Качествена дограма - 4

• 18 090
  • 365
  •   1
Отговори
# 105
  • Out of the Mix
Драго, точно на южно изложение се слага 4 сезона високоенергийно, за да не става вътре парник лятото, а зимата да не се губи топлината отвътре, било от парно, или климатик, конвектор, а ако има изолация отвън, ефектът е максимален. Моето е леко зеленикаво-жълто, отвън нищо не се вижда вътре на дневна светлина, отразява, а светлина има колкото искаш. Лятото се загрява стъклото и топлината остава отвън в него. Разбира се на среден етаж съм, не на първи с храсталаци и увити астми, цял ден да съм на лампа.

Горе за избора съм за Кьомерлинга 76мм.

# 106
Драго, точно на южно изложение се слага 4 сезона високоенергийно, за да не става вътре парник лятото, а зимата да не се губи топлината отвътре, било от парно, или климатик, конвектор, а ако има изолация отвън, ефектът е максимален. Моето е леко зеленикаво-жълто, отвън нищо не се вижда вътре на дневна светлина, отразява, а светлина има колкото искаш. Лятото се загрява стъклото и топлината остава отвън в него. Разбира се на среден етаж съм, не на първи с храсталаци и увити астми, цял ден да съм на лампа.

Горе за избора съм за Кьомерлинга 76мм.
Въобще не ми обяснявайте къде се слага Simple Smile . И на практика и на теория съм се запознала с плюсовете и минусите на двата вида (сега ще демонтирам поредните такива тройни 4С-стътлопакети гордо сложени от фирма за дограми). Прочетете малко за пасивни къщи и извличане на ползи от слънчевата топлина. Или вземете спецификации на 2 стъклопакета с 4С Б К и К Б К. В отоплителните сезони, които в България преобладават, топлина НЕ прониква в помещенията с Вашето предложение. Този стъклопакет, който препоръчвате, НАМАЛЯВА  и дневната светлина, която влиза. Лятото, при вече много силно слънце, не редуцира топлината със зимния ефект, т.е. климатик си трябва.  От друга страна, през лятото слънцето е високо и не прониква директно или за много кратко време през юг. Затова, разумният избор при проблеми с лятната топлина, е да се засенчи югът или да се ползва климатик. Идва и въпросът: Колко са тези месеци или дори дни в годината? Ами преко сили 2 месеца. И 3 да ги сложите, колко са преходните сезони без нужда от отопление 1- 2? И стигаме до дискомфортните темперетури от пролетно-есенния и зимния сезони, за тях май останаха 7 Wink. Проста аритметика показва, че охлаждането е и по-евтино от отоплението.

К Б К НЕ ПОЗВОЛЯВА загуби на топлината, т.е. плюсът, който  изтъкват всъщност съществува и в двете конфигурации, затова се слага и в препоръчаната от Вас, но минусите са факт САМО в стъклопакет 4с Б К.
Още повече, на среден етаж, ако е в сграда като масово строените в София или друг голям град , светлина често влиза в по-малки количества и допълнителното затъмняване на стъклата засилва минусовия ефект.
Това, че отвън нищо не се вижда, е последното, което ще МЕ накара да го избера. Ако ще го смятаме за плюс, то тогава излизаме от рамката на анализа на стъклопакети, който е водещ в строителството и това, което коментирате преди това и което дискутираме вече в няколко теми, които може и да са Ви убягнали, а именно - енергийните ползи и осветеност.
Разбира се, ако обичате ниските температури и за Вас конкретно светлината не е проблем, то сте направил правилния избор за себе си!
В темите назад и с официалния калкулатор на SG сме давали съпоставка на двата стъклопакета, вкл. и на различни други конфигурации, така че може и от данните да видите за какво говоря.
Всичко най- добро!

