Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 750
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
Не бих слагала студено осветление в никое помещение вкъщи, много ми е неуютно и офисно. Въпрос на вкус.
По-скоро първо си избирам светлината, и после търся цветове, които ще подхождат на нея. За северно изложение винаги вземам няколко нюанса по-светло от желания цвят, но и аз сбърках с едни бледи кремави тапети, които в северна стая направо си бият на кафяво.

# 496
  • София
Аз обичам само бяла, ярка, силна светлина, всякакво жълтеене ме хвърля в депресия.

# 497
Не бих слагала студено осветление в никое помещение вкъщи, много ми е неуютно и офисно. Въпрос на вкус.
По-скоро първо си избирам светлината, и после търся цветове, които ще подхождат на нея. За северно изложение винаги вземам няколко нюанса по-светло от желания цвят, но и аз сбърках с едни бледи кремави тапети, които в северна стая направо си бият на кафяво.
И аз нямам никъде студена светлина, най-много неутрална, ако ми трябва по-светло. Тя и топлата има степени, намерила съм си моята и ми е добре. Болят ме очите от студената, а и също имам усещането за офис.
Не знам как е станало, но ММ купил за двора в селската къща някаква лампа с бяла светлина, ей, изядох му дроба, докато не я махна. А как вряках...Simple Smile
Северът е труден с цветовете. Имам само една северна стая, която е бяла и изненадващото е, че не сивее, нито студенее.  Някой ден ще й сложа друг цвят, че ми омръзна, но ще го мисля, не ми е на дневен ред още.

# 498
Студената светлина е ярка но така да изменя цветовете че от себе си се стряскам ако мина покрай огледало... повече това ме дразни отколкото самата светлина, то нищо не изглежда нормално. С обзавеждането това може донякъде да се съобрази, като се подберат цветове които ще изглеждат добре под такава светлина. Но то хора да гледаш насреща си е странно. На предишна работа бяха само луминисцентни лампи в офиса и с колежките редовно се шегувахме че всичките сме като вампирясали под тях Grinning

# 499
  • София
😂 😂 😂 😂 😂 А луминисцентната е друга, аз поне правя огромна разлика между луминисцентно и домашен лед, то има и китайско синеещо бяло, аз харесвам бяло бяло... И изглеждаме всички, точно както на всяка друга светлина... Виж - аз бях опищяла на мм за първата баня на къщата където беше сложил някаква по-топла.... Е- белите плочки станаха в "опишкан" нюанс... 🤷‍♀️ 😂

Е, всъщност имам едни златни лампи, които святкам много рядко като искам да ми е по-приглушено и романтично, но те светят повече като свещи или огън, не като светлина... Нощната ми, която също е със шарени стъкълца, няма как да свети ярко бяло... Но това са някакви акценти, не основно осветление.

# 500
Аз си вземам сравнително топла светлина - 3000К е като температура и от LED крушките не мисля че има нещо по-близко до старите крушки с нажежаема жичка. Пак не е същото разбира се, старите бяха с по-широк спектър и по естествено се усещаха. Но по-близко няма. Цветовете също са най-естествени там някъде, нямам това гадно чувство че нещо не е наред като се огледам, както се случва при по-студен цвят светлина. Дори 4000К за мен прави всичко да изглежда различно - мебели, дамаски, стени - нюанси дето при друга светлина са ОК заедно, под тази вече се "бият"... абе много ме е яд ако се объркам и взема крушка която не е 3000 келвина Grinning
Най-комфортно ми е с такава светлина, а вече това колко светло или не чак толкова е въпрос на повече или по-малко светлина, цвета не сменям.

Проблемна си е светлината в магазините като избира човек цвят на нещо, защото после вкъщи на друга светлина вече наистина изглежда различно.

# 501
Не помня нашите колко келвина са, тогава избирах да са максимално близо до дневната светлина. Иначе и на мен цветовете са ми нереални. Точно както казваш, имам чувството че нещо не е наред, все едно съм във филм на ужасите.
В някои конкретни магазини ми се е случвало след малко време прекарано вътре да се почувствам зле, мисля че е от осветлението им и ги избягвам.

# 502
Може да има субективност в това кой какво харесва. Но инак Икеа примерно доста ясно дефинират кое е топла и кое студена светлина. За крушките на 4000К например пишат нещо от сорта на "излъчва студена бяла светлина с температура 4000 Келвина". А за 2700 "излъчва топла бяла светлина с температура 2700 Келвина.".
3000 се намества някъде по-средата. Да, не е супер студеното 4000. Но пак е по-студено, сравнено с 2700.

Що касае променя ли или не цветовете (CRI) е показателят. Обърнете внимание, че пак при тях този показател се описва като "обозначава колко добре светлината отразява реалните цветове наоколо. Стойности над 80 са добър показател и са близки до естествената светлина."

