се саморегулира.
Добре, че Калин Колев от време на време им пуска снимки от неговите монтажи та се образоват и другите.

# 274
Може ли мнение, кое е по добрата дограма:
Schuco Focuslng 6k, обков Масо или Kommerling 70 с обков Рото?

# 275
Искам да засегна нещо, което по-рядко се обсъжда в темата - заплащането. Направих поръчка в Ролпласт и се оказва, че няма вариант да платя някакъв процент и след поставяне да допокрия оставащата сума. Всичко трябва да е заплатено предварително, ако дадеш парите наведнъж ти правят отстъпка там 1-2%, а другият ти и единствен вариант е 50% при вземане на размерите и 50% седмица преди поставяне. И при вас ли е така? За мен е доста притеснително да платя всичко авансово.

# 276
Искам да засегна нещо, което по-рядко се обсъжда в темата - заплащането. Направих поръчка в Ролпласт и се оказва, че няма вариант да платя някакъв процент и след поставяне да допокрия оставащата сума. Всичко трябва да е заплатено предварително, ако дадеш парите наведнъж ти правят отстъпка там 1-2%, а другият ти и единствен вариант е 50% при вземане на размерите и 50% седмица преди поставяне. И при вас ли е така? За мен е доста притеснително да платя всичко авансово.
Аз поръчвам при техни представители от години. Схемата на плащане е същата. Плащам всичко авансово, така или иначе голяма файда да чакам да платя след 10 дни няма, а за толкова произвеждат дограмата. Ние не сме имали проблеми. Фирмата е голяма, не е квартален гараж, така че предполагам няма да имате проблем.

# 277
Може ли да ми препоръчате фирма за Пловдив?

# 278
Здравейте,
Предстои ми цялостна подмяна на дограма в апартамент на 4-ти етаж в стара тухлена сграда в София. Имаме препоръчан човек за монтажа, като ни предложи Rehau Synego с обков Maco Multi Power RC2 Кафяв и стъкла на Saint Gobain, като ги е слагал доста пъти и има добър опит. По-долу може да видите разпределение, изложенията  и описанието на позициите. Цената е 14к, като имам опция от него и за Schuko Living, като там разликата е +3к в цената (не е драма, като ми е важно да е добра самата дограма).
Имайте предвид, че е описана в пакет 4с/б/ка, като аз по-скоро клоня към ка/б/ка не толкова заради сметки, а по-скоро по-добра осветеност на помещенията. Какво ще кажете? Стаите са 2 обединени югоизточни дневна+кухня обединени и 2 северозападни стаи - детска и родителска спалня.
Коментирахме дали не може да е повече от 42мм пакета, но имаше някакъв казус и не можело повече. В интернет четох, че Synego поддържала до 51мм троен стъклопакет. Има ли някаква причина според вас за ограничението до 42мм?
Бих искала да имам и добра шумоизолация и съответно различни дебелини на стъклата, като тук той ми предложи 6/4/4 за дебелини. Добър вариант ли е това или да поискам друга конфигурация на дебелините?

Армировката видях, че е 1.5мм. Може ли и има ли смисъл от по-дебела?
Има ли смисъл от алуминиева капачка?
Кои са най-важните неща за монтажа, които да изискам специално?
Подпрозоречните ще се слагат отделно, като смятам да са камък. Какъв е най-подходящ - гранит?

Моля за предложение и коментари, ако може нещо да се подобри.

# 279
  • Пловдив
Нямам оплаквания от Синего ,обаче защо не с 2мм армировка  ? На ПВЦ  профил винаги бих сложила максималната стандартна армировка .Това държи структурата му ,все пак не е алуминиев профил .Ал капачката е хубаво нещо ,но по-скоро се практикува ,когато искате бяла дограма с цвят единствено отвън .Как ще Ви я изпълнят ,може само да гадаем .drago има опит с капачката .Ако е за устойчивост на цвета , нашата е графит и не виждам да е избеляла отвън за 5г .
Правилно сте прочела  ,Синего  може да се монтира с пакет до 51мм .,нашата си е  с 44мм .
К стъкло на запад (този северозапад ,може да клони повече в едната или другата посока) е след преценяване на летните условия -район ,засенчване ...
За шумоизолация по-добре е 4-5-6 .

# 280
Ще говоря за армировката. И аз смятам, че 2мм е по-добре.

При 4-5-6 външното стъкло ли трябва да е 6?

Изложението е 55 север към 45 запад. Може би за родителската да пробваме с 4с/б/ка, за да държи хладно вечер за спането? За детската си мислих за Ка/б/Ка, за да има светлина предвид, че там детето ще прекарва основно времето си и ще учи там. За дневните ок ли е с тези големини прозорци и изложения (позиция 1 и 2, огледални са) да караме с ка вместо 4с?

Всякакви коментари и предложения ще са ми полезни, за да не пропуснем нещо важно при поръчката.

# 281
  • Пловдив
Няма значение посоката на 4-5-6 .Така или иначе ,когато е една шестица и 4ки е 4-6-4 .
И с 4С няма да е хладно вечер от този северозапад .Веднъж имате ли К стъкло на вътрешна позиция  и влиза ли слънце ,лятото не е приятно,независимо от изложението  .Само засенчване и климатик спасяват нещата  .
На дневните си сложете К ,зимата ще е много приятно .

# 282
Tsveti., в процес съм  на избор на фирма за монтаж и доста оферти събрахме, но никой не посочва какви са стъклата.
На вас кой ви направи офертата, това цената само за тези прозорци ли е?

# 283
за стъклата се пита директно при офертите. Ролпласт си казват с какви работят, другите фирми директно ги питах какви стъкла слагат - стъписват се малко и неохотно отговарят. Повечето просто купуват от големите производители.

# 284
Армировката на рамките и крилата е различно дебела обикновено. Чак не ми се вярва цялата да е 1.5.
Най-често са ми отказвали по-широк стъклопакет поради липса на капачки (това, което обира лифта между стъглопакета и профила на крилото. Просто не ги поддържат и ползват само 2-3 масови размера.
Аз исках алуминиева капачка външно, за да пази профила и да не се променя цвета. За южни прозорци е добро решение, но е по-скъпо. Нашите бели югоизточни ПВЦ ррозорци без капачка в бяло на 8 г ожълтяха.
Рехау профил в цвят махагон на около 15 година при същото изложение също се скапа.

Общи условия

Активация на акаунт