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 11:45 от drago_2008

# 107
Копирам края на предишния си предновогодишен пост т.к. не получих съвет.
Стъклопакет още не съм избрала, но имам 4 оферти:
1.Саламандър-Койчеви: 6 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 5 години гаранция; единствени с монтаж на котва
2.Алсистемс: 5 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 2 години гаранция
3.Лукспласт: Kьомерлинг 76; обков Maco; гаранция -10 г за профила и 5 за обкова и херметизацията на стъклопакета
4. Уют Проект: 5 камерна Рехау Euro 70 мм; обков -Maco секюрити + Linea Design бяла и Maco стандарт + Linea Design бяла (защо са 2 вида - ще питам); гаранция -2  години.
Номер 1 са доста по-скъпи от другите, които са съизмерими. В случая цената не е проблем! Някакви препоръки??? Предварително  ви благодаря за съдействието!

# 108
1.Саламандър-Койчеви: 6 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 5 години гаранция; единствени с монтаж на котва
2.Алсистемс: 5 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 2 години гаранция
3.Лукспласт: Kьомерлинг 76; обков Maco; гаранция -10 г за профила и 5 за обкова и херметизацията на стъклопакета
4. Уют Проект: 5 камерна Рехау Euro 70 мм; обков -Maco секюрити + Linea Design бяла и Maco стандарт + Linea Design бяла (защо са 2 вида - ще питам); гаранция -2  години.
Номер 1 са доста по-скъпи от другите, които са съизмерими. В случая цената не е проблем! Някакви препоръки??? Предварително  ви благодаря за съдействието!

Къде ще се монтира тази дограма? Монтажът с котви възможен ли е, т.е. ако е старо стрителство идвали ли са на оглед? Качествен монтаж, стъклопакет и обков са най-приоритетни.

# 109
  • Out of the Mix
Дори съм с двоен стъклопакет 4С/Бяло, Драго.
Дограмата ми дори е среден клас 70мм, немски профил на VEKA, не е "топ", но за нашия климат, където нямаме екстремни зими, е идеална, вече с повишаването на температурите и промяната на климата, като цяло, още повече.
Не знам за каква липса на светлина говориш, цял ден е светло - от ранни зори, до сумрак.
Слънцето върти - до 12.30 няма директно напичане, което "идва" в интервала 14.00-18.00 лятно време.
Една от стаите ми, с излаз на балкон се явява по-навътре, балконът също е с дограма, плъзгаща алуминиева, бели стъкла, пропускащи всичко, съответно простора ми е там, и всичко съхне за отрицателно време. Лятото в жегите на балкона става парник, вътре в стаята е хладно, осезаемо, защото топлината остава "отвън".
Климатик не съм слагал, защото ми е комфортно. Има едни 2-3 седмици, когато се задържи жегата и при 36-38 навън, вътре се живее. С климатик ще е една идея по-комфортно със сигурност, но засега така съм преценил. По всяко време мога да сложа.
А за отоплението не казах - на парно съм, радиатори не се ползват, топло е, няма нужда, вентилите са на 0.
Преходните сезони, "хладните" е съвсем нормално, просто не седя по тениска, защото не ми е комфортно. Особено пък зимата вътре да държиш жега, сух въздух, да не можеш да спиш, ходи се с дълго и долу, и горе. Уеднаквена, здравословна е температурата целогодишно.
Изолация - Neopor 7 см.
Няма какво да коментираме пасивните къщи, и в чужбина какво е, защото стандартите са други. Масово говорим за БГ и апартаменти.
Иначе много добре знам какво да направя за максимално енергоефективна къща, или основен ремонт, дограми, високоенергийно-ефективен апартамент.
Ако на апартамент се минава с 5-7 см. изолационен материал, то за къща си трябват поне 15-20 см., но това е друга тема.
Както и да е, успех с избора на всеки, важното да е доволен.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 09:45 от Revoker

# 110

И ние се колебаехме между Саламандър и Kьомерлинг. Събрахме доста положителни мнения и за двете и накрая цената наклони везните към Kьомерлинг. Също така мога да препоръчам Лукспласт, те също предлагат монтаж с котви. Единствените които седнаха и обсъдихме в детайли стъклопакета и обясниха различни варианти. Нямаха проблем с искането ни за к/б/к. От монтажа също сме доволни.

# 111
Дори съм с двоен стъклопакет 4С/Бяло, Драго.
Дограмата ми дори е среден клас 70мм, немски профил на VEKA, не е "топ", но за нашия климат, където нямаме екстремни зими, е идеална, вече с повишаването на температурите и промяната на климата, като цяло, още повече.
Не знам за каква липса на светлина говориш, цял ден е светло - от ранни зори, до сумрак.
Слънцето върти - до 12.30 няма директно напичане, което "идва" в интервала 14.00-18.00 лятно време.
Една от стаите ми, с излаз на блакон се явява по-навътре, балконът също е с дограма, плъзгаща алуминиева, бели стъкла, пропускащи всичко, съответно простора ми е там, и всичко съхне за отрицателно време. Лятото в жегите на балкона става парник, вътре в стаята е хладно, осезаемо, защото топлината остава "отвън".
Климатик не съм слагал, защото ми е комфортно. Има едни 2-3 седмици, когато се задържи жегата и при 36-38 навън, вътре се живее. С климатик ще е една идея по-комфортно със сигурност, но засега така съм преценил. По всяко време мога да сложа.
А за отоплението не казах - на парно съм, радиатори не се ползват, топло е, няма нужда, вентилите са на 0.
Преходните сезони, "хладните" е съвсем нормално, просто не седя по тениска, защото не ми е комфортно. Особено пък зимата вътре да държиш жега, сух въздух, да не можеш да спиш, ходи се с дълго и долу, и горе. Уеднаквена, здравословна е температурата целогодишно. Изолация - Neopor 7 см.
Няма какво да коментираме пасивните къщи, и в чужбина какво е, защото стандартите са други. Масово говорим за БГ и апартаменти.
Иначе много добре знам какво да направя за максимално енергоефективна къща, или основен ремонт, дограми, високоенергийно-ефективен апартамент.
Ако на апартамент се минава с 5-7 см. изолационен материал, то за къща си трябват поне 15-20 см., но това е друга тема.
Както и да е, успех с избора на всеки, важното да е доволен.
Ами стана ясно защо ги пишете тези неща. Аз в България живея някакви месеци и работя всяка година, за нея и коментирам, не за Средиземноморието.
 Няма как осветеността в едно и също помещие да е еднаква, щом по спецификация стъклата не пропускат едно и също количество светлина. Това, че Вие нямате амбицията да подобрите жилището си е отделна тема. Това Ви устройва, но мен НЕ. Темата е за качествен, а не за посредствена дограма Simple Smile .  Обяснени са многократно и са пускани сравнения, от там нататък всеки преценява какво търси като ефект и какви финансови възможности има Wink . Но твърденията Ви са абсолютно подвеждащи, защото от горното става ясно какви са Вашите критерии, но в болшинството от запитванията се търси точно това, което описвате за чужбинска екзотика макар и не на ниво пасивна къща, защото не е възможно при вече завършен строеж, но пък стъклата са достъпни и само бонус могат да носят. Предимствата на К Б К са безспорни. За двоен стъклопакет въобще не коментирам. Той е крайно морално и "енергийно" остарял за нашия климат. Последните мнения в темата и въпроси засягат все тройни стъклопакети.

Ето данни от калкулатора. Той изключва Вашите и моите усещания и възприятия, а е базиран на изчисления! Разбира се има и по-добри стъклопакети, но за мен това е минимумът и взимам за база най-масовото изпълнение и стъкла на пазара!

Ето малко по темата за тези, на които им се чете.
Скрит текст:
Рамка
Рамката е частта от общата площ на прозореца, която съдържа рамка, изразена в процент на рамката (%) или дебелина на рамката (mm).
Процентът на рамката (по подразбиране 5%) е процентът на площта на рамката спрямо общата площ на прозореца;
Ако в изчислението трябва да се включат траверси и стойки, препоръчваме ръчно изчисляване на процента на рамката.