# 503
  • София
Ние полваме неутрална/дневна светлина 4000к/2250lm, не променя, не синее, не натоварва очите. Имала съм синееща, знам за какво говорите.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 07:33 от Angel_Dust

# 504
Кажете, моля, някой борил ли се е с пребоядисване на чугунена вана? Гледам клипове в мрежата. Работи се с епоксидна боя (логично, за да е устойчиво на топлина, почистване...), но не стяга ли много бързо? Дали някой може да посочи майстор с опит при боядисване на вани?

Твърде голяма и тежка е (към 200 кг), за да бъде изнесена от жилището (стар апартамент), а идеята да се реже с флекс на парчета не ме въодушевява предвид стружките и дима от флекса. Остава вариантът боядисване (съсипана е от абразивни препарати - свален е емайлът и на места покритието е протрито).

# 505
Може да има субективност в това кой какво харесва. Но инак Икеа примерно доста ясно дефинират кое е топла и кое студена светлина. За крушките на 4000К например пишат нещо от сорта на "излъчва студена бяла светлина с температура 4000 Келвина". А за 2700 "излъчва топла бяла светлина с температура 2700 Келвина.".
3000 се намества някъде по-средата. Да, не е супер студеното 4000. Но пак е по-студено, сравнено с 2700.

Що касае променя ли или не цветовете (CRI) е показателят. Обърнете внимание, че пак при тях този показател се описва като "обозначава колко добре светлината отразява реалните цветове наоколо. Стойности над 80 са добър показател и са близки до естествената светлина."
Тези с нажежаема жичка са близо до 2700, мен ме устройва като светлина но не ме устройва като крушка... и 3000 ми е най-близко. 4000 вече ми идва студена и хем уж не променя чааак толкова цветовете, хем пак има леко усещане че нещо не е наред, точно на границата да се чудиш какво става, мен лично ме напряга това.
Доста малък избор има по масовите магазини и сравнително малко крушки съм пробвала, в интеерс на истината - купувам каквото има. Но си струва наистина да се поровя и още, защото то голяма файда от избиране на цветове за мебели и прочие няма, ако едни тъпи крушки после ще ми ги развалят тия цветове в очите ми и няма да им се радвам.

# 506
Аз съм купувала крушки на различни производители, имат разминаване, макар и по параметри да се очаква да са еднакви. Случвало ми се е уж неутрална светлина по етикет, пък студена...
Не знам от какво зависи и не се задълбочавам да издирвам причините, просто си преценявам на виждане кое ми е подходящо и кое не. 

# 507
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Преди десетина години ей така бях нацелила от неспециализиран магазин крушка 6000 К. Това е студена бяло-синя светлина. Пълна отврат! Свалихме я веднага и я сменихме с тази на терасата. Това не става за вътре. Бях щастлива когато изгоря.

# 508
  • София
Simple Smile Много се отплеснахме с тези светлини...всъщност жълтата светлина е това, което не е съвсем естествено и променя цветовете(точно толкова колкото и синята), не неутралната светлина. от друга страна сутрин ,обед, вечер, слънчево , облачно, височина на слънцето според сезона, изложение на стаята... всичко това също променя светлината постоянно - цветовете вътре също се променят...то един цвят като го местя из стаята и къщата в рамките на 5 мин се променя 10 пъти...За това като се избира цвят се носи в къщата, на точното място под точния ъгъл и си го гледаш няколко дни в различно време от денонощието, святкаш му там с топла, студена и не нам каква още изкуствена светлина и си преценяваш допада ли ти във всичките си вариациии.... Това, разбира се, ако ти е особено важно абсолютния нюанс.

# 509
  • София
Кажете, моля, някой борил ли се е с пребоядисване на чугунена вана? Гледам клипове в мрежата. Работи се с епоксидна боя (логично, за да е устойчиво на топлина, почистване...), но не стяга ли много бързо? Дали някой може да посочи майстор с опит при боядисване на вани?

Твърде голяма и тежка е (към 200 кг), за да бъде изнесена от жилището (стар апартамент), а идеята да се реже с флекс на парчета не ме въодушевява предвид стружките и дима от флекса. Остава вариантът боядисване (съсипана е от абразивни препарати - свален е емайлът и на места покритието е протрито).
Сещам се за боите за радиатори или тези за камини. Защо не провериш и с какво боядисват и басейни. Виждала съм доста такива без плочки. Във всеки случай ще е доста миризлива боята и най-вероятно алкидна.
Виж скъпите марки като : Левис, Сикенс или Бенджамин муур какво предлагат. Хамерит са също пригодени за метални повърхности.
Ако искаш да се оттървеш от ваната, викаш една бригада хамали и ще ти я изнесат безплатно, предвид колко пари ще вземат като я предадат за вторични суровини:).

Общи условия

Активация на акаунт