Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 1

• 49 104
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
Това, което аз знам е, че не е окей прекарване по половин ден в градина/ясла - детето свиква, че ще го вземат рано и после пак страда като бъде оставено целодневно. Не е окей и за другите деца.
Гушкайте го повече, говорете, играйте, имайте позитивно отношение към градината и не показвайте колко много се тревожите вие, защото това се прехвърля на детето.

# 721
Относно държавната градина - има ли някакво ограничение за това колко дни в годината може да отсъства едно дете?
Досега бяхме на частна и не съм наясно как седят нещата, освен че трябват извинителни бележки.

# 722
Има ли дечица, с пропуснати ваксини и такива, които са ги сложили преди градината ( с голямо закъснение от ваксинационния календар)..?

# 723
Отсъствала е, когато е болна. Няма проблем. Има деца и продължително отсъстващи, то е ясно кога се спекулира и кога детето наистина се нуждае.

# 724
Относно държавната градина - има ли някакво ограничение за това колко дни в годината може да отсъства едно дете?
Досега бяхме на частна и не съм наясно как седят нещата, освен че трябват извинителни бележки.
На нас ни казаха че са възможни максимум 30 дни по домашни причини. Медицинските- нямат отношение.

# 725
Аз за медицинските питах, мерси за отговорите.

# 726
  • София
Яслените групи и първа градинска група имат право на 30 дни по семейни причини, от 2 група нагоре- 15 дни. Като по време на ваканциите на учениците и всякакви неучебни дни могат да им се извиняват служебно и не влизат в тези 15 дни. От 01.06 до 15.09 няма ограничения.

# 727
Не са 15, 10 са. 15 май направиха за учениците, но за малките наредбата остана непроменена.

# 728
  • София
Не са 15, 10 са. 15 май направиха за учениците, но за малките наредбата остана непроменена.
Промениха я наредбата в края на м. май тази година, 15 дни годишно са отсъствията за втора, трета, четвърта група по семейни причини. Виж чл. 10, ал. 2 от Наредба 5 за предучилищното образование:
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136850647

# 729
  • София
Еднакво е за ученици и предучилищна, както са написали и над мен.

# 730
Аз съм в грешка значи. След новината за учениците бях питала и директорката на градината ми отговори така, но явно е било преди да се приеме промяната.

# 731
  • София
И нашите госпожи от групата (4та група), не знаеха. Супер че са 15.

# 732
Още от втора група ли е ограничението? Аз мислех, че е от трета.

# 733
От втора, влезе в силата новата наредба, закон или каквото там беше за приобщаващото образование. Големият ми син мина метър, но малкият сега е първа група и вече го хваща това. Последна година с 30 дни по семейни причини.

# 734
Всеки път ли ако отсъства детето от градината, трябва да звъня на госпожите по каква причина и т.н,малко тъп въпрос, но хич не съм наясно, детето ми е 1 - ва група, трябва ли винаги да са информирани веднага, не за друго ама се притеснявам да не им досаждам нещо 🙂

Общи условия

Активация на акаунт