Тип рамка
Тук определяте U-стойност на рамка на прозорец въз основа на избран стандартен тип прозорец съгласно ISSO 8, таблица 7. Ако сами знаете U-стойността, можете да я въведете директно.
Тип рамка   U-стойност рамка (W/m².K)
дърво   2,4
Пластмаса   2,0
Метал   5,9
Метал с термична бариера   3,8

U-стойностна рамка
Това е коефициентът на топлопреминаване (U-стойност) на рамката на прозореца. Една добре изолирана рамка има възможно най-ниската U-стойност.
Ψ-стойност
PSI-стойността е линейният термичен мост между стъклото и рамката. Този линеен термомост се изчислява около периметъра на стъклото, който е периметърът на прозореца минус дебелината на рамката. Една добре изолирана рамка има възможно най-ниската PSI-стойност.
Абсорбция
Абсорбцията е топлината или студа, които повърхността на конструкцията може да абсорбира спрямо нейния специфичен топлинен капацитет. Това свойство зависи например от покритието на повърхността като цвят и покритие и вида на материала. Абсорбцията се отнася за късовълновата слънчева радиация. Излъчването се отнася до дълговълнова радиация. Следователно не е необходимо абсорбцията и емисиите да са равни. Металните повърхности обикновено имат по-ниска стойност.
Емисия
Емисията е топлината или студа, които повърхността на дадена конструкция може да излъчи към заобикалящата я среда спрямо нейния специфичен топлинен капацитет. Това свойство зависи например от вида на материала. Излъчването се отнася до дълговълнова радиация. Абсорбцията се отнася за късовълновата слънчева радиация. Следователно не е необходимо те да са равни.

Данни за стъкло

Тип стъкло
Този избор включва предварително зададени данни за стъкло като U-стойност (Ug), коефициент на слънчева топлина (g-стойност), абсорбция, пропускливост, LTA (светлинна пропускливост и абсорбция) и отражение за често използвани видове остъкляване. Ако имате специфични данни за стъкло, можете да въведете свои собствени стойности. Уверете се, че сте въвели фактори, а не проценти във Vabi Elements.  
U (Ug)
U-стойността (Ug) е коефициентът на топлопреминаване на стъклото. Той представлява скоростта на пренос на топлина във ватове на единица площ на градус Келвин температурна разлика между вътрешната и външната страна на стъклото. Това термично свойство трябва да се измерва перпендикулярно на повърхността, съгласно NEN-EN 673:2011. Добре изолираното стъкло има възможно най-ниската U-стойност.
g-стойност (соларен фактор) (ggl;n)
Коефициентът на слънчева топлина (g-стойност или g-фактор) е слънчевият фактор и показва съотношението между входящата и падащата слънчева радиация. Това е продуктова характеристика на стъклена система и измерва общото количество слънчева енергия, предадена през стъклената система под формата на късовълнова радиация, дълговълнова радиация и конвективен топлопренос. Стойността варира между 0 и 1. По-високата g-стойност означава, че в сградата влиза повече топлина.
Това свойство на стъклото трябва да се измерва съгласно NEN-EN 410:2011 и представлява слънчева пропускливост при перпендикулярно падане.
Обърнете внимание, че SHGC (коефициент на усилване на слънчевата топлина) в много случаи се различава от g-стойността на стъклото. В Холандия SHGC се използва, за да посочи колко слънчева радиация може да влезе през стъклото. В международен план SHGC не се използва; вместо това се използва g-стойността на стъклото.

