Качествена дограма - 4

• 18 430
  • 379
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Аз съм с Трокла 76 и ми е съвсем достатъчен. Но ако поръчваш от Ролпласт питай и за стъкла Планистар. При мен е "Планистар - бяло - нискоемисионно".

Планистар Ка стъкло ли е или 4 сезона? Като чета характеристиките му - пази стаята от прегряване от слънчевите лъчи лятото ми звучи като 4с стъкло.
Planistar е 4С стъкло . Planitherm e К стъкло .

# 256
Аз съм с Трокла 76 и ми е съвсем достатъчен. Но ако поръчваш от Ролпласт питай и за стъкла Планистар. При мен е "Планистар - бяло - нискоемисионно".

Планистар Ка стъкло ли е или 4 сезона? Като чета характеристиките му - пази стаята от прегряване от слънчевите лъчи лятото ми звучи като 4с стъкло.
Planistar е 4С стъкло . Planitherm e К стъкло .
Като един от хората с най-много знания в темата Ви моля за коментар относно дилемата ми за 76мм и 88мм Трокал. Горе се коментира, че 88мм се избира при по-големи прозорци. Моите не са чак толкова големи 180/140, три крила, от тях две отваряеми. Чисто финансово разликата идва по 200лв на прозорец.

# 257
  • Пловдив
Чак пък с най-много знания Simple Smile  Ласкаете ме ! Relaxed
Drago има много повече опит от мен и дава супер компетентни мнения ,насочва и към фирми .Там не мога да бъда полезна .
Относно профила ,топлоизолационно няма да усетите разлика .Структурно,  76мм ще ви свърши работа ,защото прозорците ви не са големи .
Идеята на по-хубавия профил е ,че в бъдеще може да сменяте само стъкла и профилът позволяващ по-широк стъклопакет ,ще ви бъде от полза . Иначе ,най-стандартния ,читав топлоизолационно пакет , е 44мм .Всеки сам определя дали си заслужава да плати 200лв повече  на прозорец ,особено на фона на цялостната калкулация .

# 258
Ето по основните показатели разликата в една и съща позиция маркирани в червено:

Профил 76 със стъклопакет 44 мм

Профил 88 със стъклопакет 52 мм - стъклопакетът е около 17% по-добър, целият прозорец е около 23% по-добър - това струва 200 лв

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 01:01 от drago_2008

# 259
  • Пловдив
drago,ние с теб си ги гледаме тези стойности и си смятаме коефициенти ,но в стандартния случай се сменя дограма на апартамент,монтира се в средата на зида ,взима ке по-малък размер , слага се пяна на корем  .Накрая с термомоста от монтажа ,да не говоря и за липсата на мембрани ,се оказва че най-големият ефект като сравним двете дограми идва просто от К стъклото и тройния стъклопакет  .
А,ако жилището няма и изолация 10-15% повече топлоизолация на единия профил спрямо другия ,няма да се усети по никакъв начин на сметките .
 Затова ,когато някой пита е хубаво да уточни какво е жилището и какво се цели .Ние с теб искаме винаги най-доброто ,но после знаеш какво става - мнения ,че и с 4С е светло и топло .
Uw е на целия прозорец ,на профила е само Uf .
Не е ясно и дали 200лв включват 52см стъклопакет или пак 44 см .

# 260
drago,ние с теб си ги гледаме тези стойности и си смятаме коефициенти ,но в стандартния случай се сменя дограма на апартамент,монтира се в средата на зида ,взима ке по-малък размер , слага се пяна на корем  .Накрая с термомоста от монтажа ,да не говоря и за липсата на мембрани ,се оказва че най-големият ефект като сравним двете дограми идва просто от К стъклото и тройния стъклопакет  .
А,ако жилището няма и изолация 10-15% повече топлоизолация на единия профил спрямо другия ,няма да се усети по никакъв начин на сметките .
 Затова ,когато някой пита е хубаво да уточни какво е жилището и какво се цели .Ние с теб искаме винаги най-доброто ,но после знаеш какво става - мнения ,че и с 4С е светло и топло .
Uw е на целия прозорец ,на профила е само Uf .
Не е ясно и дали 200лв включват 52см стъклопакет или пак 44 см .
Да, сега ще коригирам за Uw.
Стандартно Ролпласт смятат на 88 профил 52 стъклопакет. За 44 мм на 88 профил трябва изрично да ги молиш.

Знам ли, аз и на апартаментите почнах  да сменям стари ПВЦ-та с Трокал 88 и навсякъде правят монтаж на предния ръб. Ама то си е до клиента. Какво изпълнение ще поиска.

П.П. KeepSmiling, да си поискате транспортен профил ако ще имате первази вътре и вън на дограмата. Съобщете го на фирмата.

# 261
аз поисках транспортен профил, но като попитах за кантиране на стъклата, така ококорено ме изгледа продавачката. Предния ден като ходих за офертите ме оферира за триплекс стъкло, но й отказах. Та като попитах за кантиране чак ядно ми отговори "е, нали отказахте триплекса, кантирането значи триплекс стъкло".
Като попитах дали е възможно да монтират дограмата с пародифузна и изолационна лента пак получих ококорване с въпрос 'това евромонтаж ли е, това ли искате". Малко съм разочарована.

edit: бях си избрала по-малка фирмичка, за която чух отзиви, че много се стараят в монтажа, но те категорично отказват пък да сложат ка-бяло-ка. Не можели да дадат гаранция за стъклопакета, било сигурно, че ще се спука.

