Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 1

• 49 107
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Дами, има ли други деца, които ще са първа група във 174 ДГ Фют?

Бих се радвала да запознаем децата и да си поиграят лятото в някакъв момент.

# 571
Здравейте, Майки, Синът ни е на 3г и 4 м. Има ТЕЛК за вродено заболявание.Досега ходеше в 1-ва група в ДГ в Бургаски регион.Сега обаче мъжа ми го викат септември месец да работи в София и става въпрос за детската градина в София. Ние нямаме собствено жилище в София и ще живеем под наем.
Имам няколко въпроса:
1) Може ли да кандидатстваме за 3-то класиране в София, без да имаме регистрация, другия вариант е, след като наемем квартира да изкараме временен адрес.
2) Има ли шанс детенцето с ТЕЛК  да попадне в детската градина? Ако да, моля да препоръчате хубави детски градини в които  има шанс детенцето с ТЕЛК да влезе.За да търсим апартамента  в този квартал.
3) Може ли да кандидатства детенцето във втора група, а не е първа?
Моля за всякаква информация и препоръки, така както не сме наясно с нещата в София.

# 572
  • София
Здравейте, Майки, Синът ни е на 3г и 4 м. Има ТЕЛК за вродено заболявание.Досега ходеше в 1-ва група в ДГ в Бургаски регион.Сега обаче мъжа ми го викат септември месец да работи в София и става въпрос за детската градина в София. Ние нямаме собствено жилище в София и ще живеем под наем.
Имам няколко въпроса:
1) Може ли да кандидатстваме за 3-то класиране в София, без да имаме регистрация, другия вариант е, след като наемем квартира да изкараме временен адрес.
2) Има ли шанс детенцето с ТЕЛК  да попадне в детската градина? Ако да, моля да препоръчате хубави детски градини в които  има шанс детенцето с ТЕЛК да влезе.За да търсим апартамента  в този квартал.
3) Може ли да кандидатства детенцето във втора група, а не е първа?
Моля за всякаква информация и препоръки, така както не сме наясно с нещата в София.
1. Детето може да кандидатствате на следващите класирания за софийските градини без да имате никакъв адрес в София - ще имате по-малко точки заради липсата на адрес и уседналост в Столична община в сравнение с живеещите официално тук, но няма пречка да кандидатствате.
2. Има шанс, стига ТЕЛК-ът да е за 50 или над 50%, в който случай детето ще кандидатства през квотата за деца с хронични заболявания. Ако ТЕЛК-ът е под 50%, детето ще кандидатства по общия ред, съответно ще има много по-малък шанс в сравнение с децата, имащи адрес и уседналост в София.
3. На текущите класирания, които започват в края на август, детето ще може да кандидатства със сменен набор, т.е. да се бори за местата на децата, които са с 1 година по-големи от него, но при класирането предимство ще имат децата от редовния набор (т.е. трябва да приемат всички деца от редовния набор, за да класират дете, кандидатстващо със сменен набор, независимо че детето със сменения набор може да има повече точки от децата от редовния набор, кандидатстващи в същото детско заведение).

# 573
Здравейте, Благодаря за отговора, детето има 50 процента ТЕЛК. Относно детските градини можем да изберем няколко в които да кандидатстваме или само в една.
Можем ли някъде да видим дали има свободни места за деца с ТЕЛК за да имаме по голям шанс. Извинявам се но доста ни е неясна процедурата в София.
Ако се изкара адресна регистрация това ще помогне ли ако се кандидатства с ТЕЛК ?

# 574
Shmel, ето това е сайта, който ви трябва за кандидатстване в дг в София:
https://kg.sofia.bg/#/home
Има много и полезна информация, наредба, ръководство и секция Въпроси и отговори. Там също така ще видите къде има свободни места за деца с хронични заболявания. Създайте профил на детето, вижте колко точки ще имате, избирайки градина, ще видите и дали имате шанс (има списъци с чакащи и  съотв. с колко точки).
Като цяло разгледайте сайта, много неща ще ви се изяснят, пък след това ако имате още въпроси ще помагаме Simple Smile
Като цяло положението с градините е плачевно и места почти няма, вие нямате и уседналост, което също е минус. Адресна регистрация в София ви е необходима задължително, така че наемайки жилище питайте дали ще ви позволят да си прехвърлите настоящия адрес.

# 575
  • СОФИЯ
РГ за прием днес 04.07.2024 г.
Пълна пародия, всички деца на служители приети, както обикновено.
7 деца не по ал.5. Деца с реални проблеми.
50 деца на служители = парашутисти.
Протоколът ще бъде достъпен на ИСОДЗ в края на този месец, тъй като всички членове на РГ трябва да го подпишем на хартиен носител. Не всички имат КЕП.

# 576
РГ за прием днес 04.07.2024 г.
Пълна пародия, всички деца на служители приети, както обикновено.
7 деца не по ал.5. Деца с реални проблеми.
50 деца на служители = парашутисти.
Протоколът ще бъде достъпен на ИСОДЗ в края на този месец, тъй като всички членове на РГ трябва да го подпишем на хартиен носител. Не всички имат КЕП.
[/quote

Това с работната група трябва да отпадне. За деца с реални проблеми може да се измисли друго решение.

# 577
Но и в двата случая се гледа уседналост! Цели се 3г уседналост на един адрес, за да можете да вземете максималния брой точки по този критерий.
Като постоянният адрес дава повече точки от настоящия.
Здравейте, аз това с тази уседналост не го разбирам на 100%. Но разбирам, че нашата небрежност ни е изиграла лоша шега. Не стига, че сме купили апартамента в София още 2017-та... хич не ни е било приоритет да си сменяме адреса, за да не сменяме документи и да се занимаваме с административни глупости. Така докато не решихме да имаме дете, чак тогава сменихме адреса и сега проблема е, че няма да съберем максимален брой точки заради уседналост. Адреса в крайна сметка го сменимхе на 01.06.2023, а детето се роди тази година февруари. Което ще рече, че може да кандидатстваме за детска ясла 2026-та. Но 3те години уседналост ще ги имаме едва Юни месец и така на първото класиране, никакъв шанс да имаме максимален брой точки, нали така? Едва за второ и нататъчните? Преди юни 2023 сме с настоящ адрес на същото място, но това няма особено значение нали?

Предполагам има шанс изобщо никъде да не ни приемат на ясла в София? Тогава единственият шанс за тази 1 точка за детска градина ще е частна ясла от тези с договор с общината нали?

# 578
  • София
Набор 2024 кандидатства през 2025, не 2026. Ако старият ви адрес е бил отново в София, ще може да кандидатствате с максимум точки

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 08:13 от CruellaDeVil

# 579
Само настоящият адрес ни е бил в София, постоянният не. Явно още от догодина ще трябва да се сблъскаме със страданията по ясли и градини :Д Благодаря.
Аз разпитах една колежка, която е доста опитна с тези неща. С 14 точки ще сме и няма да имаме никакъв шанс да запишем детето в нашият район така или иначе. Въпреки това, ще кандидатстваме, за да вемем поне компенсацията за неприети деца, за да я запишем на частна ясла. Каквото такова...

Пожелавам на всички успех в тази борба :Д

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 11:04 от Attraversiamo

# 580
Набор 2024 кандидатства през 2025, не 2026. Ако старият ви адрес е бил отново в София, ще може да кандидатствате с максимум точки

Здравейте и от мен.Виждам ,че има доста опитни майки и бих искала да попитам за не знам кой път вече (извинявам се предварително са повтарящите се въпроси,но наистина не разбирам какво трябва да направя в случая и явно трябва да ми се обясни като на идиот) - детето ми е родено на 22.12.2023г. искам да я пусна на ясла когато ми изтече и втората година майчинство (тоест 2025г), но по написаното от Вас виждам,че е трябвало сега да кандидатстваме или в случая е различно, тъй като аз искам и втората година да съм си с детето?

Отделно от това някой случайно има ли проблем със сайта на Столична община?Направих си регистрация, но при опит за влизане в профила ми изписва грешно потребителско име и парола, смених паролата за всеки случай и възстанових потребителското име, но пак същия проблем..

# 581
  • София
Здравейте и от мен.Виждам ,че има доста опитни майки и бих искала да попитам за не знам кой път вече (извинявам се предварително са повтарящите се въпроси,но наистина не разбирам какво трябва да направя в случая и явно трябва да ми се обясни като на идиот) - детето ми е родено на 22.12.2023г. искам да я пусна на ясла когато ми изтече и втората година майчинство (тоест 2025г), но по написаното от Вас виждам,че е трябвало сега да кандидатстваме или в случая е различно, тъй като аз искам и втората година да съм си с детето?

Отделно от това някой случайно има ли проблем със сайта на Столична община?Направих си регистрация, но при опит за влизане в профила ми изписва грешно потребителско име и парола, смених паролата за всеки случай и възстанових потребителското име, но пак същия проблем..
Кандидатствате през май 2025 за прием от септември 2025 (ако приемат детето, можете да отложите постъпването с 60 календарни дни, т.е. до към средата на ноември). При прием през май 2025, нямате вариант да чакате да изтече изцяло втората година майчинство, средата на ноември е последния възможен срок за постъпване на детето, за да не загуби мястото си (съответно от датата на първото посещение на ясла майчинството си го прекратявате). Ако държите детето да тръгне след изтичане на пълните две години майчинство, т.е. след 22 декември 2025, вариантът е да кандидатствате на текущите класирания към края на октомври 2025 и на всяко следващо текущо класиране през ноември и декември 2025, но на текущите класирания местата за ясла са нищожно малко и шансът за прием е почти никакъв.

Относно сайта - проверете дали компютърът/телефонът не ви добавя интервал след мейла или паролата при опит за влизане в системата (изписвайте си ръчно мейла и паролата).

# 582

Кандидатствате през май 2025 за прием от септември 2025 (ако приемат детето, можете да отложите постъпването с 60 календарни дни, т.е. до към средата на ноември). При прием през май 2025, нямате вариант да чакате да изтече изцяло втората година майчинство, средата на ноември е последния възможен срок за постъпване на детето, за да не загуби мястото си (съответно от датата на първото посещение на ясла майчинството си го прекратявате). Ако държите детето да тръгне след изтичане на пълните две години майчинство, т.е. след 22 декември 2025, вариантът е да кандидатствате на текущите класирания към края на октомври 2025 и на всяко следващо текущо класиране през ноември и декември 2025, но на текущите класирания местата за ясла са нищожно малко и шансът за прием е почти никакъв.

Относно сайта - проверете дали компютърът/телефонът не ви добавя интервал след мейла или паролата при опит за влизане в системата (изписвайте си ръчно мейла и паролата).

УЖАСНО МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!
Радвам се, че не съм си изпуснала възможността за кандидатстване.

# 583
  • София
Винаги има шанс за кандидатстване. Просто ще кандидатствате за 2ра яслена група, където шанса е мнооого малък, защото вече местата са заети от предходната група. За набор 2023 се кандидатстваше 2024 за прием в 1ва яслена група. Съответно 2025 се кандидатства за 2ра яслена, 2026 за 1ва градинска, 2027 за 2ра градинска и т.н.

# 584
И аз съм същият случай, но не е доизмислено. Аз също не искам детето да тръгне на ясла преди да стане на 2. И е малко глупаво да кандидатствам за първа яслена и евентуално да заемам място на друго дете. За втора яслена пък няма места. Неуредици. Но...дано имам късмет.

Общи условия

Активация на акаунт