1. ZTA (=SHGC), Тази стойност се прилага при ъгъл на падане от 45 градуса.
2. g gl;n, Тази стойност се прилага при ъгъл на падане от 90°, перпендикулярен на стъклото. Тази стойност е предписана от европейския стандарт EN 410.
g gl;n винаги е по-висок от ZTA, тъй като слънчевото проникване, перпендикулярно на стъклото, дава по-малко отражение. Vabi Elements Building Simulation коригира стойностите за цялата година с действителните позиции на слънцето и съответното отражение.
Преносна енергия (пропускане)
Това е директното предаване на енергия [αe, TE%] и показва процента на енергията, която преминава през стъклото. Той представлява частта от директно предадената слънчева енергия, с други думи, предадената слънчева радиация в сравнение с общата падаща слънчева радиация. Колкото по-висока е стойността на τe, толкова повече светлина се предава. Това свойство на стъклото трябва да се измерва съгласно NEN-EN 410:2011.
Абсорбционна енергия
Поглъщането на енергия [αe, AE1% + AE2%] е частта от слънчевата енергия, погълната от стъклото. Това свойство на стъклото трябва да се измерва съгласно NEN-EN 410:2011. Колкото по-висока е абсорбцията, толкова повече енергия се абсорбира.
Енергия на отражение
Енергийното отражение е процентът енергия, който се отразява от стъклото. Колкото по-високо е отражението, толкова повече енергия се отразява.
Когато една от стойностите — коефициент на пропускливост [τe], абсорбция [αe] или отражение на енергия [ρe] — не е известна, тя може да бъде получена от следната формула:
τe + αe + ρe = 1
Тази формула гласи, че сумата от коефициентите на пропускливост, абсорбция и отражение е равна на 1.
Пропускателна светлина (LTA)
Това е коефициентът на пропускливост на светлина [τv, TL%], известен също като пропускливост на светлина, който показва съотношението на входящата видима слънчева радиация към падащата видима слънчева радиация под перпендикулярен ъгъл. Този коефициент се използва за определяне на светлината, влизаща в пространството, и се използва за контролиране на осветлението. Колкото по-висока е стойността на LTA, толкова повече видима светлина и топлина влизат. Това свойство на стъклото трябва да се измерва съгласно NEN-EN 410:2011.
Отразена светлина
Коефициентът на видимо отражение [ρv, RLe%] или коефициентът на отражение на видимата светлина показва процента на видимата светлина, която се отразява от стъклото. Колкото по-голяма е отражателната способност, толкова повече светлина се отразява. Това свойство на стъклото трябва да се измерва съгласно NEN-EN 410:2011.
Имайте предвид, че коефициентът на видимо отражение [ρv] е различна мярка от коефициента на отражение на енергия [ρe] на стъклото.
Абсорбционна светлина
Поглъщането на светлина е частта от светлината, погълната от стъклото. Колкото по-висока е абсорбцията, толкова повече светлина се абсорбира.

# 112
  • Out of the Mix
Ама аз не споря, и не ти казвам, че 2 е по-добре от 3, естествено, че 3 е по-добре, а ти казвам, че дори с 2 в моя случай климатът е перфектен в целия апартамент, свеж въздух, никакъв конденз, никаква влага, защото и се проветрява редовно, и не съм направил глупостта да слагам и вътрешна изолация тип вата, да става парник и тежък влажен въздух, без почти никаква парапропускливост. Имам няколко познати такива, мега дискомфортно ми е, като ходя в тях, винаги въздухът е тежък.
Коментирам от практиката и ежедневно усещане целогодишно.
Цифрите и "инженерните" ти доводи в момента нямат никакво значение.
Не знам какво разбираш под "посредствено", това е твое някакво тълкувание. За нашия климат в БГ 70мм е съвсем ок. Дори за по-голямата част от Европа е "стандарт". Може да се сложи 76 - 82 мм., но не навсякъде е оправдано.
Зависи от монтаж, и около дограмата какво се случва, обръщане отвътре, отвън, външна изолация, отдолу, отгоре, комшии. За нашия пазар за мен се избира между Саламандър, Кьомерлинг, и подценяваната Века от теб, която е един от лидерите в Европа повече от половин век, прочети малко, говорейки за качество. Може би и Шуко, но не съм имал досег, ползвал, или мой познат да е слагал.

А стъклопакетът е обслужваем, както и обковът на всяка дограма, и ако искам мога да сложа и троен, още едно стъкло, и отново Аргон, или каквото искам, решавам, сменям, но няма нужда.
Живея в много спокоен и тих район.
Ако беше много шумно, и ми беше дискомфортно, щях да съм с троен.
Живеещите на шумни булеварди не вярвам да са щастливи, на Цариградско, или на България, примерно.
Троен задължително за там. Даже двойни дограми, където може.
Слага се според нуждите, оптимално.
Не винаги "най-доброто" е "задължително", и няма от какво да се "презастрахова" толкова човек.

# 113
  • Пловдив
Преди празниците бях задала повече въпроси на потребителки ,за да дам адекватен съвет по техните питания ,но ангажиментите ми се увеличиха и не успях да намеря време .
Ще се опитам са обобщя с много прости думички ,защото виждам ,че колкото и таблици и изчисления да се пуснат ,не много хора имат намерение да отделят време и да вникнат в тях .
Те не се базират на субективната оценка за осветеност ,топлоизолационни свойства и т.н. Те са толкова достоверни ,колкото всички други изчисления с които боравят ОВК проектантите .

Осветеност
Повечето хора обичаме светли жилища .Това е един от двата най-задавани въпроса "Ще се затъмнени ли стаята с  новия , избран от мен /предложен от консултант , стъклопакет .Отговорът е :Зависи с какво сравнявате.
Обикновените прозрачни стъкла са най-светлопропускливи. Всяко стъкло със специално покритие - К,ЧС или друго  , ще понижи светлопропускливостта ,в сравнение с двоен или троен стъклопакет с обикновени стъкла .Зависи и дали сравняваме двоен с двоен или двоен с троен стъклопакет .Тук на помощ идват коефициентите от таблиците .Разглеждам популярните стъклопакети ,които са тройни,по късно ще вметна за двойните .
К-б- К (72-74% светлопропускливост)
4С-б-К (52-55% светлопропускливост)
Видимо това са само 20% ,но отнесено към обикновен двоен прозорец или  предходен двоен стъклопакет с обикновени стъкла ,с първата комбинация ще изгубим 1/4 от светлината ,а с втория почти 1/2 .
Не можем да сравняваме осветеност на двоен стъклопакет  с 4С-б и  на негова база да констатираме ,че не затъмнява ,защото при  троен 4С-б-К осветеността е коренно различна .Нямам достъп до калкулатора сега ,за да вадя конкретни цифри .

Най-добрата комбинация
Следващият път ,когато някой консултант на дограма  Ви каже ,че най-добрата комбинация е 4С-б-К ,нека Ви обясни защо .Обикновено , те си нямат идея от стъклопакети ,защото над  90 %от фирмите за дограма не произвеждат стъклопакети .Как 4С пропуска слънчевите лъчи зимата ,а лятото не ?Това е само едно покритие ,което се слага върху обикновеното стъкло и прави едно и също през всички сезони -пропуска 50% от слънчевите лъчи .Не можем да му зададем зимата да пропуска 80%,а лятото 30%.Не се поддавайте на маркетинговия трик ,че е най-доброто стъкло за лято и зима ! С него ще имате по-малко слънчеви печалби зимата и ще се справи по-добре със слънчевите лъчи лятото .Но , тук , трябва да се запознаете с ползите и слабостите на вътрешното К стъкло .