# 262
Кантирането не е триплекс, не е задължително.
Да, евромонтаж му казват.
Тома в Ролпласт ли?
Проверете и Грийнпоум на бул. Христо Ботев ако става въпрос за София. Може по имейл да им искате оферта. Те партнират с Ролпласт. Дават ми същите цени, но монтажниците са техни.

# 263
Тома в Ролпласт ли?
Проверете и Грийнпоум на бул. Христо Ботев ако става въпрос за София. Може по имейл да им искате оферта. Те партнират с Ролпласт. Дават ми същите цени, но монтажниците са техни.
за съжаление не е за София, а за провинциален град.
Ами като дойде майсторът на ролпласт за вземане на точни размери трябва с него да се разбера за евромонтажа и кантирането.
Но да кажа, че искам кантиране, а не триплекс?

# 264
Тома в Ролпласт ли?
за съжаление не е за София, а за провинциален град.
Ами като дойде майсторът на ролпласт за вземане на точни размери трябва с него да се разбера за евромонтажа и кантирането.
Но да кажа, че искам кантиране, а не триплекс?
Кантиране на стъклата се заявява при изготвяне на офертата. Не е задължително по принцип. Препоръчва се при незасенчени южни прозорци. Ето как изглежда. После се слагат TPS дистанционера и се изработва стъклопакета.
За монтажа по принцип пак се уточнява преди офертата и е добре да обсъдите с монтажниците, ако някой от тях идва предварително на обекта.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 22:19 от drago_2008

# 265
За какво помага кантирането?

# 266
  • Пловдив
Кантирането е да предотврати пукване при стрес от рязки амплитуди ,най-вече силно слънце .
Но,като цяло всички стъкла със специални покрития се изпиляват по ръбовете ,не е кантиране ,но не е и прав остър ръб .

Триплексът няма нищо общо с кантирането или търсения предпазен  ефект от двете .Кантирането го обяснихме ,а триплексът е да запази стъклото цяло и да не се пръсне на парчета  ,когато се счупи .Той не предпазва от термичен шок .И кантирането не предпазва на 100% ,просто намалява шансовете това да се случи .А,пукнатините , които стават от самосебе си  , най-често са от дефект в стъклото -шупла при производството .
  drago,и аз да сменям дограма на апартамент ще избера по-добрия профил ,защото дограма се сменя веднъж на 15-20г .Но хората най-често искат просто да подобрят сегашното положение .Затова все казвам и да вземат хубав профил и пакет ,като се монтира стандартно ,направо му се  добавя 1 и  тогава ще имаме Uw =2 .Кой и кога ще го усети и сравни с UW=1.8 ?
За да получиш читав продукт  , трябва да си толкова добре подготвен как и защо го искаш ,как да се  случи монтажа ,за да може в офиса да не те убедят в нещо друго .
А,в провинцията ...това е друга държава направо .Там е по-важно да не те излъжат с изработката и арматурата в дограмата , а монтажът е винаги стандартен .В Пловдив все още е мъка да получа това ,което искам -липса на кран ,липса на опит с евромонтаж ..

# 267
То и в София не са "чували" за РАЛ монтаж.
Този бранш толкова е застинал в миналия век. Трудно ще се променят нещата там, за да започнат да прилагат съвремените тенденции.

Аз имам драма със Шукото. Фимата, която направи дограмата беше препоръчана от вносителите на профила (тъй като не сме от строителния бранш винаги се обръщам към представителите на фирмите на материалите, които сме си избрали).
Монтажа е пълна трагедия. И от ALUKÖNIGSTAHL  ги помолих да дойдат да видят калпавия монтажа - дойдоха и хич не се впечатлиха. Въобще не им дреме кой как им монтира профилите.

На едната врата профила долу до стъклото профилът е вече черен. Идваха от ALUKÖNIGSTAHL и казаха, че не съм си миела добре прозорците - този който дойде и той не успя да го измие. След това последва тезата, че нещо съм сложила там, за да е така. От 10 дерета вода донесоха да ме убедят, че проблема е при нас. Дори не им дреме и какви боклуци внасят и продават на нашия пазар.

# 268
Боже, колко много неща знаете!
Ние преди 5 години сменяхме дограма в къщата от стара дървена. Нищо не разбираме. Съответно нямахме претенции. Представям си как са ни набутали. Rehau. Но тогава не ни говореха така както вие сега в сантиметри, а само в някакви камери. 6. И стъклото разбира се 4 сезона. Ама едното какво е, другото какво е... никой нищо не обясни. Пък и ние като не разбирахме, а ни притискаше времето за да изпреварим предстоящо увеличение, нищо и не питахме.
Като цяло знаете след стара дървена дограма всичко ти се вижда хубаво. Но аз и до ден днешен не мога да преживея защо се наложи да ни отсекат на вратите към терасата в горната част едно глухо като прозорче. Щяла да увисне иначе вратата. Не го вярвам аз това. Виждала съм супер високи стъклени врати без такава фортачка.
Скрит текст:

Отдавна свършило вече ама ей така от интерес се чудя има ли някаква истина в това или е чиста проба некадърност на правещия конфигурацията.

# 269
Глупости са това, но по-добре такива хора да не ги молите да Ви правях неща, които твърдят, че са невъзможни.
Ето врата 220 см
[img g]

Nellytan ужасна история. Имала съм такава случка. ММ ги убеди, че проблемът не е в нас, но повече не работим с тази фирма.
По принцип и аз така подхождам за препоръки и за съжаление има фирми, които не държат на името си, но имах случай, в който се оплаках и спряха да си партнират.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 12:32 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт