Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 1

• 48 998
  • 762
  •   1
Отговори
# 705
Искам да знам,дали само аз съм в ужасно състояние след като детето тръгна на ясла,не обичам резките промени ,а детето тръгна от раз по цял ден(без да ми се обаждат детето ми е невероятно там) аз започнах веднага работа ,за да нямам прекъсвания на осигуровки, понеже напуснах старата,но вече втори ден се чувствам ужасна майка,че съм пуснала детето си на ясла ,липсва ми и ми е тежко,плача много,за разлика от детето.
Чудя се не го ли натоварвам много..?
Дали постъпих добре като го пуснах,знам и плюсовете и минусите на това да ходи на ясла..
Знам,че трябва да се социализира и развива ,но това не ми е достатъчно, обвинявам се ,че причинявам стрес на детето си по някакъв начин и ще избие от някъде ..
Готвя,чистя,пера,гладя и подготвям до късните часове ,за да имаме всичко вкъщи, ставам преди всички,за да се подготвя аз самата за това ,което следва ,а именно да оставим детето на ясла,а аз да ида на работа.
Прекалено емоционална съм била винаги и както казах не обичам резките промени..(или не казах,не помня вече..)
Във всяка една минута се чудя какво прави,дали получава достатъчно внимание там ,дали се чувства добре..?
Искам да знам,че отминава и това чувство на вина,надявам се да е така,затова искам и вашите мнения.
Днес отиде с нежелание ,буди се нощно време, не е спокоен и там на обяд когато спи също сънува кошмари..детето ми е на 2 г и 5 месеца...

# 706
Здравейте, искам да попитам какво става с тези места за деца с хронични заболявания, които си седят незаети? Пускат ли ги в някое класиране по общия ред или си остават така?

# 707
По-добре е детето да е там цял ден, ако имаше проблем щяха да се обадят. Радвайте се, явно се справя добре. На 2 г. и половина не е малко, ще свикне.

# 708
  • София
Искам да знам,дали само аз съм в ужасно състояние след като детето тръгна на ясла,не обичам резките промени ,а детето тръгна от раз по цял ден(без да ми се обаждат детето ми е невероятно там) аз започнах веднага работа ,за да нямам прекъсвания на осигуровки, понеже напуснах старата,но вече втори ден се чувствам ужасна майка,че съм пуснала детето си на ясла ,липсва ми и ми е тежко,плача много,за разлика от детето.
Чудя се не го ли натоварвам много..?
Дали постъпих добре като го пуснах,знам и плюсовете и минусите на това да ходи на ясла..
Знам,че трябва да се социализира и развива ,но това не ми е достатъчно, обвинявам се ,че причинявам стрес на детето си по някакъв начин и ще избие от някъде ..
Готвя,чистя,пера,гладя и подготвям до късните часове ,за да имаме всичко вкъщи, ставам преди всички,за да се подготвя аз самата за това ,което следва ,а именно да оставим детето на ясла,а аз да ида на работа.
Прекалено емоционална съм била винаги и както казах не обичам резките промени..(или не казах,не помня вече..)
Във всяка една минута се чудя какво прави,дали получава достатъчно внимание там ,дали се чувства добре..?
Искам да знам,че отминава и това чувство на вина,надявам се да е така,затова искам и вашите мнения.
Днес отиде с нежелание ,буди се нощно време, не е спокоен и там на обяд когато спи също сънува кошмари..детето ми е на 2 г и 5 месеца...
Веднъж казваш, че детето не плаче, после, плаче..  Не предавай негативните емоции на детето си. Явно детето се чувства добре. Всички са минали през това

# 709
Здравейте! Моля ви за актуална информация за яслените групи в ДГ 151 Леда Милева, ДГ 191 Приказка без край и ДГ 196 Братя Мормареви.

Благодаря ви!

# 710
Здравейте, синът ми на 3 е на детска градина от понеделник, не е ходил на ясла, аз и мъжа ми сме го гледали, рядко някой друг. Имаше голямо желание да ходи на детска, но от понеделник до сега е друго дете, плаче, тъжен е казва че го е страх, не споделя какво става там и какво прави. Учителката казва че спи, яде по малко, заиграва се по малко, не говори много и плаче . А това не е типично за него той е много диво палаво дете което не се спира, а там не е така. Много ми е притеснено. Зная че ще отнеме време да се адаптира , вече гласът му се промени от толкова плач, очите му подпухнаха, това всяка сутрин да плаче толкова много ми къса сърцето.. Какво да направя за да се чувства добре…

# 711
Има ли опция да оставате с него за няколко часа всеки ден?

В същото положение съм с дъщеря ми (в смисъл, гледали сме я у дома, сега е на 3 и половина, първа група), подготвях я с книжки за детската градина, посещение на градината и обяснение какво ще се случва там, запознанство с децата предварително. Засега има успех, не е плакала, ходи с усмивка и разказва после какво са правили, щастлива е. В градината има публикувано меню за седмицата. Сигурно звучи глупаво, но всяка сутрин обяснявам как ще отиде, ще закуси мюсли с мляко, после ще поиграят, после ще ядат плодче, после ще излязат на двора, после ще обядват пилешка супа и мусака, после ще спинкат, после ще ядат следобедна закуска баничка с айрян, и като си изпие яйрянчето, идвам да я взимам. В смисъл, има конкретика и рамка за това как протича денят и тя си знае, не се страхува от изоставяне. У нас градината е близо и в един чужбински форум бях прочела, че децата имат увереност, ако знаят пътя до градината и обратно до вкъщи. Не, че ще я пусна да ходи сама, но на теория знае как се стига до вкъщи.

В тоя ред на мисли, бих опитала:
- книжки
- да разигравам сценки за детска градина, примерно тя е учителката на куклите, те са децата, или куклите се запознават и играят в градината, или тя е мама, аз съм дете, аз плача, тя ме успокоява, че ще ме вземе от градина
- да обясня подробно какво се случва в градината, кое след кое следва и в кой момент аз ще дойда да я взема (...като си изпиеш айрянчето...). Учителките ми казваха, че дъщеря ми е успокоявала децата да не плачат, щом си изядат следобедната закуска, "майките ни ще дойдат да се гушкаме, в детската градина не се остава вечерно време, всички спим вкъщи с мама и тати". Това го повтарям като мантра 6+ месеца...
- да го моля да показва пътя към градината и после наобратно към къщи, на шега уж сте се загубила и той ви помага. Ама да си личи, че е игра, да не се разстрои детето, че сега с мама са се загубили.
- ако има вайбър група, бих предложила сега дългия уикенд да се запознаете извън градината, който няма да пътува, все поне още някое семейство ще има интерес. Да има познанства извън градината и да се чувства комфортно с някое дете може да му помогне.
- много гушкане, гъделичкане, внимание и близост, докато сте у дома, да си навакса каквото му липсва.

Успех с адаптацията. Иначе и в нашата група има много плачещи сутрин дечица, та не сте сами. Аз се бях настройла за ревове и истерии, още не съм се успокоила. Ще видим другата седмица как е, защото някои деца първоначално са щастливи на ново и интересно място, но по-късно, осъзнавайки, че това е новото статукво, започват да се разстройват.

# 712
Макарон,  благодаря.. всичко е обяснено показано градината е близо до вкъщи а на минута живеят баба му и дядо му но не се успокоява, много ми е мъчно милото, всички му говорим показваме но не иска още вечерта като оправяме дрехи за утре започва да плаче че не иска, започна и на сън да бълнува че не иска.. не знам замислям се ако продължава дълго така дали няма да е по добре да отложим градината и да не стресираме така детето си…

# 713
  • Sofia
Каква храна ядат децата ви в ясли/градини?
Имат ли закуска сутрин?
В частните винаги ли ползват от детски кухни с доставка?
Внучето е от няколко дни в частна ясла.
Нямат сутрешна закуска,а им дават плод в 10ч.
Вчера видях менюто, за следобедна закуска все някакви кремчета със захар 🤨
Не беше ли забранена захарта в детското хранене? 🤔
Обедното е Ок откъм съдържание.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 11:56 от Doli

# 714
Макарон,  благодаря.. всичко е обяснено показано градината е близо до вкъщи а на минута живеят баба му и дядо му но не се успокоява, много ми е мъчно милото, всички му говорим показваме но не иска още вечерта като оправяме дрехи за утре започва да плаче че не иска, започна и на сън да бълнува че не иска.. не знам замислям се ако продължава дълго така дали няма да е по добре да отложим градината и да не стресираме така детето си…

Звучи ужасно, съжалявам много, че и той, и вие минавате през това. Не знам какво да ви посъветвам.

Доли, в много частни градини е така, децата трябва да идат закусили и първото хранене е плод в 10 часа. За захарта не мога да коментирам. Детето вчера за следобедна закуска беше яла ванилено кремче с чия, предполагам все някаква захар е имало, защото каза, че било много вкусно.

# 715
Моето дете в частната ясла имаше сутрешна закуска. В 10 ч плодове и за следобедна обикновено бяха кремчета, мляко с ориз и подобни. Имаше захар в тях, но не е много.

# 716
  • София
Моят съвет е да проявите търпение, колкото повече се отлага по-зле става ( в общия случай , разбира се, изключения винаги има).
В класа на дъщеря ми има дете, което не го пускат да идва на училище, защото майката се страхува много от болести. Ако го поканят на рожден ден на закрито също не го пуска. Направо ми е толкова тъжно за детето. Sad Беше дошло на първия учебен ден,
 вижда се, че не контактува достатъчно с деца, трудно и е. А пък, ако си мислят, че така ще я предпазят да не боледува... Изключително лоша услуга му правят.

# 717
Относно закуската - за ясли/дг ли става въпрос или за занимални? Закуска би се пропуснала по-скоро при вторите.

# 718
Преди да приемат дъщеря ми в държавна градина, частната, на която се бяхме спряли, беше лицензирана детска градина и не предлагаше закуска. Не е била детски център, занималня и пр. Доста от частните, които посетихме, също даваха единствено междинно плодово хапване в 10 сутринта и плод за следобедна закуска, а за обяд - кетъринг някакъв.  

Иначе и аз съм съгласна със sea.sea - мисля, че след 3 години, децата имат нужда от известна самостоятелност и засилен контакт с връстници. Ако не се получава да остава за цял ден, защо не опитате да е по половин ден за месец-два? Предлагам го като вариант, защото предполагам щом сте го гледали у дома, имате гъвкаво работно време и работите от къщи, тоест макар и напрегнато, вероятно не е невъзможно да го поемете следобед.

Редактирам се - позволено ли е родителите да купят подарък играчка за групата в градината? Иска ми се да купя и занеса подходящи образователни играчки, но не знам дали биха приели и също дали не би се изтълкувало негативно, като вид индиректна критика?

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 16:05 от Макарон

# 719
Моля за мнение за детска ясла Смърфовете , филиал Студентски град.

Общи условия

Активация на акаунт