Вътрешно К стъкло
 То е най-използвано като вътрешно ,независимо дали при двоен или троен стъклопакет,заради топлоизолационните си качества и свойството да задържа топлината вътре .Това е много полезно свойство зимата ,а лятото ?Дори и да не проникват слънчеви лъчи през стъклопакета  през лятото ,всички вътрешни уреди отдават топлина (телевизор ,хладилник,готварски уреди,топла вода),хората също .Ако не живеем в хладен климат ,където лятната Т не подминава 29-30° ,дори и да не пече  слънце през прозорците вътре се получава един мини парник ,защото вътрешното К задържа температурата и през нощта .Да,ако държите прозорците отворени през нощта ,ще охладите леко ,но не достатъчно .Затова , Драго бе писала ,че при всички положения ,дори с 4С ще Ви трябва климатик .Дори и да не преминават лъчи лятото ,тройния стъклопакет е с максимален коефициент на топлоизолация от 0,6 .Тухлена стена +10 см изолация е 0,25,тоест стъклата са 2 пъти по-лоши топлоизолатори и се нагряват от топлото лятно време и пренасят още топлина в помещението .
При 4С-б-К и проникващи летни лъчи  ,в помещението ще влязат 50% от лъчите ,а това е много. Те ще останат в помещението като топлина ,заради вътрешното К .
Тук ,най-често ми се задава въпроса : Защо ни е тогава вътрешното К ? Защото,  то подобрява двойно топлоизолационните качества на целия стъклопакет .В БГ имаме четири сезона и К не е благоприятно само лятото .Ако го няма през останалите 3 сезона ще губим двойно повече топлина през прозореца .
Същото се отнася и за ползите от троен срещу двоен стъклопакет .Тук ,освен разликата в топлоизолационните им способности , могат да възникнат други проблеми , като конденз .Кондензът на стъклото откъм помещението може да се появява поради няколко причини -прекалена влага в помещението (над 60%) -стъклопакетът е най-студената точка спрямо околните повърхности (най-често при двоен стъклопакет ,където вътрешното стъкло е бяло ,не К)
- заменена е дървена дограма с алуминиева с непрекъснат термомост и т.н.

Защо не се слагат само обикновени бели стъкла ?Защото те пропускат всички лъчи ,но и са най-лоши топлоизолатори -до 3 пъти по-зле от тези със специални покрития .

С две думи ,няма идеален стъклопакет .Моят избор е винаги К-б-К и търсене на засенчване лятото ,независимо че съм в Пловдив и съм с изцяло южно изложение .На западен прозорец бих се замислила ако не може да се засенчи и е въпрос на цялостна калкулация като топлозагуби през различните сезони на цялото помещение .

Revoker,вътрешната изолация с вата не променя и не утежнява климата в помещението .Да ,пречи на стените да акумулират вътрешната температура(да се охлаждат или изстиват спрямо сезона) Е,ако познатите Ви не са сложила паропреградна мембрана между ГК и ватата и тя се овлажнява ,е друг въпрос .Но ,това говори за незнание ,а не за корелация между вътрешна изолация и вмирисан ,  тежък въздух .
Една стена с изолация ,дори вашата с Неопор , почти не "диша" .Да не казвам каква трябва да е външната мазилка ,дори вътрешния латекс ,за да се случва "някакво преминаване" .Тоест изобщо няма смисъл да отдаваме голямо значение на движението на парите през външните стени  ,чиято посока зависи от налягането вън и вътре в помещението .Идеалният микроклимат Зависи от това какви са нивата на влажност и CO2 ,както  и температурата ,няма връзка с вида изолация .

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 20:40 от nelina_london

# 114
Според предпочитанията. Аз Алупраст не харесвам, Кьомерлинг предпочитам или ако се гони цена цена Трокал 88 вместо Алупласт.
Благодаря много за мнението. Питах познати, които се занимават с дограма и всеки не е сигурен в мнението си.
Става дума за ново строителство, личен имот в планинско село т.е. накратко гони се най - доброто. В случая жена ми категорично избра Кьомерлинг, аз доста се колебая, тъй като Алупласт-а е 7 камерен, 51 мм троен стъклопакет,
а Кьомерлинг е с 44мм  троен стъклопакет (почти 20% разлика). Цената е доста сходна (около 35к лв за 70 кв.м), но не тя е определяща (+ - 5к няма да ни объркат сметките). Монтажа приемаме, че е на еднакво ниво. А - и ние се чудим дали да е 4С Б К, или К Б К, гоним максимално задържане на топлина. Дограмистите ни препоръчват 1-ия вариант, но от това, което четем сякаш К Б К е по-подходящ за регион, в който студеното време преобладава през годината.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 09:25 от math79

# 115
Благодаря на Нелина и Драго за изчерпателните обяснения. Имам сами едни въпрос. Гледам, че се предлага и комбинация Б-Б-К освен К-Б-К. Предполагам, че е почти същото като ефект,  с разликата че К-Б-К ще задържа повече топло и зимата и лятото?

# 116
Според предпочитанията. Аз Алупраст не харесвам, Кьомерлинг предпочитам или ако се гони цена цена Трокал 88 вместо Алупласт.
Благодаря много за мнението. Питах познати, които се занимават с дограма и всеки не е сигурен в мнението си.
Става дума за ново строителство, личен имот в планинско село т.е. накратко гони се най - доброто. В случая жена ми категорично избра Кьомерлинг, аз доста се колебая, тъй като Алупласт-а е 7 камерен, 51 мм троен стъклопакет,
а Кьомерлинг е с 44мм  троен стъклопакет (почти 20% разлика). Цената е доста сходна (около 35к лв за 70 кв.м), но не тя е определяща (+ - 5к няма да ни объркат сметките). Монтажа приемаме, че е на еднакво ниво. А - и ние се чудим дали да е 4С Б К, или К Б К, гоним максимално задържане на топлина. Дограмистите ни препоръчват 1-ия вариант, но от това, което четем сякаш К Б К е по-подходящ за регион, в който студеното време преобладава през годината.
Ка стъклото на трета позиция е това, което задържа топлината вътре. 4 С на първа позиция ще спира топлото от слънцето. Щом имотът е в студен район защо въобще Ви е 4С?!
Бих взела оферта за Трокал 88 прави се в завода на Кьомерлинг и изглеждат еднакво. Стъклопакет 52 мм ми сложиха с TPS дистанционер и Аргон този февруари е много добре. Имам и Кьомерлин 88 с обков Мако. От обкова нещо не съм много доволна май.
Алупласт съм НЕ имам 15 прозореца и не ми харесват във времето. Нито цветната, нито бялата.
Твърдо Ка Б Ка. На всички посоки съм с него.

# 117
  • Пловдив
Благодаря на Нелина и Драго за изчерпателните обяснения. Имам сами едни въпрос. Гледам, че се предлага и комбинация Б-Б-К освен К-Б-К. Предполагам, че е почти същото като ефект,  с разликата че К-Б-К ще задържа повече топло и зимата и лятото?
Преди ,когато стъклопакетите бяха само двойни ,се слагаха точно Б-К  на неслънчевите изложения .В случая с Б-Б-К  ,коефициентът е по-лош целогодишно от К-Б-К ,обаче,  си мисля ,че лятото ще пуска много повече слънчеви лъчи и ще се държи още по-зле .Не мога да го пусна в калкулатора ,защото синчето ми отне лаптопа за уикенда ,а мобилната версия я бъгнаха .

Исках да вметна нещо към по-горния ми пост .Освен от изложението ,е много важно в каква сграда е жилището .Ако апартаментът е среден и се отоплява основно от съседите (много хора не ползват отопление по тази причина),но лятното слънце е проблем ,може би бих се замислила за комбинация със стопсол стъкло .

Драго,защо не ти харесва Мако ? Преди години ми препоръчаха Рото пред него .

# 118
Скъса ми се панта, друга се изкриви и механизмите не работят добре на големите врати, а още не живеем там. Оригинално трябваше и моите да Рото.

# 119
По какво ще се различава ефектът на пакет със стопсол  стъкло от този с 4-сезона?

Общи условия

Активация на акаунт